Fred (©Reuters)
Fred (©Reuters)

Fred otišao u penziju, a Flu bi da nastavi proboj ka trofeju

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.07.22. | 23:03

Tim iz Rio de Žaneira brani 2:1 protiv Kruzeira u Belo Orizonteu, u revanš meču osmine finala Kupa Brazila

Rekordni šestostruki osvajač Kupa Brazila, Kruzeiro, tesno je poražen sa 2:1 u prvom meču osmine finala od Fluminensea, što ekipu iz Rio de Ženeira stavlja u solidnu poziciju da se kvalifikuje među najboljih osam u drugoj uzastopnoj kampanji ovog takmičenja.

Elitni fudbal sledeće sezone jasan je cilj za Kruzeiro. Ipak, u prvoj utakmici protiv Trikolora, Lisice su osetile ukus onoga sa čim bi se mogle suočiti u narednoj kampanji, ako uspeju da obezbede povratak u najviši rang brazilskog fudbala. Koliko god je impresivno Seleste izgledao kroz veći deo domaće kampanje, njegov prvi meč protiv Fluminensea pokazao je da će imati mnogo posla ako želi da bude konkurentan u brazilskom vrhu u narednim sezonama.

Izabrane vesti

Sa maksimalnim učinkom kao domaći tim u Seriji B, Kruzeiro gaji nadu da će noćas (02.30) na svom Mineirau u Belo Orizonteu nadomestiti nedostatak iz prvog meča. Na Marakani je klub iz Rio de Žaneira pobedio sa 2:1, tako da će u slučaju novog uspeha ili čak nerešenog rezultata moći da nastavi borbu za trofej. Lisicama će za promenu scenarija biti potrebna pobeda sa dva ili više golova razlike. Slavlje sa minimalnom razlikom odvodi dvomeč u penal rulet.

U subotu 9. jula, Kruzeiro je poražen od Guaranija sa 1:0 u Kampinasu, u meču 17. kola Serije B. Ništa, međutim, nije pokolebalo vođstvo Lisica u generalnom plasmanu, koji sa 38 bodova iz 12 pobeda, dva remija i uz tri poraza, imaju četiri boda više od Vasko da Game, koji se nalazi na drugom mestu. Razlika je mnogo komfornija kada se uzme u obzir prednost u odnosu na Sport Resife, petoplasirani i prvi tim van pristupne zone Seriji A. Razlika između njih je 13 bodova, što Kruzeiro ostavlja u veoma povoljnu situaciju da ostvari svoj cilj, a to je povratak u nacionalnu fudbalsku elitu.

02.00: (2,40) Kruzeiro (3,00) Fluminense (3,05)

Igranje pred domaćim navijačima pokazalo se kao velika prednost, pošto ove sezone Lisice drže rekord na domaćem terenu u Mineirau. Kruzeiro je dobio svih osam mečeva koje je odigrao kao domaći tim. Postigao je 13 golova, a primio samo jedan. Isto se desilo i u Kupu Brazila. U prve dve faze turnira, u kojima je okršaj bio samo u jednoj utakmici, oslanjao se na igru kod kuće, savladavši Seržipe sa 5:0 i Tuntuna sa 3:0. U trećoj fazi je u Belemu izgubio od Rema sa 2:1, ali je ipak preokrenuo situaciju u Belo Orizonteu pobedom od 1:0, što je dvomeč odvelo u penal završnicu, gde su izabranici Paula Pezolana bili pri precizniji pri izvođenju istih.

Lukas Oliveira je postigao jedini gol za Kruzeiro u porazu od Flua, a na asistenciju Luiza Mašada. Oba igrača predviđena su u startnoj postavi i za noćašnji okršaj. Pored njih tu je i Eduardo Nasimento, koji sa četiri gola predvodi svoj tim u ovom takmičenju. Ipak, Lisiće će ostati bez Đovanija Žesusa koji je zaradio isključenje u prvoj utakmici.

Fluminense je takođe u subotu 9. jula, imao svojih obaveza u Seriji A. Susret sa Searom u 16. kolu bio je označen kao oproštajni meč za napadača Freda, inače drugog najboljeg strelca Trikolora iz Laranžeirasa u istoriji, koji je postigao 199 golova. Međutim, on je aktiviran tek u poslednjim trenucima susreta, u kojem je domaći sastav slavio sa 2:1. Tako je Fluminense stigao do 27 osvojenih bodova iz osam pobeda, tri remija i pet poraza.

Time je ujedno i smanjio minus u odnosu na lidera šampionata Palmeiras, na tri boda. U Kupu Brazila, Trikolori su direktno ušli u treću fazu, gde su se suočili sa Vila Novom pobedivši u oba meča. U prvoj utakmici, na Marakani, tada pod komandom trenera Abela Brage bilo je 3:2, dok su u revanš duelu, na Sera Douradi, pod vođstvom Fernanda Diniza, pobedili sa 2:0.

Manoel je u prvom susretu sa Kruzeirom postigao prvi gol za Fluminense, dok je Argentinac Herman Kano izjednačen na drugom mestu po golovima na ovom turniru, postigao drugi i ujedno pobedonosni gol za svoj tim. Čuvar mreže Fabio je u prethodne dve utakmice na gostovanjima zaustavio ukupno pet šuteva, i trenutno je na prvom mestu izjednačen po broju intervencija sa Kasijom u Seriji A. Luan Freitas bi mogao biti još najmanje nedelju dana van terena zbog problema sa kolenom, dok se očekuje da će David Braz biti spreman tek početkom avgusta, pošto je pretrpeo povredu butnog mišića.

Kruzeiro je uspeo da u prvom meču zadrži šansu za prolazak u narednu rundu takmičenja, a trebalo bi da noćas dobiju i dodatnu energiju od domaće publike, što će verovatno povećati njihovo samopouzdanje. Na nesreću domaće ekipe, Fluzao ima više nego dovoljno ravnoteže i prisebnosti da se nosi sa izazovnim okruženjem. Koliko god situacija izgledala otežano, Flu će u ovaj meč ući oprezno optimističan, s obzirom na to da je prošlo više od decenije od kada je savladao Kruzeiro u gostima, još 2011. godine, rezultatom 2:1.

BRAZIL, KUP - OSMINA FINALA, REVANŠI

Sreda

01.30: (1,75) Atletiko PR (3,35) Baija (4,80) /prvi meč 2:1/

02.00: (2,40) Kruzeiro (3,00) Fluminense (3,05) /prvi meč 1:2/

23.55: (2,95) Gojas (2,85) Atletiko GO (2,55) /prvi meč 0:0/

Četvrtak

01.00: (2,40) Seara (2,90) Fortaleza (3,15) /prvi meč 0:2/

02.30: (2,05) Flamengo (3,15) Atletiko Mineiro (3,60) /prvi meč 1:2/

02.30: (2,25) Santos (3,00) Korintijans (3,30) /prvi meč 0:4/

Petak

01.00: (1,65) Palmeiras (3,45) Sao Paulo (5,40) /prvi meč 0:1/

02.00: (2,05) Botafogo (3,10) Amerika Mineiro (3,70) /prvi meč 0:3/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup BrazilaKruzeiroFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara