HOLANDIJA – Nemojte se šaliti sa Van Galom, čovek koji nema šta da izgubi naciljao svetski tron

Vreme čitanja: 7min | uto. 15.11.22. | 09:49

Mnogi su sumnjali i u Van Galovu Holandiju 2014. godine, pa se iz Brazila vratio sa bronzom. Sada u Katar dovodi tim koji krasi granitna odbrana i koji nije izgubio 15 utakmica zaredom

Sećate se novembra prošle godine? Sećate se reči selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksijа “Kako mislite eventualni plasman na Svetsko prventsvo… Mi moramo da idemo u Katar”, pa onda i onoga “A što ne bi dobili Portugal u Lisabonu, jel oni imaju krila, jel lete?”

Sve što je Piski rekao, kao što znamo i obistinilo se, ali od retkih slektora ćete čuti tako smele izjave. A kormilar holandske reprezentacije Luj Van Gal otišao je i korak dalje pred Mundijal u Kataru.

Izabrane vesti

“Neki zapisani cilj Holandije je četvrtfinale i to je realan cilj. Ne moramo naravno svi da se usaglasimo oko toga, ali imamo dobre šanse da postanemo šampioni sveta. Malo trenera će to reći ovako naglas poput mene, ali ja to govorim. Svetski tron – to je moj cilj.”

HOLANDIJA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - KVOTE

Holandija. Uvek je igrala fudbal od kojeg srce zatreperi, od kojeg se butina naježi, a nikada nije bila prvak sveta. Tri puta je gubila u finalima. Van Gal je u svojoj glavi zacrtao da će se to promeniti, iako Holandiju malo ko uzima za ozbiljno, bar po pitanju borbe za najglamurozniji fudbalski trofej.

Izjava smela do te mere da se čovek zapita šta treba 71-godišnjaku koji je bio šampion Evrope sa Ajaksom, koji se naosvajao trofeja kako sa Kopljanicima, tako i sa Barselonom i Bajernom, da pod stare dane prihvati tako veliki rizik od sramote. Ispadne li recimo u osmini finala, pa čak i u četvrtfinalu, a ne daj Bože u grupi sa Senegalom, Ekvadorom i Katarom, njegovo izazivanje sudbine će se danima provlačiti po holandskim, ali i evropskim novinskim stupcima.

Luj Van Gal (Reuters)Luj Van Gal (Reuters)

Ali... nemojte se šaliti sa Van Galom. Izašao je iz fudbalske penzije da teći put sedne na klupu Holandije, da otpleše poslednji ples, da promeni istoriju fudbala.

"U svim mandatima dok sam bio trener reprezentacije, morao sam noću u bolnicu... Igrači to nisu znali, mislili su da sam zdrav, ali nisam bio. Nisam hteo da im kažem jer bi to uticalo na njihove igre. Imao sam poprilično agresivan oblik karcinoma (prostate) bio sam na zračenju 25 puta. U tim okolnostima morate da donosite mnoge životne odluke."

Pričao je Van Gal, čovek koji se za sada izborio sa progresivnim obikom raka prostate, ali i čovek koji nema šta da izgubi... Trenerski renome mu se neće srozati čak i da Holandija ne dobaci dalje od početka nokaut faze.

Setimo se 2014. godine, setimo se prvenstva u Brazilu na koje je Holandija otišla kao deveti favorit. Kolumbiji su davane veće šanse za tron. Doveo je Van Gal u Južnu Ameriku jedan od najmlađih timova Svetskog prvenstva iz kojeg je iscedio maksimum. Čak ga je malo bolja koncentracija u penal seriji protiv Argentine delila do finala. Ali prvo, malo ko je verovao da će Lale uopšte do prvog mesta ispred Španije, a oni su Furiju iskasapili na froncle. Nije im smetalo što je prva postigla gol. Ostala je uspomena na letećeg Holanđanina Robina Van Persija i jedan od najlepših golova glavom u istoriji svetskih prvenstava. Ostale su urezane slike Arjena Robena kako pali nitro ubrzanje i maltretira Đerara Pikea, Serhija Ramosa i Ikera Kasiljasa.

Kasnije pobeda u foto-finišu osmine finala nad Meksikom, eliminacija Kostarike na penale i genijalan Van Galov potez da pred penal seriju umesto Jaspera Silesena kojem ovoga puta nije dovoljno verovao da ga stavi na spisak, lansira Tima Krula koji bolje brani jedanaesterce. Poraz u polufinalu od Argentine brzo su preboleli, te su koji dan kasnije zgazili domaćine Brazilce u borbi za treće mesto.

Čemu ova retrospektiva?

Pa radi podsećanja da sa Danijem Blindom i Dikom Advokatom koji su odradili po polovinu kvalifikacija, nisu uspeli ni da se domognu baraža za Svetsko prvenstvo u Rusiji, da se nakon toga nije blistalo sa Ronaldom Kumanom, da je eksperiment sa Frankom De Burom propao onog momenta kada su Česi eliminisali Oranje u osmini finala poslednjeg Eura. A onda je holandski fudbalski savez u pomoć pozvao Luja Van Gala, tog čudotvorca iz 2014. koji se avgusta prošle godine latio svog čarobnog štapića i Holandija više nije izgubila utakmicu. A odigrala ih je 15, između ostalog protiv Nemačke, Danske, Belgije, Poljske...

Holandija de fakto nema jedan od pet najmoćnijih timova na prvenstu. Ali ima odbranu u kojoj, bar prema najnovijim najavama holanskih medija, neće biti mesta za jednog Matijsa De Lihta u startnoj postavi. Setimo se da je Sven Botman koji igra besprekorno u Njukaslu, trenutno najboljoj defanzivni Premijer lige otpao sa spiska putnika u Katar. A pritom će Van Gal kao i 2014. godine igrati u sistemu sa trojicom štopera.

“Što sam duže trener, sve sam više shvatao kako da zavolim 5-3-2 formaciju. Daje vam mogućnost da vršite konstantan pritisak po celom terenu, a ako je dobro usavršite, istovremeno smanjujete rizik da vas rival probije iz kontre”, reče čovek koji je bio treći na svetu sa odbranom koju su osim tada neafirmisanog Stefana de Fraja igrali i jedan Bruno Martins Indi, Ron Vlar

Nejtan Ake bi sada trebalo da bude stoji levo, Virdžil Van Dajk u sredini, a kao desni štoper Ajaksov supertalenat Jurijen Timber ili Stefan De Fraj. Najavio je Van Gal Dejlija Blinda na levom ving beku, Denzel Damfris je bio viđen na istoj poziciji desne strane terena, ali je fudbaler Intera povredio koleno za vikend u duelu protiv Atalante i pitanje je kada će zaigrati. To bi značilo da bi nenadano u prvu postavu uskočilo Leverkuzenovo otkrovenje Žeremi Frimpong.

Pre osam godina zvezde Lala bili su Arjen Roben i Robin Van Persi. Generalno, kroz istoriju, holandski fudbal je oduvek plenio napadačkom umešnošću i elegancijom Johana Krojfa, Marka van Banstena, Denisa Bergkampa, Patrika Klajverta, Ruda van Nistelroja, pa i Klas Jana Huntelara. Ali stvari su se promenile. Holandija je postala napadačka kolevka u kojoj odbrana vodi glavnu reč i kojoj je prva zvezda tima jedan od najboljih štopera današnjice.

Forma Van Dajka, u kontinuitetu, možda nije na nivou one od pre par sezona kada je sa Liverpulom pokorio Ligu šampiona i Premijer ligu, ali ljudi zaboravljaju da je oktobra 2020. godine pokidao prednje ukrštene ligamente zbog čega ga nije bilo 255 dana. U nedavnom derbiju protiv Mančester Sitija pojeo je Erlinga Halanda. Ako to nije potvrda štoperske moći... Fizički sposoban da se porva sa bilo kim, karakterno da sa trakom na ruci predvodi Holanđane. Nemojte se začuditi ako dugim, teledirigovanim loptama bude pronalazio saigrače pred šesnaestercem rivala, niti ako koji put zatrese mrežu glavom.

Dakle, lider štikliran. Glavnu reč na sredini terena trebalo bi da vodi Frenki de Jong, a Van Gal je siguran da će ga bolje koristiti nego što to poslednjih godina čine u Barseloni.

“Buskets će uskoro napustiti Barselonu, a Frenki će konačno doći na svoju poziciju. Igra najbolje kao pivot. Kada igra kao vezivno tkivo između odbrane i ostatka tima, najbolji je fudbaler na terenu”, rekao je Van Gal.

De Jong i Van Gal (Reuters)De Jong i Van Gal (Reuters)

Najbliži saradnik u veznom redu mogao bi da mu bude Atalantin Teun Kopmajners, a od Kodija Gakpa, najboljeg fudbalera PSV-a i MVP-a Eredivizije za prošlu godinu se očekuje da igra nešto isturenije, kao desetka iza, u idealnim uslovima Memfisa Depaja i Stivena Bergvajna. Međutim, već je Van Gal najavio da Depaj nije stoprocentno fizički spreman, te da će na otvaranju protiv Senegala u špicu najverovatnije igrati Vinsent Jansen. Ne treba to da brine Holanđane pošto 27-godišnji golgeter igra odično u Antverpenu i uvertiru za Katar napravio je asistencijom i golom protiv Klub Briža.

Ali za veće domete, Holanđanima je neophodan razgoropađeni Depaj koji poslovično igra odlično u dresu reprezentacije. Najbolji je strelac (42) u ovom sazivu, gol mu nedostaje da pobegne Klas-Janu Huntelaru sa kojim je izjednačen, a osam da stigne rekordera Robina Van Persija.

Poveo je Van Gal u Katar neke nove klince. Timbera, Frimponga, Malasiju, priliku je dobio i PSV-ov tinejdžer Ćavi Simons i Van Nistelroj koji ga trenira u Ajndhovenu saglasan je da je supertalentovani vezista spreman za svoj prvi Mundijal. Ajaksov Stiven Berghujs na prvenstvo putuje u sjajnoj golgetersko-plejmejkerskoj formi i mogao bi mnogo da donese Lalama – sa klupe ili kao starter. A stara kuka Van Gal je na sve mislila, pa je pozvala i Vuta Veghorsta da ako zagusti gorostasa ćušne u protivnički šesnaesterc.

HOLANDIJA ĆE BITI PRVA U GRUPI A - KVOTE

I objektivno, slabu tačku Holandije trebalo bi tražiti među stativama. Otpisao je selektor Jaspera Silesena koji mu je bio prvi golman onomad u Brazilu, pod obrazloženjem da poslednjih nedelja nije u formi. Kako stvari stoje, prva opcija bi trebalo da bude Džastin Bejlou iz Fajenorda. Jeste kvalitetan, ali nije iz kategorije vrhunskih golmana. Ali budimo iskreni, takvog Holandija nema još od Edvina Van Der Sara, pa je sa Martinom Stekelenburgom došla do finala 2010, a sa Silesenom koji takođe nije bio top klasa osvojila bronzu.

I kada sve stavimo na papir, ponovo malo ko vidi Holandiju u finalu Mundijala. Doduše, malo ko sumnja i da će grupnu fazu u konkurenciji Senegala, Ekvadora i Katara završiti kao prva. U tom slučaju, čekala bi drugoplasirani tim B grupe u kojoj su Engleska, Sjedinjene Američke Države, Vels i Iran. I u teoriji bi izbegla Engleze. Ali u četvrtfinalu bi lako mogla da natrči na Argentinu ili Francusku i to bi bio pravi test da li su Van Galove Lale dorasle borbi za medalje.

Kvote će reći da veće šanse imaju Brazil, pa pomenute Francuska i Argentina, te Engleska, Španija, Nemačka i Portugalija. Ali to odsustvo pritiska da nešto moraju da naprave, da je ispadanje pre polufinala neuspeh (iako bi za Van Gala posle reči s početka teksta de fakto bilo) mogao bi Holanđanima da bude ozbiljan adut u Kataru.

Kada prerano otpišete Holandiju, tada je najopsanija. A imaće i motiv više. Igraće za Van Gala, kojem nije bilo teško da se iz bezbrižnih dana u penziji vrati na planteranu pozornicu s namerom da kazni svakoga ko pomisli da je Holandija autsajder među favoritima.


tagovi

Katar2022reprezentacija Holandijeluj van galLuj van Gal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara