Stamford Bridž (Foto: Shutterstock)
Stamford Bridž (Foto: Shutterstock)

Čelsi pravi prostor za kapitalce: U kasu pristiglo već 60.000.000 evra, a tek će da se prodaje

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.07.21. | 08:36

Biće novca za velike transfere, traži se finansijska potpora za Erlinga Halanda ili drugo veliko ime u napadu

Aktuelni prvak Evrope nastavlja sa pametnim poslovanjem u prvoj trećini letnje pijace. Taktika ulaganja u omladinsku školu i slanja talentovanih igrača na pozajmice širom Evrope nastavlja da se isplaćuje. Tako je Čelsi od prodaje četvorice fudbalera koji nisu bili u planovima Tomasa Tuhela zaradio 58.500.000 evra. Jasno je da im se smeši još novca, kako na Stamford Bridžu još stanuje veliki broj igrača koji trenutno nisu u planu šefa struke prvog tima.

Godinama unazad se pomenuta strategija i te kako isplaćuje Čelsiju. Zato je minulog leta bio u poziciji da potroši 250.000.000 evra na pojačanja, a kako stoje stvari i ovog će moći da napravi pometnju na tržištu i u Premijer ligi.

Izabrane vesti

U prethodne tri sezone (od leta 2019. godine), Čelsi je od prodaje igrača zaradio nešto više od 270.000.000 evra. Daleko od toga da je bio primoran da prodaje. Igrači koji su odlazili nisu bili u planovima trenera ili im nije predviđana ozbiljnija budućnost u klubu. Doduše, veliki deo pomenute zarade na račun kluba legao je od madridskog Reala, koji je za usluge Edena Azara izdvojio 115.000.000 evra. Ne treba zaboraviti da je Belgijanac pre odlaska imao još samo godinu dana ugovora.

Ovog leta klub je napustio Fikajo Tomori, kojeg je Milan otkupio za 29.200.000 evra. Mladi štoper je minulog leta poslat na pozajmicu na San Siro, ostavio je odličan utisak, pa su Rosoneri pristali na uslove kluba sa Stamford Bridža. Nije teško pao Plavcima rastanak sa talentovanim engleskim fudbalerom.

Od odlaska Viktora Mozesa u moskovski Spartak klub je zaradio još 5.000.000 evra, dok je Olivije Žiru prodat Milanu za simboličnih 1.000.000 evra, ali se engleski klub oslobodio njegovih primanja i pritom bi mogao da zaradi još 1.000.000 na ime bonusa.

Juče je stigla potvrda da je na račun aktuelnog osvajača Lige šampiona leglo još 23.300.000 evra. Uplatio ih je Kristal Palas, za usluge igrača koji je upisao tek dva takmičarska nastupa za klub - Marka Guehija. Talentovani štoper je minule dve i po godine proveo na pozajmici u Svonsiju, skrenuo je pažnju Orlova, koji nisu žalili novac da ga angažuju. Njegova tržišna vrednost se procenjuje na 10.000.000 evra. Čelsi je izboksovao još 13.300.000.

Otišli su ovog leta i zaboravljeni Marko van Ginkel (PSV), Izi Braun (Preston), Vili Kabaljero (bez kluba), Džamal Blekmen (bez kluba), kao i Danilo Pantić koji se vratio u Partizan. Svima je istekao ugovor, pa Plavci nisu zaradili. Napustio je Bridž i talentovani Bili Gilmur, mada se preselio na pozajmicu u Norič.

Dakle, već je u klupsku kasu leglo 58.500.000 evra, a za prodaju ima još materijala. Teško je poverovati da će Miši Batšuaji dobiti novu šansu, dok su se u klub sa pozajmica vratili i Kenedi (Granada), Abdul Rahman Baba (PAOK), Davide Zapakosta (Đenova), Mat Mijazga (Anderleht), Tjemue Bakajoko (Napoli), Dani Drinkvoter (Kasimpaša), Ros Barkli (Aston Vila), Malang Sar (Porto) i Luis Bejker (Trabzon). Od pomenutih, Sar bi kao igrač kupljen tek prošle godine mogao čak da ostane u klubu i dobije šansu da se dokaže, svi ostali pomenuti igrači su na prodaju.

Sa pozajmice se vratio i Ruben Loftus Čik, ali u klubu se i dalje nadaju njegovom bitnijom ulogom u budućnosti, pa bi mogao da dobije šansu kod Tuhela. Ako ne, onda je nova pozajmica realnost (minule sezone bio u Fulamu). Slična priča mogla bi da zadesi i Itana Amapadua (bio na pozajmici u Šefildu), mada se ne odbacuje mogućnost odlaska u slučaju adekvatne ponude. U istom sosu je i Konor Galager, koji je prethodnu takmičarsku godinu proveo u Vest Bromu, gde je bio među boljim igračima. Kada je Guehi prodat za 23.300.000 evra, sličan novac može da se očekuje za ostale.

Temi Abraham (Foto: Reuters)Temi Abraham (Foto: Reuters)

Nije ni to sve. Emerson Palmijeri ili Markos Alonso su zreli da promene sredinu, s ozbirom da je Ben Čilvel prvi izbor za mesto uz levu aut-liniju. Engleski mediji uveliko pišu i da Tami Abraham "visi". Talentovani engleski fudbaler nije po ukusu nemačkog stručnjaka, od njegovog dolaska gotovo da nije ni igrao. Nedavno su se Tuhel i Abraham sastali, kako bi razgovarali o budućnosti momka koji je ponikao u klubu, ali bivši trener Dortmunda i PSŽ-a nije mogao da mu garantuje ozbiljnu minutažu u sezoni pred nama. Dakle, Abraham je sve bliži izlaznim vratima. Njegova vrednost na tržištu se procenjuje na 38.000.000 evra, mada je nadaleko poznato da uprava londonskog kluba ume da se izbori za više u ovakvim poslovima.

Čelsi je već zaradio veliki novac, dovoljan da se angažuje makar jedno kvalitetno pojačanje. Ipak, za fudbalere koje želi da preseli u svoje redove ovog leta će morati da izdvoji više. Plavci su zainteresovani za Erlinga Halanda i prilično su uporni, iako Milioneri ne pokazuju nameru za saradnju. Makar ne ovog leta.

Navodno su ponudili novac, Kaluma Hadson Odojija ili Tamija Abrahama klubu sa Vestfalena, ali je uprava Borusije to odbila. Čini se da prvak Evrope neće tek tako odustati. Prema pojedinim procenama, 175.000.000 evra bi moglo da ubedi čelnike nemačkog kluba da se predomisle. Posebno jer je Donjel Malen iz PSV Ajndhovena na pragu Dortmunda (priča se o sumi između 25.000.000 i 30.000.000 evra).

Erling Haland i Deklan Rajs (Foto: Reuters)Erling Haland i Deklan Rajs (Foto: Reuters)

Druga želja uprave i stručnog štaba je engleski reprezentativac Deklan Rajs. Njega žarko u svojim redovima želi da vidi i Mančester junajted, ali Vest Hem zasad uspešno odoleva. Plavci su voljni da vrate momka koji je svoje prve fudbalske korake ostvario u upravo u akademiji kluba sa Stamford Bridža, ali Čekićari ne odustaju. Traže preko 90.000.000 evra za momka koji je bio redovan u prvoj postavi engleske reprezentacije na nedavno okončanom Evropskom prvenstvu.

Stidljivo se pominje da je Čelsi spreman da izdvoji čak 60.000.000 evra za transfer Roberta Levandovskog. Poljak je bez sumnje najbolji centarfor na svetu u ovom trenutku, ali uskoro će napuniti 33 godine. Pitanje je i da li ima cenu. U Bajernu je nezamenjiv.

Povezivao se sa klubom i Žil Kunde iz Sevilje, a za Federika Kjezu je Čelsi ponudio 100.000.000, mada Juventus nije želeo ni da čuje. Utisak da će u tekućem prelaznom roku prioritet Čelsija biti angažovanje napadača (Halanda) i Rajsa. Novca za nove akvizicije će, vidimo iz priloženog, i te kako biti, a nestaće bojazni od finansijskog fer pleja.



tagovi

Tami EjbrahamEmerson PalmijeriMarkos AlonsoFikajo TomoriMark GuehiRobert LevandovskiDeklan RajsErling HalandVest HemBajern MinhenBorusija DortmundČelsiletnji prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara