Ćavi i Đoan Laporta (Reuters)
Ćavi i Đoan Laporta (Reuters)

Barselona ne može da registruje Ferana Toresa dok ne napravi čistku

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.12.21. | 10:34

Zvanična promocija novog pojačanja je odložena zbog finansijskih ograničenja

U Španiji je 28. decembar “dan šale”, kao što je kod nas 1. april, pa u skladu sa tim se mnogi mediji poigraju i objave šaljive vesti. Naprimer, katalonski Mundo deportivo je izmislio celu priču kako se Kristijano Ronaldo nudi Barseloni i kako se vode pregovori o njegovom transferu.

Ipak, ono što nije šala i što je vest koja bi trebalo da zabrine navijače katalonskog giganta je informacija da Barselona još ne može da registruje veliko zimsko pojačanje Ferana Toresa.

Izabrane vesti

Španski napadač je bio prva i najveća Ćavijeva želja za januarski prelazni rok i klub mu je izašao u susret. Platili su Mančester Sitiju 55.000.000 evra za transfer, igrač je doputovao u Španiju, juče je uspešno odradio lekarske preglede, za danas je bila zakazana zvanična promocija ali je odložena.

Barselona je saopštila da se odlaže iz “administrativnih razloga”.

Suština je da klub i dalje ne može da registruje Toresa jer je probio dozvoljeni limit za plate.

Zbog katastrofalnog vođenja kluba od strane štetočine Bartomeua i njegovih saradnika prethodnih godina, Barselona je upala u velike probleme i samo u prošloj godini napravila gubitke u visini od skoro pola milijarde evra. Dug kluba je dostigao 1.350.000.000 evra.

Zbog toga je na kraju otišao i Leo Mesi. Španska La Liga je letos skratila Barselonin budžet za plate u ovoj sezoni za čak 70 odsto kako bi klub započeo mere štednje i finansijsku stabilizaciju. Odlascima Mesija, Grizmana, Pjanića, Emersona i još nekih igrača, klub je uspeo da drastično skrati budžet za plate. Samo na ugovorima Mesija i Grizmana su uštedeli oko 150.000.000 evra.

Barseloni je letos određen limit od 70 odsto ukupnog godišnjeg prihoda za plate igrača. Od tada je klub produžio ugovore sa Fatijem i Pedrijem uz drastične povišice pa je i sportski direktor Alemani priznao da su “probijeni dozvoljeni limiti, da će u januaru morati da bude odlazaka, a da su dolasci prilično neizvesni”.

Barsa je zato vratila veterana Danija Alevsa uz zakonski minimalac od 3.000 evra mesečno. Njegova registracija sa tako malom platom neće biti problem. Ali Feran Tores sa platom od 11.000.000 evra godišnje je uz nove ugovore Fatija i Pedrija ozbiljan skok u platnom budžetu. Barsa je prema pisanju španskih medija debelo probila dozvoljenu granicu i sada na plate troši 85 odsto ukupnih prihoda.

Da bi se izvukli iz te situacije, Katalonci moraju da naprave čistku u januaru. Situaciju im je donekle olakšao odlazak Serhija Aguera koji je morao da završi karijeru ali i dalje je tu previše finansijskog balasta. Izvesno je da odlaze Jusuf Demir i Luk de Jong ali njihovi ugovori svakako nisu bili veliki i potrebno je još odlazaka.

Plan kluba je da se ove zime reši Filipea Kutinja, Samuela Umtitija i Seržinja Desta čiji ugovori su prilično ozbiljni. Pogotovo prve dvojice koji zajedno koštaju preko 35.000.000 evra godišnje. Sa njihovim odlascima bi se klub vratio ispod dozvoljenog limita. A situaciju bi dodatno mogli da poprave Usman Dembele i Serđi Roberto sa kojima se pregovara o novim ugovorima i smanjenjima aktuelnih plata. Ako oni pristanu na manje ugovore (trenutno zajedno koštaju preko 25.000.000 evra), Barsa bi finansijski prodisala već ove zime i otvorio bi se kapacaitet za dovođenje još nekih pojačanja.


tagovi

Feran ToresZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara