Đoan Laporta (Reuters)
Đoan Laporta (Reuters)

Laporta o Barsinoj košarkaškoj sekciji: Sa budžetom od 30.000.000 možemo da se nadmećemo u Evroligi

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.06.23. | 03:40

"Šaras je bio najplaćeniji trener Evrope... Kada dođe do pregovora niko ne sme da satera Barselonu uza zid", kaže prvi čovek katalonskog kluba

Korenite promene dešavaju se u košarkaškom klubu Barselona. Mescima unazad bili su najvaljivani rezovi u gotovo svim sekcijama sportskog društva u kojem je fudbalska, oduvek bila i biće prioritet. Bez obzira što rukometna slovi za najtrofejniji kolektiv Evrope, odnosno što je košarkaška takođe jedna od većih u okvirima Starog kontinenta.

Barselona je u minuloj sezoni pod dirigentskom palicom Šarunasa Jasikevičijusa na klupi, odnosno Nikole Mirotića na terenu, igrala fajnal-for Evrolige, te se okitila titulom prvaka Španije. Ali oba navedena lidera biće ispraćena iz kluba kao deo polititike štednje, odnosno rezanja troškova. Zapravo, litvanski stručnjak već je bivši u Blaugrani, dok se traži model po kojem će se klub rastati sa Mirotićem.

Izabrane vesti

Prvi čovek Barselone Đoan Laporta se u velikom intervjuu za TV3 bavio uglavnom fudbalskim temama, ali se dotakao i košarkaške sekcije.

"Ne možemo da zadržimo budžet za plate od 40.000.000 evra. Šaras mi je izuzetno draga osoba i Barsa će uvek biti njegov dom. Ali klub je iznad igrača, trenera i bilo koga drugog. Šaras je imao ugovor... Bio je najplaćeniji trener Evrope. Sportska analiza iz tehničkog sektora nam je sugerisala da je najbolje da ne nastavljamo i da otvorimo novo poglavlje. Kada dođe do pregovora niko ne sme da satera Barselonu uza zid. Ugovor mu je istekao i mi smo ukazali poverenje Rođeru Grimauu. U slučaju Mirotića imali smo ugovor koji smo nasledili od prethodne uprave i koji je bio neodrživ. Razgovaramo nekako preusmerimo njegovu visoku platu. Sa budžetom od 30.000.000 evra možemo da se nadmećemo u Evroligi", rekao je Laporta.

Dakle, računica je jasna. Sportsko društvo planira da na košarkaškoj sekciji uštedi 10.000.000 evra. Prema nedavnim navodima Mundo Deportiva, Jasikevičijus je imao godišnja primanja od 3.500.000 evra bruto, a Barselona je odlučila da ovosezonski maksimum za glavnog trenera bude 600.000 evra. Otuda neafirmisani Rođer Grimau, koji je od 2003. do 2011. nosio dres katalonskog kluba i koji će imati vatreno krštenje na elitnom evropskom nivou.

Na konto Mirotića, ušteda će biti još drastičnija pošto je Mundo Deportivo pisao da bi na bruto nivou naredne dve sezone ugovora do 2025. godine koštale Katalonce vrtoglavih 22.000.000 evra.

Osvrnuo se Laporta i na mere smanjivanja troškova i u drugim kolektivima.

"Budžet je naglo rastao. Bio je 108.000.000 evra i morao je da bude smanjen na oko 90.000.000. Radićemo da tome da imamo konkurentne timove. U rukometu nam je budžet 8.000.000, u futsalu 5.000.000, u hokeju na rolerima 4.000.000”, objasnio je predsednik Barselone.


tagovi

KK BarselonaĐoan LaportaŠarunas Jasikevičijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara