ENGLESKA: Gerete, nemaš izbora - vreme je da ga vratiš kući

Vreme čitanja: 7min | sre. 16.11.22. | 10:18

Na Ostrvu posle polufinala i finala na prethodna dva velika turnira imaju velika očekivanja od Gordog Albiona

Polufinalisti Svetskog prvenstva u Rusiji vicešampioni na Evropskom prošle godine. Svi znamo kako ide dalje. Fudbal se ovog decembra konačno vraća kući, zar ne? Kad bi samo bilo tako jednostavno…

Predugo je Engleska bila fudbalski gigant koji taj epitet nije uspevao da opravda. Zemlja koja je svetu podarila najbitniju sporednu stvar i u svom vlasništvu ima najkvalitetniju ligu na svetu podbacila bi na svakom većem turniru, neretko završavajući učešće već na startu nokaut faze. Štaviše, pre osam godina u Brazilu predvođena Rojem Hodžsonom ispala je već u grupi. Međutim, loš glas više ne bije ostrvsku selekciju. Ne otkako ju je preuzeo Geret Sautgejt. Slika Gordog Albiona u fudbalskom svetu značajno se izmenila od dolaska 52-godišnjeg stručnjaka na klupu.

Izabrane vesti

Iako će ga kod kuće kritikovati zbog nedovoljno ofanzivnog stila, nekadašnji trener Midlsbroa i mlađih selekcija Engleske može da se pravda rezultatima. Odveo je reprezentaciju među četiri najbolje na dva uzastopna velika turnira, što je učinak kakvim je svojevremeno mogao da se pohvali još samo legendarni ser Alf Remzi. No, imaju ti uspesi i lošu stranu medalje, jer nacija kakva je Engleska, večito nezasita i (pre)zahtevna, svakog narednog puta traži više. A znamo šta je jedino veće od igranja u finalu velikog turnira…

ENGLESKA OSVAJA SP I HARI KEJN NAJBOLJI STRELAC TURNIRA - KVOTA 25,00

Očekivanja su dakle ogromna, nada još veća. Donekle s pravom, jer Engleska u Katar dolazi kao jedan od favorita i ujedno najskuplji tim turnira, što potvrđuje da tim poseduje potreban kvalitet. Vera u Sautgejta i njegove izabranike pak nije toliko velika koliko je bila pre nego što je Engleska doživela debakl u Ligi nacija. Optimizam koji je poput kvasca narastao u prethodne tri godine, splasnuo je tokom aktuelne, a atmosfera oko tima postala toksična pošto je Gordi Albion eliminisan iz elitne divizije i grupnu fazu novooformljenog UEFA takmičenja završila bez pobede u šest utakmica među kojima se dogodilo i poniženje od Mađarske (0:4) na domaćem tlu.

Sautgejt se suočava sa ozbiljnim problemima uoči starta Mundijala. Prevashodno u odbrani, gde usled brojnih povreda stoji nekoliko upitnika, a engleski stručnjak i pored ogromnog pritiska tamošnje javnosti ne odustaje od svojih ljubimaca. Hari Megvajer, čovek u čiju je zaštitu stao nebrojeno puta, izgubio je mesto u startnoj postavi Mančester junajteda, i Luk Šo kao jedini “prirodni“ levi bek ga tek nedavno povratio od Tajrela Malasije, ne samo da su dobili poziv, već će vrlo verovatno igrati od starta, što se mnogima neće dopasti, ali je i te kako očekivano, ako znamo kakav status ima Junajtedov duo kod selektora.

Trent Aleksander Arnold s druge strane nije bio povlašćen kao Megvajer i Šo, pride igra najgoru sezonu u seniorskoj karijeri, ali se sticajem okolnosti našao na spisku. Pod "sticajem okolnosti" mislimo pre svega na povrede Risija Džejmsa i njegovog saigrača iz Čelsija Bena Čilvela, te slabu fizičku spremu Kajla Vokera (van terena bio više od mesec i po dana) usled kojih su Sautgejtu značajno smanjenje opcije na bekovskim pozicijama.

Srećom, Kiran Tripije se preporodio dolaskom u Njukasl i vrlo lako bi mogao da zauzme mesto kraj desne aut-linije u Kataru, a nezavidnu situaciju bi polivalentnošću mogao da olakša Ben Vajt (po vokaciji štoper, ove godine igra kao desni bek u Arsenalu) koji poput Tripijea pruža odlične partije ove sezone. Isto međutim ne bi moglo da se kaže Erika Dajera, makar ne u poslednjih mesec dana, dok s druge strane Fikajo Tomori koji se partijama u Milanu nudio kao rešenje problema nije ni dobio poverenje Sautgejta (svega tri nastupa od debija 2019. godine). Kao da je gledao isključivo nedavni dvomeč sa Čelsijem u Ligi šampiona u kojima je štoper Rosonera pružio neka od slabijih izdanja…

"Izabrali smo naše najiskusnije defanzivce. Mislimo da mlađi igrači imaju mnogo kvaliteta, ali ne smatramo da su uradili dovoljno da izguraju iskusnije i na ovom turniru moralo je da ide tim redom", pravdao je kasnije odluku da pozove Megvajera pre primera pomenutog Tomorija, Džoa Gomeza, Marka Guehija.

Megvajer i Sautgejt (Foto: Reuters)Megvajer i Sautgejt (Foto: Reuters)

Osvrnimo se na trenutak na gol. Tu dilema ne bi trebalo da bude. Aron Ramsdejl i Nik Poup su do pauze sačuvali mrežu na najviše utakmica u Premijer ligi ove sezone i time rezervisali karte za Katar, ali teško da je iko od njih “kupio“ mesto među stativama od do sada neprikosnovenog Džordana Pikforda. Isti status je dugo u veznom redu imao Džordan Henderson kome Jirgen Klop u poslednje vreme smanjuje minutažu, plus ga i povrede sve češće sputavaju pa će umesto kapitena Liverpula uz Deklana Rajsa u veznom redu gotovo izvesno dejstvovati Džud Belingem koji je sa svega 19 godina zaludeo evropske velikane ove sezone.

U napadu situacija nije idealna. Rahim Sterling, Sautgejtov verni vojnik tokom šestogodišnjeg mandata, u velikom je padu forme, njegov doskorašnji saigrač Džek Griliš od dolaska u Mančester Siti ne uspeva da se vrati u onu iz Aston Vile, a ni Markus Rašford nekonstantnošću nikako ne uliva poverenje. Stoga će nada čitave nacije počivati prvenstveno na učinku Harija Kejna. Kapiten engleske reprezentacije definicija je konstantnosti. Iako je odigrao tek 15 prvenstvenih utakmica ove takmičarske godine, i devetu uzastopnu sezonu ostvario je dvocifreni učinak u Premijer ligi, što znači da u optimalnoj formi stiže u Katar. Pre četiri godine ju je sa mišicom oko jedne ruke i Zlatnom kopačkom ispod druge predvodio do polufinala. Pitanje je - može li ove da je odvede do kraja? Ove zime mogao bi da postane prvi fudbaler sa epitetom najboljeg strelca na dva različita SP, ali i najbolji strelac u istoriji Gordog Albiona (fale mu tri pogotka da pretekne Vejna Runija). Dakle, ličnih motiva ima, i to velikih.

ENGLESKA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - KVOTA 5,50

Imaće i podršku iza sebe da ga hrani loptama. Sautgejt se ovog novembra iskupio Džejmsu Medisonu za svu nepravdu koju mu je načinio (ima samo jedan nastup za reprezentaciju) time što mu je uputio poziv za Svetsko prvenstvo. Imajući u vidu da je od početka prošle sezone baš fudbaler Lisica engleski vezista (računajući vezne i krilne igrače) sa najvećim zbirom golova i asistencija (30) u Premijer ligi, svakako ga je i zaslužio. Međutim, ne znači to da će odmah uskočiti u startnu postavu. Za ulogu “Kejnovog asistenta“ kandidaturu ističe trio koji se na pomenutoj listi nalazi odmah iza Medisona - Mejson Maunt, Fil Foden i Bukajo Saka, nakrcani kreativnošću od kojih poslednja dvojica imaju fantastičan start sezone, a krilo Arsenala posle onog promašenog penala protiv Italije i želju da se iskupi naciji. Ne treba zaboraviti da Kejn i sam poseduje plejmejkersku crtu, prošle sezone je u svim takmičenjima upisao 10 asistencija, pretprošle čak 17, ali Englezi bi se našli u ozbiljnom problemu ukoliko napadač Totenhema bude morao da preuzima ulogu kreatora, jer onda neće imati ko da daje golove.

Kalum Vilson, jedini klasični napadač u timu uz kapitena Gordog Albiona, briljira na startu sezone u dresu Njukasla, no, činjenica da je upisao tek četiri nastupa za reprezentaciju (uz jedan postignut gol) i gotovo nikakvo iskustvo igranja na velikim turnirima ne ulivaju poverenje. Kako bilo, uz Ajvana Tonija bio je jedini logičan izbor, imajući u vidu da Tami Ejbraham i Oli Votkins nisu namestili nišanske sprave u prvom delu sezone, dok su Patrik Bamford i Dominik Kalvert Luin tek nedavno izašli iz povreda.

Ajvan Toni (Foto: Reuters)Ajvan Toni (Foto: Reuters)

No, džaba Sautgejtu sav taj napadački potencijal kada u javnosti vlada mišljenje kako nije sposoban da ga iskoristi. Jer Fodenu, primera radi, ni posle 18 utakmica nije pronašao idealnu poziciju (igrao kao centralni i ofanzivni vezni, levo i desno krilo). Valja podsetiti i da je u Rusiji pre četiri godine stigao među najbolja četiri oslanjajući se na formaciju sa petoricom defanzivaca i golove iz prekida. U Francuskoj prošlog leta sistem je bio nešto drugačiji, ali je ponovo umnogome zavisio od defanzive o čemu svedoče samo dva primljena gola na čitavom turniru. Stojite usko, ograničite rivala na mali broj šansi i koristite svaku svoju kada se i ako se javi bio je Sautgejtov dosašnji plan. I teško da će ga menjati s obzirom na to dokle ga je odveo na prethodna dva velika turnira, samo što je njegov koliko će biti delotvoran sada kad igrači na koje se ranije oslanjao nisu toliko pouzdani…

ENGLESKA POSTIŽE NAJMANJE 6 GOLOVA U GRUPI

Navijači žele ofanzivniji pristup i atraktivniju Englesku dok se istovremeno pitaju može li Sautgejt da se nosi sa velikim reprezentacijama na velikom turniru. U Rusiji ga je dva puta tukla Belgija (prvo u grupi, potom za treće mesto), u Francuskoj je od giganata savladao jedino Nemačku pre nego što je izgubio od Italije u finalu. Dobijao je uglavnom “osrednje“ selekcije poput Švedske, Kolumbije, Češke i Ukrajine, te one manje kao što su Tunis i Panama. Ove godine je žreb bio takav da na putu do Boginje, u kom god pravcu da krene ukoliko prođe grupu, čeka ga makar jedan kandidat za trofej.

"Nisam toliko arogantan da pomislim kako će me ugovor sačuvati. Znam da će mi biti suđeno na osnovu onoga što se desi u Kataru", rekao je Sautgejt nedavno, svestan da se trenutak odluke približava. Ugovor je obnovio pre godinu dana i važi do 2024. Novog produžetka teško da će biti. Uostalom, već sada je najdugovečniji selektor još od ser Bobija Robsona i u Engleskoj veruju da se ciklus polako bliži kraju, te da Sautgejt neće dočekati ni kraj aktuelnog ugovora. Krajem decembra sve će biti znatno jasnije. Možda i koji dan (nedelju) ranije.


tagovi

Katar2022reprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara