Aksel Vitsel i Džud Belingem (©Reuters)
Aksel Vitsel i Džud Belingem (©Reuters)

Hoće li se Atletiko revanširati Realu u gradskom derbiju?

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.01.24. | 15:16

Kolčonjerosi nisu izgubili na svom stadionu više od godinu dana, ali i Real Madrid puca od samopouzdanja pred susret osmine finala Kupa kralja

Finale Superkupa pokazalo je da je Real Madrid i dalje superioran u odnosu na gradskog rivala. Izazov za Atletiko je što je nedelja, ona koja je prošla od Rijada do Metropolitana, takođe izazov. A velika razlika koju ovo drugo poglavlje derbi trilogije predstavlja je okruženje, jazbina gotovo nepobedivog Atletika. Ustvari, na svom stadionu Kolčonjerosi nisu poraženi više od godinu dana. Poslednja koja ga je pobedila bila je Barselona, 8. januara 2023. golom Usmana Dembelea. Bilo je to pre 24 utakmice, a između njih je Atletiko upisao 22 pobede, od kojih je glavna žrtva bio upravo Real Madrid. Osim stadiona, još tri dana odmora su takođe na strani ekipe Dijega Simeonea.

Višak slobodnih dana je dovoljno da se situacija malo promeni. Omogućava vam da promenite raspoloženje, odmorite noge i oporavite fudbalere. Rohiblankosi traže osvetu u osmini finala Kupa kralja pošto je Atletiko izgubio od Blankosa u polufinalu Superkupa u divljoj i dramatičnoj utakmici koja je posle 3:3 u 90 minuta završena slavljem pulena Karla Ančelotija sa 5:3 nakon produžetaka.

Izabrane vesti

Dugo je protekle sedmice izgledalo kao da će Atletiko uspeti da se plasira u finale Superkupa. U polufinalu protiv Reala, Rohiblankosi su dva puta vodili, sa 1:0 i 3:2. Real je uspeo da izjednači samo pet minuta pre kraja, pre nego što je naposletku pobedio u spektakularnom derbiju u Saudijskoj Arabiji.

21.30: (2,85) Atletiko Madrid (3,40) Real Madrid (2,45)

Dakle, nije bilo ništa od druge pobede Atletika u derbiju ove sezone, pošto je Čolov sastav trijumfovao u prvom susretu u Primeri krajem septembra sa 3:1. Igralo se tada na Metropolitanu, baš kao i ovog četvrtka uveče. Ovo je ohrabrenje za Rohiblankose, koji nisu favoriti uprkos prednosti poznatog okruženja i skoro besprekornog učinka Atletika kod kuće ove sezone.

Jer, Atletiko je najbolji domaći tim u Primeri. Ne samo da je tim Dijega Simeonea i dalje neporažen kod kuće, već je dobio devet od 10 utakmica pred svojom publikom. Uspešna su bila i sva tri domaća nastupa u Ligi šampiona. Ali treba biti oprezan, jer slavlja u derbiju protiv Real Madrida retko su uspevala za Atletiko u poslednje vreme.

Madriđani iz belog dela grada sa mnogo samopouzdanja ulaze u tešku utakmicu protiv neugodnog Atletika. Ne samo da su dobili Derbi Madrilenjo u polufinalu Superkupa, već su u finalu deklasirali Barselonu sa 4:1 u Klasiku. Real se vraća u špansku prestonicu sa prvom osvojenom titulom u sezoni u džepu.

Međutim, s obzirom na ovu tešku utakmicu, nema mnogo vremena za slavlje i uživanje, a uspomene na poraz u derbiju od 3:1 na istom mestu u septembru sigurno će ostati. Dok je Atletiko domaća sila ove sezone, Real Madrid takođe zna kako da impresionira u gostima.

Blankosi su se radovali na 10 od 13 duela na strani u prvenstvu i u Ligi šampiona, uz samo jedan poraz do sada. U Primeri, Kraljevići su drugi najbolji gostujući tim sa najmanje primljenih golova, jer su poklekli sa samo sedam golova na deset gostovanja.

Uprkos tome što nisu doputovali kući sa pobedničkim medaljama oko vrata, nije bilo ozbiljnijih povređenih na letu Atletika nazad u Madrid, ali je Memfis Depaj rešio problem sa aduktorom i trebalo bi da se nađe u protokolu. U opticaju Kolčonjerosa neće biti levog beka Rejnilda, koji je pozvan da se takmiči sa Mozambikom na Afričkom kupu nacija, dok su Vitolo i Toma Lemar dugotrajno odsutni. Bariosu će takođe biti neophodno još vremena posle bolesti, ali Saul Njigez bi trebalo da se nađe na sredini terena sa Kokeom i Rodrigom de Polom.

Što se tiče Reala, Ančeloti bi takođe trebalo da radi sa istom grupom igrača iz uspešne kampanje Superkupa, iako Oreljen Čuameni nije učestvovao na timskom treningu u utorak zbog predostrožnosti. U ovoj fazi, ništa ne ukazuje na to da je učešće Francuza ugroženo, ali Lukas Vaskez nema te sreće i još jednom će propustiti susret, kao i Eder Militao, Tibo Kurtoa i David Alaba.

Ukoliko se Ančeloti odluči da ne rizikuje delikatnog Čuamenija od prvog zvižduka, njegov sunarodnik Eduard Kamavinga bi trebalo da bude pik broj jedan koji će popuniti prazninu, a šef struke Real Madrida je potvrdio da će Andrij Lunjin biti između stativa pre Kepe Arizabalage.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - OSMINA FINALA

Utorak

Hetafe - Sevilja 1:3 (1:1)

/Mata 23 - Ramos 8, Romero 48, 55/

Bilbao - Alaves 2:0 (1:0)

/Viljalibre 28, 60/

Tenerife - Majorka 0:1 (0:0, 0:0)

/Larin 120/

Sreda

Valensija - Selta 1:3 (1:2)

/Pepelu 29 - De la Tore 13, Duvikas 18pen, 80/

Osasuna - Sosijedad 0:2 (0:0)

/Ojarzabal 57pen, Merino 90+8/

Đirona - Rajo Valjekano 3:1 (3:1)

/Stuani 15, 19pen, Blind 26 - Enteka 36/

Četvrtak

19.30: (16,0) Unionistas Salamanka (7,50) Barselona (1,17)

21.30: (2,85) Atletiko Madrid (3,40) Real Madrid (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup kraljaReal MadridAtletiko Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara