"Het-trik" kao noćna mora do kraja života ili treći čovek u istoriji kao dupli prvak sveta?

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.07.18. | 23:23

Didije Dešan u nedelju igra (vodi) 10. veliko finale u karijeri...

Didije Dešan sigurno spada u grupu potcenjenijih stručnjaka današnjice, a večeras je uspeo da se izbori za novo finale! Nije lako izbrojati sva njegova finala, zato ćemo računati samo ona sa najvećih takmičenja. U borbi za trofej u Ligi šampiona našao se čak pet puta kao igrač. Dva puta je slavio (Marselj i Juventus) i tri puta izgubio (u dva navrata sa Juventusom i jednom sa Valensijom). Kao trener dodao je još jedno finale (ono 2004. sa Monakom) i još jedan poraz. Kao igrač u nacionalnom dresu dva finala i dva velika trijumfa - šampion sveta 1998. i prvak Evrope 2000. Kao selektor, međutim, za sada onaj poraz od pre dve godine u Parizu od Portugalaca. 

Ako računamo sva finala koja je doživeo do sada ono u nedelju biće mu jubilarno deseto. Da je igrač, verovatno bi daleko manje brinuo. Ovako... Dešanu preti jedan opasno negativan het-trik, jer bi eventualnim porazom kompletirao trenerske neuspehe sa tri finala u najvećim takmičenjima - Liga šampiona (Monako), EURO (Francuska) i Svetski kup (Francuska).

Izabrane vesti

Ali da ne baksuziramo čoveku. Isto tako, ukoliko pobedi, ući će u istoriju kao malo koji stručnjak na svetu. Postaće naime tek treći čovek u istoriji kome je pošlo za rukom da prvo postane prvak sveta kao fudbaler, a onda i kao selektor. Da podsetimo, do sada su u tome uspeli samo Brazilac Mario Lobo Zagalo (šampion kao igrač 1958. i šampion kao selektor 1970), odnosno Nemac Franc Bekenbauer (prvak kao igrač 1974, pa zatim i kao trener 1990).

A sećate ko je poslednji imao tu šansu? Rudi Feler 2002. Upravo pod vođstvom Bekenbauera postao je igrački šampion, a onda je kao selektor izgubio finale Mundijala od Brazila. Doduše dosta glatko...

U anale svoje Francuske Dešan je već ušao, jer nijedan Francuz nikada nije igrao dva finala u dva najvažnija reprezentativna takmičenja. 
"Moramo da dobijemo! Ovo finale mora da se dobije... Samo tako ćemo preboleti poraz od pre dve godine kod kuće", izjavio je neposredno nakon poslednjeg zvižduka večeras Dešan

Na nama je da mu poželimo sreću. Pa ako kojim slučajem dođe do te toliko željene titule, druge za Francuze, onda bi u Kataru mogao da pojuri još jedan rekord. Jer samo je jedan čovek uspeo da kao trener dva puta postane prvak sveta. To je čuveni Vitorio Poco (1934. i 1938. sa Italijom). A koliko je ovaj francuski tim mlad... ko zna, ne bismo se mnogo iznenadili. 

Foto: Action Images


tagovi

Didije Dešan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara