Čiro Imobile (©Reuters)
Čiro Imobile (©Reuters)

Buongiorno Italia: Zvezdana noć Lacija, Barela srce Interovo

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.02.24. | 14:13

Uđe li rimski klub među osam najboljih u Ligi šampiona, biće to jedan od najvećih podviga koje je napravio u ovom veku

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Prošlo je 13 godina od poslednje pobede italijanskih timova nad Bajernom. Posle ludog i nezaboravnog trijumfa Intera u Minhenu golom Gorana Pandeva (2:3) u osmini finala Lige šampiona 2011. godine, bavarski klub je bio noćna mora za timove Serije A.

Izabrane vesti

Protiv Juventusa, Rome, Lacija, Intera, Bavarci ne samo da su pobeđivali nego su frutrirali italijanske timove. Jedino je Alegrijev Juve pre osam godina namučio nemačkog šampiona. Sve u svemu, na 12 mečeva, Bajern je deset puta pobedio i dva puta remizirao.

Eto zašto je Lacio sinoć napravio podvig, između ostalog i jer su Nebeskoplavi prvi put vezali u jednoj sezoni tri pobede na svom terenu (Seltik, Fejnord i Bajern). Mauricio Sari nije krio razočaranost što njegovi momci nisu iskoristili priliku da daju i drugi gol Bavarcima (šansa Pedra i pre svega Felipea Andersona), ali je pokazao da je znao da dirne prave strune u glavama svojih igrača i da ne padne u euforiju posle vodećeg gola i isključenja Upemekana.

Imobile je posle meče podvukao da je ovakve utakmice sanjao kao dečak. Kapiten Lacija je dobio i personalni duel sa Harijem Kejnom koji nije nijednom, kao uostalom i svi ostali njegovi klupski drugovi, šutirao u okvir vrata Provedela.

Paradoks jučerašnje pobede rimskog kluba je podatak da je Provedel dobio najnižu ocenu u timu domaćina. Golman Lacija nije imao nijednu intervenciju budući da su šutevi Bajernovih igrača završioli svi iznad ili pored gola.

U Italiji su vrlo oprezni. I pored pobede Lacija, za veliku većinu medija, bivših fudbalera i trenera, Bajern ostaje favorit za plasman u četvrt finale. Sari i njegovi momci su napravili veliki uspeh ostajući u igri za plasman u četvrtinu finala posle prvih 90 minuta dvoboja sa Bavarcima, ako bi zaista ušli u osam najboljih timova Lige šampiona, to bi bio mega uspeh. Praktično najveći podvig od trijumfa Lacija nad Mančester junajtedom u Superkupu Evrope 1999. godine.

MILAN, LIGA EVROPE I ŽAL ZA IZGUBLJENIM IGRAČIMA

Rafael Leao i Olivije Žiru (©Reuters)Rafael Leao i Olivije Žiru (©Reuters)

Milanov trener Stefano Pioli je sve iznenadio kad je na jučerašnjem obraćanju novinarima pored Liverpula i Bajer Leverkuzena uvrstio Atalantu kao glavnog favorita za osvajanje Lige Evrope. Piolijeva izjava miriše i na strategiju da njegov tim ostane u senci, kao autsajder, s ciljem da ne optereti previše svoje igrače u pohodu na evropsku titulu.

Koliko u Milanu ozbiljno pristupaju Ligi Evrope najbolje govori sastav koji će večeras istrčati na teren protiv Rena. Rosoneri će se pojaviti i najjačem mogućem sastavu.

Rejnders se vraća u statnu postavu posle izdržane suspenzije u Seriji A zbog kartona dok će Kjer, prema poslednjim informacijama, biti u timu budući da se njegovo zdravstveno stanje popravilo.

Večerašnji duel je krcat posebnim sećanjima. Olivije Žiru je svoj prvi gol kao profesionalni fudbaler postigao Mandandi, golmanu Rena, pre 17 godina. Tada je Žiru nosio dres Grenobla, a Mandanda Avra u franuskoj Seriji B. U međuvremenu su zajedno osvojili titulu prvaka sveta 2018. godine Majk Menjan je debitovao na golu Lila protiv Rean, a Mateo Gabija je noseći dres Viljareala u grupnj fazi Lige Evrope igrao dva puta protiv francuskog tima.

U prethodnih par meseci u Milanelu su sa nostalgijom gledali na nekoliko bivših igrača koje su izgubili bez evra obeštećenja ili su ih prodali po nižoj ceni jer nisu više verovali u njih.

Frenk Kesi je osvojio Kup afričkih nacija sa svojom Obalom Slonovače, Hakan Čalhanoglu vodi Inter ka skudetu i postao je jedan od najboljih fudbalskih režisera na planeti, Šarl de Ketelare se preporodio u Atalanti, osam golova i pet asistencijau u poslednja dva meseca su lansirali Atalantu u borbi za mesto u Ligi šampiona. Braim Diaz je doneo pobedu Real Madridu protiv Lajpciga i zavhaljujući njemu Blankosi nisu osetili izostanak Džuda Belingema. Kesi, Čalhanoglu i Diaz su otišli gratis, a i De Ketalare će biti na kraju praktično gratis budući da je zacrtana cena za otkup dovoljna da u poslovnim knjigama Rosoneri ne uknjiže tzv. minusvalencu.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Florenci, Kjaer, Gabija, Ernandez - Musa, Rejnders - Pulišić, Loftus-Čik, Leao – Žiru.

ROMA I FAJENORD TREĆI PUT U DVE GODINE

Paulo Dibala (©Reuters)Paulo Dibala (©Reuters)

Roma i Fejnord treći put uzastopno sreću na evropskom poprištu od kasnog proleća 2022. godine. Đalorosi su mnogo bolje prošli u prethodna dva odmeravanja snaga, pobedili su u finalu Lige konferencija i izbacili su prošle godine Holanđane u četvrtini finala. Ako tome dodamo da je Roma izbacila Fejnord iz Evrope i 2015. godine i da zbog virusa koji je pogodio timi iz Roterdama zbog čega polovina startera neće biti na raspolaganju ili će u najboljem slučaju biti na klupi, jasno je zašto su Rimljeni favoriti.

Danijele De Rosi će večeras debitovati na klupi Rome u evropskim takmičenjima i prema najavama napraviće nekoliko izmena u odnosu na tim koji smo videli protiv Intera. De Rosi je nameran da poštuje odluku Murinja s kojom je Mile Svilar promovisan u prvog golmana Đalorosih u Ligi Evrope. Umesto mladog Hujsena u defanzivnu liniju se vraća Ljorente kao i Spinacola koji će uzeti mesto Anhelinju. Bove će, najverovatnije, zameniti rovitog Kristantea koji nije sto posto srpeman za meč.

Novi trener Rome je najavio kontinuitet u evropskim takmičenjima sa svojim prethodnikom s obzirom na to da je Žoze Murinjo doveo do dva finala Đalorose u dve godine.

ROMA 4-3-3: Svilar - Karsdorp, Mančini, Ljorente, Spinacola - Bove, Paredes, Pelegrini - Dibala, Lukaku, El Šaravi.

BARELA POSTAJE NAJSKUPLJE PLAĆENI ITALIJAN U ISTORIJI SERIJE A

Nikolo Barela (©Reuters)Nikolo Barela (©Reuters)

Nikolo Barela je potvrdio “ne” Mančester Sitiju i Pepu Gvardioli. Italijanski as ne želi da napusti Inter. Uprkos najavama da bi Nikolo mogao da bude prodat za sumu od 80.000.000 ili čak 100.000.000 evra, to se izgleda neće dogoditi. Podsetimo, mnogi su tumačili značajnu investiciju u transfer Davida Fratezija kao uvod u prodaju Barele.

Umesto najavljenog adija, Barela će produžiti ugovor sa Interom do 2029. godine, za platu od sedam miliona evra po sezoni, plus bonusi. Na taj način će vezista postati najskuplje plaćeni Italija u istoriji Serije A.

Sa dolaskom Pjotra Zjelinskog, Inter ima već formiran atomski vezni red za sledeću sezonu, pokriven na svakoj poziciji sa vrhunskim ili perspektivnim igračima, od Barele i Fratezija, preko Čalhanoglua i Aslanija, do Mhitarjana i Zjelinskog. Sensiju ističe ugovor sledećeg leta, a opklada Klasen nije uspela i Holanđanin će potražiti sreću na nekoj drugoj destinaciji.

Vernost prema Interu će produžiti i Simone Inzagi. Italijanskog stručnjaka čeka drugi produžetak ugovora sa Nerazurima do 2026. godine i nastavak trofejnog ciklusa. Inzagi je već podigao pet pehara, na dohvat ruke je šesti (šampion Italije), a ni pehar sa velikim ušima nije nedostižan.

VLAHOVIĆ PROTIV VERONE, ZAKANJI DOLAZI SA FELIPEOM ANDERSONOM

Dušan Vlahović (©Reuters)Dušan Vlahović (©Reuters)

Dušan Vlahović se oporavio u potpunosti i predvodiće napad Juventusa protiv Verone. Povratak srpskog centarfora je od krucijalne važnosti za Alegrija jer Juve bez Dušana muku muči da postigne gol.

I dok se Juve sprema da na Bentegodiju prekine niz od tri utakmice bez pobede, tehnički direktor Kristijano Đuntoli uveliko radi na dovođenju Lazara Samadržića, ali i krilnih napadača.

Naime, u Kontinasi se sprema veliko čišćenje spoljnih veznih i krilnih napadača, tim pre što izgleda da Stara dama želi u sledećoj sezoni da igra sa tri napadača u startnoj formaciji. Federiko Kjeza, Mojze Ken, Arkadijuš Milik, Filip Kostić, Samuel Iling, plus Pol Pogba i eventualno Adrijen Rabio (ako ne pronađu dogovor oko produžetka ugovora) su veoma blizu izlaznim vratima i njihova mesta će morati da budu popunjena.

Osim našeg Samardžića na meti Juventusa su dvojica krilnih napadača Lacija. Za Felipea Andersona je posao, barem se tako tvrdi u Torinu, već završen. Brazilac će doći bez evra obeštećenja jer mu ugovor ističe u junu. Zakanjiju ugovor sa Lacijom ističe 2025. godine, ali bi transfer mogao da bude zaključen s obzirom na to da Lacio tek treba da plati Luku Pelegrinija i Nikoloa Rovelu.

Đuntoli je hteo da uzme Zakanjija još dok je bio u Napoliju, ali je Tare, tadašnji sportski direktor Lacija, bio brži.



tagovi

LacioMilanInterJuventusRomaBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara