Navijači Dinama i Hajduka (©Reuters)
Navijači Dinama i Hajduka (©Reuters)

Hrvatski klasik – 100. put: Čačić ne gubi protiv Hajduka, Splićani u euforiji, vreme je za titulu

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.08.22. | 14:46

HNL: Između evropskih obaveza veliki derbi večeras (21.05) na Maksimiru. Josip Drmić pre Bruna Petkovića u špicu Modrih. Nikola Kalinić se oporavio od povrede, ali će verovatno šansu protiv Dinama da čeka s klupe

Da li je vreme za skidanje Dinama s hrvatskog trona? Hajduk nikad nije bio jači u poslednjoj deceniji. Navijači su u euforiji. Osvojeni Kup Hrvatske nagovestio je renesansu Splićana. Protekle nedelje je eliminisana Vitorija Gimarais u kvalifikacijama za Ligu konferencije i obezbeđen dvomeč sa strašnim Viljarealom, polufinalistom Lige šampiona prošle sezone. Dinamo gura dobro u Evropi, izbacio je makedonski Škupi i bugarski Ludogorec, a favorit je u duelima sa Bode Glimtom za plasman u Ligu šampiona.

Oba hrvatska velikana će mislima biti u evropskim takmičenjima, ali derbi je uvek više od igre. Večerašnji (21.05) duel petog kola na Maksimiru biće jubilarni 100. duel ljutih rivala u hrvatskom šampionatu.

Izabrane vesti

Dinamo u poslednje vreme ima problema s Hajdukom, retko pobeđuje. Modri su osvojili Superkup prošlog meseca, i to posle izvođenja jedanesteraca. Trener Dinama Ante Čačić u najavi derbija rekao je da očekuje ozbiljniji Hajduk nego u toj utakmici.

"Čestitam Hajduku na plasmanu u play-of Lige konferencije. To je dobro i za njih i za hrvatski fudbal. I to govori u prilog da ćemo gledati pravi derbi, oba su tima u dobrom raspoloženju. Što se nas tiče, imamo sve igrače koje smo imali i u prošloj utakmici. Ne moramo govoriti koliko nam je značio plasman u plej-of Lige šampionu. Hajduk je u boljem stanju nego u Superkupu. Očekujem dvosmernu utakmicu", rekao je Čačić, prenosi portal germanijak.hr.

21.05: (1,95) Dinamo Z. (3,45) Hajduk (4,00)

Čačić ima dilemu da li će na levoj strani da igra Bočkaj ili Ljubičić, hoće li odmarati Ivanušeca i Mišića, hoće li Petković ovaj put biti ispred Drmića ili će ipak pojačanje iz Rijeke, nekadašnji švajcarski reprezentativac, dobiti kontinuitet. Germanijak piše da će Drmić verovatno da započne meč na Maksimiru, a Petković će istrčati u prvih 11 u Norveškoj. U Bodeu je neugodna podloga, veštačka trava, koja sigurno teže pada Drmićevom kolenu.

Iskusni stručnjak ima dobar skor sa Splićanina. Četiri puta je dosad je vodio Dinamo protiv Hajduka i sva četiri puta je slavio, uvek na Maksimiru. Doduše, poslednji meč posle produžetaka prošlog meseca u Superkupu.

Hajdukov trener Valdas Dambrauskas najavio je povratak Nikole Kalinića u tim. Iskusni napadač je propustio je dvomeč sa Vitorijom. Verovatno će šansu da čeka s klupe za rezerve. Hajduk ima jedini maksimalan učinak u prvenstvu, ali je odigrao samo dva meča. Nije primio gol u Puli i Varaždinu. Zanimljivo, osvajač Kupa Hrvatske u prvenstvu još nije istrčao na Poljud.

Otkad je seo na klupu Hajduka, Dambrauskas s Dinamom je tek jednom ostvario poraz u 90 minuta igre. Bio je to i jedini put u poslednjih godinu dana da su Modri uspeli da dobiju Hajduku posle 90 minuta. Od pet odigranih utakmica u dve je slavio Hajduk, jedna je završila bez pobednika i ona za prestiž u poslednjem kolu pripala je Dinamu. U Superkupu su se posle 0:0 pristupilo jedanaestercima u kojima je bio bolji zagrebački tim.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Splićani su sigurno iscrpljeni posle dugog putovanja u Portugaliji i meča u sredu u Gimaraisu, kada su poraženi od Vitorije sa 1:0, ali su prošli u plej-of Lige konferencije posle pobede na Poljudu sa 3:1.

Nismo previše spavali kad smo se vratili. Utakmica s Dinamom nije stvar treninga, već mentaliteta, zajedništva koje moramo pokazati na terenu“, rekao je Dambrauskas uoči utakmice.

Toni Borevković pokazao je protiv Vitorije još jednom zašto je stigao na Poljud kao pojačanje. On će činiti štoperski tandem s ČidozIjem Avazijem, novajlijem z Boaviste.

U veznom redu Dambrauskas nema puno prostora za promene. Marko Fosati je još uvek u fazi oporavka od povrede, dok će od mlađih igrača teško neko dobiti priliku od prvog minuta u ovakvoj utakmici. Stoga je jasno da će i na Maksimiru istrčati trio - Lukas Grgić, Josip Vuković i Filip Krovinović. Od Marka Livaje se očekuju golovi.

18.30: (2,65) Gorica (3,25) Lokomotiva Z. (2,70)

Maksimir će biti pun. Traži se karta više u hrvatskoj prestonici.

HRVATSKA 1 – 5. KOLO

Petak

Šibenik – Istra 0:0

Subota

18.30: (2,65) Gorica (3,25) Lokomotiva Z. (2,70)

21.05: (1,95) Dinamo Z. (3,45) Hajduk (4,00)

Nedelja

18.55: (1,45) Osijek (4,30) Varaždin (7,75)

21.00: (1,75) Rijeka (3,60) Slaven (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

HrvatskaHrvatska 1Hajduk SplitDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara