Navijači Miljonariosa (©Reuters)
Navijači Miljonariosa (©Reuters)

Huk El Kampina ruši Ekvadorce u Bogoti

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.03.23. | 23:05

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Miljonarios dočekuje noćas (01.00) Universidad Katolika u revanšu drugog kola kvalifikacija. U prvom meču u Kitu nije bilo golova

Na ravnopravnoj osnovi, kolumbijski gigant Miljonarios i ekvadorska Universidad Katolika, ponovo se sastaju noćas (01.00) u revanš meču druge runde kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores, koji će se odigrati na stadionu Nemesio Kamačo poznatiji kao El Kampin u Bogoti. U prvom meču videli smo igru bez golova na obe strane, tako da će onaj ko pobedi u noćašnjem okršaju ići u treću i poslednju fazu. U slučaju da se utakmica ponovo završi nerešenim ishodom, izvodiće se jedanaesterci.

Miljonarios je u dosadašnjm izdanju nacionalne lige odigrao tek tri utakmice i ako je proteklog vikenda zvanično završeno šesto kolo Aperture. Do sada nema sjajan tempo igre, ali je na početku uspeo da pobedi u dva meča, savladavši Pereiru u gostima sa 3:2 i Jaguares iz Kordobe kod kuće sa 2:1. U prošlom meču izgubio je u gostima od Onse Kaldasa minimalnim rezultatom, ali i pored toga, bio je to duel koje je postavljen između dve veoma važne utakmice na međunarodnoj sceni protiv Universidad Katolike. Trener Alberto Gamero je promešao karte uvodeći u startnu postavu rezerviste i igrače iz mlađih sekcija.

Izabrane vesti

Čuvar mreže Alvaro Montero bio je jedini igrač iz prve postave izabran za startera u prvom meču sa Universidad Katolikom, a koji je bio i na listi početnih jedanaest u nedelju 26. februara, protiv Onse Kaldasa, u 6. kolu Apertura turnira, elitne divizije kolumbijskog prvenstva. Jasan znak prioriteta koji Miljonarios trenutno daje kvalifikacijama za Kopa Libertadores, koji mu je prošle sezone izmakao porazom upravo u drugoj rundi od Fluminensea. Ako ovoga puta stvari dobro prođu po kolumbijskog predstavnika, u trećoj i poslednjoj rundi ponovo će se ukrstiti sa jednim od brazilskih timova, jer je predhodne noći Atletiko Mineiro uspešno odradio svoj deo posla, eliminisavši venecuelanski Karabobo.

01.00: (1,75) Miljonarios (3,35) Universidad Katolika (4,60)

Da li se strategija trenera Alberta Gamera isplatila, videće se noćas. Igrajući na protivničkom tlu, Miljonarios se vratio kući praznih ruku. Očigledno je da je namera bila da se izvuče bar nerešen ishod, jer je prestonički tim imao loptu pod kontrolom više od 60 odsto vremena. Bio je to period u kome je trebalo da razvije više šansi pred golom protivnika, ali uspešna završnica istih izostajala je tokom čitavog meča.

S druge strane ni Onse Kaldas nije uradio mnogo više od toga. Za trajanje meča, stvorio je tek dve izgledne šanse. Ipak, jednu od njih uspeo je da iskoristi u 11. minutu prve faze preko Dajra Morena, nekadašnjeg napadača upravo Miljonariosa. Do kraja meča uspeo je da sačuva prednost, što je bilo dovoljno tek za prvu njihovu pobedu u novoj sezoni. Zadržavši se na šest bodova iz dve pobede i sa jednim porazom, Miljonarios je pao na deveto mesto na tabeli, što je prva pozicija van zone koja omogućava prolazak u četvrtfinale i nastavak borbe za titulu.

I Universidad Katolika takođe je pokazala da joj je Kopa Libertadores prioritet. Međutim, ovaj izbor je doneo štedljivije od Miljonariosa. U duelu prvog kola ekvadorske Pro lige, u nedelju 26. februara, protiv Tekniko Universitaria, špansi stručnjak Igor Oka opredelio se za mešoviti tim.

Od jedanaest koji su počeli protiv Miljonariosa u prvoj utakmici kvalifikacija za Libertadores, petorica su bila među starterima u duelu protiv Tehničkog Univerziteta. Račun je, međutim, bio mnogo gorčiji od onog koji je okusio njihov rival u sličnoj situaciji. Katolika je tom prilikom poražena sa 4:1. Uspeh domaćina opravdan je boljim učinkom u samoj igri iako je rezultat možda bio malo preuveličan. Ipak, ono što je zaista napravilo razliku bio je kvalitet završnice. Tekniko je prednjačio u šutevima ka golu protivnika sa osam prema dva. Universidad Katolika je postigla pogodak samo zahvaljujući nespretnosti golmana Bonea, koji je poslao loptu u sopstvenu mrežu.

I Miljonarios i Universidad Katolika pokazali su u prvoj utakmici mnogo veću brigu u izbegavanju poraza nego u potrazi za pobedom. Vrlo je verovatno da će i u drugoj utakmici biti slično. U prvu utakmicu timovi su ušli veoma oprezno, posebno Kolumbijci, koji su imali izrazito defanzivni vezni red i s vremena na vreme pokušavali da traže bočne prodore, ali bezuspešno. Moramo uzeti u obzir i neke stvari za ovaj drugi okršaj, a to je činjenica da ekvadorskom timu nedostaje tempo, jer mu je ovo tek treća utakmica u ovoj godini, a takođe i sjajan učinak Miljonariosa na svom terenu, koji je takođe odigrao tek nekoliko utakmica u novoj sezoni. Ipak, kolumbijski tim više puta je u 2023. godinii izlazio na teren i to bi moglo da napravi presudnu razliku.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO, REVANŠI

Utorak

Sero Portenjo - Kuriko Unido 1:0 (0:0), prvi meč 1:0

/Morales 51/

Sreda

Sporting Kristal - Nasional Asunsion 5:1 (0:0), prvi meč 0:2

/Avila 46, 67, Injasio 74, Lora 89, Korozo 90+5 - Kabaljero 47/

Urakan- Boston 1:0 (1:0) prvi meč 0:0

/Kokaro 45+7pen/

Četvrtak

Indenpendijente Medeljin - El Nasional 2:1 (0:0), prvi meč 2:2

/Ararat 67, Kambindo 73 – Parales 90+2/

Atletiko Mineiro – Karabobo 3:1 (2:1), prvi meč 0:0

Hulk 16, Paulinjo 18, Edenilson 73 – Pernija 45+3/

23.00: (1,35) Olvejz Redi (4,50) Magaljanes (8,00), prvi meč 0:3

Petak

01.00: (1,40) Fortaleza (4,10) Maldonado (7,75), prvi meč 0:0

01.00: (1,75) Miljonarios (3,35) Universidad Katolika (4,60), prvi meč 0:0

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

MiljonariosUniversidad KatolikaJužna AmerikaKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara