Igor Vujačić i Stefan Vukić (© Star sport)
Igor Vujačić i Stefan Vukić (© Star sport)

Igor Vujačić - talija ili problem Partizana?

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.07.22. | 12:55

Statistika pokazuje da su sa crnogorskim štoperom crno-beli svaki put dobili TSC, a meč u Nišu da imaju problem „ulaska“ u igru

Na jednoj strani zaštitini znak – na drugoj potencijalna nevolja. Pitanje je samo na koju će pretegnuti tas na vagi koja meri učinak Igora Vujačića. U prethodne dve sezone profilisao se crnogorski reprezentativac kao jedan od temelja Partizanove odbrane, dok su na početku nove oni uzdrmani i zato je dilema u kakvom će se svetlu pokazati 27-godišnji defanzivac u malom derbiju trećeg kola Mozzart Bet Superlige, sa TSC-om (21 čas, TV Arena Premijum 1).

Kad se pogleda učinak stasitog Podgoričanina reklo bi se da je neke od najboljih utakmica u srpskom fudbalu igrao baš protiv kluba iz Bačke Topole. Pet puta im je izlazio na megdan i svaki se radovao pobedama. Bez obzira što je menjao partnere – počev od Svetozara Markovića, preko Siniše Saničanina i Nemanje Miletića – redovno je Vujačić bio prvi izbor prethodnog trenera Aleksandra Stanojevića u susretima sa ekipom koja gaji ambicije da se vrati na evropsku scenu i zato joj je duel na Topčiderskom brdu izuzetno važan da demonstrira kakvi su joj planovi. Dok su se drugi oko njega rotirali, nekadašnji član Zete je uvek bio tu i uglavnom odbijao napade TSC-a, što se vidi na osnovu podatak da su fudbaleri Topolskog sportskog kluba u prethodnih 450 minuta fudbala samo triput matirali odbranu Parnog valjka.

Izabrane vesti

Taj savršen skor mogao bi da znači da Vujačić pravi talisman Partizana. Otkako je u Superligi vidljiviji pojedinačni učinak ima samo na mečevima sa Voždovcem, samo usled podatka da je dvaput bio strelac protiv Zmajeva, s kojima – kao i sa TSC-om – ima svih pet pobeda. Doduše, malo bliži pogled na mečeve iz prethodna dva ciklusa otkriva kako je Igor zaradio čak tri žuta kartona, što sugeriše da njegova izdanja nisu bila bezgrešna. Opet, jesu dovoljno uverljiva. Sve u sistemu Aleksandra Stanojevića, gde su do izražaja dolazili njegov skok i snaga.

Promenom trenera i dolaskom Ilije Stolice zahtevi u igri Partizana su se promenili i mogli bi negativno da utiču baš na Igor Vujačića. Pride i Sinišu Saničanina. Razlog je taj što novi šef stručnog štaba zahteva izglednju akcija iz poslednje linije, insistira da štoperi učestvuju u igri maltene kao vezisti, a ni Vujačiću, ni Saničaninu to nije glavna karakteristika. U slučaju crnogorskog reprezentativca naročito vidljivo u Nišu, gde je povremeno delovao zbunjeno kad bi njemu pripala odgovornost da započne napad, u takvim okolnostima je gurao loptu prvom do sebe (Slobodanu Uroševiću ili Saši Zdjelaru) bez velikog uticaja na igru. Bar onakvu kakvu zahteva Stolica.

Znatno produktivniji na tom planu protiv Radničkog bio je Svetozar Marković. Kad bi povratnik iz Olimpijakosa dobio loptu pas ka centralnim ili bočnim vezistima bio bi sigurniji, precizniji i po pravilu duži. A to Stolica i njegovi saradnici cene i zahtevaju kao model kojim pokušavaju da naude rivalima. Zato će biti interesantno hoće li Igor Vujačić uspeti da unapredi sebe u tom segmentu ili će, možda, fudbaleri TSC-a koristiti njegove nešto slabije „ulaske u igru“ da ga primoraju na grešku.

Mnogi statistički parametri su pokazali da je Igor Vujačić u Nišu bio jedan od najuticajnijih fudbalera crno-belih, međutim, za kvalitativan skok je nephodno da proširi opus i, za početak, postane ono što je mladi Svetozar Marković. Začetnik akcija.

Kad je njihovo sprovođenje u pitanju, crno-beli se nadaju da će ostati golgeterski raspoloženi kao u početna dva kola Mozzart Bet Superlige kad su postigli sedam golova. S tim da bi protiv TSC-a u tome mogli da im pomognu Ljubomir Fejsa i Fuseni Dijabate. Nekadašnji reprezentativac Srbije se oporavio od bolesti, internacionalac iz Malija počeo da hvata ritam sa ekipom, realno je očekivati da dobiju šansu u drugom poluvremenu.

MOZZART BET SUPERLIGA – 3. KOLO

Petak

Javor - Novi Pazar 2:1 (2:1)

/Gojković 11, Luković 15 – Joksimović 27/

Subota

21.00 (1.30) Partizan (5.50) TSC (10.0)

21.00 (2.25) Radnik (3.15) Radnički Kragujevac (3.45)

Nedelja

18.55 (1.60) Čukarički (3.70) Napredak (6.25)

21.00 (1.57) Vojvodina (3.90) Spartak (6.25)

21.00 (1.90) Voždovac (3.45) Mladost GAT (4.20)


21.00 (16.0) Mladost Lučani (7.50) Crvena zvezda (1.17)


Odloženo

Kolubara – Radnički Niš


 



tagovi

FK PartizanIgor VujačićMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara