Detelj sa meča Leotar - Zrinjski (©hskzrinjski.ba)
Detelj sa meča Leotar - Zrinjski (©hskzrinjski.ba)

Gradski derbi je uvek više od igre: Traži se gazda Mostara

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.09.21. | 12:26

Zrinjski i Velež danas (17.00) igraju gradski derbi u odloženom meču drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine

Mostar će danas (17.00) biti epicentar premijerligaškog fudbala u Bosni i Hercegovini, pošto se igra odložena utakmica drugg kola, a sastaju se Zrinjski i Velež. Prvobitno meč je trebalo da bude odigran krajem jula, ali zbog Veležovih obaveza na evropskoj sceni, postignut je džentlmenski sporazum da se duel prolongira.

Utakmica koji sa sobom uvek nosi posebnu težinu, bez obzira na pozicije na tabeli, jer se radi o starim gradskim rivalima, pa će tako biti i ovaj put. Gledajući formu u mnogo boljoj seriji je domaćin, koji je trenutno drugoplasirani sa 15 osvojenih bodova. Četiri trijumfa i tri remija do sada, sigurno nisu mala stvar, pa je sve to Plemiće stavilo u najuži krug favorita za titulu. Uz prvoplasirani Tuzla Siti, jedini su bez poraza, pa bi se i u slučaju eventualnog trijumfa dodatni približili Tuzlacima u borbi za prvo mesto.

Izabrane vesti

17.00: (1,77) Zrinjski (3,30) Velež (4,70)

BIH javnost već od starta licitira o novom šampionu, a u velikoj meri se spominje upravo Zrinjski. Šef stručnog štaba Sergej Jakirović napravio je mlad i respektabilan tim koji je u svakom susretu do sada pokazao kvalitet. Osim rezultata, Plemići su prikazali lepu igru, pa i ne čudi što ih mnogi vide kao dostojnog kandidata za titulu. Pod Bijelim brijegom sigurno vlada euforija, pa će se i današnji susret sa gradskim rivalom dočekati u odličnoj atmosferi.

Svvestan je trener Plemića važnosti i pritiska koji vlada pred utakmicu, pa svesno spušta loptu, kako bi njegov tim maksimalno koncentrisano ušao u ovaj meč.

"Meni je lično utakmica kao i svaka druga koja nosi tri boda, tako da ne želim da dižem neku bespotrebnu pompu. Sigurno da je to veliki rivalitet, pošto su dva kluba iz istog grada. Mi igramo kući, pred našim navijačima, i probaćemo se predstaviti najbolje što možemo, kao što smo i u ovih sedam kola i naravno da se nadamo pobedi. Svesni smo da neće biti nimalo lako, Velež je izuzetno respektabilan protivnik i pokazali su ovoga leta u Evropi da igraju veoma dobar fudbal na visokom nivou, tako da će biti baš zanimljiva utakmica, a to je ono što ljude i zanima. Ja se nadam da će sve proći u fer-pleju i da će biti kako na terenu tako i van terena sve u najboljem mogućem redu", rekao je Jakirović.

Kada bi se gledala tradicija, Velež bi zasigurno važio za favorita. Ipak, godinama unazad, Zrinjski je uspeo da se približi gradskom rivalu koji je, ruku na srce, u ovom veku bleda senka, nekadašnjeg giganta. Ipak, rezultatima u Evropi ove sezone čini se da se mostarski div polako, ali sigurno budi, pa se nekadašnja euforija ponovo vratila među Rođene. Upravo je dobar evropski nastup bio uzrok nešto slabijeg starta u domaćem prvenstvu, ali čini se da je Feđa Dudić uspeo da pronađe recept za povratak dobre forme.

Trijumfi nad Širokim Brijegom i Leotarom, a onda remi sa Sarajevom nagoveštaj su borbe za vrh tabele u kojem ćemo sigurno gledati Veleža ove sezone. Stoga i današnji meč ima veliku važnost za Rođene.

"Što se tiče same utakmice, mislim da se zaista sastaju dve ekipe koje žele da igraju fudbal. Visoki presing traže i jedna i druga ekipa i pokušavaju igrati za gol više i zaista očekujem jednu dobru utakmicu, ukoliko bude dozvoljavalo vreme, jer se očekuje velika sparina. Kada sam saznao za termin utakmice, mislio sam da će malo popustiti, ali temperatura u Mostaru je i dalje viša od 30 stepeni. Možda to malo da umanji kvalitet utakmice, ali sve drugo, akteri, forma i način igranja i jedne i druge ekipe obećavaju da neće izostati kvalitet na ovoj utakmici", kaže Dudić koji neće moći računati na povređenog Harisa Ovčinu.

Zrinjski i Velež odigrali su do sada 37 derbija, a Zrinjski je nešto uspešniji sa 19 pobeda, naspram 13 Veleža, dok je samo pet utakmica okončano bez pobednika, kao što je bio slučaj u poslednjem okršaju, igranom u maju Pod Bijelim brijegom. Bilo je 1:1.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - ODLOŽENI MEČ 2. KOLA

Sreda

17.00: (1,77) Zrinjski (3,30) Velež (4,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaPremijer liga BiHZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara