Erling Haland i Robert Levandovski (©MOZZART Bet)
Erling Haland i Robert Levandovski (©MOZZART Bet)

Haland VS Levandovski, Milioneri izazivaju bavarsku mašinu

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.11.20. | 12:35

Trenera Dortmunda Lusijana Favra brine povreda iskusnog štopera Matsa Humelsa. Poljska gol-mašina bivšem klubu dala 16 pogodaka na 12 utakmica

Nova sezona, stara matrica uoči Klasikera - najvećeg nemačkog derbija između Borusije iz Dortmunda i Bajerna. Bodovno izjednačeni s „večitim šampionom“ Bundeslige, Milioneri će pokušati da nagoveste da su ove sezone kadri da preotmu Bajernu zvanje najboljeg tima u Nemačkoj (18.30). Imali su slične pokušaje i ranije, ali ih je moćna bavarska mašina redovno školovala i slala nazad u đačku klupu.

Ni sada neće biti lako ekipi iz Dortmunda. Bajern je posle poraza od Hofenhajma, zabeležnog još 27. septembra, ušao u strašnu pobedničku seriju. Vezali su devet uzastopnih trijumfa, izraženih uglavnom ubedljivom gol-razlikom. Oba tima ulaze u meč posle obaveza u Ligi šampiona. Bajern je imao dan više za odmor, pošto je još u utorak brutalnim finišom sa terena počistio mladu ekipu Salcburga (6:2). Borusija je imala teže gostovanje u Brižu, ali je lagano slavila sa 3:0.

Izabrane vesti

Teško je opisati na koji način igra ekipa Hansa Ditera Flika. Šampion Evrope je nemilosrdan, na poslednjih pet mečeva postigao je 19 golova. S druge strane na mečevima Borusije redovno dolazi 2-3 pogotka. Tako je bilo na prethodna tri puta.

Dva trenera Lusijan Favr i Hans Diter Flik imaju kadrovskih problema. Švajcarac ne može od ranije da računa na Marsela Šmelcera i Francuza Dana Aksela Zagadua. Vođa odbrane Mats Humels ima problema sa tetivom. Nije igrao protekle nedelje u Brižu. Favr je hteo da ga sačuva za duel protiv bivšeg kluba, ali je i dalje pod znakom pitanja. Biće to veliki hendikep za Milionere ako iskusni defanzivac ne bude igrao. Trenirao je odvojeno od ekipe prethodnih dana. U napadu mesto u špicu je rezervisano za Erlinga Halanda, a sa krila će da prete Torgan Azar i brzonogi Englez Džejdon Sančo.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DORTMUND DA BUDE ŠAMPION NEMAČKE JE 7,00.

I Flik ne može da računa na najjači sastav. Kanađanin Alfonso Dejvis je prošlog meseca doživeo tešku povredu i neće ga biti na terenu bar još tri nedelje. Njega će menjati po levoj strani terena Francuz Lukas Ernandez, prošlogodišnje pojačanje iz madridskog Atletika. Leon Gorecka je povređen, dok je Niklas Zule zaražen virusom korona.

Štoperi će biti Džerom Boateng i David Alaba, koji bi naredne sezone mogao da igra za neki drugi klub. Na sredini terena trebalo bi da budu Jozua Kimih i Francuz Korentin Toliso. U napadu je siguran fantastični Robert Levandovski. U startnih 11 biće i Tomas Miler i Serž Gnabri, dok bi za jedno mesto po krilu mogli da se bore oporavljeni Liroj Sane i Kingsli Koman, junak finala Lige šampiona u Lisabonu protiv Pari Sen Žermena.

Fudbalski sladokusci već glade brke, jer očekuju da vide pravi spektakl. Prethodni put Bajern je gostovao u Dortmundu 26. maja posle prvog talasa virusa korona. Pobedio je sa 1:0, ali je taj meč obilovao brojnim šansama. I lako je moglo da bude završen sa četiri gola (možda i više). Kasnije su se nemački timovi susreli i u finalu Superkupa. I taj meč je dobio Bajern – 3:2. Tradicija je na strani šampiona Nemačke i Evrope. Slavili su na pet prethodnih susreta protiv Borusije. I to uz fantastičnu gol razliku 15:2. Prethodni put Borusija je uzela skalp Bajernu 11. oktobra 2018. godine (3:2).

Manuel Nojer (©Reuters)Manuel Nojer (©Reuters)

Haland i drugovi su ove sezone tri puta dočekivali rivale u Bundesligi i imaju stopostotan učinak. I to bez primljenog gola (gol razlika 10:0). Hansi Flik je dobio sva tri duela protiv Milionera otkada je prvi trener Bajerna. Golmanu tima iz Minhena Manuealu Nojeru ovo će biti 27. Klasiker.

"Uvek je važno da dobijemo Klasiker, uglavnom zato što smo direktni rivali za titulu. Dortmund nam je najbliži konkurent poslednjih godina i uvek je to posebna utakmica. Dolazim iz Gelzenkirhena i odrastao sam u Šalkeu, tako da je za mene uvek nešto posebno da igram i pobedim Dortmund“, rekao je Nojer za zvaničan sajt Bundeslige.

Mnogi porede Levandovskog i Halanda. Ko će biti bolji u subotu na Signal Iduna parku?

"Levi definitivno ima više iskustva i ima sjajan tajming i vrlo je jak u polju. Haland je igrač koji mnogo više koristi levu nogu. Nadam se da me neće iznenaditi desnom nogom“, istakao je iskusni golman Bavaraca.

Levandovski je ove sezone postigao 12 golova na osam takmičarskih utakmica. Protiv Milionera, kluba u kome se afirmisao, Poljak je dao čak 16 pogodaka na 12 mečeva. Haland je postiga pet pogodaka u Bundesligi, a zanimljivo sve na domaćeg terenu. Bavarci su na prvih šest utakmica šampionata Nemačke postigli 24 gola, što je rekord Bundelige. U prethodna dva duela najbolja dva kluba u Nemačkoj čovek odluke bio je Jozua Kimih, koji je odlučio pobednika i prošle sezone u finišu Bundeslige i ove u Superkupu.

BUNDESLIGA - 7. KOLO

Petak

Verder – Keln 1:1 (0:0)

/Bitenkur 82 pen – Mojsander 67 ag/

Subota

15.30: (2,70) Augzburg (3,25) Herta (2,65)

15.30: (2,30) Majnc (3,30) Šalke (3,15)

15.30: (1,45) RB Lajpcig (4,50) Frajburg (7,00)

15.30: (2,65) Štutgart (3,30) Ajntraht (2,65)

15.30: (1,90) Union Berlin (3,50) Bilefeld (4,20)

18.30: (3,50) Dortmund (3,60) Bajern (2,05)

Nedelja

15.30: (2,20) Volfzburg (3,45) Hofenhajm (3,25)

18.00: (2,40) Leverkuzen (3,40) Menhengladbah (2,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Borusija DortmundBajern Minhennemačka 3BundesligaRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara