Fudbaleri Napolija (©Reuters)
Fudbaleri Napolija (©Reuters)

Četvrtak u Seriji A: Napolitanci u Torinu bez 11 fudbalera i Spaletija, desetkovan i Milan

Vreme čitanja: 7min | čet. 06.01.22. | 13:15

Postoji mogućnost da utakmice bude otkazane u poslednjem trenutku zbog očajne situacije na Apeninima s virusom korona. Najteže u Napulju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Gotovo polovina utakmica Serije A je otkazana zbog odluka nadležnih zdravstvenih organa u italijanskim pokrajinama ((Bolonja-Inter, Atalanta-Torino, Salernitana-Venecija i Fjorentina – Udineze), dok će pojedini mečevi biti na ivici regularnosti i zdravog razuma. To se posebno odnosi na sudar Juventusa i Napolija i u dobroj meri na odmeravanje snage Milana i Rome. U svakom slučaju Juve i Roma će, sticajem okolnosti, imati mnogo lakši zadatak nego što su mogli da sanjaju kada se otišlo na božićne i novogodišnje praznike.

Izabrane vesti

Nije preterivanje ako definišemo situaciju u kojoj se nalazi Napoli kao dramu. Tim iz Napulja je i bez Kovida-19 bio već prilično oslabljen za dvoboj sa Juventusom. Koronavirus i nerazumne i kontradiktorne odluke nadležnih zdravstvenih organa su samo dolili ulje na vatru. Naime, Napoli ne može da računa na Kulibalija, Angisu i Unasa (Kup Afrike) povređenog Fabijana Ruiza, pozitivne na Kovid (Lozano, Meret, Osimen) kao i na Zjelinskog, Rahmanija i Lobotku koji po odluci napuljske zdravstvene ustanove nisu smeli ni da putuju u Torino jer su bili u kontaktu sa zaraženima, a nisu primili treću dozu vakcine. Povrh svega, Mario Rui ne može da igra zbog kartona, a i pozitivan je na Kovid-19. Napoli je u Torino doputovao i bez svog trenera Lučana Spaletija, takođe u samoizolaciji jer se zarazio koronavirusom.

Napolitanci su poslali zahtev nadležnoj ustanovi u Torinu da izda dozvolu Zjelinskom, Rahmaniju i Lobotki da igraju utakmicu ako poslednji testovi, to jest, pred samu utakmicu pokažu da su igrači negativni. Za Napoli je to od fundamentalnog značaja. U suprotnom će morati da igraju sa Zanolijem u ulozi desnog beka i Di Lorencom na poziciji centralnog, dok će na klupi biti samo igrači iz podmlatka Napolija. Bukvalno, Spaletijevi zamenici Domenikini i Baldini neće imati nijednu adekvatnu alternativu među rezervama. Ko poznaje Marfelu, Kostanca, Spredalijerija i Vergaru neka digne ruku.

20.45: (1,68) Juventus (3,80) Napoli (5,90)

I Juventus ima par odsutnih fudbalera, ali situacija ni izbliza nije tako alarmantna kao u Napoliju. Alegri neće moći da računa samo na Kjelinija (Kovid -19), Danila i Bonučija zbog povrede.

U tim Juventusa se vraćaju Kjeza i Dibala, i po poslednjim informacijama, Alegri ima nameru da im podeli minutažu. Kjeza će najverovatnije početi meč, a Dibala će dobiti priliku da uđe u igru u drugom poluvremenu. Jedina dilema oko sastava se odnosi na sredinu terena: Rabio i Lokateli su sigurni, dok Bentankur i Mekeni konkurišu za preostalo mesto u veznoj liniji.

Juve je u poslednja dva meseca poboljšao mnogo igru u odbrani, primili su samo dva gola u tom periodu u Seriji A. Juče je Maks Alegri demantovao da Morata odlazi iz Juventusa. Mnogi su se složili s njim uz napomenu da se to ne odnosi na period do kraja sezone već samo na sledećih sedam dana. Posle izjava o Ronaldu prošlog leta, Alegrijeve poruke o (ne) ostanku igrača u Juveu nisu mnogo kredibilne.

Sastav Napolija u velikoj meri zavisi od odluke da li će Zjelinski, Lobotka i Rahmani moći da igraju. Sa pomenutom trojicom igrača Napoli bi bio mnogo opasniji rival Juventusu i mogao bi, i pored velikog broja odsutnih igrača, da proba da odnese bodove sa Alijanc stadiona.

Ako oni ne budu mogli da igraju, Spaleti i njegovi saradnici neće imati mnogo izbora, štaviše neće imati izbora. Tako ćemo videti hiper ofanzivni Napoli sa četiri napadača pošto će Politano, Mertens i Insinje biti podrška Petanji. Za Insinjea će ovo biti i oproštajni duel sa Juventusom u Seriji A.

Statistika, koliko ona ima smisla u ovakvim okolnostima, kaže da je Napoli pobedio na tri od poslednja četiri dvoboja dva tima, ali je isto tako tačno da je Napoli na novom stadionu Juvea u poslednjih deset godina ostvario samo jednu pobedu. Takođe, Spaleti ima veoma negativan skor protiv Juventusa: na 26 okršaja samo je dva puta izašao kao pobednik, dok je 19 puta napustio teren pognute glave a pet puta je remizirao.

JUVENTUS 4-3-3: Ščesni – Kvadrado, De Liht, Rugani, Aleks Sandro – Mekeni, Lokateli, Rabio – Kjeza, Morata, Bernardeski

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina – Zanoli, Di Lorenco, Huan Žesus, Gulam – Deme, Elmas – Politano, Mertens, Insinje – Petanja

MILAN – ROMA (18.30)

Sve je išlo dobro za Milan do juče. Odlasci Kesija i Benasera na Kup Afrike su u dobroj meri bili apsorbirani oporavkom napadačkog trija Leao, Rebić, Ibrahimović. U pogon se vratio i Kalabrija što je omogućavalo da Florenci bude upotrebljen i u drugim ulogama, a ne samo kao desni bek.

Onda je stigao hladan tuš: tri četvrtine odbrane, Tomori, Romanjoli i Kalabrija, su rezultirali pozitivni na kovid testu i moraće da gledaju na velikim ekranima svoje saigrače protiv Rome.

Stefano Pioli, u svom stilu, nije se ni ovoga puta žalio na sudbinu, čak ni pred činjenicom da će, najverovatnije, morati da dozira minutažu Ibrahimoviću, Leau i Rebiću. Drugim rečima, sva trojica bi trebalo da počnu meč na klupi i da dobiju šansu tek u drugom poluvremenu.

Takođe, Rade Krunić, barem prema poslednjim indikacijama iz Milanela, bi trebalo da kompletira srednji red sa Tonalijem pošto uliva više poverenja i daje veće garancije od Bakajokoa.

18.30: (2,40) Milan (3,40) Roma (3,15)

U Romi je sasvim druga pesma. Istina, i Đalorosi imaju par zaraženih igrača, ali se radi o rezervama ili trećepozivcima, tako da će Murinjo moći da izvede na teren San Sira najjaču moguću formaciju, sa izuzetkom Spinacole koga bi trebalo da vidimo u februaru ponovo na terenu.

Dobro raspoloženje u Trigoriji je popravila i vest o odluci Krisa Smolinga da se vakciniše. Na taj način Roma je skinula s leđa veliko breme jer da je bivši stoper Mančester Junajteda ostao čvrsto na antivakserskim pozicijama, Đalorosi bi morali da dovedu još jednog defanzivca.

Među staretere se vraća kapiten Lorenco Pelegrini i prema naznakama sa poslednjih treninga trebalo bi da uzme mesto Mhitarjanu. Ohrabrujuće vesti su stigle i od golmana Ruija Patrisija. Portugalski golman je imao problema sa bolovima u leđima, ali je spreman da uz medicinska pomogala stisne zube i stane između stativa. Abraham i Zaniolo su takođe zalečili „rane“ iz poslednjih bitaka u 2021. godini i spremni su da otvore u velikom stilu novu 2022. godinu.

Inače, Milan je pobedio Romu na poslednja dva susreta u Seriji A, da bi pronašli period u kome su Rosoneri vezali tri trijumfa nad Đalorosima moramo da se vratimo u 1996. godinu kada je na klupi Đavola bio Fabio Kapelo.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Florenci, Gabija, Kalulu, Teo Ernandez – Tonali, Krunić – Mesijas, Diaz, Salemakers – Žiru (Ibrahimović)

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio – Mančini, Smoling, Ibanjez – Karsdorp, Pelegrini, Kristante, Veretu, Vinja – Zaniolo, Abraham

SASUOLO – ĐENOVA (16.30)

U Ređo Emiliji se ne zna koji je tim više oslabljen izostancima zbog povreda i Kovida-19, Sasuolo ili Đenova. Tim Alesija Dionizija je favorit jer ima kvalitetniji park igrača i pored toga što izostaju perjanice tima poput Skamake, Fratezija, Đuričića ili vredne alternative kao Enrike, Traore, Obijang. U međuvremenu je Boga postao igrač Atalante, mada na njega Dionizi ne bi mogao da računa čak i da je ostao u Sasuolu jer igra na Kupu Afrike.

Na stadionu Mapei ćemo videti Andrija Ševčenka koji se negativizovao u poslednjem momentu, ali neće biti kapitena Krišita, našeg Maksimovića, veznih igrača Sturara, Rovele i Berhramija, a u napadu će nedostajati mlađani Kalon.

16.30: (1,85) Sasuolo (3,70) Đenova (4,60)

Ševa i njegov zamenik i prijatelj Mauro Tasoti će pokušati da u prvom meču Serije A u 2022. godinu urade ono što im nije pošlo za rukom u poslednja dva meseca 2021. godine: da uknjiže prvu pobedu otkako su preuzeli početkom novembra Đenovu. Sa Ševom i Tasotijem na kormilu Đenova je zabeležila samo dva remija uz pet poraza i samo dva postignuta gola.

Određenu dozu samopouzdanja je vratio remi sa Atalantom na Marasiju u poslednjem kolu jesenjeg dela šampionata, ali ostaje problem efikasnosti, Đenova jednostavno ne uspeva da pronađe put do protivničkih mreža.

Sasuolo je pokvario odličan finiš u 2021. godini, bogat golovima i teškim pobedama kao protiv Milana i Lacija, porazom od Bolonje u Ređo Emiliji. Za razliku od Bolonje koje se muči sa postizanjem golova Sasuolo je mala mašina za razmrdavanje protivničkih mreža. Kuriozitet je da su igrači Sasuola samo na prvom i poslednjem meču u Ređo Emiliji, protiv Sampdorije i Bolonje, omanuli da primoraju protivničke golmane da kapituliraju.

Na strani Sasuola je i statistika. Na Mapeiju, skor je šest pobeda, jedan remi i jedan poraz, dok tim iz Emilije u poslednje dve godine nije nijednom izgubio od Grifonea, zabeleživši tri pobede i jedan remi.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji – Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio – Lopez, Harui – Berardi, Raspadori, Kirjakopulos – Defrel

ĐENOVA 3-5-2: Sirigu – Biraski, Bani, Vaskez – Giljone, Melegoni, Badelj, Portanova, Kambijazo – Destro, Pandev

SERIJA A - 20. KOLO

Četvrtak

12.30: (1,85) Sampdorija (3,70) Kaljari (4,60)

14.30: (1,70) Lacio (4,10) Empoli (5,10)

14.30: (3,05) Specija (3,40) Verona (2,45)

16.30: (1,85) Sasuolo (3,70) Đenova (4,60)

18.30: (2,40) Milan (3,40) Roma (3,15)

20.45: (1,68) Juventus (3,80) Napoli (5,90)

Odloženo

Bolonja – Inter

Atalanta – Torino

Salernitana – Venecija

Fjorentina – Udineze

***Kvote su podložne promenama




tagovi

RomaLacioMilanJuventusSerija AItalijaLučano SpaletiKorona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara