Ćavi (©Reuters)
Ćavi (©Reuters)

Ćavi Ernandes – Vojnik Krojfove vizije fudbala i Barsin čovek pomirenja

Vreme čitanja: 6min | ned. 31.10.21. | 08:30

Očekuje se da na Nou Kamp stigne početkom novembra, a da debituje na klupi protiv Espanjola

U avionu iz Madrida, nakon poraza od Raja Valjekana, Ronald Kuman je zvanično prešao u istoriju Barselone. Nasleđen od Bartomeua, kao i tolike druge pipave situacije, nikada nije bio Laportin izbor. Ali nedostatak rešenja – kadrovskih i finansijskih - produžio je Tantalove muke na klupi Barselone i pokopao sliku Holanđanina, junaka Vemblija.

Jedna mu se stvar ipak mora priznati: došao je u klub kada to niko nije hteo. S tim da se tada se nije moglo pretpostaviti da će situacija postati još mnogo gora. Ekipa je tek deveta na tabeli, u Kijevu protiv Dinama igra odlučujuću utakmicu za opstanak u Ligi šampiona, a Mesi se šeta Parkom prinčeva.

Izabrane vesti

Đoan Laporta, koji se, kako bi Španci rekli, nalazi „između mača i zida“, sada ima samo jedan izbor čije je ime Ćavi Ernandes. I tako odluka koja je trebala da bude pravovremena, strateška i dugoročna mora da se donese bukvalno od danas do sutra.

Mišljenja su podeljena, pa čak i na portalu Sporta, navijači Barselone osciliraju od nade u preokret do molbi Ćaviju da ne uništava svoju karijeru i reputaciju. Ovih drugih je, nažalost, mnogo više.

Ali Ćavi je izgleda još hrabriji od Kumana, i, u nedostatku zvanične potvrde, izgleda da je dogovor napravljen i njegov dolazak neminovan.

Ipak, skoro je sasvim izvesno da ga nećemo videti ni u Kijevu, ni narednog vikenda u Vigu protiv Selte, kao što bi to mnogi u Barseloni želeli. Iz njegovog sadašnjeg kluba, Al Sada, traže da ostane još dve naredne utakmice, a sa druge strane, teško da može išta da promeni za nekoliko dana. Tako da sve upućuje da bi novi trener trebao da doleti u Barselonu 3. ili 4. novembra i da bi potom iskoristio reprezentativnu pauzu za organizaciju. Debitovao bi u derbiju protiv Espanjola, 20. novembra.

Ćavijer Ernandes Kreus, za prijatelje Ćavi, ima 41 godinu i iza sebe dve sezone kao trener katarskog Al Sada. Fudbalski se školovao u Masiji i debitovao je u dresu prvog tima Barselone još 1998. godine, nakon čega je u istom odigrao 767 utakmica u 17 sezona. Osvojio je 25 titula, od kojih četiri Lige šampiona, kao i dva evropska i jedno Svetsko prvenstvo sa španskom reprezentacijom. Prošle godine je ušao u istorijski Zlatni tim Frans fudbala.

Povukao se iz evropskog fudbala 2015. Trenersku diplomu je dobio još kao fudbaler Al Sada i nakon četiri godine kao igrač i kapiten, preuzeo je stručni štab tima. Trenutno je sa klubom iz Dohe je nanizao 34 uzastopne pobede, a u poslednje dve godine je osvojio sve moguće titule.

Položaj i dobri odnosi koje Ćavi ima u Kataru uključuju čak i državne vlasti, pa je on tako i jedan od ambasadora predstojećeg Mundijala. Zbog svega, u upravi Al Sada su vrlo spremni da mu izađu u susret, pa čak i da njegovu izlaznu klauzulu od milion evra zamene za eventualnu Barsinu buduću posetu Dohi i prijateljsku utakmicu. U katalonskom klubu sa Ćavijevim dolaskom predviđaju čak i nove poslovne kontakte sa zemljom koja ih je godinama sponzorisala, ali je od toga odustala kada je - ko drugi nego Bartomeu - tražio više novca.

Dakle, najbolje i jedino rešenje za Barsu je već na pola puta prema domovini, i špekulacije o temama od fudbala do biznisa su osvojile špansku štampu.

Nesumnjivo, ako se ijedan trener na svetu uklapa u ideje kluba Blaugrana, taj trener je Ćavi. “Naša filozofija je jasna”, izjavio je Laporta na poslednjoj konferenciji za novinare, “moramo da se vratimo stilu koji se oprobao kao uspešan”.

Santi Kasorla, koji se pre godinu i po dana, napustivši Viljareal, podvrgao Ćavijevoj dirigentskoj palici, podsetio nas je ovih dana na njegovu potpunu vernost Krojfovoj filozofiji fudbala, kao i na to kako je u stranom okruženju uspeo da ukoreni ideje dominacije, pozicione igre, visokog presinga, i posebno poseda lopte.

Želim da moji igrači uživaju sa loptom, a ne da se muče. Lopta nije bomba, lopta je blago“, nedavno je objasnio Ćavi na vebu „The Coaches Voice“, dodavši da je opsednut posedom lopte.

Sa Ćavijem će se u Španiju verovatno vratiti i svi saradnici koji su mu pomagali u Kataru, na čelu sa njegovim bratom Oskarom i drugim stručnjacima koji su uglavnom upijali Barseloninu filozofiju od malih nogu. Prema izvorima bliskim klubu, budući stručni štab je već odobren.

Razgovara se navodno i o kratkoročnim planovima za postojeći tim Barse. Gotovo je sigurno da će Luk de Jong napustiti klub u zimskom prelaznom roku. A što se ostalih tiče, mediji se bave nagađanjima u zavisnosti od budućeg stila igre.

Solisti kao Memfis Depaj i „filigranci“ kao Filipe Koutinjo, odudaraju od Ćavijeve ideje. S druge strane, pretpostavlja se da je Riki Puđ, koji je već bio pozvan u Al Sad, trenutno najsrećniji fudbaler Barselone.

U članku koji je verovatni novi mister Barselone sastavio pre nekoliko godina za El Pais, objašnjava da je fizička forma i snaga igrača dostigla neverovatan nivo, ali da će teško uspeti da ga prevaziđe. Zbog toga, smatra da su budućnost fudbala tehnika, taktika i posebno talenat igrača. Sudeći po tome, „bejbi Barsa“ – Ansu, Pedri, Gavi - bi trebala da dobije mnogo prostora.

Konačno, neizvesna je, i veoma važna, uloga njegovih bivših saigrača. Neki smatraju da će mu Pike, Buskets, Đordi Alba, Serđi Roberto biti saveznici, ali se mnogi boje da će se oni za Ćavija pretvoriti u kamen spoticanja, kao što su to bili i za druge trenere.

Zatim tu je i uprava Barselone. U poslednje vreme, kada deluje da Laporta improvizuje skoro sve, podsećamo se da je postojao i jedan ozbiljan kandidat za predsednika pod imenom Viktor Font. A Ćavi je upravo bio deo projekta tog kandidata. U to vreme je Laporta govorio kako je trener iz Tarase još uvek „zelen“ i kako bi mogao možda da trenira Barsu B.

Sada je Laporta ostao bez izbora, Ćavi dolazi jer je to oduvek bila njegova želja, ali niko nije ubeđen da cveta cveće. Na primer, njegov honorar zbog finansijskog fer pleja ne može da pređe 4.000.000 evra, što je daleko ispod nivoa jednog šefa stručnog štaba Barselone. A da i ne spominjemo sve ostale probleme u klubu.

Ono u što jesu ubeđeni svi navijači i članovi Barse je da novi trener predstavlja figuru pomirenja i oko njega postoji široki konsenzus. Budući da se radi o praktično jedinom rešenju, i da su sledbenici Laporte i Fonta saglasni po tom pitanju, novi mister će imati, ako ne odrešene ruke u pogledu dovođenja igrača, bar mogućnost da radi u miru s onim što ima na raspolaganju.

Rešenje je možda preuranjeno, ali mu to ne oduzima stratešku vrednost. Ćavi je pozvan da bude Gvardiolin naslednik, veran stilu koji je na terenu doveo do savršenstva i predodređen da pre ili kasnije sedne na klupu Barselone. Nikada nije krio da su njegove ideje o fudbalu vrlo slične Pepovim, a imao je priliku da dugo uči od njega - još od vremena kada su obojica bili igrači. Kao i Gvardiola, Ćavi dolazi u klub u krizi, na čelu sa Laportom koji mora da preokrene situaciju - premda je kriza neuporedivo veća, a predsednik nema prostora za manevrisanje.

I baš sada mu iz Mančestera stiže najodlučnija podrška: „Nimalo ne sumnjam u to da je Ćavi spreman da zauzme ovu poziciju. Poznaje fudbal, poznaje okruženje i već sada ima više iskustva nego što sam ja imao kada sam preuzeo Barselonu“, bio je izričit njegov slavni prethodnik.

Fudbal koji Ćavi voli i koji nosi u genima je fudbal u kojem uživaju prvenstveno sami igrači. A sa njima i publika koja je već duže vreme razočarana, tek sporadično posećuje stadion, ne kupuje članske karte i sada joj je neophodno vratiti iluzije. Ako ništa, na spomen njegovog imena, vraća se sećanje na zlatno doba Barselone i budi se nada da bi se ono nekada moglo ponoviti.

I kao što je davno, 2008. godine, rekao sam Gvardiola: „Vežite pojaseve, počinje provod“.

Kakav, videćemo.

Piše: Ognjenka Marić


tagovi

BarselonaĆaviPrimera

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara