El Fardu Ben (©Starsport)
El Fardu Ben (©Starsport)

Benov prolećni procvat: U Superligi kao Rikardo, ukupno u 2022. kao Katai

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.04.22. | 10:21

Reprezentativac Komora značajno podigao formu u jeku borbi za titulu

Kada se od njega to najmanje očekuje, El Fardu Ben zablista.

Bilo je tako kada se neočekivano vratio u Crvenu zvezdu iz Abu Dabija zbog propalog transfera, a tako je i po dolasku Filipa Falka koji je trebalo da preuzme ulogu prvotimca na desnom krilu. Imao je Italijan svoju šansu, ali je nije iskoristio. Delom zbog svojih slabih izdanja, ali delom i zbog upornog Bena koji se golovima probio među deset najboljih strelaca u istoriji crveno-belih.

Izabrane vesti

Reprezentativcu Komora posebno prija da igra tokom proleća, što potvrđuje i ove sezone. Sada već po tradiciji, Ben je najefikasniji u periodu mart-april-maj, iako je deo tog vremena na posebnom režimu ishrane zbog ramazanskog posta.

Po dolasku u Crvenu zvezdu na polovini sezone 2017/18. u prolećnom delu dao je osam golova. Isti učinak imao je tokom proleća 2019. Godinu dana kasnije u tom periodu bio je nešto slabiji, dao je pet golova, ali se 2021. vratio na svoj nivo sa osam pogodaka, a onda i podigao lestvicu u tekućoj sezoni u kojoj se mnogo više očekivalo od Falka nego od Bena.

Gol u sredu protiv Čukaričkog za pobedu 1:0 reprezentativcu Komora bio je deveti u 2022. godini, s tim da je od 15 utakmica u kojima je nastupio samo dve odigrao od početka do kraja. Po golgeterskom učinku, Ben je u drugom delu sezone najefikasniji igrač Crvene zvezde uz Aleksandra Kataija, koji je takođe devet puta bio strelac, a gol manje dao je Mirko Ivanić.

Kako je većinu od pomenutih devet golova ovog proleća dao u Superligi, valja uporediti Benovu formu i sa vodećim na listi strelaca domaćeg prvenstva, Partizanovim Rikardom. Špic crno-belih ukupno je deset puta pogodio od početka godine, a šest od tih golova bili su u Superligi. Isto toliko dao je i fudbaler Crvene zvezde.

Ukupno gledano, desnokrilni napadač crveno-belih ove sezone ima 46 nastupa (2.638 minuta, što je 57 po meču), dao je 15 golova i osam puta asistirao.

Inače, Ben od dolaska u Crvenu zvezdu golove uglavnom postiže u serijama. Ukupno je 82 puta bio strelac, a uz pomenute prolećne nizove, raspoložen je bio i leta 2018. u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je u osam mečeva dao šest golova, kao i jeseni 2019, kada je rasterećen evropskih nastupa jer ga klub nije licencirao za Ligu šampiona, verujući da se seli u Ujedinjene Arapske Emirate, dao devet od ukupno 13 pogodaka te sezone.

Uskoro, 10. juna, nekadašnji đak poznate Avrove škole puni 33 godine, ali to ga ne sprečava da igra na zadovoljavajućem nivou. Zvezdina očekivanja su, međutim, vremenom porasla, pa iako je Ben u svakoj od poslednje četiri sezone dao dvocifren broj golova, na stadionu Rajko Mitić uveliko traže novo rešenje za poziciju desnog krila. Pisali smo već da su crveno-beli skautirali Jamajkanca Kahima Parisa iz slovenačkog Kopera.

Benov ugovor važi još godinu dana, tako da će i sledeće sezone biti tu da uskoči po potrebi. A, možda se i ponovo nametne Dejanu Stankoviću kao najbolje rešenje na desnom krilu.



tagovi

El Fardu BenFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara