Džud Belingem i Edin Terzić posle neuspeha u šampionskoj trci (©Reuters)
Džud Belingem i Edin Terzić posle neuspeha u šampionskoj trci (©Reuters)

Borusijina ruka za spas

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.02.24. | 12:47

Liga šampiona postala jedini poligon u kojem Dortmund može da uzme trofej. Prva prepreka Milionera u osmini finala je PSV

Samo mali broj ljudi bi mogao da pomisli da će se Borusija Dortmund kvalifikovati u osminu finala sa prve pozicije iz "grupe smrti" koju su činili još Pari Sen Žermen, Milan i Njukasl. Posle početnih poteškoća, Milioneri su iznenadili konkurenciju, ali ovaj podvig nije baš bio povezan sa navodno lakšim protivnikom u nokaut fazi, jer će se u osmini finala BVB suočiti sa PSV-om iz Ajndhovena, koji je još neporažen u Erediviziji.

Tim Edina Terzića je do sada pokazao potpuno drugačije lice u evropskoj eliti u odnosu na nacionalni nivo, ali Holanđani su željni prve nokaut utakmice u Ligi šampiona od 2016. Znaci za intenzivan i, iznad svega, uzbudljiv susret teško da mogu da budu bolji.

Izabrane vesti

Dok Bajer Leverkuzen pod palicom Ćabija Alonsa preti da će da izvrši prevrat na tronu Bundeslige, Borusija Dortmund je odavno van trke. BVB zaostaje 17 bodova za vodećim Verkselfom, suočava se sa bitkom za plasman u prva četiri u Nemačkoj i plasman u Ligu šampiona. Daleko je to od prošlosezonskog učinka, kada su Milioneri bili na korak od razbijanja Bajernove dominacije u Nemačkoj, koji traje već više od decenije.

Dortmund je imao dva boda više u poslednjem kolu u sezoni, ali remi 2:2 kod kuće protiv Majnca omogućio je Bavarcima, koji su savladali Keln sa 2:1, da osvoje 11. uzastopnu krunu Bundeslige na gol-razliku.

(2,20) PSV (3,60) Borusija Dortmund (3,40)

Osećaj onoga što je moglo da bude proganjao je Borusijom tokom cele aktuelne sezone - pogoršan formom Leverkuzena. Alonsova ekipa ima osam poena prednosti i bila je izuzetno impresivna. Ranije ovog meseca savladala je Bajern rezultatom 3:0. Sada se Dortmund, koji se nadao da će nadograditi prošlosezonski rezultat i ugrabiti salataru prvi put od 2012, oslanja na Ligu šampiona da spreči da ova kampanja bude za "bacanje".

Mamurluk od gubitka titule nije bio toliko ozbiljan, jer su Milioneri u uvodna tri meseca ove kampanje bili neporaženi u ligi. Međutim, kao što se to često dešava u Dortmundu modernog doba, "otkačio" se protiv Bajerna. Poraz kod kuće od 4:0 4. novembra - u kojem je Hari Kejn postigao het-trik - pokrenuo je krizu u vidu samo jedne pobede u sedam ligaških mečeva.

Nerešen rezultat 1:1 sa Majncom ostavio je Dortmund na 15 poena manje od tempa Bajera tokom Božića, i iako su žuto-crni pronašli formu - neporaženi su u osam prvenstvenih utakmica - razlika je prevelika.

Iako je ovaj niz pozitvnih rezultata donekle ublažio pritisak na trenera Edina Terzića, za Dortmund ostaju pitanja - posebno u vezi sa pojačanjima. Nemoguće je zanemariti koliko je Borusiji nedostajao Džud Belingem posle odlaska u Real Madrid prošlog leta, i koliko su se – možda i predvidljivo – mučili da ga zamene.

Deo od 103 miliona evra koje je madridski gigant izdvojio za Belingema ponovo je uložen u novajlije. Za Feliksa Nmeču, ofanzivnog veznog igrača, Volfzsburgu je plaćeno 30 miliona evra, a dete Mančester Sitija "revanširalo" se jednim golom u 15 utakmica u svim takmičenjima.

Deo Belingemovog fonda uložen je i u centralnog vezistu Marsela Zabicera. Bivši igrač Bajerna bio je uspešniji od Nmeče sa tri gola i pet asistencija u 24 utakmice, ali je to daleko manje u odnosu na Belingemovih 14 pogodaka i sedam asistencija na 42 meča prošle sezone.

Januarski ponovni potpis Džejdona Sanča na pozajmicu iz Mančester Junajteda do sada nije uspeo da reprodukuje dobra stara vremena njegovog prvog perioda u Dortmundu. Sančo tek treba da odigra svih 90 minuta za nemačku ekipu, a propustio je nedavni remi bez golova sa Hajdenhajmom zbog problema sa mišićima.

Belingemov kvalitet i intenzitet bili su toliki da je prošle sezone bio dva igrača u jednom za Dortmund - kreativna snaga na centru i pretnja po gol rivala. Terzić je pokušao da ga zameni sa dva igrača, sa upola manjom efikasnošću, dok je pokušavao da pronađe sistem koji funkcioniše bez Engleza.

U prvoj polovini sezone Dortmund je uglavnom igrao u formaciji 4-2-3-1, ali je Terzić takođe nizao ekipu u formacije 4-3-3 i 4-1-4-1, a povremeno je prelazio na 3-4-3 ili 5-3-2. To eksperimentisanje je nastavljeno i u uspešnijem postbožićnom periodu - protiv Bohuma i Hajdenhajma u nedavnim utakmicama Bundeslige.

Zbog takvog preokreta Dortmund nije uspeo da dostigne vrhunac prošle sezone. Statistika BVB-a je dobra, ali nije za šampionsku trku - treći u Bundesligi u posedu, peti po uspešnosti pasova.

Da nije bilo fenomenalne forme ove sezone golmana Gregora Kobela, Borusija bi bila znatno lošija. Švajcarac je ove sezone odbranio 74 šuta - više od bilo kog drugog golmana u Bundesligi.

Dok je Bundesliga bila razočaranje za Dortmund, Liga šampiona se pokazala kao spas za Edina Terzića i njegove igrače - završivši u teškoj Grupi F ispred PSŽ-a, Milana i Njukasla. Ovo je uključivalo pobede u Italiji i Engleskoj, pre nego što je Dortmund remizirao sa Parižanima i obezbedio prvo mesto.

To Milionerima daje nadu da bi, usred teške kampanje, Liga šampiona ipak mogla da bude ruka za spas.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak
21.00: (2,20) PSV (3,60) Borusija Dortmund (3,40)

21.00: (1,75) Inter (3,50) Atletiko Madrid (5,00)

Sreda

21.00: (2,85) Napoli (3,50) Barselona (2,60)

21.00: (5,80) Porto (3,80) Arsenal (1,70)

Utorak (13.02.)

Kopenhagen - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Matsen 34 - De Brujne 10, Silva 45+1, Foden 90+2/

RB Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)

/Dijaz 49/

Sreda (14.02.)

PSŽ - Sosijedad 2:0 (0:0)

/Mbape 58, Bartola 70/

Lacio - Bajern 1:0 (0:0)

/Imobile 69/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaBorusija DortmundPSV Ajndhoven

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara