Slavlje Holanđana (©Reuters)
Slavlje Holanđana (©Reuters)

Fudbal je pobedio soker

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.12.22. | 20:28

Holandski ministar poslao poruku prvom čoveku Sjedinjenih Američkih Država

Lako su Holanđani izašli na kraj sa Amerikancima u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru (3:1). Uprkos velikim nadama jedne od tri reprezentacije koje će biti domaćini narednog Mundijala (SAD, Meksiko, Kanada), izabranici Grega Berhaltera nisu uspeli da unesu neizvesnost u završnicu utakmice uprkos pogotku za 1:2 u 76. minutu. Samo pet minuta kasnije junak ovog duela, Denzel Damfris, posle dve asistencije upisao je i gol kojim je pitanje pobednika definitivno bilo rešeno.

Odmah posle utakmice premijer Holandije, Mark Rute, oglasio se na svom Tviter profilu porukom za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džoa Bajdena, koji je uoči meča snimio kratak video kao podršku svojim reprezentativcima, u kom između ostalog kaže "zove se soker (američki naziv za fudbal)".

Izabrane vesti

"Izvini Džo, fudbal je pobedio", napisao je Holanđanin.

I pored eliminacije, američka selekcija ostavila je dobar utisak. Reč je o drugom najmlađem timu na turniru s prosekom godina 25,2 (mlađa je jedino Gana sa 24,7) i sigurno je da će na narednom Mundijalu ova ekipa biti na visokom nivou. Pretpostavlja se i dalje pod vođstvom Grega Berthaltera, mada je njegov ugovor sa Savezom, potpisan decembra 2018, upravo istekao. Očekuje se, ipak, da uskoro potpiše novi.

"Napredovali smo. Kada ljudi gledaju naš tim, mogu da vide jasan identitet. Vide momke koji se bore jedni za druge, vide njihov talenat. Napredovali smo, iako smo večeras poraženi. Ponosan sam na ovu grupu zbog načina na koji smo se ponašali. Došli smo sa ciljem da pokažemo ostatku sveta da umemo da igramo i mislim da smo u dobroj meri to uspeli. Nismo poraženi zbog nedostatka zalaganja, momci su dali sve od sebe da dobiju ovu utakmicu, ali nažalost, to nije bilo dovoljno. Mi trenutno nemamo igrača kakav je Memfis Depaj, koji daje golove u Ligi šampiona. Kada uporedite ova dva tima, glavna razlika je njihov ofanzivni kvalitet, koji nama malo nedostaje", istakao je Berthalter.

Pohvalno je o selekciji Sjedinjenih Američkih Država govorio i Luj Van Gal.

"Bio sam veoma kritičan prema svojim igračima posle prvog poluvremena. Bili smo u podređenom položaju toliko često. Nikako nismo mogli da zadržimo loptu u svom posedu, a to je nedopustivo na Svetskom prvenstvu protiv top selekcija", podsetio je Van Gal na statistički podatak iz prvog dela utakmice koji kaže da je lopta u nogama Amerikanaca bila 63 odsto vremena.

Nije se to mnogo promenilo do kraja utakmice (58:42), ali Holanđani su ti koji su postigli više golova i sada čekaju boljeg iz duela Argentine i Australije.


tagovi

Katar2022reprezentacija Sjedinjenih Američkih Državareprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara