Gent napadao i udarao Čekićare, na kraju mogao i da izgubi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 21:03

Vest Hem stigao do remija na gostovanju u Belgiji - 1:1

Golovi, visok tempo, šanse na obe strane, nekoliko majstorija, poput one Orbanove, i na kraju remi između Genta i Vest Hema - 1:1. Moguće je da je belgijski predstavnik propustio kolosalnu priliku da sa kapitalom otputuje u London i plasmanom u polufinale Lige konferencija napravi najbolji evropski rezultat u istoriji (igrali četvrtfinale UEFA Kupa 1992. godine). Vest Hem je na kraju, iako u većem delu meča defanzivno orjentisan, mogao čak i da pobedi. Bila bi to sportska nepravda, mada će i ovako Čekićari se srećni vratiti za London.

Prvih tridesetak minuta proteklo je u terenskoj inicijativi Genta koja nije krunisana velikim šansama. Najopasniji po gol Alfonsa Areole u tom periodu igre bio je pokušaj Džordana Torunarige u 14. minutu kada je nekadašnji mladi reprezentativac Nemačke glavom nakon kornera šutirao pored stative. Ni kriv ni dužan Vest Hem je umalo došao do vođstva u 40. minutu kada je golman domaćih Dejvi Ruf napravio kardinalnu grešku. Nakon što je uhvatio loptu posle bezazlenog kornera gostiju, ispustio ju je i pogodio protivničkog defanzivca Najefa Agera od kog se ona odbila u gol. Arbitar Tasos Sidiropulos pokazao je na centar, ali je pregledom VAR-a utvrđeno da je marokanski igrač iz Vest Hema igrao rukom i gol je opravdano poništen.

Izabrane vesti

Taman kada su svi pomislili da će mreže ostati mirne do odlaska na odmor, gosti su izveli najlepšu akciju prvog poluvremena. Džerod Bouven je odradio najveći deo posla, probio po desnom boku i uposlio na drugoj stativi usamljenog Denija Ingsa koji je neometano izvršio egzekuciju i savladao nemoćnog Rufa.

Trener domaćih Ain Vanhezebruk nije menjao ništa na početku drugog dela igre i pored rezultatskog zaostatka. Verovao je u momke koji su se našli na terenu u tom trenutku, što mu se veoma brzo i isplatilo. Žustro su krenuli igrači Genta u drugo poluvreme, pritisli rivala već po izlasku iz svlačionice, gol londonske ekipe visio je u vazduhu u prvih desetak minuta nastavka, a neminovna kapitulacija usledila je u 57. minutu kada je Žulijen De Sart na malom prostoru veštim driblinzima izbacio iz igre veziste gostiju i uposlio Uga Kajpersa koji milimetarski preciznim udarcem sa petnaestak metara „ubija pauka“ u donjem desnom uglu Areolinog gola. Kajpers igra sezonu života, dao je 19 golova u belgijskoj ligi, a ovo mu je peti u Ligi konferencije.

Pogodak je samo ulio dodatan vetar u leđa domaćih koji su propustili veliku šansu u 68. minutu. Alesio Kastro Montes primio je precizan pas u šesnaestercu, snažno šutirao i pogodio spoljni deo mreže. Vest Hem je napadao samo na mahove, a najbolju priliku propustio je Džerod Bouven u 76. minutu, kada je i sam bio iznenađen preciznom dugom loptom koju je dobio na ivici šesnaesterca. Ipak, panično je reagovao i šutnuo pored desne stative.

Poslednjih 15 minuta donelo je totalu inicijativu Genta, a najlepši momenat utakmice dogodio se u 82. minutu kada je nigerijski vunderkind Gift Orban makazicama sa ruba šesnaesterca pogodio prečku. Da je lopta zavšila u golu stiče se utisak da bi bila u krugu kandidata za osvajanje Puškaš nagrade.

To nije bilo sve od domaćih, jer je Tarik Tisudali nespretno reagovao u 86. minutu nakon prelepe akcije domaćih, kada nije uspeo da pogodio okvir gola iako je bio potpuno neometan.

Kontroverzna situacija obeležila je sam kraj utakmice. U trećem minutu zaustavnog vremena Vest Hem je organizovao kontra napad koji je rezultirao prvobitnim crvenim kartonom Kamila Pjontkovskog nakon faula nad igračem gostiju na samoj ivici kaznenog prostora. Nakon pregleda VAR-a, Sidiropulos je procenio da je start bio na loptu, poništio crveni karton i izazvao oduševljenje skoro 30.000 gledalaca na Gelamko Areni.

Piše: Stefan Velimirović

LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Gent - Vest Hem 1:1 (0:1)

/Kujpers 57 - Ings 45/

Anderleht - AZ Alkmar u toku

Bazel - Nica u toku

Leh - Fjorentina u toku

***Kvote su podložne promenama


tagovi

GentVest Hem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara