Mauro Ikardi (©Reuters)
Mauro Ikardi (©Reuters)

Buongiorno Italia: Roma sanja Ikardija; tifoze Milana od odlazaka više brinu dolasci

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.06.23. | 13:31

Sari traži pojačanja, ali Lotito ne da pare

(Od dopisnika Mozzart Spora iz Rima

Mauro Ikardi bi mogao da bude treća velika uzastopna senzacija Rome u tri letnja prelazna roka. Pre dve godine je došao Žoze Murinjo, prošle godine Paulo Dibala, a ove bi Maurito mogao da razbukti entuzijazama navijača Đalorosih. 

Izabrane vesti

Ikardi je posle tri anonimne sezone u PSŽ-u, pronašao sebe na Bosforu. Daleko od svoje “ledi Magbet”, Vande Nare, Mauro je u dresu Galatasaraja postigao gotovo isti broj golova kao u tri prethodne u PSŽ-u.

Maurito je u najbojlim fudbalskim godina, tek mu je 30, i jedan je od retkih napadača koji garantuje 20 i više golova po prvenstvu. Ugovor sa PSŽ-om mu ističe sledeće godine što znači da je nije moguće da, pod aktuelnim okolnostima, pređe u neki drugi klub na pozajmicu. U Ikardijevom slučaju, barem kada su u pitanju italijanske ekipe, nije problem toliko cena igračkog kartona - ne može da bude visoka zbog isticanja ugovora i starosti Argentinca - koliko njegova plata: 9.000.000 evra. 

U Rimu su svi složni u oceni da ako Roma želi zaista da bude u trci za skudeto u sledećem šampionatu onda je Mauro Ikardi najbolja moguća garancija da će se to i dogoditi. Inače, pored Ikardija, za špic napada Rome se pominju Arnautović, Nzola, Morata i Skamaka. Arnautović je u poodmaklim godinama, Nzola nije igrao nikada u klubu srednjih gabarita, a kamoli vrhunskih, Morata ne garantuje više od desetak golova po sezoni i takođe ima veoma visoku platu. 

Kada se sve sabere i oduzme, i imajući u vidu proklamovane Murinjove ambicije, Ikardi je najbolje rešenje. Naravno, pod uslovom da Fridkinovi odluče da naprave još jedan hrabar potez i zavuku duboko ruku u džep, što nije sigurno.

Inače, Žoze Murinjo je posle kazne UEFA popio i dve utakmice zabrane vođenja tima od nadležnih organa FS Italije zbog neprimerenog rečnika upotrebljenog protiv arbitra Kifija nakon utakmice sa Moncom. U FS Italije su bili spremni na nagodbu kako bi izbegli suspendovanje Murinja, ali je taj pokušaj pao u vodu kada se Portugalac nije izvinio u pismu poslatom sudijama koji su odlučivali o tzv. slučaju Kifi. 

Roma je najavila da će uzeti u obzir podnošenje žalbe, ali da želi da sačeka motivaciju odluke kako bi koncepirala žalbu.

LACIO RAZMIŠLJA O ALTERNATIVAMA

Mauricio Sari će možda morati da se zadovolji sa alternativama igrača koje je stavio u vrh svoje liste jer svi koštaju mnogo više nego što Klaudio Lotito ima nameru da plati. Prvi na toj listi je Domeniko Berardi. Sa kapitenom Sasuola je sve utanačeno, ali generalni direktor kluba iz Emilije Đovani Karnevali ne odustaje od cene od 30.000.000 evra. Rezervno rešenje je Orsolini iz Bolonje. Krilni napadač je značajno napredovao u prethodnoj sezoni sa Tijagom Motom i njegova cena je razumna, oko 12.000.000 evra, imajući u vidu da ima 26 godina. 

Sasuolo je veoma “skupa prodavnica fudbalera” koja retko daje popuste na cene koje formira za svoje igrače. Nisu u pitanju samo pomenuti Berardi i Fratezi, već i Pinamonti. Sari bi voleo da dobije mladog Italijana na raspolaganje, ali je Markos Leonardo iz Santosa jeftinija i možda čak i unosnija investicija. Brazilac bi mogao da dođe u Formelo za cifru između 10.000.000 i 15.000.000 evra dok je Pinamonti vrednovan oko 20.000.000. 

Do preokreta je došlo i oko Toreire. Urugvajac je juče, barem se tako činilo, bio veoma blizu Lacija, sada je Paredes ispred njega. Mada, postoji teorija koja kruži RImom da se radi o potezu Lacija da isteraju na čistac Galatasaraj koji pokušava da izvuče više od 12.000.000 evra za igrački karton Toreire. Budući da je šampiona Turske u Paredesu individualizovao režisera igre, Lacio se ubacio u igru za Argentinca kako bi poslao poruku Turcima da “znaju za jadac”. 

Ponude na adresu Luisa Alberta iz Persijskog zaliva i dalje stižu i sve su bogatije, toliko da Španac počinje da bude nestrpljiv i sve odlučniji u zahtevu da mu Lacio garantuje 4.000.000 evra po sezoni do 2028. godine. Posle timova iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata na vrata Luisa Alberta je zakucao i Al-Ahli iz Džede koji ima velike ambicije i juri evropske igrače, ne samo one pred penzijom. 

MILANOV PLAN POJAČANJA NE ULIVA POVERENJE

Šta se događa sa Milanom? Paolo Maldini je dobio otkaz, Sandro Tonali je prodat Njukaslu, šuška se i da bi Teo Ernandez mogao da ode ako na vrata zakuca klub sa ponudom od 50-60 milona. 

Više od onih koji su otišli, simpatizere Milana brinu imena koja dolaze ili ona koja kruže kao moguća pojačanja. Loftus-Čik je velika opklada, pre pet godina je bio velika nada engleskog fudbala, igrao je za reprezentaciju Engleske sa 21. godinom, ali ga više ne pozivaju pod nacionalnu zastavu već pet godina. U MIlanelu se nadaju da bi Loftus mogao da bude novi Teo Ernandez ili Tomori. U svakom slučaju, nije igrač koji daje garancije na nivou tima koji se bori za skudeto. Rejnerds iz AZ Alkmar je interesantan fudbaler, ali nije neko ko može da nosi odmah vezni red Milana kao starter. 

Za malo više od 13 meseci Milan se nalazi u poziciji da umesto Kesija i Tonalija u veznoj liniji ma Loftusa Čika i Rejnerdsa. Ruku na srece to je vezni red za peto-šesto mesto, a ne za borbu za skudeto, odnosno ne bi bilo iznenađenje da Benaser i Krunić i dalje budu starteri. 

Kristijan Pulisić bi mogao da bude zanimljivo pojačanje. Amerikanac ima kvalitete i pored toga što nije u Čelsiju napredovao koliko se mislilo kada je prešao iz Borusije Dortmund. Plavci bi mogli da puste Pulisića za 15.000.000 evra, a prema pisanju Gazete, Kristijan je spreman da prihvati smanjenje plate kako bi ušao u paremetre Rosonera. U celoj priči bi mogao da pomogne tehnički sponzor Milana čiji je Pulisić promotivno lice u SAD. 

U orbiti Milana kruže i imena Muse iz Valensije, Čukvuezea iz Viljareala i Skamake iz Vest Hema. Ni približno onome što se očekivalo kao kompenzacija za odlazak Tonalija

Takođe, ni angažovanje Luke Romere nije mnogo zagrejalo srca navijača Rosonera. Lacio nije želeo da investira malo više od 1.000.000 evra da bi zadržao Argentinca i pustio ga je da ode bez obeštećenja. Ne mora da znači ništa, ali je indikacija. 

KJEZA OUT, ZANIOLO IN

Nikolo Zaniolo je sve iznenadio iskrenošću da navija za Juventus. Nije da se nije znalo u fudbalskim krugovima. Novitet je da igrači obično kada potpišu ugovor za klub iz dečačkih snova otkriju svoju navijačku opredeljenost. Zaniolo je izašao na videlo kada još uvek nije sigurno da bi mogao da završi za par nedelja ili meseci u Kontinasi.  Kuriozitet je da je Zaniolo u svojoj karijeri igaro za klubove koji su najveći “neprijatelji” Juventusa: Fjorentinu, Inter i Romu. 

Da bi krilni napadač Galatasaraja stigao u Juventusu potrebno je da se sklopi nekoliko kockica. Prva je da Federiko Kjeza ode iz redova Stare dame. Za Kjezu su zainteresovana tri tima iz Premijer lige, Liverpul, Njukasl i Aston Vila. Do sada je jedino tim iz Birmingena izašao sa konkretnom ponudom 40 miliona plus bonusi. Međutim, Kjeza ne želi da pređe u Aston Vilu jer preferira da zaigra u Liverpulu pod komandnom palicom Jirgena Klopa. Kjeza i njegovo okruženje veruju da bi za njega nastavak karijere na Enfildu bio pravi potez. Njukasl sa svoje strane im novac kao sredstvo za ubeđivanje i učešće u Ligi šampiona. 

Jedno je sigurno, niko ne želi da isplati 60.000.000 evra za Kjezu koliko traže Bjankoneri, ali sa 40.000.000, plus bonusi, je moguće otvoriti pregovore. 

Juve, u svakom slučaju, bi Zaniola uzeo na pozajmicu sa pravom ili obavezom otkupa po unapred određenim uslovima. Turci imaju na svojoj strani raskidnu klauzulu koja iznosi više od 30.000.000 evra, ali se veruje da sa 25 do 30 miliona sa bonusima, može zatvoriti posao. 


tagovi

Buongiorno ItaliaLetnji prelazni rok 2023Mauro Ikardi

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Lacio
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara