David Luiz (©Reuters)
David Luiz (©Reuters)

Gde je David Luiz, tu su trofeji: Izađem u Riju da kupim hleb, a oko mene sve navijači Flamenga

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.11.21. | 08:40

Nekadašnji štoper Benfike, Čelsija, PSŽ-a i Arsenala stigao je u redove Mengaa pre dva i po meseca i večeras se već bori protiv Palmeirasa za pehar Kopa Libertadores

Nigde nije lepše nego u domovini. Osetio je to na svojoj koži David Luiz posle skoro decenije i po na Starom kontinentu. Defanzivac sa kovrdžavom kosom kao zaštitnim znakom osetio je ljubav navijača Flamenga otkako se pridružio gigantu iz Rio de Žaneira u septembru, što mu je prvi put da igra u Brazilu otkako je nosio dres Vitorije pre skoro 15 godina.

Polivalentni defanzivac živeo je u brojnim evropskim metropolama poput Lisabona, Londona i Pariza, ali uzbuđenje u jednom od najspektakularnijih gradova Južne Amerike je poseban doživljaj.

Izabrane vesti

"Mislim da svaki dan kada izađem sa terena, kada izađem iz kuće, osetim strast na ulici. Odeš da kupiš hleb i tamo su ljudi koji podržavaju Flamengo. Obuku dres i na sedmom su nebu. To je posebno. Zaslužuju da budu srećni jer zaista vole klub", rekao je David Luiz za zvaničan sajt Kopa Libertadores u nedavnom intervjuu.

21.00: (3,80) Palmeiras (3,45) Flamengo (2,00)

Ništa ne bi donelo više radosti navijačima jednog od klubova sa najvećom podrškom u zemlji od toga da vide Luiza i njegove saigrače kako podižu pehar Oslobodioca Amerike večeras posle sudara sa Palmeirasom.

Ipak, čak ni Luiz, veteran uspešnih kontinentalnih kampanja, koji je osvojio UEFA Ligu šampiona sa Čelsijem i osvajao titule u Portugaliji, Engleskoj i Francuskoj tokom svoje duge karijere na Starom kontinentu, nema pogrešne predstave o tome šta je potrebno za Kopa Libertadores.

"To je teško, teško takmičenje. Igrate na različitim vrstama terena u različitim tipovima zemalja, različitim kulturama. Igrate na visini, sa različitom brzinom lopte. Uvek je teško".

Dok treneri Flamenga Renato Gaučo i Palmeirasa Abel Fereira pažljivo sastavljaju svoj plan igre za finale, dok oba tima jure treću titulu Kopa Libertadores, Luiz smatra da taktičke bitke u Evropi često prave razliku, dok u Južnoj Americi zvezda može da stavi svoj pečat i odvede svoj tim na tron.

"Imate vrhunske igrače u Kopa Libertadores. Ovde se više radi o individualnom kvalitetu sa južnoameričkim igračima koji zaista vole da drže loptu, pokušavaju da driblaju. To je drugačija vrsta fudbala, ali poteškoća je uvek tu. Fudbal nikada nije lak i nikada nije lako osvojiti titule na velikim turnirima".

Upravo je veličina - turnira, kluba, podrške, izazova - navela Luiza da odluči da se vrati u svoju rodnu zemlju radije nego da nastavi da igra u Evropi, iako je imao prilike.

"Odlučio sam da igram za Flamengo jer je to odlična prilika za mene, za moj život, za sve. I zbog onoga što Flamengo predstavlja, ne samo u Brazilu već i širom sveta. To je ogroman klub i velika prilika za mene da se vratim u svoju domovinu i nastavim da uživam u fudbalu, ali i da pokušam da se uvek borim za velike trofeje, kao što je sada prilika da igram finale glavnog takmičenja u Južnoj Americi", istakao je David Luiz, nekadašnji as Benfike, Čelsija, PSŽ-a i Arsenala.

Dodavanje prve titule Kopa Libertadores na dugačku listu priznanja Luizu sigurno ne bi škodilo. Šta bi mu se tek onda desilo kad bi sledeći put otišao do prodavnice...



tagovi

Južna AmerikaKopa LibertadoresDavid LuizFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara