Divljanje navijača prošlog meseca posle debakla u Klasikeru (©Reuters)
Divljanje navijača prošlog meseca posle debakla u Klasikeru (©Reuters)

Dosije Ajaks: Van der Vart i Snajder brane neodbranjivo, dogorelo je do noktiju

Vreme čitanja: 6min | pon. 23.10.23. | 08:09

Trener Moris Stajn u svom filmu, ne pomišlja na ostavku... Igrače već svi precrtali

Navijačima Ajaksa se i dalje u košmarnim snovima pojavljuje lik i delo Lukasa More, Brazilca koji je najavio crne dane slavnog tima sa Johan Krojf arene. Tog 12. maja 2019. godine, Kopljanci su bili na pragu finala Lige šampiona i duela sa Liverpulom, vodili su sa 2:0 na poluvremenu u revanšu polufinala, ali je tada napadač Totenhema, a sadašnji igrač Sao Paula, golovima u poslednjim trenucima meča za 3:2 i šokirao Amsterdam.

Od tog šoka, gigant se nije oporavio, u nokdaunu je, poput boksera koji se tetura među konopcima. Posle tog meča Ajaksova kola su krenula nizbrdo. Svaka sledeća sezona je bila slabija od te blistave, kada je Dušan Tadić držao časove fudbala, lomio kičmu Kazemiru, plesao na Santijago Bernabeu, kasnije i Juventusu održao lekciju...

Izabrane vesti

Kriza je tinjala u Ajaksu prošle sezone. Najbolji igrači su odlazili, stotine miliona su se slivale u kasu, ali su rezultati trpeli. Ispadanje iz Lige šampiona tokom prvog dela sezone, a kasnije i tek treće mesto u Erediviziji upalili su alarm u Amsterdamu, ali nije bilo nikog da čuje zvono...

Ukazivao je Dušan Tadić na probleme. Kapiten Orlova je bio vidovit, nagoveštao je ovaj košmar, ali ni u najgorim scenarijima nije moglo da se pretpostavi da će posle sedam kola Eredivzije Ajaks da se nalazi na mestu koje vodi u drugu ligu.

Četvrtak, 21.00: (1,35) Brajton (5,60) Ajaks (9,50)

Sve je bilo dobro dok je transfer politiku vodio Mark Overmans, ali je posle seks skandala i uznemiravanja radnica kluba morao da napusti fotelju. Zbog zdravlja je i Edvin van der Sar van kluba. Nastao je haos.

Prvi je ceh ove sezone platio Sven Mislintat koji je došao sa zavidnim pedigreom, bio je šef skauting službe Borusije Dortmund, pripisuju mu se zasluge za dovođenje Roberta Levandovskog, Pjer Emerika Obamejana, Šinđija Kagave, Osmana Dembelea i drugih... Nastavio je misiju u Arsenalu, doveo osmoricu igrača, samo na Obamejanu izgubio 60.000.000 evra, sve skupa napravio minus od skoro 120.000.000 i vrlo brzo dobio otkaz u redovima Tobdžija. Preko Štutgarta se vratio, dobacio do Ajaksa, stigao u Amsterdam i sve upropastio.

Ovog leta Ajaks je potrošio 109.300.000 evra na 12 pojačanja, ali su startnoj postavi u ponižavajućem derbiju sa Fajenordom prošlog meseca (0:4) igrali samo Hrvati Josip Šutalo i Borna Sosa. Posle prekida Klasikera sa komšijama iz Roterdama i divljanja navijača, Nemac je otišao, ali su problemi ostali.

U međuvremenu je u klub kao savetnik stigao legendarni Luj van Gal, selektor Holandije na Mundijalu u Kataru prošle godine. Činilo se da idu bolji dani, a nova propast u nedelju popodne u Utrehtu. Domaćin je u finišu postigao dva gola, preokrenuo na 4:3 u ludom meču „davljenika“.

Moris Stajn (©Reuters)Moris Stajn (©Reuters)

Trener Moris Stajn nekim čudom i dalje odoleva na klupi, ali čini se da mu nema spasa posle novog poraza i pretposlednjeg mesta koje vodi u niži rang. Muke Ajaksa su krenule i odlaskom Erika ten Haga u Mančester Junajted prošle godine. Šrojder se nije snašao, kestenje iz vatre je morao da vadi Džon Hejtinga, ali ni on nije ostao dugo na kormilu. Stajn je došao posle odlične sezone sa Spartom iz Roterdama i sve zabrljao.

Kopljanici imaju mizernu jednu pobedu i to u prvom kolu, a posle toga četiri poraza i dva remija. Samo je Volendam slabiji. Crni dani su na pomolu, navijači su besni. Dogorelo je do noktiju.

Kada uđem u klub, osećam podršku ljudi, mojih igrača i osoblja. Mogu da osetim da još uvek postoji poverenje u mene. Znamo da smo u krizi, ali mogu samo da vam kažem da je to osećaj koji imam“, rekao je Stajn posle novog poraza.

O ostavci ni reč:

Ostaću fokusiran i borben da preokrenem trenutnu situaciju“.

Na pitanje novinara da li misli da će za nedelju dana da bude trener Ajaksa, kaže:

Da, zato što osećam podršku ljudi u klubu. Ako klub veruje da je moj odlazak rešenje za probleme, ko sam ja da kažem ne“.

Holandski stručnjak je očigledno u nekom svom filmu.

Video sam nekoliko pozitivnih stvari. Kada date tri gola u gostima u Utrehtu, pobeda bi trebalo da je u džepu, ali“.

Na pitanje da li bi razumeo odluku čelnika Ajaksa da ga smeni, Stajn je opet imao spreman odgovor.

Na osnovu rezultata da, ali na osnovu onog što još možemo da uradmo, ne“, ispaljivao je bisere Stajn posle poraza u Utrehtu.

Igrači su bili utučeni. Stiven Bergvajn je rekao da i sam ne zna koji je ovo poraz u nizu.

Stojim ovde pred vama sa u*ranim osećanjem. Još jednom smo izgubilil. Iskreno, ne mogu da vam opišem kako se osećanam“, rekao je nekadašanji fudbaler Totenhema pred „sedmom silom“.

Zanimljiv dijalog u studiju holandske televizije imali su nekadašnji reprezentativci Holandije, Pjer van Hojdonk i Rafael van der Vart.

"Ti si 17. u ligi! Nikada nije postojao menadžer Ajaksa koji je dobio ovakav tretman. Sledeće nedelje možete da idete na dno lige, ovo je poniženje za sve koji podržavaju Ajaks, ovo stiže do svih medija širom sveta, a Vesli Snajder i ti kažete: Ne ne.. nije to zbog menadžera“, rekao je Van Hojdonk.

Van der Vart se branio:

Kažete da je Moris uticao na mene jer me je zamolio da mu budem asistent. Govorim nezavisno“.

Znao je da kritikuje Tadića dok se Ajaks borio prošle sezone za Ligu šampiona. Sada je nekadašnji igrač Reala ostao tvrdoglav u branjenju neodbranjivog.

Od 100 odsto, mislim da je samo 20 odsto kriv Moris Stajn. Nastavio bih s njim“, rekao je Van der Vart u diskusiji.

I Vesli Snajder, još jedan od žestokih kritičara Tadića i Ajaksa iz prošle sezone je rekao da stoji iza Stajna. On je bio na pragu da pojača stučni štab Ajaksa, ali je na kraju odbio tu ponudu.

"Užasna utakmica. Mnogo golova, ali zapravo meč između šesnaeste i sedamnaeste ekipe u prvenstvu. Praznik grešaka, prenosi vi.nl.

Prema rečima Snajdera, nije sva krivica na Stajnu.

Mislim, šta taj tip može da uradi povodom ovoga? Veoma malo. Nije bitno koji trenažer koristite, materijal jednostavno nije dovoljno dobar. Biće vam veoma teško da uradite nešto po tom pitanju. Mislim da je previše lako okriviti trenera. Ali na kraju će on biti taj koji će biti žrtvovan, to je zakon fudbala“.

Ni bivši as Ajaksa, Reala i Intera ne zna šta je izlaz iz tunela.

Ne viđam Morisa svaki dan, tako da ne mogu da znam kakav je njegov trening, kakvi su njegovi razgovori. Trener je uvek odgovoran, ali se u svemu vidi da postoji pravi nedostatak kvaliteta. Ne želim da za to krivim samog Morisa. On uopšte nije imao uticaja na politiku dovođenja igrača"

Da je u poziciji da odlučuje, šta bi uradio, pitali su Snajdera?

Šta da promenim? Ni ja ne bih znao. Igrači nisu dovoljno dobri za Ajaks. Znate da svaki protivnik u Erediviziji želi da pobedi Ajaks. Tada postaje veoma teško za trenera. Ruke me sigurno svrbe, ali se nadam za Ajaks da će vrlo brzo da se pomeri na tabeli. Ovde nije mesto Ajaksu“, zaključio je Snajder.

Kopljanike u narednom periodu čekaju dueli sa Brajtonom u četvrtak u Ligi Evrope i u nedelju derbi sa PSV Ajndhovenom u šampionatu Holandije.



tagovi

Rafael Van der VartVesli SnajderAjaksEredivizijaHolandija 1HolandijaDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara