Ilustracija (©Starsport, ©Reuters)
Ilustracija (©Starsport, ©Reuters)

Ilić dobio autobus pojačanja, Božinov postao trener, otac i sin Miljanović predvode debitanta

Vreme čitanja: 7min | pet. 14.07.23. | 12:10

Ovog petka od 17.45 susretom Pirina i Beroea u Blagoevgradu počeće 76. šampionat Bugarske. Na terenima od Sofije do Varne gledaćemo trojicu srpskih fudbalera, Lazara Tufegdžića (CSKA), Nedeljka Piščevića (CSKA 1948) i Miloša Petrovića (Lokomotiva Plovdiv)

Nismo dugo čekali na početak nove fudbalske sezone, ovog petka kreću dva šampionata na Starom kontinentu – rumunski i bugarski. U ovom tekstu bavićemo se Bugarima, nama verovatno interesantnijem zbog većeg broja srpskih fudbalera koji nastupaju tamo. Čast da otvore 76. šampionat imaće Pirin i Beroe, koji će se od 17.45 časova sastati u Blagoevgradu. Nešto posle njih, od 20 časova, na teren će i fudbaleri aktuelnog šampiona Ludogoreca, koji će gostovati debitantu u eliti Levskom iz Krumovgrada.

Ludogorec je osvojio poslednjih 12 šampionata, ali ovih nedelja mnogo više stranice bugarskih medija pune vesti iz CSKA Sofije. Najtrofejniji klub te zemlje je u fokusu, utisak je da su Armejci konačno dočekali svojih pet minuta i da će ove sezone možda po prvi put ove decenije da budu favoriti za osvajanje titule.

Izabrane vesti

Proletos ona im je izmakla u samom finišu. Preciznije, u pretposlednjem i poslednjem kolu, kada je CSKA ispustio prvo mesto. Uprkos tome, nekadašnji strateg Čukaričkog Saša Ilić je ostao na klupi, smatraju u Sofiji da je stvorio šampionsku atmosferu i da će baš on doneti Armejcima tu 32. titulu, na koju se čeka od 2008. godine.

Uložio je CSKA najviše novca od svih klubova u ligi na pojačanja. Samo na obeštećenja, klub čiji je jedan od suvlasnika legendarni reprezentativac Hristo Stoičkov, potrošio je nešto više od 3.000.000 evra. Ilić je dobio čitav autobus novih fudbalera, pristizali su sa gotovo svih kontinenata. Iz Južne Amerike talentovani kolumbijski štoper Brajan Kordoba (Amerika Kali) za 1.200.000 evra, a iz Severne Amerike napadač meksičke Toluke Mičael Estrada na pozajmicu. Iz Afrike je došao Sejni Sanjang, gambijski bek iz Hoksa, plaćen 100.000 evra, a iz Azije je stigao krilni napadač Bejtara iz Jerusalima Danilo Asprilja za 180.000.

20.00: (11,0) Levski Krumovgrad (5,20) Ludogorec (1,25)

Najskuplje pojačanje ipak je došlo iz evropskog fudbala, ofanzivac francuskog drugoligaša Grenobla i reprezentativac Gvadalupea Matijas Faeton, na kojeg je CSKA izdvojio čak 1.800.000 evra. Faeton ima samo 23 godine, minule sezone je u Ligi 2 postigao devet pogodaka na 37 mečeva, a Bugari su ubeđeni da će baš on da bude kapitalac koji pravi razliku. Uz to, Armejci su i dalje aktivni na pijaci, u potrazi su za još jednim veznim fudbalerom, a pominje se da bi mogao uskoro ekipi da se priključi Nikola Ilijev iz milanskog Intera.

Pitanje je zbog toga kakva je sudbina bivšeg veziste subotičkog Spartaka, koji je prošao omladinsku školu Crvene zvezde, Lazara Tufegdžića, kojem bi ovo trebalo da bude druga sezona u CSKA. Prošle je 26-godišnji plejmejker zabeležio 33 nastupa, uz učinak od tri pogotka i šest asistencija. Tufegdžić je propustio pripreme u Austriji zbog povrede, zato neće biti u konkurenciji za početak prvenstva, a nije isključeno da napusti Sofiju tokom leta. Jer, CSKA ima problem sa igračima koji nemaju pasoš neke zemlje iz Evropske Unije, takvih je devet trenutno na platnom spisku, a samo petorica mogu da budu zajedno u konkurenciji za jedan prvenstveni meč.

Matijas Faeton (©AFP)Matijas Faeton (©AFP)

Ludogorec nema takvih problema, on ukupno ima samo šestoricu igrača koji su izvan EU: Argentinskog napadača Matijasa Tiseru, Brazilce Rika, Kaja Vidala, Pedra Enrikea i Pedra Naresija, te vezistu iz Angole Manuela Luisa Šoua. Potpuno neverovatno, s obzirom na to da za Ludogorec igraju čak 23 stranca, što čini nešto više od 76 odsto ekipe. Međutim, primera radi Afrikanac Bernard Tekpeti je dobio bugarsko državljanstvo, Brazilac Nonato ima i italijanski pasoš, pa u Razgradu nema problema.

Nije bilo puno transfera u ovom prelaznom roku. Otišao je Igor Tijago u Klub Briž za 7.900.000 evra, dok su došli samo Son iz Levantea za 100.000 evra i Marsel Hajster iz Fehervara kao slobodan igrač. Zvezda tima je i dalje bugarski reprezentativac Kiril Despodov, koji je i dalje u ekipi iako je delovalo da će se preseliti u Englesku. Prethodnih nedelja je pregovarao sa članom Čempionšipa Blekbernom, klubovi se nisu dogovorili oko procenata, pa je krilni napadač i dalje u Razgradu. Odigrao je svih 90 minuta prošlog utorka u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Ludogorec se obrukao i izgubio u Prištini od Balkanija sa 2:0.

Popravni će imati sledeće nedelje, moraće u Razgradu da juri debeo minus. Pre toga odigraće taj prvenstveni meč protiv Levskog iz Krumovgrada, kluba koji je nepoznat čak i većini bugarskih navijača. Reč je o novom imenu u bugarskom fudbalu, debitantu, koji će ove sezone biti najjužniji predstavnik elite.

Sam klub je osnovan 2005. godine pod imenom Krumovgrad i igrao je po amaterskim rangovima sve do 2021, kada je po prvi put ušao u treći rang. Tada je gazda Basri Sarov očigledno počeo da ulaže malo više novca, a i ime kluba je promenio u Levski. Angažovao je bivšeg trenera Ludogoreca i CSKA Stefana Genova da ga uvede u drugi rang, dok ga je prošle sezone do elite doveo Nemanja Miljanović.

Nemanja Miljanović (©YouTube)Nemanja Miljanović (©YouTube)

Reč je o 51-godišnjem strategu rođenom u Tesliću, koji ima pasoše Švedske i Srbije. Nekada je bio strateg Elfsborga, Mladosti iz Doboja i Borca iz Banjaluke, a u Krumovgrad je stigao u januaru ove godine. Zanimljivo, sa sobom je poveo i sina Daniela Miljanovića, 22-godišnjeg vezistu koji je svojevremeno igrao za omladinsku reprezentaciju Švedske. Njega je trenirao i u Doboju, prvi deo prošle sezone je proveo u Tekstilcu iz Dervente, a u bugarskoj Drugoj ligi je odigrao 16 mečeva tokom proleća.

Naravno, od Miljanovića i njihovog Levskog iz Krumovgrada se ne očekuje puno ove sezone, ali ni od njegovog daleko slavnijeg imenjaka iz Sofije. Plavci godinama već muku muče sa finansijama, iako će igrati ove sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencije tokom leta su imali problem da sastave koliko-toliko konkurentan tim.

Prvo im je trebalo nekoliko nedelja da pronađu trenera, pošto nisu uspeli da se dogovore sa Savom Miloševićem, a na kraju su jedva uspeli da privole Nikolaja Kostova da sedne na klupu. Njemu će prvi pomoćnik da bude nekadašnji napadač Partizana i reprezentacije Bugarske Valeri Božinov, koji će tako u matičnom klubu da započne i trenersku karijeru. On će praktično volontirati ove sezone, sa ciljem da vidi ima li ono što je potrebno da bude trener.

Probaću da napredujem, na isti način kao što sam napredovao kroz život i kao igrač. Ambiciozan sam, osećam strast i imam jasne ciljeve u životu. Siguran sam da ću posle Levskog dobiti priliku da odem u Italiju. Uostalom, tamo sam igrao godinama i imam puno kontakta“, kazao je Božinov.

Levski nije uspeo da dovede još uvek nijedno pojačanje, samo je prekomandovao nekoliko omladinaca u prvi tim, dok je imao jedan odlazak. Hrvatski defanzivac Ante Blažević je napustio Sofiju kao slobodan igrač i sada je u potrazi za novim angažmanom. To ni nije veliki gubitak, s obzirom na to da je za Bugare prošle sezone odigrao samo jedan meč.

U bugarskom šampionatu, pored Tufegdžića, nastupaju još dvojica srpskih fudbalera. Defanzivni vezista Nedeljko Piščević, bivši član kragujevačkog Radničkog, Javora i Rada, ovog leta je došao u CSKA 1948 iz banjalučkog Borca. Piščević je pojačanje za Evropu, „lažni CSKA“ će igrati od 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije, a rival će mu 27. jula i 3. avgusta biti rumunski FCSB.

Miloš Petrović (©Starsport)Miloš Petrović (©Starsport)

U Bugarskoj već duže vreme igra 33-godišnji desni bek Miloš Petrović, član Lokomotive iz Plovdiva. Nišlija je drugi mandat u tom klubu otpočeo na leto 2021. godine, kada se vratio iz Ksantija, a prethodno je još dve i po godine igrao za Lokomotivu. U Srbiji je Petrović nastupao samo za Radnički iz Niša. Prošle sezone je iskusni defanzivac zabeležio 25 nastupa, s tim da su bugarski mediji pisali da ga je trener Aleksandar Tomaš precrtao i da neće računati na njega ove sezone. To znači da bi uskoro Petrović mogao da promeni klub.

Prvenstvo Bugarske će se i ove sezone igrati po istom sistemu kao prošle. To znači da će se najpre odigrati 30 kola ligaškog dela šampionata (dvokružno, svako od 16 prvoligaša igra sa svakim po dva puta), posle čega će tabela da bude podeljena na tri dela. Najboljih šest ekipa će igrati za titulu, međusobno će odigrati još pet kola plej-ofa (bodovi se prenose iz lige, ali ne dele kao u Rumuniji ili što je jedno vreme bilo kod nas). Timovi koji završe od sedmog do 10. mesta igraće baraž za Ligu konferencije, pobednik te grupe će protiv jedne ekipe iz plej-ofa (trećeg ili četvrtog iz konačnog plasmana, u zavisnosti od ishoda u kupu) igrati za plasman u Ligu konferencije. Najslabijih šest ekipa će igrati plej-aut, poslednja dva će ispasti iz lige, dok će 14. da igra baraž protiv drugoligaša.

Prošle sezone su tako iz elite ispali Septemvri iz Sofije i Spartak iz Varne, dok je Beroe preživeo baraž. Pored Levskog iz Krumovgrada u prvu ligu se iz drugog ranga plasirao Etar.

Liga će se sada igrati u 11 različitih gradova, od čega najviše klubova ima prestonica Sofija – pet. Pored dva CSKA i Levskog, iz Sofije su još i Lokomotiva i Slavija. Više od jednog prvoligaša ima samo još Plovdiv, kojeg predstavljaju Botev i Lokomotiva.

BUGARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

17.45: (2,35) Pirin Blagoevgrad (3,15) Beroe (2,95)

20.00: (11,0) Levski Krumovgrad (5,20) Ludogorec (1,25)

Subota

17.45: (2,15) Levski Sofija (3,10) CSKA 1948 Sofija (3,40)

20.00: (2,40) Arda (3,10) Černo More (2,95)

Nedelja

17.30: (2,35) Lokomotiva Plovdiv (3,10) Botev Plovdiv (3,00)

20.00: (10,0) Haber (4,70) CSKA Sofija (1,30)

Ponedeljak

17.30: (1,85) Lokomotiva Sofija (3,40) Botev Vraca (4,10)

19.45: (3,35) Etar (3,15) Slavija Sofija (2,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Bugarska 1Saša IlićCSKA SofijaValeri BožinovLudogorec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara