Boris Radunović, Miloš Devetak, Sesk Fabregas i Đanluiđi Bufon (©Starsport, ©Reuters)
Boris Radunović, Miloš Devetak, Sesk Fabregas i Đanluiđi Bufon (©Starsport, ©Reuters)

Bufon, Fabregas, Falčineli i šestorica Srba u borbi za tri mesta u Seriji A

Vreme čitanja: 7min | pet. 12.08.22. | 08:36

Nova, 91. sezona italijanskog drugoligaškog fudbala počinje ovog petka susretom Parme i Barija. Promociji u elitu se nadaju Miloš Vulić (Peruđa), Mladen Devetak (Palermo), Boris Radunović (Krotone), Miloš Bočić (Frozinone), Vladan Đekić (Piza) i Nikola Maksimović (Đenova)

Kakav god da je, a u 21. veku se ozbiljno igrao sa ugledom i kvalitetom, italijanski fudbal je i dalje jedan od najvoljenijih i najpopularnijih na planeti. Elitni rang će početi u subotu, a dan pre toga će biti odigran prvi meč Serije B. Čast da otvore sezonu imaju fudbaleri Parme i Barija, koji će odmeriti snage od 20.45 časova u gradu u oblasti Emilija-Romanja.

Kao i prošle sezone, 20 klubova će se kroz 38 kola boriti za promociju i opstanak. Najbolja tri kluba će se posle toga plasirati u Seriju A, s tim što je samo za prva dva mesta na tabeli zagarantovano. Treći mora da ima 15 ili više poena razlike u odnosu na četvrtoplasirani tim, u suprotnom igraće se baraž u kojem će učestvovati svi timovi do osmog mesta. Baš to se desilo prošle sezone, kada su Leče i Kremoneze jedini direktno ušli u elitni rang, Piza nije imala dovoljno veliku razliku u odnosu na Moncu, koja je kasnije kroz plej-of došla do promocije.

Izabrane vesti

Kada pričamo o opstanku, četiri tima će ispasti u Seriju C, s tim što i tu može da se igra plej-aut. Samo ako 16-plasirani bude na kraju imao pet ili više bodova prednosti u odnosu na 17. izbeći će se doigravanje između ta dva tima. Sve te, naizgled nepotrebne komplikacije, služe kako bi se motivisali timovi da igraju maksimalno ozbiljno do kraja sezone, odnosno da ne ostanu prerano bez motivacije, jer onda i regularnost takmičenja može da bude ugrožena.

Pizi je prošle sezone malo nedostajalo da se domogne elite, ali klub koji igra svoje mečeve podno krivog tornja ostao je tokom leta bez Samuelea Birindelija (prešao u Moncu za 1.500.000 evra) i Lorenca Luke (u Ajaksu za 1.000.000). Došli su Pjetro Beruato iz B tima Juventusa i Adrijan Rus iz Fehervara, ali oni tek treba da se dokažu. Tu je i nekadašnji školarac milanskog Intera Vladan Đekić, jedan od šestorice srpskih internacionalaca u Seriji B, s tim što je 23-godišnji Beograđanin rezervni golman i ne očekuje ga velika minutaža. Svakako, italijanski mediji ne svrstavaju Pizu među favorite za promociju, čak ni u drugi krug.

20.45: (1,95) Parma (3,40) Bari (4,10)

Prvi je rezervisan za doskorašnje prvoligaše Kaljari i Đenovu, od kojih se očekuje jo-jo reakcija, odnosno ekspresan povratak u elitu. Kaljari je tokom leta angažovao Fabija Liveranija, iskusnog trenera koji je već uveo Leče 2019. godine u Seriju A. Većina igrača su ostali u odnosu na prošlu sezonu, u napad je pojačao Đanluka Lapadula, umesto Žoaa Pedra koji je prešao u Fenerbahče. Ovaj 32-godišnjak je došao iz Beneventa za 2.000.000 evra, što nije mnogo novca kada je poznato kakav kvalitet se dobija za njega. Lapadula je jedna od zvezda čitave Serije B, reč je o čoveku koji je do sada na 389 mečeva u seniorskom fudbalu postigao 157 golova. Prošle sezone je u dresu Beneventa 14 puta bio strelac. Na golu Kaljarija i ove godine će stajati Boris Radunović, kojeg je na leto 2021. kupio klub sa Sardinije za 550.000 evra.

Što se tiče Đenove, ona takođe može da se pohvali time da ima jednog Srbina na platnom spisku. Reč je o dugogodišnjem reprezentativnom štoperu Nikoli Maksimoviću, za koga se doduše već nekoliko nedelja priča da će da promeni sredinu. Pominjalo se da bi mogao da pređe u Crvenu zvezdu ili Leče, ali je navodno on odbio obe ponude. Iskusni štoper nema ni ambicije da igra u Seriji B, ali traži visoku platu.

Đenovu je preuzeo Aleksander Blesin, nemački strateg koji je u seniorskom fudbalu vodio do sada samo belgijski Ostende. Za 1.500.000 evra on je dobio najbolje pojačanje koje je moglo da se nađe u Seriji B, čoveka koji je u prethodne dve sezone dva puta bio najbolji strelac lige, Masima Kodu. Ovaj 33-godišnjak je u dresu Lečea stizao do zlatne kopačke sa po 22 i 20 golova. Uveo je tu ekipu u Seriju A, sada će probati da ponovi uspeh i sa Đenovom.

U krugu najvećih favorita je i Parma, koju predvodi Đanluiđi Bufon. Legendarni golman se prošlog leta vratio u matični klub kada mu je istekao ugovor sa Pari Sen Žermenom, rekao je da neće otići u penziju dok ne vrati Parmu u Seriju A. To nije uspeo ove godine, probaće sada opet.

Žuto-plavi se oslanjaju na iskustvo. Tu su Franko Vazkez, Đenaro Tutino i Simone Romanjoli, kao i mlađi igrači koji su imali priliku da se oprobaju u Seriji A, Valentin Mihaila i Denis Man. Sa njima i 44-godišnjim Bufonom koji je 176 puta branio gol Italije Parma ima čemu da se nada.

--------------

NAJVIŠE SEZONA U SERIJI B

64 - Breša

53 - Verona

51 - Modena

47 - Bari

45 - Palermo

40 - Monca

39 - Peskara

38 - Padova, Venecija

37 - Vičenca

36 - Komo, Piza

34 - Katanija, Đenova, Novara, Ređana

32 - Čezena, Mesina

31 - Kremoneze, Taranto

30 - Kaljari, Salernitana

--------------

Prošle sezone Benevento kroz plej-of nije uspeo da se domogne promocije. Tim koji je u Seriju A prvi put ušao 2017, a potom se u njoj zadržao do 2020, nadogradio je prošlogodišnju ekipu. Trener Fabio Kasarta je ostao na klupi, veruju mu čelnici, a napad će i u ovom šampionatu da bude glavna snaga Beneventa.

Ostali su Roberto Insinje i Rikardo Improta, a njima se pridodao Antonino La Gumina, koji je došao na pozajmicu iz Sampdorije posle dobre epizode u Komu. Prethodne sezone je Benevento postigao najviše golova u ligaškom delu, 62, a ove će to probati da podigne na još viši nivo.

Malo pre pomenuti Komo sa puno optimizma i pozitivne energije ulazi u novi šampionat. Posle rutinski osvojenog 13. mesta i osiguranog opstanka klub je preuzeo Sesk Fabregas. Legendarni španski vezista, koji je tokom karijere osvojio Mundijal, dva Evropska prvenstva, Klupsko svetsko prvenstvo, Ligu Evrope, Superkup Evrope, dve Premijer lige i jednu Primeru, postao je novi član Koma. Ovaj 35-godišnjak je došao na nagovor predsednika tog kluba Denisa Vajza, sa kojim je sarađivao u Čelsiju, a potpisao je ugovor na dve sezone. Uz Bufona, Fabregas će svakako biti najveće ime u Seriji B.

Euforiju među navijačima probaće da iskoristi Đakomo Gatuzo i da podigne ekipu na neki viši nivo. Ka ostvarenju cilja, verovatno i više od Fabregasa, moraće da povuče eksplozivni napadač Alberto Čeri. Ovaj 26-godišnjak je došao na novu pozajmicu iz Kaljarija, tu je igrao i prošle sezone.

Dijego Falčineli, najveće pojačanje Modene (©Starsport)Dijego Falčineli, najveće pojačanje Modene (©Starsport)

Od timova iz Serije C u drugi rang su ušli debitant Sudtirol, Bari, Modena i Palermo. Poslednja dva kluba su nam posebno zanimljiva. Modena zbog toga što je dovela nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Dijega Falčinelija, a koliko je to dobar posao videli smo u Kupu Italije. Falčineli je najpre poslednjeg dana jula učestvovao u pretkvalifikacijama i pobedi nad Katanzarom sa 3:1, a zatim je prošlog ponedeljka bio akter najveće senzacije 1. kola takmičenja. Modena je eliminisala prvoligaša Sasuolo sa 3:2, a Falčineli je svom bivšem klubu presudio golom.

Cilj Modene ove sezone je opstanak, mada na krilima vrhunskog samopouzdanja možemo da očekujemo da će na početku sezone ekipa da beleži odlične rezultate. Ipak, italijanski mediji predviđaju da će bolje od nje na kraju da se pokaže Palermo.

Ponos Sicilije je pronašao izlaz iz finansijske krize zbog koje se nedavno i ugasio, pa potom restartovao. Kupila ga je ovog leta Siti grupa, koja je istovremeno vlasnik i Mančester Sitija, Njujork Sitija, Melburn Sitija i francuske Troe. Imaju Arapi velike planove za Palermo, važno im je da se nađu u Seriji A, a tamo će pokušati da se plasiraju sa iskusnim snagama, dokazanim u italijanskom fudbalu. Iz Rumunije se vratio Mirko Piljačeli, iz Salernitane je došao Đuzepe Fela, ali nama je ipak najzanimljiviji transfer 23-godišnjeg levog beka Mladena Devetka. Talentovani defanzivac sa 93 nastupa u Superligi Srbije prešao je ovog leta iz Vojvodine, potpisao je ugovor do 2025.

Iz svih ovih razloga, ali i zbog Miloša Vulića (Peruđa) i Miloša Bočića (Frozinone), sa pažnjom ćemo pratiti drugoligašku scenu u Italiji. Uostalom, ima u ovom rangu šmeka i klubova koji nas sa setom vraćaju na Seriju A iz osamdesetih i devedesetih godina. Raznovrsne ekipe poput doskorašnjeg prvoligaša Venecije, Barija, Breše ili Peruđe su ipak duša fudbala na Apeninima.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------

SERIJA B – 1. KOLO

Petak

20.45: (1,95) Parma (3,40) Bari (4,10)

Subota

20.45: (2,45) Čitadela (3,10) Piza (3,10)

20.45: (3,45) Komo (3,15) Kaljari (2,25)

20.45: (2,20) Palermo (3,25) Peruđa (3,45)

Nedelja

20.45: (2,10) Askoli (3,45) Ternana (3,50)

20.45: (1,57) Benevento (3,90) Kozenca (6,25)

20.45: (1,60) Breša (3,80) Sudtirol (6,00)

20.45: (2,85) Modena (3,10) Frozinone (2,60)

20.45: (1,82) Spal (3,50) Ređina (4,60)

20.45: (3,00) Venecija (3,20) Đenova (2,45)

***Kvote su podložne promenama

TABELA ZA PROŠLU SEZONU



tagovi

Serija BĐanluiđi BufonSesk FabregasDijego FalćineliBoris RadunovićParmaBariĐenovaKaljari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara