(©MN Press i Starsport)
(©MN Press i Starsport)

Crvena zvezda bez mrlje protiv večitog rivala, istorijski uspeh nadohvat ruke

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.06.21. | 18:04

Crveno-beli nikada u bogatoj istoriji nisu objedinili duple krune u fudbalu i košarci

Neverovatno, ali istinito. Pregršt trofeja krasi vitrine Sportskog društva Crvena zvezda, ali za 76 godina postojanja nikada se nije dogodilo da u istoj sezoni i fudbaleri i košarkaši osvoje duplu krunu. Žetva i suša smenjivali su se u dve sekcije, neretko je nekome nedostajao samo pehar u kupu da dođu do takvog ostvarenja, pa bi 2021. godina mogla da bude istorijska na više nivoa.

Prekinuli su neslavan niz fudbaleri Crvene zvezde, osvojili su duplu krunu posle 14 godina, a takođe su crveno-beli prvi put vezali četiri nacionalne titule, oborili rekord po broju osvojenih bodova i postignutih golova u sezoni. Sve to mogli bi da upotpune košarkaši, čije osvajanje Superlige ne bi značilo samo objedinjenje trofeja, nego i poravnanje sa Partizanom po broju osvojenih naslova prvaka.

Izabrane vesti

KVOTE ZA MEČEVE EVROPSKOG PRVENSTVA

Košarkašima Crvene zvezde preostalo je da u domaćem prvenstvu izvedu dvokorak – preskoče Borac, a potom ako budu uspešni na prvom koraku zaobiđu u finalu pobednika dvoboja Partizan - Mega, i prigrle treći pehar ove sezone. Crveno-beli bi na taj način treći put osvojili tripletu i izjednačili se sa šampionskim generacijama iz 2015. i 2017. godine, koje je baš kao i ove sezone predvodio Dejan Radonjić.

Neće Zvezdi manjkati motiva u finalnim bitkama ove sezone, ali neće ni večitom rivalu. U pet najpopularnijih sportova (fudbal, košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka) Partizan ove sezone nije osvojio nijedan trofej, što se ne pamti u crno-belom taboru. Parni valjak ima sezonu za zaborav, titula košarkaša bi donekle popravila bled utisak koji su crno-beli u globalu ostavili ove sezone. Titule su izostale, a ono što skoro podjednako peče sve u Partizanu je da crno-beli nijednom nisu slavili protiv večitog rivala.

I upravo to je razlog što mnogi priželjkuju večiti derbi u Košarkaškoj ligi Srbije. Partizan bi dobio priliku da nanese prvi poraz Crvenoj zvezdi ove sezone, a crveno-beli da potvrde dominaciju u derbijima i preko večitog rivala podignu novi pehar.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 13-1-0

Fudbal:

- Ni jedan, ni drugi tim ne može se podičiti vanserijskim izdanjima u večitim derbijima, ali je Zvezda ta koja definitivno može biti zadovoljnija učinjenim. Crveno-beli su uzeli meru Partizanu (1:0) na stadionu „Rajko Mitić“, pobedom na penale u finalu Kupa Srbije osvojena je dupla kruna, a jedini put crno-beli su se izvukli na stadionu JNA (0:0). To je ujedno bio jedini meč na kojem Partizan nije zabeležio neuspeh.

Košarka:

- Tim sa Malog Kalemegdana izvojevao je tri pobede ove sezone. Dva puta su crveno-beli bili bolji u Jadranskoj ligi (86:85, 73:64), a treći trijumf stigao je u Kupu Radivoja Koraća (79:78).

Vaterpolo:

- Nezapamćena dominacija crveno-belih u večitim derbijima. Zvezda je na putu do trofeja u Kupu Srbije potopila Partizan u polufinalu, trijumfovala je i u Jadranskoj ligi, dva puta je bila bolja u ligi Srbije, da bi kasnije u plej-ofu eliminisala Partizan u četvrtfinalu. Posebno ubedljivi crveno-beli bili su revanšu plej-ofa, kada su slavili 14:2 i upisali šestu pobedu nad večitim rivalom.

Odbojka:

- U oba ovosezonska derbija Crvena zvezda je slavila (3:2, 3:1) i to su bili retki svetli momenti. Crveno-beli su izbegli ispadanje, sa poslednje pozicije su ušli u doigravanje i stali na prvoj stepenici, dok su crno-beli u finalu igrali protiv Vojvodine, Zvezdinog dželata, koja je odbranila titulu.

Rukomet:

- Crveno-beli i crno-beli su u novom sistemu domaćeg šampionata bili u dve različite grupe. Partizan se plasirao u plej-of, zauzeo je drugo mesto i igraće u SEHA ligi, dok je Crvena zvezda igrala u plej-autu, obezbedila je opstanak, pa je tako ova sezona protekla bez večitog derbija.

Sportsko društvo Crvena zvezda bogatije je za pet trofeja, čeka se šesti u pet najpopularnijih sportova ove sezone. Fudbaleri su osvojili duplu krunu, košarkaši su podigli trofej Kupa Radivoja Koraća i peti put se popeli na tron u Jadranskoj ligi, a trofejna sala bogatija je za još jedan kup, koji su doneli vaterpolisti Crvene zvezde. To je ujedno bio i prvi pehar crveno-belima u novoj sezoni kada je reč o sportovima koji u Srbiji zavređuju najveću pažnju navijača.

Dakle, za Crvenu zvezdu bi po mnogo čemu ova sezona mogla da bude za pamćenje. Objedinjavanje domaćih trofeja u fudbalu i košarci ne dešava se često, i dok Zvezda čeka da na tom polju udari recku, u Humskoj mogu da se pohvale da su u tri navrata to učinili. Fudbaleri i košarkaši Partizana su 2008, 2009. i 2011. godine uspeli da u Humsku donesu duplu krunu, a košarkaši su u svakoj od te tri sezone osvajali i Jadransku ligu uz domaće trofeje.


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanKK Crvena zvezdaKK PartizanVK Crvena zvezdaVK PartizanOK Crvena ZvezdaOK PartizanRK Crvena zvezdaRK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara