Simone Iznagi (©Reuters)
Simone Iznagi (©Reuters)

Buongiorno Italia: Inzagi nije za Inter, Lazovićevih 7/8 za Veronin put ka luci spasa

Vreme čitanja: 6min | uto. 14.02.23. | 15:29

Prandeli bodri Vlahovića, Spaleti diže u nebesa Hviču Kvaracheliju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Simone Inzagi i u ovoj sezoni pokazuje sve svoje trenerske limite koji su bili vidljivi i na klupi Lacija. Kad god treba da napravi odlučujući korak u prvenstvu, za bilo koji cilj, on ga po pravilu propusti.

Izabrane vesti

Jučerašnji remi sa Sampdorijom nije ništa pokvario kada je u pitanju trka za skudeto, on je već na grudima igrača Napolija, ali je podrio relativno miran nastavak sezone i komotan plasman u Ligu šampiona. U Milanu raste partija onih koji misle da Inzagi, uz sve olakšavajuće okolnosti i kineske vlasnike koji drže u “zarobljeništvu” klub, nema štofa da predvodi Nerazure.

Postoji strah da bi posle bačene titule prvaka Italije, Inzagi na isti ili sličan način mogao da ostavi Inter i bez Lige šampiona u sledećoj nedelji. Ta bojazan se potkrepljuje činjenicom da ulazimo u period godine kada Inzagijevi timovi, po pravilu, beleže slabije rezultate. Sa probuđenom Atalantom, neizvesnim statusom Juventusa, Milanom i rimskim klubovima koji bi mogli da se probude, Interova bodovna prednost ne uliva mnogo sigurnosti.

Na Inzagijevu dušu ide i činjenica da je klub na njegov zahtev, u vremenima oskudice, potrošio preko 50.000.000 evra za Hoakina Koreu i Robina Gosensa. Argentinac i Nemac su totalno podbacili, a pored Inzagija odgovornost snose i dvojica rukovodilaca Intera koji su odobrili te operacije, Bepe Marota i Pjero Auzilio. O Korei je uzaludno trošiti reči jer sem Inzagija niko nije verovao da on u Interu može da pruži više od onoga što je dao u Laciju. Pravo razočaranje je Robin Gosens. Sinoćna predstava protiv Sampdorije je razglednica njegove avanture u Interu.

Nervoza Nikoloa Barele je očigledna i opravdana. Uz Dimarka on je jedini igrač u Apijano Đentileu kome je Inter na srcu od kada zna za sebe i zato ima reakcije koje su rezultat frustracije, a ne nadmenosti. Za njega Inter nije samo klub u kome inkasira milione i čiji dres vredi koliko i svi ostali koje je nosio ili će nositi u karijeri.

Romelu Lukaku je i dalje daleko od svoje forme, Lautaro Martinez je podbacio, prvi put u ovoj godini, ulazak Edina Džeka na teren niko nije primetio, a Hakan Čalhanoglu je bio najmanje loš u dresu Intera na terenu.

Dejan Stanković je sa Sampdorijom prvi put u ovoj sezoni uspeo da veže dva meča bez poraza. Srpski stručnjak čini čuda u Đenovi imajući u vidu da je klub, bukvalno, u rasulu i pitanje je šta će biti sa Dorijanima na kraju sezone. U svakom slučaju, ako nastavi sa ovakvim nastupima, Sampdorija možda neće spasiti prvoligaški status, ali će zagorčati mnogima život, kao što je to sinoć učinila Interu.

LAZOVIĆ VODI VERONU KA LUCI SPASA

Darko Lazović (©Reuters)Darko Lazović (©Reuters)

Darko Lazović igra u vrhunskoj formi. Sprski reprezentativac je u 2023. godini realizovao tri gola, plus je isprovocirao jedan autogol, i podelio tri asistencije. Brojevi su neumoljivi: od osam golova Verone u novoj godini, sedam nosi potpis Čačanina. Posledično, i 12 bodova koje su “Skaliđeri” osvojili u poslednjih sedam kola su u najvećoj meri zasluga Lazovića.

U novoj ulozi koja ga je oslobodila dela defanzivnih zadataka Lazović je pronašao svoju pravu dimenziju. Najveći dobitnik je Verona koja je u potpunosti otvorila trku u borbi za opstanak jer se sa jučerašnjom pobedom približila na dva boda od Specije i četiri od Salernitane.

Polovinom novembra, nakon poraza od Specije na Bentegodiju, činilo se da Veroni nema spasa i da će mirno sići u Seriju B zajedno sa Kremonezeom i Sampdorijom. Tako nije mislio Lazović koji je u međuvremenu postao Veronin barjak. Uostalom on je stranac koji je odigrao najviše mečeva u žuto-plavom dresu u Seriji A.

Za razliku od Verone koja se osokolila, Salernitana se sa jučerašnjim porazom ponovo našla u situaciji kao posle poraza od Atalante u Bergamu 2:8. Vlasnik kluba Jervolino je na korak od davanja novog otkaza Davideu Nikoli. Čini se da će ovoga puta prekid saradnje biti definitivan i pored zasluga Nikole za prošlogodišnji opstanak u Seriji A. U Salernu se priča o Monteli i Sempličiju kao zamenama za Nikolu.

PIOLI IGRA NAJVAŽNIJE UTAKMICE KARIJERE

Stefano Pioli se zahvalio javno Antoniju Konteu što je bio među malobrojnim kolegama koji su mu prošlog maja čestitali na osvojenom skudetu. Šef stručnog štaba Milana je definisao mečeve sa Totenhemom u osmini finala Lige šampiona kao najvažnije u njegovoj karijeri.

Milan je poslednji put bio u osmini finala pre devet godina, a od osvajanja poslednje titule prvaka Evrope 2007. godine samo je jednom uspeo da stigne do četvrtine finale i to pre 11 godina.  

Milan neće moći da računa na Ismaela Benasera, ali se Fikajo Tomori oporavio i trebalo bi da bude u defanzivnoj liniji. Pioli njaviše očekuje od svoja dva najreprezentativnija igrača Rafe Leaa i Tea Ernnandeza.

Interesantan duel na distanci će se voditi između Olivijea Žirua i Harija Kejna koji imaju dugačku listu golova u Ligi šampiona. Francuz je zatresao mrežu 21. put a Englez 23.

Generalno gledano, oba tima u napadima imaju najjače adute dok su im oslabljeni vezni redovi i odbrambene linije bez prvih golmana, Majka Menjana i Uga Ljorisa, Ahilove pete.

Na stadionu će posle dužeg vremena biti i novi vlasnik Milana Džeri Kardinale koji će osim gledanja utakmice sa Spursima na agendi imati i važne susrete oko izgradnje stadiona Milana.

ALEGRI FORSIRA TROZUBAC DI MARIJA - VLAHOVIĆ - KJEZA

Trener Juventusa Maks Alegri će najverovatnije i protiv Nanta u Ligi Evrope na teren izvesti od prvog minuta trojku Anhel Di Marija, Dušan Vlahović, Federiko Kjeza. Trio nije u potpunosti uverio protiv Fjorentine, ali je zaključak da ima perspektivu i ogroman potencijal tako da treba insistirati na njemu.

Čezare Prandeli je u intervjuu za Tutosport promovisao tandem Vlahović – Kjeza na kojem, po njemu, počiva budućnost Juventusa. Prandeli je srpsko-italijanski par napadača definisao kao razarajući za protivničke odbrane. Bivši trener Fjorentine je poručio Vlahoviću da sledi primer Erlinga Halanda i da se ništa ne brine jer je on veliki igrač.

Nekadašnji selektor Italije i igrač Juventusa je iskazao optimizam da će Alegri sa svojim fudbalerima stići do Lige šampiona preko Serije A uprkos oduzimanju 15 bodova.

Oglasio se i Danilo, igrač koga je sa našim Filipem Kostićem, Alegri najviše koristio u ovoj sezoni. Brazilac je izrazio spremnost da potpiše novi ugovor sa Starom damom uprkos svim problemima. Štaviše, Danilo je laskao Juventusu definisavši ga kao bolji klub od Portoa, Real Madrida i Mančester Sitija čije je dresove nosio u prošlosti.

SPALETI: KVARCEHLIJA JE NOVI SALAH

Hviča Kvarachelija (©Reuters)Hviča Kvarachelija (©Reuters)

Lučano Spaleti je ušao savršeno u ulogu trenera Napolija koja podrazumeva malo sujeverja, malo praznoverja i naravno totalna idolizacija Dijega Maradone. Toskanski stručnjak nastavlja da izbegava reč skudeto, poštuje sve rituale u sezoni koji su propratili nezaustavljivi marš Azura i naravno pominje u svakoj prilici Maradonu i njegov duh koji lebdi iznad Kastel Volturna i Napulja.

Posle hvaljenja Viktora Osimena, Spaleti je pričao u superlativu o Hviči Kvaracheliji koga je uporedio sa Momom Salahom koga je trenirao u Romi i poznaje iz prve ruke kvalitete asa Liverpula i Egipta.

Inače, Osimen i Kvarchelija su sa golovima protiv Kremonezea preskočili tandem Mbape Nejmar iz PSŽ-a. Napadači Napolija su zajedno psotigli 26 golova, a PSŽ-a 25. Ispred Viktora i Hviče je samo par Mančester Sitija: HolandFil Foden sa 32 gola na računu.

Na površinu je izašao još jedan podatak koji svedoči o zdravlju od koga puca tim Lučana Spaletija: sa klupe je u ovoj sezoni stiglo čak 17 golova, 12 u Seriji A i pet u Ligi šampiona. Dakle, igrači koji su ulazili u igru u drugom poluvremenu su postigli 17 golova na 28 mečeva (22 u Seriji A i 6 u Ligi šampiona). Među njima su se posebno isticali Čolito Simeone i Eljif Elmas. Makedonac i pored toga što nije starter u timu Napolija je čak šest put zatresao mrežu u Seriji A. Primera radi, Žiru i Džeko su postigli tek gol više u ovom prvenstvu i dok se oni kuju u zvezde zbog sedam golova talentovani Makedonac sa šest ostaje u senci i pored toga što nije napadač.


tagovi

Buongiorno ItaliaSimone InzagiDarko LazovićHviča Kvarachelija

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara