Njegoš Petrović, Uroš Đurđević, Radosav Petrović, Visente Ibora i Vitolo (©Reuters, ©AFP)
Njegoš Petrović, Uroš Đurđević, Radosav Petrović, Visente Ibora i Vitolo (©Reuters, ©AFP)

Kreće Segunda: Levante viđen opet u Primeri, Granada prodala najbolje, Đurđević vraća Hihon u elitu

Vreme čitanja: 7min | pet. 12.08.22. | 09:21

Mečom Levante – Ueska večeras (21.00) počinje drugoligaški karavan u Španiji. Četvorica Srba – Radosav Petrović, Njegoš Petrović, Nikola Maraš i Aleksandar Sedlar boriće se za ulazak u najbolje društvo španskog fudbala. Tim iz Valensije prvi favorit prvenstva

Kreće Primera, a danas startuje i popularna Segunda, drugi rang fudbala u Španiji. Levante, Granada i Alaves ispali su prošle sezone iz najboljeg društva, a sada žele povratnu kartu. Tu su i do skora timovi koji su vojevali bitke sa Barselonom, Realom, Atletikom, Seviljom kao što su Ueska i Eibar, a drugi rang takmičenja igraju i timovi koji tavore godinama i ne uspevaju da se vrate na staze stare slave – Saragosa, Malaga, Ovijedo, Tenerife, Las Palmas... U ligu se vratio Rasing iz Santandera. Sećate li se kada su zeleno-beli dres nosili napadački tandem – omaleni Pedro Munitis i gorostasni Nikola Žigić?

Šampionat je planiran da se završi u junu naredne godine. Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se 42 kola, a dve najbolje ekipe izboriće ulazak u Primeru, dok će timovi od trećeg do šestog mesta igrati plej-of. Četiri najgora tima u ovom rangu preseliće se u treću ligu. U ovom šampionatu u Segundi gledaćemo drugi tim Viljareala. On naravno ne može da se plasira u elitu, ali ulazak u ovaj rang je dobar pokazatalj da se odlično radi u Žutoj podmornici, prošlosezonskom polufinalisti Lige šampiona.

Izabrane vesti

Čak 10 timova, skoro pola lige, promenilo je trenera između dve sezone. Nove kormilare imaju Alaves, Lugo, Ponferadina, Saragosa, Ibica, Leganes, Ovijedo, Levante, Ueska i Albasete. Najviše stranaca imaju Argentinci (15), a slede Francuzi (11), Brazilci (10) i Portugalci (7). U Segundi ćemo gledati četvoricu Srba – Radosava Petrovića u dresu Saragose, Njegoša Petrovića u Granadi i Nikolu Maraša i Aleksandra Sedlara, tandem iz Alavesa.

21.00: (1,65) Levante (3,80) Ueska (5,50)

Na papiru timovi koji su prošle sezone ispali iz Primere imaju ulogu favorita. Levante ima najvredniji tim, prema proceni portala Transfermartkt – 66.200.000 evra. Granada je druga sa 47.000.000, a daleko iza su ostali. Prvi sledeći Sporting iz Hihona je procenjen na 32.900.000, skoro duplo manje od tima iz Valensije.

LEVANTE NA PAPIRU NAJJAČI, STIGLI VESLI IZ ASTON VILE I IBORA IZ VILJAREALA, GRANADA PRIHODOVALA 30.000.000 OD TRANSFERA

Posle ispadanja iz španske elite velike promene u Levanteu. Trener je postao mladi tuniški stručnjak Mehdi Nafti koji je potpisao 1. jula dvogodišnji ugovor. Bilo je dosta odlazaka i dolazaka ovog leta. Napadač Rođer Marti je za 3.000.000 evra prešao u Elče. To je jedini transfer za koji je plaćeno obeštećenje. Najveća pojačanja su dolasci Brazilca iz Aston Vile Veslija, koji se nije naigrao u timu iz Birmingema, i iskusnog veziste Visentea Ibore, koji dolazi iz Viljareala. Nema u timu više ni Nemanje Radoje. Nekadašnji vezista Vojvodine nema klub trenutno. Pre nekoliko dana je dovođen u vezi sa Partizanom, ranije i sa Crvenom zvezdom.

U klubu su ostali veteran Roberto Soldado, Horhe de Frutos, Dani Gomez, Enis Bardi, Škodran Mustafi. Ekipa koja je ima cilj da se odmah vrati u najbolje društvo i da opet gledamo derbi Valensije.

Roberto Soldado (©Reuters)Roberto Soldado (©Reuters)

Granada je neočekivano ispala iz Primere. Pre dve sezone je igrala Evropu, a sada je opet u Segundi. Baskijac Aitor Karanka nije se proslavio na klupi tima iz Andaluzije. Stigao je polovinom aprila, ali nije uspeo da zaustavi broj koji tone. Nekadašnji štoper Atletik Bilbaa i Reala dobio je novu šansu u Granadi. Prihodovano je čak 30.000.000 evra od prodaje najboljih igrača. Golman Luis Maksimijano je otišao u Lacio za 10.100.000 evra, Luis Suarez je prodat Marselju za 10.000.000, dok je solidan novac stigao i od Darvina Mačisa (Huarez, 3.500.0000) i Luisa Milje (Hetafe, 5.000.000). Stigla su pojačanja uglavnom kao slobodni igrači i na pozajmice. Iz Hetafea su došli Honatan Silva i Erik Kabako, dok je Oskar Melendo pojačao Granadu iz Espanjola. U klubu je ostao Hoze Kaljehon koji je zimus stigao iz Fjorentine, a pre toga je dugo igrao za Napoli, a ponikao je u Realu.

SPORTING NAPADA PRIMERU SA POJAČANJIMA IZ JUŽNE I SREDNJE AMERIKE

Ambicije da se konačno dokopa Primere imaju u Sportingu iz Hihona. Najveći posao je obavljen neposredno pred start šampionata, kada je nekadašnji prvi strelac Superlige Srbije, bivši igrač Rada, Partizana, Vitesea, Palerma i Olimpijakosa, Uroš Đurđević, stavio paraf na ugovor do 2027. Reprezentativac Crna Gore se dovodio u vezu s Kadizom, ali je ostao u klubu s kojim želi proboj u elitu.

Moj najveći izazov je da se sa Sportingom plasiram u Primeru. Ove sezone imam veliku nadu posle brojnih promena, vidim da je urađen dobar projekat i smatram da možemo zajedno da napravimo mnogo toga. Imamo najbolje navijače u Španiji, osećam njihovu ljubav. Oni će nam pomoći i na terenu i van njega. Jedva čekam da počnemo sezonu“, poručio je Đurđević posle potpisa novog ugovora.

Obrenovčanin je na 157 utakmica u dresu Sportinga postigao 56 golova.

Na klupi ovog tima sedi nekadašnji as Barselone Abelardo. Manu Garsija je prodat Arisu za 3.200.000, a pojačanja su stigla iz Južne i Srednje Amerike. Kolumbijac Huan Otero je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz meksičke Klub Amerike, dok je dugogodišnji vezista Boke Juniors Karlos Izgjuerdoz pojačao tim iz Hihona. Ovaj veteran je kao slobodan igrač stavio paraf posle isteka ugovora sa velikanom s Bombonjere. Fran Villamba je iz Birmingena stigao za 500.000 evra.

Karlos Izgjuerdoz (©Reuters)Karlos Izgjuerdoz (©Reuters)

Rekonstrukcija je bila i u Vitoriji posle ispadanja Alavesa iz elite. Luis Garsija je na klupi zamenio Hulija Velaskeza. Dolasci Hona Guridija, Nikole Maraša, Ebera Alkaina, Andersona Aroja (pozajmica iz Liverpula) trebalo bi da nadomeste odlaske Hoselua, Fernanda Pačeka, Perea Ponsa, Borhe Sainca... Alaves će naredne sezone imati najveći broj stranaca u Segundi, čak 11.

Nekadašnji pobednik Kupa evropskih kupova, Saragosa, godinama je u nokdaunu. Nije bila ni blizu borbe za Primeru poslednjih godina. Više su na Romaredi strepeli za opstanak. Huan Karlos Karsedo pokušaće da oživi Saragosu. Na kormilu je zamenio Huana Ignjasio Martineza. Nekadašnji reprezentativac Srbije Radosav Petrović drugu sezonu će biti u klubu posle dolaska iz Almerije. Borba za Primeru je uvek cilj Saragose prethodne decenije. Iz Atletika su stigla dvojica igrača na pozajmice, sin Dijega Čola Simeonea, mladi Đulijano, i Viktor Moljeho. Manu Molina je pojačanje iz Ibice, a Dani Robeljo iz Betisa.

VITOLO IZ ATLETIKA U LAS PALMAS, ZORILJA OSTAO NA BALEARIMA, VILJAREL B NAJMLAĐI TIM U LIGI

Eibar je prošle sezone na neverovatan način ostao bez elite. Prvo je propustio priliku u ligaškom delu sezone da se vrati u Primeru, a onda je zaribao i u polufinalu plej-ofa. Gaizka Garitano je ostao na klupi Baskijaca. Kupljen je mladi polaznik Barsine La Masije, Mateus Pereira, za 1.000.000 evra. Najveće prodaje je transfer Edua Eksposita u Espanjol za 4.500.000 evra.

Uesku će da s klupe da predvodi Baskijac Ziganda. Nije bilo značajnijih odlazaka ni dolazaka. Ovijedo je napustio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Erik Jirka. Slovak je potpisao za češku Viktoriju iz Plzenja. Vredno pojačanje mogao bi da bude mladi Marselo Flores koji stiže iz Arsenala.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------

Leganes je doveo nekoliko igrača iz Primere. Kao slobodni igrači su stigli Horhe Miramon iz Levantea, Dani Raba iz Granade i Horhe Saenc iz Valensije. Na klupi je Imanol Idijakez zamenio Tunišanina Mehdija Naftija koji je preuzeo kormilo Levantea.

Las Palmas ima ambicije da se vrati u elitu. Ostrvljani su doveli Sidnija iz brazilskog Gojasa, a najveće pojačanje je Vitolo, koji stiže kao pozajmljeni igrač madridskog Atletika. Alvaro Himenez je došao iz Kadiza, a Mark Kardona iz Osasune. Klub je napustio nekada velika nada Reala Hese koji karijeru nastavlja u turskom Ankaragučuu.

Tenerife je verovatno i dalje u šoku posle poraza u finalu plej-ofa. Đirona je u revanšu slavila na stadionu Rodrigez Lopez sa 3:1 i vratila se u elitu, dok Ostrvljani moraju da pokušaju opet ove sezone. Bilo je prometno ovog leta na Balearima. Stigli su Borha Garses iz Atletika, Mo Dauda iz Anderlehta, Načo Martinez iz Valjadolida, Havi Dijaz iz Sevilje... Najveće pojačanje je ostanak prošle sezone najboljeg strelca tima, Eladija Zorilje. Štoper Šek Mur je prodat Nešvilu za 1.820.000 evra.

Mladi tim Viljareal, očekivano, biće ubedljivo najmađi u ligi s prosekom godina od nešto manje od 22. Rasing iz Santandera se pojačao igračima iz Primere i cilj je za početak opstanak. Mladi stručnjak Giljermo Fernandez Romo (41) uveo je ovaj tim u drugi rang takmičenja. Stigli su Injigo Visente iz Atletik Bilbaa, Herman Sančez iz Granade i Saul Garsija iz Alavesa. Novajlije su i Jurgen Elitim iz Votforda i Mateus Aijas iz Orlanda. Talentovani vezista Pablo Tore je otišao u Barsleonu koja ga je platila 5.000.000 evra. Ima samo 19 godina i mogao bi da dobije ove sezone šansu kod Ćavija u dresu katalonskog giganta.

Albasete se vratilo u Segundu posle baraža u kojem je eliminisan nekadašnji šampion Španije i polufinalista Lige šampiona, Deportivo iz La Korunje. Ruben Albes je novi trener, a zamenio je Rubena De la Bareru.

Čeka nas duga sezona, liga bi trebalo da bude izjednačena kao i prethodnih sezona. Kladioničarski – teška za pogađanje. Levante se ističe kao favorit, ali navikli smo prethodnih godina na iznenađenja u Segundi.

SEGUNDA – 1. KOLO

Petak

21.00: (1,65) Levante (3,80) Ueska (5,50)

Subota

17.00: (2,10) Eibar (3,10) Tenerife (3,90)

19.00: (2,85) Mirandes (3,10) Sporting Hihon (2,60)

21.00: (2,70) Leganes (3,00) Alaves (2,85)

23.00: (2,05) Las Palmas (3,20) Saragosa (4,00)

Nedelja

17.30: (2,20) Rasing Santander (3,05) Viljareal B (3,70)

19.30: (3,10) Ibica (3,20) Granada (2,40)

22.00: (2,45) Burgos (2,95) Malaga (3,30)

Ponedeljak

17.30: (1,75) Ovijedo (3,50) Andora (5,10)

19.30: (2,20) Lugo (3,10) Albasete (3,60)

22.00: (2,25) Kartagena (3,15) Ponferadina (3,45)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Rasing SantanderTenerifeVisente IboraLevanteLas PalmasVitoloNjegoš PetrovićNikola MarašRadosav PetrovićSegundaAlavesSporting HihonUroš Đurđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara