EKVADOR - Jedan Valensija je i dalje lider, znaju li da igraju fudbal i van južnoameričkih krševa?

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.11.22. | 14:50

Tokom borbe za mesto na Mundijalu bolji fudbal igrali su jedino Brazilci i Argentinci, Ekvadorci u Katar stižu znajući da na poslednjih skoro 500 minuta fudbala nisu primili gol

Kada na putu do Svetskog prvenstva pobedite Urugvaj, odigrate nerešeno sa Brazilom, sastavite Kolumbiju sa zemljom (6:1), te bolivijski La Paz na blizu 4.000 metara nadmorske visine pokorite sa tri postignuta gola, a pritom ste i najmlađa selekcija Južne Amerike (prosek godina oko 25), jasno je da zaslužujete mesto na Mundijalu.

OSVAJAČ SVETSKOG PRVENSTVA - KVOTE

Izabrane vesti

Urugvaj na kraju kvalifikacija jeste imao dva boda više od Ekvadoraca, ali su oni igrali najbolji fudbal na kontinentu posle Brazila i Argentine. Za njih je dolazak u Katar ispit, znaju li da igraju fudbal i van južnoameričkih krševa, planina, prašuma...

Mesto na Mundijalu poslednjih meseci Ekvadoru su pokušavali da uzmu Čile i Peru žalbama, prvo Disciplinskoj komisiji Fife, potpom i sudu za sportsku arbitražu. Optužbe su bile usmerene na Bajrona Kastilja i to da je u njegovom slučaju korišćen lažni izvod iz matične knjige rođenih kako bi bio registrovan kao Ekvadorac. Traženo je oduzimanje bodova Ekvadoru u svih osam duela u kojima je Kastiljo igrao, ali su optužbe odbačene. Ako je i postojala bojazan da selekcija Gustava Alfara mogla da propusti mundijal, pre nekoliko dana otklonila ju je poslednja instanca, sud za sportsku arbitažu u Lozani nije drakonski kaznio Ekvadorce. Međutim, presudom će Ekvadoru, zbog de fakto problematične dokumentacije fudbalera biti oduzeta tri boda u novom kvalifikacionom ciklusu, a savez će morati da plati 100.000 švajcarskih franaka. I zbog čitave pompe koja se podigla oko slučaja Kastiljo, Alfaro je odlučio da ga izostavi sa spiska, poslednjeg koji se čekao kako bi se znali sastavi svih učesnika Mundijala.

Mirne vode popularnih Trikolora pomalo su zatalasane, ali to ne bi trebalo da utiče na nastupe u A grupi sa Holandijom, Senegalom i Katarom. Za razliku od Svetskog prvenstva 2014, poslednjeg koje je Ekvador igrao, nema veterana poput Antonija Valensije, Felipea Kaiseda, Kristijana Noboe, ali uz kapitena i najiskusniju figuru Enera Valensiju koji igra fudbal kao dečak, tu su neke nove perspektivne snage. Pre svega Brajtonov dvojac u sastavu Moises Kaisedo – Pervis Estupinjan.

Kaisedo od starta sezone sjajno nosi sredinu terena zajedno sa Aleksisom Makalisterom, dok su Alfarovi planovi podrazumevali da na Mundijalu dejstvuje u manevru sa vezistom Augrzburga Karlosom Gruezom. Međutim, pitanje je u kakvom će stanju defanzivni vezista budnseligaša doputovati u Katar budući da se za vikend povredio u 30. minutu okršaja sa Bohumom, te da je morao da napusti teren. Međutim, zvanično saopštenje Augzburga je odobrovoljilo Ekvadorce jer nemački klub tvrdi da je u pitanju samo blaža povreda tetive i da je Gruezo siguran putnik u Katar.

Gruezo i Kaisedo su uspostavili sjajnu hemiju na centralnom delu igrališta igrajući zajedno tokom čitavih južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal. Sa njima dvojicom kao najbližim saradnicima Ekvador je tukao i Urugvaj, Boliviju, Venecuelu i Čile, a igrao nerešeno sa najmoćnijim timovima kontinenta Brazilom i Argentinom.

Iako je po izboru redakcije Mozzart Sporta prva zvzeda tima Ener Valensija, ne tako mali broj inostranih medija, odlučio se da tim epitetom počasti 21-godišnjeg Kaiseda. Neupitno je da ga u budućnosti čeka veći klub od Brajtona, a čak su pojedini španski i engleski mediji uključujući i Daily Mail pisali da je Real Madrid bacio oko na Ekvadorca kojeg klub sa juga Engleske navodno procenjuje na 77.000.000 evra. Pisalo se da ga Kraljevski klub vidi kao zamenu za Luku Modrića jednog dana, ali čitava priča nema previse smisla ako se zna da je Real letos doveo Oreljena Čuamenija za 80.000.000 + 20.000.000, te da je kao prvu metu za naredno leto označio Džuda Belingema.

Moises Kaisedo (AFP)Moises Kaisedo (AFP)


Inače, Kaisedo je prema specijalizovanom Transfermarktu procenjen na 38.000.000 evra što je najveća tržišna vrednost jednog Ekvadorca u istoriji fudbala. Odbranom će komandovati Leverkuzenom supertalentovani Pjero Inkapije za kojeg se letos raspitivao i Milan, na golu je veteran Aleksander Domingez koji je bljesnuo baš 2014. godine u Brazilu. Popularni Dida (ne treba objašnjavati po kome je dobio nadimak) neprikosnovena prva opcija među stativama. Na prvenstvo u seriji od pet utakmica bez primljenog gola. Zapravo 459 minuta je nesavladan još od gola koju mu je dao Brazilac Kazemiro 27. Januara ove godine.

NAJBOLJI GOLMAN PRVENSTVA - KVOTE

Sa 68 nastupa za Trikolore, Domingez je drugi najiskusniji reprezentativac, odmah posle Enera Valensije. Da ne bude zabune zašto je baš budbaler Fenerbahčea naša, ekvadorska zvezda, odmah da ispucamo informaciju da je sa 35 pogodaka najbolji strelac u istoriji državnog tima. A da ne dolazi na prvensto da se šlepa na staru slavu, pokazuje i briljantna forma koja ga krasi u truskom šampionatu. Sa 13 prvenstvenih golova jedini je dvocifreni golgeter u elitnom rangu turskog fudbala. Njegovo lukavstvo, ali i iskustvo koje je tokom prošle decenije sakupljao u Premijer ligi moglo bi da bude presudno za šanse Ekvadora da se plasira u nokaut fazu.

Kada pričamo o Valensiji, nezaobilazna je anegdota koja datira šest godina unazad. Igrali su Ekvadorci utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, vodili protiv Čilea sa ubedljivih 3:0, kada je njihov napadač završio na zemlji. Ostao je da leži, utvoren je na na nosilima na medicinsko vozilo, koje je počela da prati policija. O čemu se radi? Policajci su imali nalog za hapšenje zbog neplaćene alimentacije, a navodno, znajući to, Valensija je iscenirao ozbiljnu povredu, zbog koje je završio u kolima hitne pomoći, umakavši tako organima reda.

Da li je kasnije izmirio roditeljske obaveze, ne znamo, ali znamo da bi bez njegovog ubitačnog golgeterskog instinkta, Ekvador bio neuporedivo bezopsaniji tim.

Ne smemo zaboraviti idejnog i praktičnog tvorca ovog Ekvadora. Gustafo Alfaro došao je nakon Ernana Gomeza, Horhea Sesilija i Jordija Krojfa, a pošlo mu je za rukom da iz ruševina izgradi jedan novi Ekvador od onog koji nije uspeo da se plasira na mundijal u Rusiji. Čovek kojem je Ekvador prva reprezentacija u dugačkoj i bogatoj trenerskoj karijeri, ali kojeg to nije sprečilo da sa njim izbori direktan plasman na mundijal. Pre Trikolora predvodio je Boku Juniors, ali su mu i dalje najveće trenerske reference osvajanje Kopa Sudamerikane i titule u Argentini sa Arsenal Sarandijem.

Iako bi trebalo da stoje u formaciji 4-3-3, od Trikolora ne očekujte lepršav fudbal budući da sun a 49 mečeva između dva svetska prvenstva postigli tek 64 gola, ali i primili tek 56. Njihovo četvrto pojavljivanje na mundijalima gde im je najveći uspeh osmina finala 2006. godine. Kao i domaćinu šampionata, najvažniji će im biti prvi meč baš protiv Katara.

SPISAK EKVADORA

Golmani: Aleksander Domingez (LDU Kito), Ernan Galindes (Aukas), Moises Ramires (Independijente del Valje)

Odbrana: Pervis Estupinjan (Brajton), Anhelo Presijado (Genk), Dijego Palasios (Los Anđeles FC), Vilijam Pačo (Antverpen), Feliks Tores (Santos Laguna), Pjero Inkapije (Bajer Leverkuzen), Džekson Poroso (Troa), Ksavijer Areaga (Sijetl), Robert Arboleda (Sao Paulo)

Vezni red: Karos Gruezo (Augzburg), Jegson Mendes (Los Anđeles FC), Hose Sifuentes (Los Anđeles FC), Moises Kaisedo (Brajton), Alan Franko (Taljeres), Anhel Mena (Leon), Gonzalo Plata (Valjadolid), Jeremi Sarmijento (Brajton)

Napad: Mihael Estrada (Kruz Azul), Ener Valensija (Fenerbahče), Đorkaef Reasko (Njuels Old Bojs), Kevin Rodrigez (Imbabura), Romario Ibara (Pačuka), Airton Presijado (Santos Laguna)


tagovi

Katar2022reprezentacija Ekvadora

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara