FILIP MLADENOVIĆ – Desna noga ti služi samo da se popneš u tramvaj

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.11.22. | 17:47

Dok se Prosinečki kune u Mladenovićevu levicu, Darko Lazović ga naziva generatorom energije u svlačionici, otac Radoš ne krije da mu je sin otplakao svaki poraz

Srbija ide u Katar sa idejom da prvi put prođe grupnu fazu Mundijala. Redakcija Mozzart Sporta je uverena da je ova generacija sposobna za taj podvig. A, kako bismo i vama podigli optimizam, spremili smo za vas serijal tekstova u kojima ćemo pisati o neispričanim pričama svih 26 Orlova. Srbija do Katara!

Levi bek razornog udarca, Filip Mladenović, koji je pozvan kao ispomoć Filipu Kostiću, još nije znao da li će ga Dragan Stojković Piksi pozvati u jato Orlova koje leti u Katar, kada je kao igrač Legije iz Varšave zagrmeo: ”Pokazali smo protiv Portugalije u kvalifikacijama da se ni pred kim ne povlačimo i nikome unapred ne priznajemo da je bolji, pa nećemo ni Brazilu”.

Izabrane vesti

Na to, po pitanju Filipovog temperamenta, Robert Prosinečki koji ga je iz čačanskog Borca doveo u Crvenu zvezdu, počinje nam priču…

Ne sećam se dobro detalja, ali mislim da sam mu na jednom trenigu kao doskočicu rekao: ‘Mlađo, tebi ta desna noga treba samo da se popneš u tramvaj’. I stvarno je tako, neverovatno je dobro koristi, jako je inteligentan, borben igrač. Čuj, kao takav levi bek je i doveden u Zvezdu. Nema se tu puno čega dodati. Pravi je, radi posao na terenu”.

Mnogo je igrača koji posle poraza ne progovaraju, teško ih primaju.

“Eh, pa ko od nas voli da gubi. Igraš da pobediš, i nema tu šta da se priča, ali jeste, ponovo kažem, Filip je temperamentan. Ja to zovem inteligentan igrač, možda je puno bolje tako reći”.

I, nije mu to od juče, kaže Aleksandar Ivković - Šerif, prvi trener Filipov, ili Borčev kalemar sa Morave, koji je od pionira stvarao njega, Darka Lazovića, Ivana Stevanovića-Robija, Filipa i Lazara Markovića, Milunovića, i da ne nabrajamo…

Pravi fudbalski šeret. Zanimljiv u svlačionici, a kreativna prznica na terenu. Nema protivnika kome će taj skinuti kapu. Ima da igra, pa neka je pred njim po sto puta Brazil. Kidao je za loptu još kao pionir Borca, niko da ga ne pretrči, niko da ga ne predribla. Vidim to, i stavim ga na beka. I, ne samo to, šereti su bili i Stefan i Filip Mladenović, a kao što vidite ostao je na toj poziciji. Vidi se to kod pionira šta kome leži i koliko”.

Bio i ostao prznica, umeo da prasne, međutim, oduvek disciplinovan. To ga je nosilo kroz karijeru. I tako ostade do dan-danas.

“Posle mene, preuzeo ga je Žiko Jelić, on će vam isto reći, a ja sada iz prve ruke da kažem da je i u zrelim igračkim danima ostao isti. Pre pola sata sam bio sa Radošem Mladenovićem, mi ga zovemo Rapin, Filipovim ocem. On u to vreme, samo prođe pored terena, nema tu da se priča, gde, kada i koliko dete da mu igra. Trener proceni, roditelj se ne meša. To beše moj posao, a Filipov da igra. E, tu je kao i brat bio disciplinovan do bola”.

Na tome se sa Ivkovićem priča ne završava...

Filip, svi ti momci, kada sam nedavno bio vezan za postelju, kada nisam mogao na teren bili su uz mene. Nisu oni samo veliki fudbaleri, oni su dokazano veliki ljudi. Nije njima Čačak, ni njihov Šerif ni sada daleko od srca. To naročito važi za Filipa i Stefana, za Lazovića i da ne nabrajam, greh je da ma koga izostavim. Neka mi ne zamere. Pozdravite mi to zlatno dete”

SUZE LIJE KADA NJEGOV TIM IZGUBI

Za prve fudbalske korake Filipa Mladenovića nije bio zaslužan otac i sve je krenulo iznenada… Od jednog rođenadan.

Nisam ja, sada pokojni suprugin brat od tetke, koji je tada igrao u čačanskom Autoprevozu, došao im je na rođendan, i rekao da ih upisuje u Borac. Tada sam se samo složio, i krenulo je svojim tokom. Sećam se, Filip da zakasni na trening, to šanse nije bilo, ali tačno je da su mu porazi mnogo smetali. Nema tog, koji nije otplakao. To mogu da potvrde i Slavko Petrović, tadašnji trener prvog tima Borca, verujem i Robert Prosinečki. Eto, možda i ne znate, po minđušu su kao deca nosili. Na kraju, taj modni detalj im je smetao zbog fudbala. Skinuli su ga, tako da mogu reći da smo bili liberalni rodtelji”, priseća se Radoš Mladenović.

Darko Lazović i Filip Mladenović odvajkada zajedno. Često su im se putevi ukrštali. U Čačku, u Zvezdi, u reprezentaciji.

Mladenović, je generator energije u svlačionici! Mi to znamo dobro još od onda kada smo bili u Čačku. To je sada isto i u reprezentaciji. Na terenu, znate i sami koliko je Filip stabilan igrač”, kaže Darko Lazović, fudbaler Verone, odnosno vezista sa Piksijevog spiska pulena koji će zaigrati u Kataru.

Ista priča i od Darkovog oca, Dragiše Lazovića, koji Filipa naravno od malena zna.

Bio je Filip jako temperamentno dete, usmereno na cilj. Igrao je besprekorno, a u društvu dečaka na Borčevom, neko ko podiže raspoloženje ekipi. Znamo se svi dobro porodično, i sada smo u kontaktu, mislim na Radoša – Rapina i ostatak familije. Možda nije tema, ali ću vam reći da je recimo moj Darko, dobio ime po Darku Pančevu. Nekako je tih godina kada su se oni rađali sve bilo u znaku fudbala, a tako je i ostalo dok Radoš, ja i cele naše familije čekamo da ih gledamo u Kataru”.

KOLOVOĐA NA TERENU I NA SVADBI U KOSJERIĆU

Trener omladinaca Borca, Žiko Jelić setio se igara braće Mladenović u dresu Zebri, plus avanture sa priprema u Kosjeriću. Tamo je Filip bio kolovođa, glavni akter jedne anegdote.

Bio je prava aždaja na terenu, nekako je igrao preteču onoga što danas vidimo u fudbalu. Išao je iz pozadine napred, a strašno ga je iritiralo kada njegov brat Stefan ode u suvišan dribling, pa napravi neku grešku. Tada ih je sa klupe trebalo primiriti, jer Filip je obavezno kretao na loptu kada mu brat uradi nešto što nije dobro za akciju Borca. Jednostavno, nije trpeo nikakve greške na terenu, igrao je koncentrisano, uvek na levom beku, a sada u zrelim igračkim danima, vidim da je povučen ka sredini, u vezni red. Kažem, atmosferu u svlačionici podiže on, a na terenu je ozbiljan do iznemoglosti”.

A, u Kosjeriću se desilo...

“Borac je tada bio na pripremama. Vidim u jednom trenutku, nema mi tima omladinaca. Malo je falilo da te sedamnaestogodišnjake pronađem u hotelskoj sali. Gastarbajter iz Nemačke je pravio svadbu, i naravno, pogodite , ko je bio kolovođa? Filip, naravno, a ceo tim se provodio, dok ih je domaćin kao veliki ljubitelj fudbala čašćavao”, rekao je Žiko Jelić.

Inteligentan igrač, šeret, kreativna prznica, aždaja na terenu, animator svlačionice! Očigledno, svi ti atributi uhvaćeni su na radar, Dragana Stojkovića Piksija, zbog čega je i pozvan kao levi spoljni među Orlove.



tagovi

Katar2022Filip Mladenovićfudbalska reprezentacija SrbijeOrlovi 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara