Dejan Stanković (Reuters)
Dejan Stanković (Reuters)

Dejan Stanković: Moram biti spreman ako dođe poziv

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.12.23. | 17:17

Srpski trener uživa u Mađarskoj u dobro organizovanom klubu sa divnim predsednikom

Dejan Stanković je minulog vikenda na klupi Ferencvaroša poražen u derbiju šampionata od Pakša koji sada ima četiri boda više na prvom mestu. A već prekosutra ga očekuje bitka da prezimi u Evropi.

Ferencvarošu i Stankoviću će u poslednjem kolu grupne faze Lige konferencija biti dovoljan i remi za plej-of, a pobeda za direktan plasman u osminu finala. Možda čak i poraz ako Genk ne bude ubedljiv protiv Čukaričkog. Uoči okršaja sa Violom, Stanković je dao intervju za rimski Korijere delo Sport. Njegovo ime na Apeninima i dalje zvuči jako.

Izabrane vesti

Da li biste opet pristali na remi sa Fjorentinom?

„Takav pristup nije u mojoj trenerskoj filozofiji, a nije ni u mentalnom sklopu Vinčenca Italijana. Imamo slične, pobedničke mentalitete. Čak iako je njegov tim obezbedio prolaz dalje, Italijano neće igrati na remi“, rekao je Stanković.

Ne osvrće se na poraz minulog vikenda u prvenstvu.

„Možda vam deluje čudno, ali nisam ljut. Bio bih da nismo prikazali igru i stvorili šanse. Falilo nam je samo malo agresije da pobedimo s obzirom kako smo igrali. Ali nema potrebe kukati za propuštenim, gledamo napred. Vinčenco Italijano zna kako mi je... On je, poput nas, često umeo da mnogo poseje, a malo da požanje. Uključujući nedavni meč protiv Rome. Ali naporan rad je jedini put kojim želim da idem. Iako smo izgubili tri boda, imamo mogućnost da sezonu završimo kao prvi“.

Pun je pohvala na račun rivala... 

„Vinčenco radi neverovatan posao. Još u Firenci smo pričali o Ligi šampiona i verujem da ove sezone to može da bude Fjorentinin cilj. Uz osvajanje Lige konferencija. Govorim to zbog kvaliteta igre i igrača koje ima na raspolaganju. Takođe, i zbog podrške iz kluba. Prema onome što je do sada pokazala u prvenstvu, Fjorentini fali sedam ili osam bodova“. 

Ferencvaroš je u prvom okršaju sa Violom u Italiji vodio 2:0 do 65. minuta ali nije pobedio.

„U toj utakmici je klupa Fjorentine napravila razliku. Ako mi je zbog nečega krivo, onda je to zbog remija kući protiv Genka u kojem smo vodili. Takve greške se u Evropi ne praštaju“.

Stanković je najviše uspeha imao na klupi Crvene zvezde. Od tada je imao slabu sezonu sa Sampdorijom i jesenas došao na klupu mađarskog šampiona.

„Srećan sam zbog posla koji sam uradio otkako sam došao. Iako se ovo takmičenje zove Liga konferencije, meni liči na Ligu Evrope. Šampion Mađarske, vicešampion Belgije, finalista Lige konferencije... Zaista jaka grupa. Naravno da smo izgubili neke bodove u takvoj konkurenciji. Dve duple krune u Beogradu ostaju nešto posebno za mene. Takođe i mečevi u Ligi Evrope protiv Milana i Rendžersa imaju posebno mesto u mom srcu. U Budimpešti sam zatekao klub sa ozbiljnom istorijom. Ovde nema šale. Srećan sam što radim u dobro organizovanom klubu sa divnim predsednikom“.

Ima li nostalgije za Italijom?

„Ne razmišljam o tome u ovom momentu. U životu sam uvek bio realan. Želim da ispunim sve ciljeve koje sam sebi zacrtao po dolasku a onda ćemo videti. Ne plašim se izazova ali moram biti spreman ako dođe poziv iz Serije A“.

Kako vidite Inter u trci za skudeto?

„Polako, dugačak je to put. Trenutni utisak je da je Inter poput tenka. Tim bez slabih tačaka, sa savršenim automatizmima. Zastrašujuć tim. Naravno, jedna stvar me tera na smeh...“

Koja?

„Sećate li se kada su trenera Inzagija stavljali pod znak pitanja pre nekoliko meseci? Od tada je igrao finale Lige šampiona, osvojio Kup Italije i sada je prvi na tabeli“.

Koliko dugo ih Juventus može juriti na toj poziciji?

„Do kraja sezone. Imaju prednost da se cele nedelje pripremaju za utakmicu u prvenstvo što nije mala stvar i Alegri izvlači korist iz toga. Mnogi kažu da igra ružno ali tabela govori sve. Ukusi u fudbalu su različiti i svako ima pravo na svoj. Mnogi bi želeli da imaju stabilnost i kompaktnost poput Juventusa. Kao i veštinu u prekidima“.

Šta fali vašem drugom bivšem klubu Laciju?

Golovi Imobilea! Najmanje deset. Sistem igre je isti kao i ranije, Sari je majstor u tome. Ali kada vam najbolji strelac ne daje golove, onda postaje teško. Plasman u osminu finala Lige šampiona je ogromno dostignuće. Uveren sam da će se Lacio uskoro vratiti i u trku za četvrto mesto u Seriji A“.


tagovi

Dejan StankovićFerencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara