Napredna statistika: Kako bi se Kahim Paris snašao u Zvezdi?

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 17:09

Softver kompanije comparisonator pokazuje da bi Jamajkanac bio jedan od najboljih driblera Superlige na poziciji desnog krila...

Daleko je letnji prelazni rok, posebno kada se ima u vidu da Crvenu zvezdu tek očekuje rasplet šampionske trke sa Partizanom, koji će usmeriti kratkoročne planove kluba sa Marakane. Ali daleko od toga da u Ljutice Bogdana pasivno posmatraju tržište, i posebno dešavanja u regionu. Čitali ste već da su skauti Crvene zvezde boravili prethodnih meseci u Sloveniji kako bi uživo posmatrali partije desnokrilnog igrača Kopera Kahima Parisa.

Jamajkanac je označen kao neko ko bi mogao Crvenoj zvezdi da donese brzinu, posebno kada je reč o mečevima u Evropi, gde srpski šampion ima više prostora za tranziciju. Odlično igra Paris ove godine u Kopru, postigao je deset golova u svim takmičenjima, od toga osam u prvenstvu Slovenije.

Izabrane vesti

Međutim, uvek stoji znak pitanja kada je reč o potencijalnom snalažnju u dresu Crvene zvezde. Imali su crveno-beli brojna traumatična iskustva prethodnih godina sa igračima mnogo većeg rejtina od Kahima Parisa. Međutim, napredna statistika odnosno softver kompanije comparisonator, govori da bi desnokrilni fudbaler mogao da predstavlja osveženje za tim Dejana Stankovića.

Posebno, ako ga uporedimo sa igračima u Superligi, što je redakciji MOZZART Sporta omogućeno u saradnji sa comparisonatorom. Dakle, prema trenutnima brojkama, Kahim Paris bi trenutno bio treći strelac Superlige kada govorimo samo o igračima na poziciji desnog krila. Jamjakanac ima prosek od 0,33 gola po utakmici, što je manje od Nikole Terzića iz Partizana (0,53) i El Fardu Bena (0, 47). Istina, i Terzić i El Fardu Ben su dobijali šansu i na suprotnom boku, kao i na poziciji ofanzivnih vezista.

Primera radi Kahim Paris bi imao bolji učinak od jednog od najboljih ofanzivaca lige Miljana Vukadinovića iz Vojvodine i najjačeg aduta kragujevačkog Radničkog Marka Mirića.

Naravno, sve brojke treba uzeti sa dozom rezerve, posebno što srpski i slovenački šampionat nisu istog kvaliteta, ali bi Paris igrao u dominantnijem timu. I imao više prostora da se ofanzivno nametne.

Zanimljivu statistiku Kahim Paris ima kada su u pitanju driblinzi. Trenuto Jamjakanac ima više od sedam pokušaja da prevari rivala, i što je još bitnije skoro četiri uspešna driblinga po meču. Ponavljanje takvog učinka u Crvenoj zvezdi donelo bi mu prvo mesto kada su u pitanju najbolji dribleri Superlige. Trenutni lider je, na poziciji desnog krila, Miljan Vukadinović koji ima 3,32 uspešna driblinga po meču.

Napredna stiatiska kaže da je Kahimu Parisu igra glavom možda i najslabija osobina. Znimljivo je da u dresu Kopra na 26 ovosezonskih utakmica nije imao pokušaj iz vazduha.

Problem bi mogle da predstavljaju i asistencije. Jasno je iz svega što se vidi da Kahim Paris ne briljira u završnim pasovima, o čemu svedoči podatak da trenutno ima prosek od 0.12 po meču. Odnosno u svakoj devetoj utakmici upiše direktno dodavanje za pogodak. Trenutni lider u Superligi, kada je reč o desnim krilima, je bivši omladinac Crvene zvezde Stefan Cvetković sa četiri proigravanja. Identičan učinak ima i Ben, ali sa više utakmica na poziciji desnog krila.

Napredna statistika pokazuje da Kahim Paris ne učestvuje previše u pas igri. Odnosno da je na 26 mečeva ove sezone imao samo 542 dodavanja. Primera radi Jovan Vlalukin koji igra povremeno kao spoljni igrač u Metalcu ima 1025 (na 20 utakmica).

Međutim, Jamajkanac ima prosek od 1,31 ključnih dodavanja, pa su u toj kategoriji trenutno bolji samo Saša Jovanović iz lučanske Mladosti i El Fardu Ben Crvena zvezda.

Zanmiljivo je i da Paris ima 3,14 dobijenih defanzivnih duela po utakmici, negde u rangu sa Jugom Stanojim iz TSC-a i Stefana Čolovića iz Čukaričkog. 


tagovi

Kahim ParisEl Fardu BenMiljan Vukadinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara