Đoan Laporta (Reuters)
Đoan Laporta (Reuters)

Čim progovori digne prašinu: Gundogan izabrao veliki klub ispred Sitijevog novca, nisu svi na prodaju

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 06:52

Predsednik Barselone pričao o tome da li je klub u boljoj situaciji nego pre dve godine, transfer planovima, razlogu zbog kojeg se Lionel Mesi nije vratio na Kamp Nou...

Mnogo je haosa prostrujalo kroz Barselonu u poslednje dve godine. Počev od odlaska Lionela Mesija povezanog sa ogromnim dugovanjima slavnog katalonskog kluba, preko korupcionaškog slučaja Negreira do činjenice da i dan danas mnogima nije jasno kako Barselona upravlja finansijama, na koje načine kroji transfer politiku.

Malo, malo, pa njen predsednik Đoan Laporta odluči da se oglasi u javnosti, da ponudi određene odgovore, ali kada god daje intervjue, poslovično nije suvoparan, već diže prašinu, nudi novinarima moćne naslove, a publici povod za gomilu komentara.

Izabrane vesti

Ovoga puta je za TV3 obišao sijaset tema, govorio o finansijama čitavog sportskog društva, košarkaškoj sekciji, ali je najviše pažnje, logično posvetio fudbalu, a u sklopu njega, podkategoriji "transfer politika", odnosno "planovi na letnjoj pijaci", odnosno razlogu zbog kojeg Lionel Mesi posle Pariza nije odlučio da se vrati kući.

Počeo je od toga zašto još nije produžen ugovor sa Ćavijem, koji je u prvoj, kompletno odrađenoj sezoni na klupi Barse, doneo velikanu titulu prvaka Španije.

"On ima ugovor (još godinu dana). Svestan je da je najbolji trener za Barselonu, sjajna ličnost koja poznaje klub, poštuje ga i mnogo pomaže. Pričaćemo kada dođe vreme. Ne žurimo nigde. Postoje neki prioriteti, a to je unapređivanje tima. Imamo plan koji će nam pomoći da registrujemo igrače. Već smo mu najavili da želimo da pričamo u budućnosti. On želi da nastavi, samo nismo postavili dadtum. Prioritete moramo prvo da rešimo. Letnja pijaca počinje u subotu Gundogan je stigao. Postoji još prečih stvari i Ćavi to razume."

Iako je bilo najavljeno da je transfer superltalenta Viktora Rokea na pomolu i da će Atletiko Paranaenseu u naredne tri godine pripasti 35.000.000 + potencijalnih 10.000.000 evra, još nema ozvaničenja potpisa momka kojeg Barsa planira da do januara 2024. godine ostavi na pozajmici u brazilskom timu.

"Radimo na tome", kratko je prokomentarisao Laporta, a onda se prebacio na temu Ilkaja Gundogana: "Učinio nas je ponosnim jer je izabrao veliki klub ispred Sitijeve finansijske moći i potencijala. Alemani je uradio čaroban posao, Ćavi je dao Gundoganu garancije i ukazao poverenje. Osećam da smo potpisali iskusnog igrača o kojem sam oduvek sanjao da nosi dres velikog tima. Za njega će ovo biti veliki izaov. Evropski šampion i igrač velikih iskustva i raznovrsnih mogućnosti nam stiže"

Gundogan jeste vrhunski fudbaler, ali nije klasična zamena za Serhija Busketsa, legendarnog defanzivnog vezistu Barse koji je nedavno krenuo put Majamija potpisavši za Inter. Marcelo Brozović, iako je čekao Barselonin mig nije mogao da bude doveden zbog finansijskog fer-pleja, a kao Busketsovi zamenici pominjali su se Bajernov Jozua Kimih i Real Sosijedadov Martin Zubimendi.

"Zbog ekonomskih problema ne razmatramo te operacije", rekao je Laporta, a usledilo je potpitanje o davno izgubljenom Barsinom sinu Oriolu Romeuu i njegovom eventualnom povratku na Kamp Nou: "Pustićemo Deka, Mateua i Ćavija da rade. Postoji nekolicina imena koja im se dopadaju i oni rade na tome."

Оdgovorio je Laporta i na pitanje da li su svi igrači Barselone na prodaju ili postoje nedodirljivi.

"Nisu svi na prodaju. Prošle godine odbili smo 100.000.000 evra za De Jonga i dobro smo učinili što smo ga zadržali. Postoje igrači koji su zaštitni znak našeg stila igre i koji su esencija timskog rasta i progresa. Dobijali smo ponude za Pedrija, De Jonga, Kristensena, Arauha, Ansua Fatija... Ali smatramo da oni treba da ostanu u prvom timu Barselone jer predstavljaju sadašnjost i budućnost kluba."

Potom se Laporta osvrnuo na aktuelni trenutak u klubu.

"Situacija je bolja nego pre dve godine i to u svim segmentima... Ekonomskom, društvenom, institucionalnom. Započeli smo projekat Espai Barsa. Restrukturirali smo dug uz nižu kamatu. Na sportskom polju, vratili smo se. Osvojili smo LaLigu. Navijači Barselone su uzbuđeni, tim im se sve više dopada. U svim objektima smo povećali promet za 20 odsto. Imamo dobar odnos sa Savezom, praksa dobrih odnosa sa La Ligom je nastavljena, a sa Uefom postoji dijalog uprkos tome što smo u Super ligi, sa FIFA-om imamo dobar odnos...“

Ne plaši se Laporta potencijalne kazne Uefe iako bi ona u teoriji sprečila Barselonu da zaigra u Ligi šampiona.

"Mi kažemo da ćemo igrati Ligu šampiona. Imao sam nekoliko ličnih sastanaka. Oni razumeju objašnjenja. Želeli su da iskoriste slučaj Negreira da bi nam udarili veto na nastup u Ligi šampiona. Ali ne mogu da nas osude pre nego što nam budu sudili. Naš zahtev ušao je u standardnu proceduru", rekao je Laporta pa ukratko prokomentarisao slučaj Negreira koji se bavi Barseloninim uplatama novca (od 2001. do 2018. godine) na račun Hoze Marije Enrikeza Negreire, nekadašnjeg potpredsednika Španske sudijske komisije: "To je nepravedna kampanja jer nema korupcije u arbitraži. Oni žele da dominiraju Barselonom."

A za kraj, o Lionelu Mesiju i razlozima zbog kojih se Argentinac ipak nije vratio na Kamp Nou nakon dve godine u Pari Sen Žeremenu.

"Želeo sam da se vrati u Barselonu. Imao je veoma težak period u Parizu. Njegov otac mi je rekao da Leo nije želeo dodatni pritisak. Mi ga izuzetno poštujemo i nadamo se da će mu biti dobro u Majamiju. Barsa će uvek biti njegov dom", zaključio je Laporta.


tagovi

Đoan LaportaLionel MesiLetnji prelazni rok 2023Oriol RomeuArda GulerFrenki de Jong

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara