Lemar, Feliks, Morata, De Pol (©Reuters)
Lemar, Feliks, Morata, De Pol (©Reuters)

Feliks simbol Atletikovog nesnalaženja u uspehu: Promašeno devet od deset najskupljih transfera

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.01.23. | 10:12

Dijego Kosta, u drugom mandatu, Lemar, Vitolo, De Paul, Morata, Gameiro... Niko od njih nije doneo Jorgandžijama ono što se očekivalo, a mnogi se sada pitaju i da li je uprava ili baš Dijego Simeone krivac za to

Jako bih voleo da ne dočekam vreme posle Simeonea“, izjavio je jesenas Migel Anhel Hil. U istom intervjuu napomenuo je kako je već imao dogovor sa Luis Enrikeom, pre njegovog odlaska u Romu. Dodao je kako smatra da je uspeo da “očisti“ kluba posle vladavine kontroverznog oca. I da će većinske akcije u klubu prodati sigurno, ali nakon što ostavi “nasleđe koje će predstavljati porodicu Hil“. Moguće je da ovih nekoliko rečenica sadrži ključeve budućnosti Kolčonerosa.

Čudne se stvari događaju u Atletiku, a u gomili podeljenih mišljenja ima sve više onih koji osipaju po upravi kluba, i sećaju se tog “kontroverznog oca“, Hesusa, posebno kad formulišu optužbe za lopovluk.

Izabrane vesti

Sportski tabloidi već uvelike puštaju glasine da je klub na prodaju, da Hil i Enrike Sereso traže kupca i da se sastaju sa ovim ili onim. Takođe, da je Čolo navodno najavio svoj odlazak. Ili da mu je on saopšten. Izvori još uvek nemaju pravu težinu da bi mogli da ih pouzdano citiramo, ali dima je već toliko da možemo da posumnjamo da je tu negde i vatra.


Atletiko je u tako lošoj situaciji, da se može postaviti pitanje da li je uopšte interesantna tema. Drugi timovi su ga odmenili u borbi za pažnju javnosti i sportskih medija. Ispred njega je Real Sosijedad, a sa utakmicom manje, veoma blizu je Betis. Nismo ga videli u “eliti“ u Superkupu Španije.

Odlazak Žoaa Feliksa je samo je još jedan od simbola kraha prema kojem se survavaju crveno -beli. Ogromna investicija koja je svojevremeno simbolizovala uspeh, odlazi na mala vrata, za malo novca, i uz neizvesnu budućnost.

Portugalac je, nakon što je Žoržu Mendešu izrazio nepokolebljivu nameru da ode, u januarskom prelaznom roku uspeo samo privremeno da se preseli, nadajući se da će se revalorizovati. A tome se nadaju svi.

Pre odlaska na pozajmicu, u zamenu za 11.000.000 evra koji uključuju i platu, Feliks je morao da produži ugovor sa Atletikom do 2027. Neki to tumače i kao znak da Simeone na leto više neće biti tu. Drugi, kao šansu za bolju prodaju na leto. Ono što je sigurno je da ih više nećemo videti zajedno.

-------------------

Antoan Grizman daje gol - 3,00

Alvaro Morata ne postiže pogodak - 1,55

-------------------

Žoao nikada nije bio Simeoneov izbor. Doveo ga je, veoma ponosan na svoj uspeh, sam Hil, uz svestranu pomoć Mendeša i intervenciju Paola Futrea. Da li je sada spreman da ga žrtvuje, veliko je pitanje. Veće su šanse da pokušava da dobije na vremenu, jer bi izbaciti Simeonea u ovom prelaznom roku bilo preskupo. Ako, međutim, ne ispuni minimalne ciljeve kluba, odnosno, ako se ne plasira u narednu Ligu šampiona ili ne napravi dobar rezultat u Kupu Kralja, situacija bi na leto bila drugačija. Do tada je mladi Portugalac u Čelziju na bezbednom.

KOMPLETNA PONUDA

Feliks je i simbol Atletikovog nesnalaženja u uspehu. Mnogi se pitaju šta se dogodilo kada je trebalo napraviti samo još jedan korak da bi se jorgandžije ustoličile kao treći stub španske fudbalske elite. Igrači su počeli da se dovode stihijski, jer se moglo, i tim je postao nabacan i neuravnotežen. Koncepcija igre je nestala, a samim tim i vera u trenera. Oni lojalni i neprikosnoveni su posustali. I u ovom trenutku se izlaz ne vidi.

Klub ne reaguje. Ili bar ne reaguje u dovoljnoj meri. Odgovor bi mogao biti u mogućnosti da Hil i Sereso zaista pokušavaju da napuste klub. Takođe, veoma je teško oprostiti se od Simeonea. Emotivno i novčano. Ali za odgovor na ova pitanja ćemo morati da čekamo leto.

Za sada se traži napadač “low cost“. I za sada je izbor (ne znamo čiji) pao na Memfisa Depaja, koji je navodno već dao pristanak. Depaj je, inače, uz Ljorentea i Grizmana, igrač kojem je 2022. godini najviše opala vrednost – 25.000.000 evra prema Transfermarktu. Imao je lošu sreću sa povredama, uz činjenicu da ga je doveo Ronald Kuman i da ga Ćavi ne želi. Međutim, kada je dobijao prilike, nije ih koristio, kao što ga je nedavno kritikovao njegov slavni zemljak, Rud Gulit.

Da li će među Atletikovim napadačima čiji promašaji već kruže društvenim mrežama kao vic, Memfis biti taj koji će pronaći mrežu, veliko je pitanje. Ali drugih opcija kao da nema, jer Atletiko nema novca da plati punu cenu igrača – npr. iznos koji je Betis tražio za Borhu Iglesijasa. Preostala je pretraga među skoro slobodnim fudbalerima, i konačno se svela na ubeđivanje Barselone da zaboravi na prošlost i dozvoli da Holanđanin odene crveno-beli dres.

Dijego Simeone (©Reuters)Dijego Simeone (©Reuters)

Jer, i to se mora reći, novca nema. Neverovatno, ali istinito. Današnji Atletiko vredi 746.000.000, skoro četiri puta više nego kada je stigao Simeone. Ali, dug je prošle sezone dostigao cifru od 592.000.000. S obzirom da su za sada za crveno-bele završena evropska takmičenja, stanje se neće popraviti.

Jer dobit kluba se deli, manje više na tri trećine. Jedna potiče direktno od sportskih uspeha (plasmana u evropska takmičenja), druga iz televizijskih prava, a treća se odnosi na sponzore, reklame i prodaju ulaznica. Što se tiče troškova, oko 190.000.000 otpada na plate igrača (i trenera).

Od deset najskupljih Atletikovih transfera u poslednjih desetak godina, ukupne vrednosti od oko 500.000.000, nijedan (osim Radamela Falkaa) se nije revalorizovao u klubu. Žoao Feliks je samo prvi na spisku. Za njim idu Toma Lemar, Dijego Kosta (drugi put), Vitolo, Rodrigo de Paul, Alvaro Morata, Džekson Martinez, Kevin Gameiro i Mateuš Kunja. Imena govore sama za sebe.

Da li su igrači dovođeni planski ili ne, uz Čolov blagoslov ili ne, da li je Argentinac odgovoran za uništavanje talenata i za Atletikovu propast… Dosta toga će imati priliku da nam pokaže Žoao u Čelziju. Ako mu Grejem Poter dozvoli da “igra sa loptom i radosno“, kao što je izjavio prvi dan. Kolčonerosi za sada čekaju bolje dane.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - OSMINA FINALA

Utorak

Sosijedad - Majorka 1:0 (1:0)

/Navaro 5/

Alaves - Sevilja 0:1 (0:0)

/Rakitić 48/

Sreda

19.00: (3,60) Hihon (3,40) Valensija (2,15)

20.00: (1,48) Bilbao (4,10) Espanjol (7,50)

21.00: (2,15) Betis (3,30) Osasuna (3,50)

21.00: (5,10) Levante (3,50) Atletiko Madrid (1,75)

Četvrtak

20.00: (25,0) Seuta (13,0) Barselona (1,07)

21.00: (2,90) Viljareal (3,40) Real Madrid (2,40)

***kvote su podložne promenama

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Zimski prelazni rok 2023Žoao FeliksDijego SimeoneAtletiko MadridKup kralja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara