Badamosi, Nikolić, Banjac (©MN Press/Starsport))
Badamosi, Nikolić, Banjac (©MN Press/Starsport))

Crta ispod srpske “pijace”: Voša zaradila više od 2.000.000 evra, Novi Pazar bez dinara ulaganja do vrha tabele

Vreme čitanja: 17min | sub. 17.09.22. | 11:27

Trka Nišlija i Gatovaca ko će više dovesti, istorijska prodaja TSC-a, Čukarički jači nego ikad...

Četvrtak veče, u ponoć, doneo je podizanje rampe na transfere u Mozzart Bet Superligi Srbije. Malo gde je letnja “pijaca” trajala duže nego u našoj zemlji.

Bilo je dosta transfera, naročito su fluktuirali igrači koji su kao slobodni mogli da biraju gde će da nastave karijeru. TSC je napravio fenomenalan, istorijski za klub transfer Mihajla Banjca u Krasnodar, Čukarički se odlično pojačao iako nije dao mnogo novca za obeštećenja, a isto važi i za Vojvodinu.

Izabrane vesti

Pred vama je bilans letnjeg prelaznog roka za 14 klubova elitnog ranga, dok će po tradiciji saldo najvećih, Crvene zvezde i Partizana, ići posebno.

ČUKARIČKI

Ukoliko se uzmu u obzir dešavanja tokom prethodnih prelaznih rokova, za aktivnosti Čukaričkog na letnjoj pijaci sa punim pravom se može reći da su bile vanredne i vrlo frekventne.

Klub sa Banovog brda u prethodnom periodu nije pravio značajne rezove i iz polusezone u polusezonu praktično jedine odlaske predstavljali su transferi neretko za sedmocifrene iznose i angažmani adekvatnih zamena. Ipak, leto iza nas donelo je zaokret u politici Brđana koji su značajno zaoštrili konkurenciju nizom pojačanja.

Čukarički je tako kao slobodne igrače na prethodnoj letnjoj pijaci doveo Samjuela Ovusua, Đorđa Ivanovića, Luku Adžića i Nikolu Vujadinovića, dok su Mohamed Badamosi, Sambu Sisoko i Vladimir Lučić na Banovo brdo stigli kao pozajmljeni igrači sa pravom otkupa. Prošle sezone trećeplasirani tim Mozzart Bet Superlige tako se bez dinara utrošenog na obeštećenja značajno pojačao, a jedini fudbaler za kojeg je izdvojen novac je bivši član Proletera Stefan Tomović.

Budžet Brđana uvećan za praktično 50 odsto doneo je sportskom sektoru luksuz da se opredeli za značajnije promene, a kao najveći pogodak do sada ispostavio se Mohamed Badamosi čiji je otkup posle odličnih igara praktično formalnost. U dobrom svetlu se pokazao i Zvezdin biser Lučić, te je moguće da srpsko krilo zvanično postane deo Čukaričkog već u januaru, kao i da centarfor Kortrajka istim putem krene na kraju sezone. Pozitivan utisak koji je ostvio Badamosi bio je povod da iz belgijskog kluba po istom principu bude angažovan i Sisoko, defanzivni vezista, koji će se tek predstaviti superligaškoj publici. Zvučna pojačanja Adžić i Ivanović nagovestila su kvalitet, međutim očekuje se da u punom sjaju zablistaju u nastavku sezone, dok Tomović očigledno nešto sporije prolazi kroz period adaptacije nakon povrede koju je doživeo još u dresu Proletera.

Istovremeno, ka izlaznim vratima Brđana uputio se niz igrača, te su defanzivci Stefan Šapić i Bojan Roganović, prodati moskovskom Torpedu, dok su redove večitih rivala pojačali Kristijan Belić (Partizan) i Srđan Mijailović (Crvena zvezda). Sa ciljem rasterećenja igračkog kadra deo fudbalera prosleđen je na pozajmice ili je dobio odrešene ruke u pronalsku nove sredine te su Bojica Nikčević i Mitar Ergelaš prosleđeni Novom Pazaru, Stefan Čolović i Milutin Vidosavljević su postali igrači Radničkog iz Kragujevca, Strahinja Tanasijević je prešao u Mladost iz Novog sada, Nikola Čolić u TSC, a Almir Aganspahić je pojačao azerbejdžanski Sumgait. Konačno, Milan Savić je dobio raskid ugovora, međutim još nije poznata nova sredina krilnog napadača.

VOJVODINA

Velike promene u rukovodstvu Lala pratila je i aktivnost uprave i sportskog direktora Marka Jovanovića tokom prelaznog roka.

Vojvodina je dovela desetoricu igrača, dok su Staru damu napustila ukupno trinaestorica, ne računajući Milana Vidakova, koji se vratio na pozajmicu u Mladost GAT.

Još pre početka sezone, Vojvodinu su pojačala dva internacionalca – desno krilo Iv Baraj (Belenenses) i štoper Mamadu Traore (Estrelja). Napad je ojačan i dolaskom Nemanje Nikolića (Spartak), a takođe tada su stigli vezisti Uroš Nikolić (slobodan igrač) i Radomir Milosavljević (lučanska Mladost). Iz Barselone B stigao je golman Lazar Carević.

U toku sezone Staru damu pojačao je povratnik na „Karađorđe“ krilni fudbaler Filip Malbašić (Burgos). U Novi Sad stigao je i polivalentni ofanzivac Nikola Čumić iz Olimpijakosa, koji je na debiju postao junak pobede nad Voždovcem (2:1). Poslednjih dana prelaznog roka došli su štoper Uroš Vitas, nakon raskida ugovora sa saudijskom Al Kadisijom, kao i levi bek Filip Antonijević (Metalac) i oni čekaju na debi.

Još pre početka priprema Lale su napustili Miljan Vukadinović (Tobol), Vladimir Kovačević (Mladost GAT), Novica Maksimović (Mladost GAT), Momčilo Mrkaić (Borac Banjaluka), Vukašin Bogdanović (Radnik) i Goran Vukliš (slobodan igrač).

U toku sezone, posle raskida ugovora, otišli su napadači Nebojša Bastajić i Bojan Matić u kruševački Napredak. Vojvodina je prodala i izdanke svoje škole. Mihailo Ivanović (17) otišao je u Sampdoriju, a prema informacijama iz Italije, Voša će od pozajmice zaraditi 200.000, a od otkupa još 800.000 evra. Takođe, Milan Majstorović (17) potpisao je za moskovski Dinamo, ali ostaće u Novom Sadu do punoletstva odnosno do februara. Vojvodinu je napustio i levi bek Mladen Devetak (Palermo), a poslednjih dana prelaznog roka otišli su Dušan Stevanović (Radnik) i mladi vezista Mihajlo Nešković (Voždovac).

Zanimljivo je da je prošlosezonski najbolji strelac PLS-a Milan Vidakov najpre vraćen sa pozajmice iz Mladosti GAT, ali je pre nekoliko dana ponovo zadužio opremu tog novosadskog kluba, u kojem će i ovu sezonu provesti kao pozajmljen fudbaler Vojvodine.

Predsednik Lala Dragoljub Zbiljić rekao je da je Vojvodina u prelaznom roku prihodovala nešto više od 2.500.000 evra.

TSC

Pamtiće se ovo leto po istorijskom transferu kluba iz Bačke Topole. Mihajlo Banjac je prodat Krasnodaru za 1.600.000 evra, plust 900.000 od bonusa i 20 odsto procenata od naredne prodaje. Pre toga rekord je bila prodaja Nenada Lukića u Honved, vredna 350.000 evra.

Sem Banjca klub je napustilo još 13 igrača, od čega su na pozajmice otišli Marko Šušnjar (Leotar Trebinje), Nemanja Amidžić (Tisa Adorjan), Strahinja Čarapić (Radnički Sremska Mitrovica) i Slobodan Stanojlović (Novi Pazar). Jedino je još plaćeno obeštećenje za Nemanju Tomaševića koji je za 30.000 evra prešao u FK Sarajevo i Damjana Dostanića koji je za nepoznat iznos prešao u BATE Borisov.

Ostatak je otišao bez obeštećenja, a najzvučniji je bio odlazak Petra Škuletića koji još nema klub. Pušteni su i Boris Varga, Dejan Milićević, Bubakar Dukure, Dušan Stoiljković, Dino Dolmagić i Leandro Pinto. Dovedeno je ukupno 11 igrača, Milosavljević je plaćen Voždovcu 150.000 evra, Čolić iz Čukaričkog je doveden za procente od naredne prodaje, a na pozajmice su stigli Luka Ilić iz Troe i Nikola Kuveljić iz Visle.

Kapiten Metalca Nemanja Stojić je pojačao odbranu, a dovedena je i desna strana iz Lučana u vidu iskusnih Miloša Cvetkovića i Saše Jovanovića. Iz italijanske Breše je stigao slovački internacionalac Nikolas Špalek, dok je iz Gane pristigao mladi Fuseini Abdul Rašid, koji nije prošao probu u premijerligašu Bretnfordu. Od omladinaca su u A timu Miljan Krpić iz Puškaš Akademije, odnosno Mihajlo Milosavić iz Crvene zvezde.

NOVI PAZAR

Isksusni Nenad Gavrić vratio se iz Grčke u srpski fudbal, u Novi Pazar (©Starsport)Isksusni Nenad Gavrić vratio se iz Grčke u srpski fudbal, u Novi Pazar (©Starsport)

Novi Pazar je tokom letnjeg prelaznog roka dovodio igrače sa "čistim papirima", uz dve pozajmice. Prihoda od prodaje nije bilo jer su superligaša sa Jošanice napustili fudbaleri čiji su ugovori istekli ili su se posle završenog staža vratili tamo odakle su i došli. Najvažnija rokada bila je ona trenerska, s obzirom da je Tomislava Sivića zamenio Vladimir Gaćinović.

Otišli su golmani Nikola Vujanac (Radnik Surdulica) i Luka Kukić (Posušje, Bosna i Hercegovina), oba desna beka Nikola Vlajković (Radnički 1923 Kragujevac) i Dejan Parađina (Vršac), štoperi Filip Pavišić i Jasmin Trtovac, igrači sredine terena Mirza Delimeđac (Septemvri Sofija, Bugarska), Milan Jokić (Suduva, Litvanija), Miloš Kalezić (Sutjeska, Crna Gora), Lazar Mihailović (Sloboda Užice), Igor Maksimović (Metalac Gornji Milanovac), Rijad Koca (OFK Beograd) i Stefan Dimić (Radnički Niš), kao i napadači Ibrahim Mustafa (Crvena zvezda – istekla pozajmica), Bojan Čečarić (Napredak Kruševac) i Tjerno Tjub (Erzeni, Albanija).

Kratkotrajne letošnje akvizicije bili su Zoran Danoski iz lučanske Mladostii i Marko Vučić iz nikšićke Sutjeske, s tim što je Danoski, koji je nedavno opet zadužio dres surduličkog Radnika, stigao da ostavi traga u plavom dresu, za razliku od povratnika u redove crnogorskog šampiona.

U Pazar su stigli čuvari mreže Filip Kljajić (Omija Ardiđa, Japan) i Lazar Slavković (Partizan), desni bek Periša Pešukić (Iskra Danilovgrad, Crna Gora), štoper Slavko Damjanović (Čenajin, Indija), vezisti i ofanzivni vezisti Miljan Momčilović (Partizan), Miloš Mijić (Balzan, Malta), Nenad Gavrić (Ksanti, Grčka), Mitar Ergelaš (Čukarički - pozajmica), Nikola Bogdanovski (Radnik) i Kur Kur (Adelajd siti, Australija), te napadači Andrija Majdevac (AEL Limasol, Kipar) i Slobodan Stanojlović (TSC Bačka Topola - pozajmica).

Iako je ponovo bilo dosta promena u igračkom kadru, Gaćinović je uspeo da sve tako “skocka” da su Pazarci nekoliko dana proveli na čelu tabele Mozzart Bet Superlige.

NAPREDAK

Po čitav tim napustio je i došao u kruševački Napredak ovog leta. Ostao je klub pod Bagdalom bez nekih od nosioca igre prošle sezone, pre svih bez Saše Marjanovića, koji se vratio u matični Radnički iz Niša, Nikole Vasiljevića, koji je bio na pozajmici iz Crvene zvezde, Milana Sprema, koga je Nenad Lalatović odveo u Borac iz Banja Luke, Marka Tomića, kao i Alena Melunovića, koji danas predvodi napad grčkog Iraklisa.

Kruševac su napustili i Petar Đuričković, Marko Bačanin (Železničar Pančevo), Petar Kunić (Radnik Surdulica), Nemanja Mladenović (Pjunik, Jermenija), Nemanja Milovanović i Stefan Todorović. Nenad Ivanić je trenutno na pozajmici u Trajalu.

Napredak je danas jači za golmana Nemanju Petrića, koji je stigao iz Proletera, Nikolu Vukajlovića (Inđija), Bojana Čečarića (Novi Pazar), Klemena Bolhu (Aluminij, Slovenija), Marka Šarića (Nefči, Uzbekistan), Jovana Zogovića (Domžale, Slovenija), Bojana Matića i Nebojšu Bastajića, koji su stigli iz Vojvodine, Marka Putinčanina (Levadija, Estonija), Vladimira Prijovića (Olborg, Danska), dok je najatraktivniji transfer napravljen iz italijanskog Udinezea, dolaskom bivšeg veziste Čukaričkog Petra Mićina.

RADNIČKI NIŠ

Na Čairu je ovog leta bilo kao na železničkoj stanici, u toj meri da u Radničkom, osim uobičajenih kategorija za prelazni rok “došli” i “otišli”, ima još jedna – “došli, pa otišli”, kao što je slučaj sa gruzijskim štoperom Antonom Tolordavom.

Nišlije su dovele nestvarnih 16 igrača, po čemu su sigurno upadljivi i na širem prostoru od Srbije. Nakon trija Saša Marjanović, Stefan Dimić, Sava Petrov, još na početku priprema, redom su potpisivali Maka Gaku, pomenuti Tolordava, Nikola Stajić, Ognjen Ajdar, Andreja Stojanović, Saša Jovanović, Stefan Cvetković. Giorgi Papunašvili i Kamerunac Etongu označeni su kao “bombe” iz inostranstva, iako jedva da su zajedno sakupili par desetina minuta do sada, a u smiraj prelaznog roka svoj potpis na ugovor sa Radničkim stavili su Dragan Rosić, Marko Đurišić, Lazar Đorđević i Stefan Mihajlović.

Sa druge strane, nakon Vujadinovića, Bjeličića, Stankovića, Kovačevića i Kasalice, koji su ekipu napustili odmah nakon prošle sezone, Radnički je u prethodnom periodu ostao bez sedmorice startera sa početka tekućeg šampionata. Najveću pažnju privukao je odlazak Stefana Mitrovića u Crvenu zvezdu za 500.000 evra, koliko je iznosila takozvana izlazna klauzula iliti obeštećenje. Lazar Jovanović je za simboličnu sumu napustio klub i otišao u Izrael, u Makabi Bnei Rainu, a Radnički se, osim Tolordave, odrekao usluga Lazara Arsića i Bojana Mlađovića (obojica prešli u Mladost GAT), te dvojice golmana Dujmovića i Drobnjaka.

Dvojicu svojih talentovanih omladinaca, koji su nastupali ove sezone u Mozzart Bet Superligi, Nemanju Jovičića i Aleksu Dušanića, Radnički je do kraja polusezone pozajmio lokalnom srpskoligašu Caru Konstantinu.

RADNIK

Tabela u sportu retko kada laže. Radnik su u dosadašnjem toku Mozzart Bet Superlige predvodila čak četvorica različitih trenera, pa ne treba ni da čudi što na svom saldu ima baš toliko – četiri boda. Mnogo manje se lutalo sa igračkim kadrom, a ekipa je tek poslednjih dana i nedelja osetnije pojačana, što bi možda moglo da se reflektuje na rezultate nakon predstojeće reprezentativne pauze.

Nakon Vukašina Bogdanovića, Brazilca Leandra, Milana Jezdimirovića, Petra Kunića, Osmana Maronga, Surduličani su se okrenuli proverenim snagama. Vratili su u svoje redove Zorana Danovskog iz Novog Pazara, te nekadašnjeg kapitena Dušana Stevanovića, nakon sezone provedene u Vojvodini, a poslednjeg dana prelaznog roka ekipu je pojačao i Luka Velikić, dosadašnji fudbaler Kolubare.

Napravio je Radnik ovog leta i jedan zvučni izlazni transfer. Napadač Uroš Milovanović prodat je Sportingu iz Hihona, spekulisalo se o cofri od pola miliona evra. Prethodno se u Novi Pazar vratio Nikola Bogdanovski, a štoper Nikola Ignjatović prešao je u redove Radničkog iz Sremske Mitrovice.

VOŽDOVAC

Bilo je ovog leta i te kako posla za sportski sektor Voždovca. Na Krov je stiglo 11 novih fudbalera, dok je blizu dvadesetak otišlo iz Zaplanjske ulice.

Već u početnoj fazi prelaznog roka Voždovac je ostao bez Alena Mašovića koji se preselio u Uzbekistan, Nemanje Milojevića, aktuelnog fudbalera Kolubare, ali i jednog od najstandardnijih fudbalera iz prošle sezone Justasa Lasickasa koji je pojačao slovenačku Olimpiju.

Leto Zmajeva po pitanju prodaja fudbalera mogao je da obeleži i odlazak jedanog od najtalentovanjih ofanzivaca Miloša Pantovića kojeg je početkom letnje pijace ozbiljno zagrizao Partizan. Međutim, rukovodstvo kluba na čelu sa Milošem Mirkovićem je potvrdilo da Parni valjak nije poslao nijednu zvaničnu ponudu za Pantovića koji je na kraju ostao u najmlađem timu Mozzart Bet Superlige. Sa druge strane, Voždovac je u skladu sa renomeom povoljne sredine za razvoj talenata, mahom dovodio mlade fudbalere, često bivše omladince Crvene zvezde. Pa je tako iz Grafičara ko veliko pojačanje u špicu stigao Borisav Burmaz, a šal su podigli i golman Andrija Katić i još jedan centarfor Danilo Teodorović.

Iz Mozzart Bet Prve lige Srbije stigli su levo krilo Branislav Marković (Mačva) i levi bek Nikola Đuričić (Rad), dok je iz kragujevačkog Radničkog došao, za uslove Voždovca iskusni 24-godišnjak Veljko Trifunović. Pogled Voždovca zadržao se i na crnogorskom tržišu gde su pronađene dve akvizicije – japanski vezista Arihiro Sentoku iz Podgorice, odnosno krilni napadač Nikša Vujanović iz pljvaljskog Rudara.

Početkom avgusta mladi vezista Ivan Milosavljević je otišao put Bačke Topole i obukao dres TSC-a, a krajem meseca stigla je ponuda od ruskog Krila Sovjetov za talentovanog Aleksandra Ćirkovića. Klub je odlučio da ga pusti u zamenu za nešto više od pola miliona evra. Ugrabio je Voždovac koji dan kasnije takođe nekadašnjeg omladinca Crvene zvezde Bogdana Jočića i to ni manje ni više nego iz Verone u kojoj se ofanzivni vezista nije najbolje snašao. A zatim je nekoliko dana pre isteka prelaznog roka, novopečeni sportski direktor Zmajeva Bojan Leontijević uspeo da izdejstvuje dolazak Mihajla Neškovića iz Vojvodine. Tako je Voždovac letnju pijacu zatvorio potpisom perspektivnog levog krila koje je stiglo kao zamena za Ćirkovića.

MLADOST LUČANI

Đorđe Gordić prodat Mančester Sitiju (©Starsport)Đorđe Gordić prodat Mančester Sitiju (©Starsport)

Sjajan transfer koji je Mladost napravila prodajom Đorđa Gordića u Mančester siti promenila je poslovnu logiku u klubu iz Dragačeva, koji je u novu sezonu ušao sa timom koji je miks mladosti iz iskustva.

Mladi ofanzivni vezista biće u Lučanima na pozajmici do kraja sezone, a od veterana ostali su kapiten Ivan Milošević i Milan Bojović, da predvode mlađe saigrače, a tokom prelaznog roka priključili su im se Marko Mirić, koji je došao iz kragujevačkog Radničkog, povratnik iz inostranstva Aleksandar Ješić, desni bek Nikola Ćirković, štoper Filip Babić, univerzalac Žarko Udovičić, te golman Miloš Ostojić. U Lučane je stigao i mladi bek David Dunđerski, koji je dobio prekomandu na novu poziciju i posao odrađuje sasvim korektno.

Iz omladinskog pogona prekomandu u A tim dobili su najbolji strelac omladinske lige za prošlu sezonu Nikola Jojić, golman Željko Samčović, štoperi Stefan Maksimović i Igor Radovanović...

Na kraju prethodne sezone dosta iskusnih igrača je napustilo Lučane. Prvi među njima je rekorder po broju odigranih utakmica u Mozzart Bet Superligi Janko Tumbasević, koji je izabrao SPartak, pa tandem Miloš Cvetković i Saša Jovanović, koji sada nosi dres TSC-a, Sava Petrov je u niškom Radničkom, a Zoran Danoski je stigao čak dva kluba da promeni: otišao je u Novi Pazar, a sada je u Radniku. Radomir Milosavljević je u Vojvodini, golman Ivan Kostić na Kipru, Zarija Lambulić u Mladosti GAT...

Kada se sve stavi na papir, vidi se da je Mladost ostala bez ozbiljnih igrača za superligaške uslove, ali i dalje pliva solidno na krilima momaka iz svoje škole.

SPARTAK

Utisak je da su Subotičani više fokus u ovom prelaznom roku stavili na prodaju igrača nego na dovođenje. Napravili su dva solidna transfera: otišao je Vuk Tufegdžić u CSKA iz Sofije za 500.000 evra, a za oko 300.000 je Vladan Vidaković prešao u Maribor.

Ostao je Spartak i bez Nemanje Nikolića, koji je prešao u Vojvodinu kao slobodan igrač, istekla je saradnja sa Nemanjom Mihajlovićem i Stefanom Miloševićem, a klub je završio saradnju sa velikim brojem igrača kao što su Milan Jezdimirović, Andrija Rajović, Aleksa Urošević, Andrej Bogićević, Ognjen Mažić...

Dva najzvučnija imena koja su stigla u Suboticu su veteran Janko Tumbasević, doskorašnji vezista Mladosti iz Lučana i iskusni golgeter Marko Obradović, koji je veliki deo karijere proveo u inostranstvu. Iz Crvene zvezde je na pozajmicu stigao Petar Stanić, u srpski fudbal se vratio Radivoj Bosić, nekadašnji mladi reprezentativac, a angažovan je i grčki defanzivac Nikolaos Baksevanos. Iz nekadašnjeg novosadskog Proletera stigao je bekovski tandem Aleksandar Tanasin – Ognjen Mitrović.

Dobro su Plavi golubovi počeli sezonu, a onda je usledio veliki pad, koji još traje. Sigurno da je to rezultat činjenice što se Spartak nije naročito pojačao tokom letnje pijace.

RADNIČKI KRAGUJEVAC

U želji da izbegnu reprizu scenarija iz prošle sezone, kada su do poslednjeg trenutka strepeli za opstanak u superligaškom društvu, čelnici Radničkog 1923 su se ovog leta bacili na ozbiljnu rekonstrukciju tima. Nakon furioznog početka prelaznog roka, kada su maltene u jednom cugu angažovali sedmoricu novih igrača, Kragujevčani su digli ručnu kočnicu, a spustili su je tek uoči završetka letnje pijace, kada su na „Čika Daču“ pristigla još tri pojačanja.

Poučeni iskustvom iz prethodne sezone, na „Čika Dači“ su shvatili da temelj svake uspešne ekipe leži u čvrstoj i kvalitetnoj odbrani. Odlasci Marka Gajića i Nikole Andrića otvorili su prostor za dovođenje novog para centralnih defanzivaca. Izbor je pao na Dušana Cvetinovića i Filipa Ivanovića, dvojicu iskusnih igrača sa zavidnim inostranim stažom. Dolaskom Nikole Vlajkovića, koga su Šumadinci bukvalno preoteli „ispred nosa“ subotičkom Spartaku, zaoštrena je konkurencija na poziciji desnog beka, dok je kao rešenje za levu stranu odbrane doveden polivalentni Luka Zorić, koji se prethodno istakao dobrim igrama u beogradskom IMT-u.

Ofanzivni potencijal ekipe dodatno je pojačan angažovanjem hitronogog Dušana Stoiljkovića i Milutina Vidosavljevića, koji je nakon neslavne epizode u španskom Levanteu dolazak u Radnički 1923 video kao idealnu priliku za oživljavanje karijere. Ipak, epitet najvećeg pojačanja u uvodnoj fazi prelaznog roka poneo je Damjan Krajišnik, jedan od najboljih igrača Metalca iz Gornjeg Milanovca prethodne sezone, koji je tokom leta bio na radaru mnogih superligaških klubova.

Damjan Krajišnik na Čika Dači (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Damjan Krajišnik na Čika Dači (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Delovalo je u jednom trenutku da su Kragujevčani dovođenjem ove sedmorice igrača kompletirali ekipu za novu takmičarsku sezonu, ali su ih problemi sa realizacijom u uvodnoj fazi prvenstva naterali da prekinu svojevrsnu hibernaciju u prelaznom periodu i posegnu za pojačanjima u ofanzivi. Najpre je na „Čika Daču“ iz daleke Indonezije stigao iskusni hrvatski golgeter Marko Šimić, da bi par dana uoči zatvaranja letnje pijace opremu kragujevačkog superligaša zadužili doskorašnji fudbaler Čukaričkog Stefan Čolović i Brazilac Evandro da Silva, koji je najavljen kao potencijalna „bomba“ prelaznog roka.

Minuli prelazni rok svakako je obeležio transfer mladog golmana Ognjena Lukića u francuski Rems, koji je Šumadincima doneo zaradu od oko pola miliona evra. To je drugi najveći transfer koji je klub sa „Čika Dače“ ostvario u svojoj 99 godina dugoj istoriji, nakon prelaska Filipa Kostića u holandski Groningen 2012. godine za sumu od 1,25 miliona evra.

Pored Ognjena Lukića klub sa „Čika Dače“ je ovog leta napustilo još jedanaest fudbalera, a interesantno je da su gotovo svi otišli bez obeštećenja. Nekima je istekao ugovor na kraju prethodne sezone (Marko Gajić, Nikola Andrić, Nedeljko Piščević, Saša Jovanović, Ognjen Ilić), dok su drugi sporazumno okončali saradnju sa kragujevačkim klubom. I dok su neki odlasci bili manje-više očekivani, bilo je i onih koji su izazvali pravi šok među pristalicama Crvenih, poput prelaska kapitena Marka Mirića u Mladost iz Lučana.

JAVOR

Svesni su bili u Javoru da ne mogu baš do kraja da se oslone na igrače koji su klub vratili u Mozzart Bet Superligu Srbiju, pa su napravili više promena u timu, pre svega što se tiče dolazaka.

Došao je Norman Kembel iz Čukaričkog, Bubakari Dukure, koji je sezonu počeo u TSC-u, iz inostranstva su stigli Milan Obradović i Marko Maletić, dok je iz Mačve u Javor došao Kristijan Tojčić i ustalio se u startnu postavu.

Dva najbolja pojačanja su dolasci Luke Gojkovića iz Rada i Petra Gigića, koji je prošlu sezonu proveo u Železničaru iz Pančeva. Njih dvojica su dali veliki doprinos dobrim rezultatima Javora na startu prvenstva. Poslednjeg dana prelaznog roka beli dres su zadužili iskusni štoper Boris Kopitović i još iskusniji vezista Milan Đurić, koji bi mogli da budu značajna pojačanja za Ivanjičane.

Iz Ivanjice su ovog leta otišli Obiora Odita, istinska legenda kluba, koji se u smiraj karijere prešao u pančevački Železničar. Milan Maričić je obukao dres Mladosti GAT, Vanja Zvekanov je u mađarskom Haladašu, dok je levi bek Marko Jevremović otišao na Kipar. Kao slobodni igrači Javor su napustili Marko Momčilović, Nemanja Lakić-Pešić, Luka Radivojević...

MLADOST GAT

Andrija Radulović prešao je iz Crvene zvezde na pozajmicu u novosadsku Mladost (©Starsport)Andrija Radulović prešao je iz Crvene zvezde na pozajmicu u novosadsku Mladost (©Starsport)

Bez konkurencije, najaktivniji u prelaznom roku u Mozzart Bet Superligi bile su novajlije - Mladost GAT. Doveli su čak osamnaestoricu novih igrača, ali nisu potrošli ni evro, jer su na tržištu vrebali slobodne fudbalere.

Još pre početka sezone „gatovce“ su pojačali Miroslav Maričić (Javor), Danilo Miladinović (Brodarac), Novica Maksimović (Vojvodina), Zarija Lambulić (Mladost Lučani), Vladimir Kovačević (Vojvodina), Nikola Stanković (Radnički Niš), Marko Mandić (Bačka), Milan Mirosavljev (Partizani), Ilija Babić (Crvena zvezda, pozajmica), Andrija Radulović (Crvena zvezda, pozajmica), Aleksandar Katanić (finska Honka).

U toku sezone u redove novajlija u eliti stigli su golman Marko Knežević, a posle raskida ugovora sa Radničkim iz Niša štoper Bojan Mlađović i vezista Lazar Arsić. Takođe, gatovce su pojačali i krilni fudbaleri Aleksa Marušić i Dragoljub Radoman, koji dosad nije upisao nijedan nastup. Poslednjih dana prelaznog roka stigli su Đorđe Denić, posle raskida ugovora sa kiparskim Apolonom, kao i štoper Strahinja Tanasijević, koji se prethodno rastao sa Čukaričkim.

Iako je sezonu počeo u dresu Vojvodine, napadač Milan Vidakov vratio se u Mladost GAT, pa će i ovu, kao i prethodnu, sezonu provesti na pozajmici u klubu s kojim je kao najbolji strelac PLS-a izborio elitni rang.

Novosađane su ovog leta napustili i Nenad Sević (Jedinstvo Ub), Miloš Savanović (slobodan igrač), Damjan Gojkov (slobodan igrač), Luka Ilić (slobodan igrač), Milan Stanić (slobodan igrač), Nemanja Ilić (RFK Novi Sad), Vido Marković (Radnički Sombor), Stefan Petrović (Loznica), Miloš Ožegović i Zoran Švonja (Radnički Sombor).

KOLUBARA

Posle sasvim solidne debitantske sezone u Mozzart Bet Superligi, bilo je dosta promena u igračkom kadru Kolubare. Ako je suditi po rezultatima, čini se da su crno-zeleni možda malo jači nego lani.

Glava za glavu je dolazak Anta Vukušića, cenjenog hrvatskog napadača umesto Uroša Đuranovića, koji je lani bio jedan od najboljih strelaca lige. Pun pogodak je i dovođenje Nemanje Milojevića, koji u Lazarevcu igra možda i najbolje u karijeri.

Vanja Ilić je stigao iz Žarkova, Haris Kadrić i Emir Azemović iz slovenačkog Aluminija, a još se očekuje da „bukne“ Damir Sadiković, koji je doveden iz poljske Krakovije.

Kada su u pitanju odlasci, pored Đuranovića klub je napustio Andreja Stojanović, koji se preselio u Niš, kao slobodni igrači klub su napustili Bogdan Mladenović, Marko Vučetić, Đorđe Đenić i Luka Velikić, koji je prešao u Radnik. Miloš Zečević je u Rudaru iz Pljevalja, a iz Superlige u Prvu ligu su otišli Nenad Stanković (Rad), Milan Delević i Đorđe Dobrijević (Loznica).

Piše: Ekipa Mozzart Sporta


tagovi

Mozzart Bet SuperligaLetnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara