Dušan Kerkez: Raduje me karakterna promena igrača, najsrećniji bih bio da osvojimo kup

Vreme čitanja: 9min | sub. 28.01.23. | 08:21

Strateg Čukaričkog sumirao utiske pred prolećnu sezonu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Čukarički se posle dve nedelje priprema vratio u Beograd gde ga za nedelju dana očekije prolećna premijera protiv Spartaka.

Izabrane vesti

Četiri provere bile su prilika da se Dušan Kerkez uveri u sve adute i nedostatke tima kojim raspolaže, a uprkos činjenici da su Brđani poraženi u svakom od kontrolnih duela strateg tima sa Banovog brda imao je povoda za optimizam.

"Pauza je bila duga, samim tim su i pripreme bile duže od letnjih. Što se mog utiska tiče, zadovoljan sam, ne baš svim stvarima, ali generalno jesam. Igrači su od prvog dana kada smo se okupili u Beogradu bili u dosta dobroj fizičkoj spremi i orni za rad. Naravno, pripreme uvek prate i sitne povrede, ali to je nešto na šta moramo da budemo spremni. Dobro je što nismo imali ozbiljnih povreda i što će svi igrači biti u konkurenciji, ako ne za prvo, onda drugo kolo prolećnog dela. Naravno, nisam zadovoljan rezultatima na pripremnim utakmicama u Turskoj. Napravili smo plan i koncentrisali se na rad ekipe, rezultat jeste bitan, ali u ovom momentu nije primaran. Želeo sam da vidim gde smo trenutno u odnosu na ekipe koje se nalaze u vrhu svojih liga i sve su u konkurenciji za Evropu. Naravno, uvek može bolje i biće, da je sada sve perfektno malo bih se zabrinuo i uštinuo. Fudbal je takav da se svakog dana nešto menja, uči... Takođe, uslovi su bili dobri i vreme nas je poslužilo, kako u Beogradu, tako i Turskoj. Više je bilo pozitivnih, nego negativnih stvari, ali će uvek biti segmenata koje bi mogli da se poprave i mi smo tu da radimo na tome", reko je Kerkez.

Trener Brđana otkrio je ambicije u drugom delu sezone:

"Najsrećniji bih bio da osvojimo Kup Srbije, ali verovatno i kolege Lazetić, Rastavac, Lalatović i svi ostali koji su u ovoj fazi takmičenja žele to. To je zanimljivo takmičenje koje donosi mnogo zanimljivih utakmica. Zadovoljan sam što igramo na dva fronta i što duže ostanemo tu, biće dobro. Nadam se da kad na kraju podvučemo crtu, da će biti pozitivan utisak. Kolega Lalatović mi je rekao nedavno "I ja sam gubio sve na pripremama, pa sam osvojio kup". Odgovorio sam mu "Iz tvojih usta u božije uši", na šta se on malo bunio. Želim mu sreću, ali ne toliku da osvoji Kup Srbije".

Susreti sa Legijom (2:3), Karabagom (0:1), Mariborom (1:2) i CSKA 1948 (1:2) pružili su jasnu sliku šefu stručnog štaba tima sa Banovog brda.

"Raduje me da je ekipa pokazala kvalitet i da može da se nosi sa ovakvim rivalima. Dosta igrača je pokazalo zavidan nivo kvaliteta. Naravno, svi to moramo da podignemo na viši nivo i da održavamo, da ne bude samo motiv kad igramo protiv boljih od sebe. Nekad je najteže igrati protiv slabijeg rivala od sebe i tada je potrebno naći motiv da se pobedi, kao i kad uslovi nisu dobri. Tako se pravi rezultat, ne samo lepom igrom i velikim brojem šansi".

Kerkez je istakao da posle poraza vidi reakciju igrača i da je to stvar koja mu budi optimizam.

"Svesni su pritiska i da iako su prijateljske utakmice nije dovoljno samo igrati dobro, već je potrebno i ostvariti rezultat. Raduje me jer po tom pitanju u odnosu na letnje pripreme vidim napredak u ekipi. Igrači su se promenili karakterno, postali su malo i prznice. Menja se polako gledišete i imali pritisak ili ne, ne žele da izgube. Draž fudbala je da ne želiš da izgubiš, a posao mene i stručnog štaba je da ne ode sve na neku drugu stranu i preoptereti ih".

Čukarički će u nastavku sezone imati imperativ da popravi učinak i pokuša da stigne trećeplasirani TSC, te se nametnulo pitanje da li je pritisak rezultata u nekoj meri okovao noge igrača.

"Možda i jeste, ali fudbal je takva igra. Još mi nemamo toliki pritsak, pošto nemamo navijače u tolikom broju kao Zvezda i Partizan. Igrači i svi mi koji radimo, moramo da se navikavamo na pritisak, jer ukoliko nemaš taj osećaj u stomaku bolje da se na baviš ovim poslom. Volim pritisak. Prošao sam neke zemlje, radio sam na Kipru koji je sličan Grčkoj, gde je veliki pritisak što se tih stvari tiče. Stalno se traži rezultat, pa i kad imaš pet puta manji budžet očekivanja su da se pobedi. Igrači moraju da nauče da žive sa tim. Ne bi smeo da pritisak bude preveliki, jer onda okuje noge, ali to je deo našeg posla".

U aktuelnoj situaciji, oštra konkurencija nameće važnost svake utakmice te će superligaši imati minimalno pravo na greške.

"Bitno je kako se uđe u polusezonu, ali opet ne mora ništa da znači. Ako se vratimo na leto i početak kako smo krenuli, mogli smo da budemo mnogo lošiji nego što smo sada. Imamo dobru ekipu. Pošto su neki igrači dugo u Superligi, očekujem da bi, kako god krene polusezona, mogli da održe standard i kontinuitet".

Ulog koji nosi treće mesto uticaće dodatno na motivaciju ekipa, međutim inspiracije u tom smislu neće nedostajati nikome od rivala, bilo da se radi timu koji se bori za opstanak, plej-of, Evropu ili pomenuto treće mesto.

"Do poslednjeg kola će biti neizvesno, slika se ove sezone dosta promenila i ni protiv jednog protivnika neće biti lako da se uzmu bodovi, igrali kući ili na strani. Dokle god je tako i dokle god se povećava kvalitet dobro je za srpski fudbal. Naravno, sve to je potrebno da isprati i infrastruktura i onda možemo da očekujemo bolji fudbal".

Prvi susret Brđane očekuje narednog vikenda, protiv Spartaka u Subotici.

"Gledali smo ih i veoma mi se svidela ekipa Spartaka. Mislim da će biti dosta bolji u nastavku, mada pripreme su jedno, a prvenstvo drugo. Vidi se da je dosta bolja ekipa nego jesenas. Klub je svakako za poštovanje, sa tradicijom, a gostovanje u Subotici je uvek teško. Radujem se zbog nastavka. Već prvo kolo donosi dosta neizvesnih i zanimljivih susreta za praćenje svima. Poštujemo protivnika, ali verujem da moja ekipa može da ostvari povoljan rezultat".

Kerkez je pre priprema naglasio da je zadovoljan nizom stvari, a po okončanju tempiranja forme otkrio je na čemu je potrebno da njegov tim radi u narednom periodu.

"Pre svega želimo da zadržimo takvu igru, da postižemo više pogodaka, a ne da samo stvaramo šanse i da ne primamo jeftine golove. Cilj je bio da kroz igre sa ekipama koje mogu da kazne svaku grešku, da na takvim utakmicama vidimo šta ne valja i da igrači vide da mogu da igraju sa takvim protivnicima. Svaka utakmica je drugačija i kad počne prvenstvo, svaki meč nosi nešto svoje".

Kada je reč o negativnim segmentima, Kerkez je napravio paralelu sa izdanjima u prvom delu sezone.

"Ne mogu da kažem da samo jedna stvar nije bila dobra. Uvek je moguće naći više segmenata, ali ono što mi se nije dopadalo je pad koncentracije u nekim momentima. U ove četiri utakmice smo to videli protiv Maribora. To su neki momenti kada ekipa izgubi koncentraciju, ali u pripremama ne mogu sve da vidim i da budem siguran jer su igrači mnogo umorniji nego tokom sezone. Teške su noge i koncentracija padne mnogo brže nego u prvenstvu. Još nisam siguran da li smo te stvari popravili".

Na pitanje o najslabijoj utakmici prvog dela sezone šef stručnog štaba Čukaričkog nije imao dilemu.

"Najslabije naše izdanje bilo je protiv Zvezde. I ne mislim samo ja, verovatno bi to rekli i svi igrači, pošto smo "poginuli" bez ispaljenog metka. Ni blizu nismo ispoljili kvalitet koji imamo, previše je bilo respekta, uz svo poštovanje Zvezdi. Mislim da smo mogli dosta bolje, a da li bi to bilo dovoljno, ne znam. Svakako ne možeš da izgubiš utakmicu spuštenih ruku, da se predaš, a tako je izgledao".


Ofanzivci Čukaričkog tokom kontrolnih duela imali su prilično skroman učinak, a posebnu pažnju privukao je jesenas lider napada Muhamed Badamosi čiji golgeterski post traje.

"Što se Badamosija tiče, on odlično radi, ali teško podnosi pripreme i to je igrač kojem je potrebno malo više vremena. Raduje me što smo protiv ovakvih rivala stvorili dosta šansi, ali me ne raduje broj golova koji smo primili i to je bio plod grešaka koje se nadam da ćemo ispraviti. Razgovarao sam sa Badamosijem, samopouzdanje je bitno za napadača i u obrnutom sluaju nastaju nervoza i stres. Siguran sam da će opet da postiže golove. Vredan je i radan, a to se uvek vrati. Kada se osveži, biće bolji Badamosi nego što je bio".

Kerkez je potom otkrio da u glavi već ima startnu postavu za premijeru, ali nije želeo da priča o pojedincima u kontekstu pozitivnih i negativnih iznenađenja priprema.

"Nikoga od igrača ne bih izdvajao. Sa svima sam razgovarao individualno i svako od njih tačno zna ko je kako radio, ko je bio dobar i ko bi trebalo da se malo više potrudi. Znaju i oni da ukoliko ne nastave da rade i ne budu uporni, sve može lako da se promeni. Tu sam sa stručnim štabom da im pomognem i pružim im šansu, a na njima je da je zgrabe i ne puštaju".

Poizitvan segment priprema je i činjenica da su Brđani izbegli povrede, a konkurenciju će uskoro zaoštriri i kapiten Marko Docić koji je završio period oporavka.

"Izostanak kapitena svakom treneru remeti planove. Docić je bio povređen, pa je dva-tri dana bio bolestan i nadam se da je završio sa tim malerima, da je to iza njega. On će se brzo vratiti, veliki je profesionalac i mnogo biran za ekipu. Imamo kvalitetan sastav i nadam se da će igrač koji ga bude menjao, pružiti bar toliko dobru partiju, kakve i on pruža. U fazi je oporavka i očekujem da će od pondeljka normalno raditi sa ekipom. Naravno, moramo biti strpljivi i videti kako će se to razvijati, ali je na dobrom putu da se vrati u ekipu".

Tokom poslednje nedelje rada izostali su reprezentativci Vladimir Lučić i Nikola Petković koji su sa Srbijom bili u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Klub i ja smo prezadovoljni što su bili pozvani i što su imali veliku minutažu. Veoma sam zadovoljan i nadam se da će u budućnosti oni ili neko drugi dobiti šansu. To je motiv za sve nas, pogotovo igrače, da se nametnu i pokažu u što boljem svetlu i eventualno i oni jednog dana dobiju poziv za reprezentaciju".

Pitanje koje se uprkos korektnom individualnom učinku jesenas nametnulo je uloga Đorđa Ivanovića, odnosno pozicija na kojoj se najbolje snalazi.

"Vidim ga u tamo gde sam ga video u završnici prvenstva i na pripremama, to je na mestu ofanzivnog veznog ili drugog špica. Igrač je koji može da pravi razliku. Iako nije bio na top nivou, kako mi očekujemo i po čemu je prepoznatljiv, opet je dao veliki doprinos prošle polusezone golovima i asistencijama, verujem da će biti dosta bolji u drugom delu".

Da se pokaže u punom sjaju očekuje se i od Luke Adžića.

"Njemu su ovo prve kompletne pripreme u poslednje tri ili četiri godine. Mnogo je teško za igrača kada propušta pripreme, čeka na klub i onda je problem da pružiš maksimum. Zadovoljan sam i znam da može mnogo bolje. I on je svestan toga. Verujem da će biti dosta bolji ove polusezone i da će ponovo da bude onaj Adžić kakvog znamo".

DRUGAČIJE NEGO NA KIPRU

Prethodni meseci ujedno su predstavljali prvu polusezonu Dušana Kerkeza kao trenera u srpskom fudbalu, a strateg Čukaričkog ovom prilikom sumirao je iz tog ugla dosadašnje utiske.

"Svaka liga je na svoj način drugačija i teška i svakome treba vreme da bi se navikao. Ovde se igra fizički dosta jače nego na Kipru, više je mladih igrača. Uvek može bolje, ali ko radi taj i greši. Pokušavam da ispravim ono što nije bilo dobro, a da li će se to odraziti na igru, videćemo na kraju, kada se podvuče crta", kazao je Kerkez.


tagovi

Dušan KerkezČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara