Milan Borjan (©Starsport)
Milan Borjan (©Starsport)

Danas kada postajem rekorder: Milan Borjan – najdugovečniji golman u Zvezdinoj istoriji

Vreme čitanja: 8min | sre. 05.04.23. | 08:34

Reprezentativac Kanade danas u Subotici (18.45, TV Arena Premijum) 266. put na golu crveno-belih u zvaničnim mečevima, toliko ima i Ratomir Dujković

U fudbalsku odanost ne umire vera, hvala ti Borjane što gledam rekordera“.

Poruku ove sadržine navijači Crvene zvezde, transparentom na severnoj tribini, posvetili su reprezentativcu Kanade, golmanu koji predstavlja jednu od personifikacija velikog uzleta giganta sa Marakane. Odavno je Milan Borjan postao igrač sa najviše evropskih mečeva u istoriji Crvene zvezde, svrgnuši sa prvog mesta legendarnog Vladimira Petrovića Pižona. Imao je njegov period u Zvezdinom dresu i malih padova, ali podvlačenje crte jasno ukazuje da je brak između Zvezde i Srbina iz krajiškog krša možda i najplodonosniji potez aktulene uprave.

Izabrane vesti

Nema teže stvari u fudbalu od ponavljanja, a Milan Borjan je u dobrom delu mandata u Ljutice Bogdana držao konstantu i bio junak evropskih mečeva, posebno u eri Vladana Milojevića. Kasnije je postao kapiten, ali će današnji susret u Subotici, u okviru 29. kola Mozzart Bet Superlige, biti možda i najznačajniji u karijeri Srbina iz Knina.

On će 266. put na zvaničnim mečevima braniti gol Crvene zvezde, koliko utakmica ima i najdugovečeniji golman u istoriji kluba Ratomir Dujković. Istina, Dujković je računajući i prijateljeske mečeve stigao do kote od 442 utakmice, što mu priznaje odeljenje za statistiku i istoriju Crvene zvezde.

Jasno je, međutim, da su takmičarski mečevi najvažniji podatak i da će Borjan po još jednom paramteru biti na istorijskom vrhu, pošto je, između ostalog, na 129 mečeva sačuvao mrežu. Opet najviše u istoriji.

Tokom rada u Crvenoj zvezdi Milan Borjan je osvojio pet titula, dva Kupa, tri puta stigao do evropskog proleća, dva puta igrao Ligu šampiona i dva puta produžavao ugovor. Ovo je kratak prikaz njegovog dosadašnjeg rada.

SEZONA 2017-2018: DOČEK UZ SKEPSU I POVRATAK NA EVROPSKU SCENU

Na promociji u Ljutice Bogdana (©Starsport)Na promociji u Ljutice Bogdana (©Starsport)

Prvi, trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom Milan Borjan je potpisao 24. jula 2017. godine. Došao je kao zamena za, u tom trenutku, supertalentovanog Filipa Manojlovića, prodatog španskom Hetafeu za 1.200.000 evra. Niko nije slutio da će to biti početak pisanja istorije, čak je bilo komentara da je Zvezda, bar što se gola tiče, napravila korak unazad. Samo tri dana kasnije Milan Borjan je debitovao u beogradskom duelu sa praškom Spartom i stigao do prvog „klin šita“. Zvezda je odigrala vrhunski meč, Borjan je jednom paradom za foto-reportere pokazao ljudima u Ljutice Bogdana da ne treba da ga gledaju na osnovu šarenolikih epizoda u Ludogorecu, Vasluiju, poljskoj Koroni. Bilo je onih koji su se sećali da je u jednoj polusezoni na golu niškog Radničkog primio šest golova. Već u revanšu u Pragu viđen je prvi „borjanizam”, pošto se Zvezda usled visokog vođstva u dvomeču opustila. Anđeoska ruka prvi put se ukazala u revanšu sa Krasnodarom, u samom finišu meča, kada su svi videli loptu u golu posle udarca glavom Grankvista. Kao iz šume izronila je šaka Milana Borjana i spasla Crvenu zvezdu. Odličan je bio Milan Borjan u grupnoj fazi Liga Evrope. Primio samo dva gola u grupnoj fazi, u mečevima protiv Arsenala, Kelna i BATE Borisova. Zvezda je stigla do evropskog proleća, Borjan je branio na 46 utakmica, uz 26 bez primljenog gola. Osvojena je prva titula šampiona Srbije.

SEZONA 2018-2019: FLERT SA DESETKOM U SALCBURGU

Svlačionica iz sezone 2018/2019Svlačionica iz sezone 2018/2019

Euforična atmosfera oko Crvene zvezde, usled evropskog uspeha Vladana Milojevića, prenela se i na narednu sezonu, samim tim i na Milana Borjana. Osetio je drčni momak iz Knina da ima šansu da obeleži jednu epohu i branio baš tako – euforično. Gotovo bez greške, kada je bilo najpotrebnije. Na stranu svi mečevi, Milan Borjan je prvi put flertovao sa desetkom one noći u Salcburgu, okarakterisanoj kao Bari 21. veka. Svašta je Crvena zvezda preživela u Austriji, imala pomoć vanzemljaskih sila. Dala dva gola za dva minuta i živela na čarobnim sastojcima na rukavicama Milana Borjana. Dok su mnogobrojni Srbi pušili cigarete po holovima Red Bul Arene, bez snage da gledaju veliku ofanzivu Salcburga, Milan Borjan je puštao kišu i rasplakao Munasa Dabura i Patsona Daku. Gledajući situaciju i matematičku verovatnoću, udarac Brazilca Ramalja u 90. minutu morao je da završi u golu. Borjan je osujetio da će ići u desni ugao, potom je odbranio i šansu Dabura. Da ne pričamo o tome da je prilikom slobodnjaka Patsona Dake uhvatio živu loptu sa dve ruke, iako je to bio savršen udarac, koji je naciljao rašlje.

Crvena zvezda je u grupnoj fazi, u grupi sa Liverpulom, Napolijem i PSŽ-on primila 17 golova. Statistički Milan Borjan je bio jedan od najboljih čuvara mreže elitnog takmičenja. Bio je najbolji pojedinac na Parku prinčeva kada je Crvena zvezda mogla da primi mnogo više od šest golova. Odbranio je penal Salahu na Enfildu, zaključao Marakanu u beogradskom duelu sa Napolijem. Ponovo je osvojio titulu. Uz 22 utakmice bez primljenog gola. U finalu Kupa protiv Partizana je napravio prvi veliki kiks u dresu Crvene zvezde.

SEZONA 2019-2020: I OPET, I OPET, BORJAN BRANI SVE

Nezaboravni dvomeč protiv Kopenhagena (©Starsport)Nezaboravni dvomeč protiv Kopenhagena (©Starsport)

Nije to bila savim obična utakmica bio je to Zvezdin termopliski klanac na Parkenu u Kopenhagenu. Kada bude zašao u ozbiljne godine, Milan Borjan će moći da kaže kako je imao, sasvim sigurno, jedan od najupečatljivijih inidividulanih učinaka na jednom meču novije istorije. Ako ne i najupečatljiviji. Tokom maratonaske penal serije Crvena zvezda se više puta opraštala od života i Lige šampiona. Međutim, Borjan je bio uspešan reanimator, zaključno sa udarcem Vinda odbranio je tri jedanesterca. U jednom trenutku toliko je uplašio igrače Kopenhagena da je Hrvat Bartolec poslao loptu sa 11 metara na Farska Ostrva. Tada su mu prvi put saigrači posvetili sada već kultne stihove: ”I opet, i opet, Borjan brani sve“. Bila je to i prva “desetka” u ocenama na stranicama Mozzart Sporta. Čudotvorac iz Kopenhagena, blistao je i u Bernu kada je bombu Fashnata poslao u korner, potom udarac istog igrača u beogradskom revanšu protiv Jang Bojsa prebacio preko prečke. Bio je u tom periodu, uz Marka Marina, jedini igrač dostojan Lige šampiona. Zvezda je grupu odigrala slabo, uz istorijski poraz od Bajerna (0:6), koji je Milan Borjan sa 14 odbrana učinio koliko toliko podnošljivim.

Posle odlaska Vladana Milojevića i Dušana Gašića, prvi put je promenio šefa, pa ga je za takmičarske mečeve prvo spremao Bojan Jorgačević, potom Italijan Brivio. Posle korona prekida Milan Borjan je sa Crvenom zvezdom osvojio treću vezanu titulu. Te sezone je imao najmanji broj klin šitova. Samo 15.

SEZONA 2020-2021: KIKS NA KIPRU, PA ISKUPLJENJE PROTIV GENTA, HOFENHAJMA, PARTIZANA…

Podrška sa tribina (©Starsport)Podrška sa tribina (©Starsport)

Ispostaviće se još jedna istorijska sezona za Crvenu zvezdu i Milana Borjana počela je vrlo turbulentno. Pričalo se već tada uveliko da mu tadašnji trener Dejan Stanković traži mlađu zamenu... Kao i da mu je rad sa Dušanom Gašićem više prijao od italijanskih metoda Đanluka Brivija. Spasao je Milan Borjan Crvenu zvezdu produžetka u Tirani, fenomenalnom odbranom u zaustavnom vremenu, ali je Kipru protiv Omonije ostao kratak posle kornera Žordija Gomeša. Prekidi španskog veziste bili su možda i jedini opipljiv kvalitet Omonije, uz dobro branjenje u bloku. Nije bio uspešan ni u penal seriji Milan Borjan, kao u Kopenhagenu. Posle velikog razočaranja, usledile su odlične partije u Ligi Evrope. Borjan je posebno blistao protiv Genta i Hofenhajma, kada je za 180 minuta imao pet super odbrana. Na kraju je Zvezda stigla do dvomeča protiv Milana i osvojila duplu krunu. Borjan je u finalu Kupa protiv Partizana kompletirao misiju, pošto je odbranio udarce Jojića i Štulića. Na 47 utakmica imao je 24 “klin šita”.

SEZONA 2021-2022: DANI VELIKE TENZIJE

Dejan Stanković i Milan Borjan (©Starsport)Dejan Stanković i Milan Borjan (©Starsport)

Najturbulentnija takmičarska godina u karijeri Milana Borjana. Forma mu je varirala tokom najvažnijih meseci za život Crvene zvezde – usred evropskih kvalifikacija. Desio se revanš sa Šerifom kada ga je Arboleda lobovao na gol liniji, potom i pogodak Natha u večitom derbiju. Slutilo je na kraj jedne velike ere, ali se Crvena zvezda volšebno digla, bila prva u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom i zakazala osminu finala Lige Evrope. U portugalskom Kameleonu Milan Borjan je imao devet odbrana, ali su to bili meseci velike nervoze u Ljutice Bogdana. Sve je kulminiralo verbalnim sukobom, koji je bio na granici fizičkog, između Milana Borjana i Dejana Stankovića posle remija sa surduličkim Radnikom. Verovatno su pomislili u Zvezdi da je titula otišla, Borjan je zvanično zatražio raskid ugovora. Na kraju je ostao, iako su odnosi sa šefom stručnog štaba bili klimavi i tokom priprema u Antaliji.

Ipak, pukotinu je zakrpila neobičlna utakmica u okviru Kupa Srbije. Crveno-beli nisu slomili otpor Radničkog za 90 minuta, ali je Milan Borjan odbranio tri penala, ponovivši uspeh sa Parkena. Na kraju dupla kruna, opet uz 24 meča sa sačuvanom mrežom. Čak je Milan Borjan uspeo da postigne i pogodak u poslednjem kolu protiv Voždovca.

SEZONA 2022-2023: HOROR PRIČA PROTIV MAKABIJA I POČETAK POTRAGE ZA NASLEDNIKOM

Odbranjen penal protiv Makabija (©Starsport)Odbranjen penal protiv Makabija (©Starsport)

Na jednom tasu vage je Kopengahen, na drugoj revanš protiv Makabija iz Haife. Kada bude u jeseni života, sigurni smo da će Milan Borjan prelistavati tih 15 zlokobnih sekundi, bez kojih bi sve bilo drugačije. Kada je odbranio penal Hazizi, Izraelci su bili u nokdaunu, već pregaženi na drugoj strani terena (bilo 2:0). Da, trebalo je Kanga samo da šutne loptu, da trebalo je i Milan Borjan da odloži gestikulacije ka severnoj tribini. Ovako, Sundrgenov šut sa 25 metara po sredini završio je u mreži.. Ostalo je horor priča, čiji recidivi se i danas osećaju u igri Crvene zvezde, povremeno i Milana Borjana. Nije uspeo tim da se vrati na pređašnji nivo posle odlaska Dejana Stankovića, slično se može reći i za reprezentativca Kanade. U Monaku je odradio ubedljivo najslabiji meč od kada nosi dres Crvene zvezde.

Ako ništa drugo ponovo mu se smeši dupla kruna, uz još jedno učeće u Ligi šampiona. Ugovor ga veže do 2026. godine, sasvim dovoljno vremena da obori još neki rekord, ako bude po volji novog šefa stručnog štaba. A i vreme je da Crvena zvezda pripremi mladog golmana. Ima mišljenje da će Borjan braniti sve dok ne sazri 16-godišnji Jovan Miladinović, najtalentovaniji čuvar mreže iz škole još od Zvonka Milojevića.

MOZZART BET SUPERLIGA, 30. KOLO:

Utorak

Napredak - Mladost Lučani 0:0

Sreda

16.30: (1,20) Partizan (6,75) Voždovac (14,0)

18.45: (2,35) Mladost GAT (3,25) Kolubara (3,15)

18.45: (11,0) Spartak (6,00) Crvena zvezda (1,25)

Četvrtak

16.00: (1,95) Novi Pazar (3,40) Radnik (4,10)

16.00: (2,20) Radnički 1923 (3,25) Radnički Niš (3,45)

18.00: (4,00) Javor (3,45) Čukarički (1,95)

Petak

17.00: (2,05) TSC (3,45) Vojvodina (3,60)




tagovi

Milan BorjanFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara