Igrači Unionistasa iz Salamanke (©AFP)
Igrači Unionistasa iz Salamanke (©AFP)

Iluzija i obaveza: Desetogodišnjak iz blata posle Real Madrida dočekuje i Barsu

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.01.24. | 14:14

Španski četvrtoligaš Unionistas de Salamanka sukobljava se sa katalonskim gigantom za plasman u četvrtfinale Kupa kralja

Ako u rečniku Barselone postoji preterano upotrebljena reč, to je - reakcija. A, uz to i svi sinonimi kao što su "klik", "promena čipa" ili "odgovor". Ovog četvrtka na travi Rejna Sofije u Salamanki, Barsa ne mora da reaguje protiv Unionistasa u osmini finala Kupa kralja, već je u obavezi da pobedi kako joj kuća ne bi gorela na sve četiri strane na nekontrolisan način.

Suočena sa ovom obavezom i pojačanim pritiskom posle poraza od Real Madrida od 1:4 u finalu Superkupa prošle nedelje u Rijadu, nada je kluba koji živi san. Unionistas de Salamanka je suprotnost Barseloni. To je tim koji će odigrati 11. utakmicu u svojoj istoriji u Kupu kralja protiv apsolutnog dominatora ovog takmičenja, ali koji u Salamanku stiže sa ranom koja nije zatvorena, uprkos optimističnim porukama koje su trener Ćavi i predsednik Đoan Laporta proklamovali prethodnih dana.

Izabrane vesti

Ćavi neće imati izbora osim da postavi jedanaestoricu koja je što je moguće konkurentnija protiv tima iz trećeg ranga, posebno sećajući se teškoća koje je doživeo protiv Barbastra u prethodnoj rundi. Potencijalni neuspeh napraviće pakao katalonskom velikanu.

U taboru Unionista, predstojeću priliku doživljavaju kao žurku i potpuno su bez kompleksa. Ideja je da ponove scenario meča koji su odigrali protiv Viljareala, u prošloj etapi. Unionistas de Salamanka je tim koji se nada, dok negativa stanuje u taboru Barselone zbog poslednjih rezultata. Unionisti su na putu do osmine finala Kupa kralja izbacili Elče i Viljareal, i svesni su da im predstoji istorijska prilika.

19.30: (16,0) Unionistas Salamanka (7,50) Barselona (1,17)

Iako je Unionistas rođen 2013, tek sledeće godine je počeo da se takmiči. Osnivači Barseloninog rivala u borbi za mesto među osam u Kupu kralja doneli su odluku da ne igraju godinu dana kako bi sastavili čvrstu klupsku strukturu.

Akcionarski klub počeo je, kako drugačije nije ni moglo, u najnižoj kategoriji, među Pokrajinskim amaterima Salamanke. Te sezone, 14. decembra 2014, pre nešto više od devet godina, Unionistas je prvi put odigrao meč na Rejna Sofiji. Uradio je to kao gost, protiv Real Salamanke, i to na terenu punom blata. Od tog dana klub je bitno porastao.

Antonio Paz je sada tehnički sekretar Unionistasa, ali je bio njegov prvi kapiten. Odigrao je taj meč i prisetio se u izjavi za Marku kako su se stvari promenile od tada.

"Porasli smo u visinu, u širinu... U svakom smislu", rekao je Paz.

"Od te Rejne Sofije ostale su stare tribine, koje su još obojene u žuto-plave boje Real Salamanke iz Montereja. Ostalo se promenilo kao preko noći. Od blata smo preko veštačke trave stigli do prirodne, a sada i nove svlačionice omogućavaju igračima određene udobnosti".

Još ima prostora za napredak, ali ono što Paz ne želi da menja je atmosfera.

"U toj utakmici, iako smo bili gosti, tribine su bile pune navijača našeg tima".

Tim iz Salamanke igraće večeras protiv još jednog velikana. Prvi je bio sukob protiv Real Madrida pre četiri godine, koji je slavio sa 3:1.

"Ljudi koji su bili u klubu svih ovih godina smatraju da je to bio prvi specijalni meč. U toj kategoriji od pet ili deset istorijskih mečeva u ovih 10 godina, verujem da je to prva. Ali biće ih još", uveren je Antonio Paz.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - OSMINA FINALA

Utorak

Hetafe - Sevilja 1:3 (1:1)

/Mata 23 - Ramos 8, Romero 48, 55/

Bilbao - Alaves 2:0 (1:0)

/Viljalibre 28, 60/

Tenerife - Majorka 0:1 (0:0, 0:0)

/Larin 120/

Sreda

Valensija - Selta 1:3 (1:2)

/Pepelu 29 - De la Tore 13, Duvikas 18pen, 80/

Osasuna - Sosijedad 0:2 (0:0)

/Ojarzabal 57pen, Merino 90+8/

Đirona - Rajo Valjekano 3:1 (3:1)

/Stuani 15, 19pen, Blind 26 - Enteka 36/

Četvrtak

19.30: (16,0) Unionistas Salamanka (7,50) Barselona (1,17)

21.30: (2,85) Atletiko Madrid (3,40) Real Madrid (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup kraljaBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara