FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

I to se desilo: Benfiku obradovala pobeda Porta, Orlovi na Svetskom prvenstvu, tamo Milana neće biti

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.12.23. | 23:49

Zmajevi eliminisali Šahtjor i ljutom protivniku obezbedili vizu za SAD, Rosoneri poklonili šansu Napoliju i Juveu

Da nam je neko do ove večeri pričao da će se dogoditi to da navijači Benfike navijaju za Porto teško bismo poverovali. Dva najveća portugalska kluba decenijama biju ljutu bitku za prevlast na domaćem tlu, a rivalstvo između dva kluba je takvo da pristalice jednih ne vole da vide radost onih drugih ni zbog uspeha na evropskoj sceni.

Pravi presedan viđen je ove decembarske noći kada su svi kojima je Benfika u srcu navijali da Porto trijumfuje protiv Šahtjora, izbaci ga iz Lige šampiona i time donose upravo Orlovima plasman na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine.

Izabrane vesti

Prvi planetarni šampionat po novom sistemu biće održan leta 2025. godine u SAD-u, na njemu će učestvovati 32 kluba, a od toga je 12 mesta rezervisano za evropske. Stari Kontinent predstavljaće četiri evropska šampiona iz sezona 2020/21, 21/22, 22/23 i 23/24 plus osam timova sa najviše osvojenih koeficijentnih poena u pomenutim sezonama.

Čelsi, Real Madrid i Mančester Siti obezbedili su svoje mesto trofejima u Ligi šampiona u prethodne tri godine, a pred poslednje kolo grupne faze znalo se da su učešće zahvaljujući koeficijentu obezbedili i Bajern, Inter, PSŽ, Porto, Dortmund i Barselona, a sada je to učinila i Benfika jer je Porto izbacio njenog direktnog konkurenta za mesto Šahtjor. Da je ukrajinski klub prošao dalje imao bi priliku da u prolećnom delu sezone osvoji još koeficijentnih poena i tako pretekne tim Rodžera Šmita, ovako to nije moguće.

Ova noć donela nam je i saznanje da u SAD-u neće igrati ni drugi najtrofejniji klub u istoriji Lige šampiona Milan. Rosoneri jesu pobedili Njukasl na Sent Džejms parku, ali im to nije bilo dovoljno za prolaz u nokaut-fazu Lige šampione, pa su tako sebe ostavili bez šanse, a dali je Napoliju i Juventusu.

Prema propozicijama jedna zemlja može imati najviše dva tima na prvenstvu koji nisu osvajači Lige šampiona u te četiri godine, jedno italijansko je već rezervisano za Inter, a za drugo će se boriti Napolitanci. Juventus ne igra Evropu ove sezone, dok će Napoli biti učesnik osmine finala elitnog takmičenja pa će moći do još poena, ali je problem za ekipu Valtera Macarija što im Stara Dama beži velikih 10.000 bodova, što će verovatno značiti da bi Napoli morao minimum do polufinala da bi je pretakao (možda čak i do finala ako bi dvomeče osmine finala i četvrfinala prolazio sa dva remija ili jednom pobedom i jednim porazom).


tagovi

fifa svetsko prvenstvo klubovaBenfikaac milanLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara