Fijasko (Reuters)
Fijasko (Reuters)

Istorijska blamaža Srbije u Engleskoj! Orlići primili devet golova, a mogli su još

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.10.23. | 22:44

Englezi sa nekoliko premijerligaških asova ali i petoricom iz Čempionšipa naneli našoj reprezentaciji najteži poraz u istoriji

Englezi su aktuelni evropski prvaci. Letos su pokorili Evropu bez primljenog gola. Imaju premijerligaške igrače vredne po nekoliko desetina miliona evra naspram naših superligaških. Mlada reprezentacija Engleske je svaki put kroz istoriju pobedila vršnjake iz Srbije kada bi se sastali. Sve je bilo na strani Ostrvljana.

Ali ovolika razlika u klasi nikad nije bila! Ovo večeras u Notingemu je bila najveća blamaža u istoriji srpskog fudbala. Izabranici Dušana Đorđevića su zabeležili najubedljiviji poraz ovdašnjeg reprezentativnog fudbala. Računajući i seniore, i mladu reprezentaciju pod kojim god imenom (Jugoslavija, Srbija i Crna Gora, Srbija) da je igrala.

Izabrane vesti

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nade engleskog fudbala su nanele rezultatsku katastrofu Orlićima i deklasirali ih – 9:1. Čak je moglo rezultatski da bude još gore da na golu nije bilo Veljka Ilića iz TSC-a. Golman koji je primio devet golova je bio naš najbolji pojedinac.

Jasno je da su izabranici Dušana Đorđevića uglavnom sastavljeni od superligaških igrača večeras bili autsajderi ali smo se nadali makar nešto jačem otporu i većoj borbi. Kolika je kvalitativna razlika između mladih fudbalera iz Engleske i Srbije videli smo nedavno u susretu omladinaca Mančester Sitija i Crvene zvezde, a večeras smo svedočili još brutalnijoj demonstraciji sile. Kao da su oni igrali sa A timom a mi sa omladincima. Defintivno nije izgledalo kao susret vršnjaka. Neuporedivo. 

Ni spuštanje Mihajla Ilić i Stefana Mitrovića iz A reprezentacije nije pomoglo selektoru Dušanu Đorđeviću da izvede konkurentiji tim Englezima. Ni inostrana pojačanja Mihailo Stevanović i Aljoša Vasić nisu odskakali od superligaških igrača kojih je u startnih 11 najviše bilo iz Čukaričkog (Rogan, Subotić, Stanković), plus Lučić iz Zvezde, Ergelaš iz Novog Pazara i golman Ilić. U sivilo se uklopio i napadač Marko Lazetić koji ne deluje da je napravio bilo kakav iskorak za skoro dve godine u inostranstvu.

Englezi čak nisu ni izveli najjači tim koji imaju na raspolaganju. Tek dvojica startera (golman Traford i Kol Palmer) i dvojica rezervista (Noni Madueke i Harvi Eliot) iz letošnjeg finala protiv Španaca. Plus Riko Luis kao zvučno ime i još samo levi bek Džarad Brantvajt iz Evertona od premijerligaških igrača. Ostatak startnih 11 su bila petorica momaka iz Čempionšipa: štoperi Hamfriz i Kresvel, vezisti Hekni i Filodžin i napadač Delap. Ali očigledno da se i u Čempionšipu igra jači fudbal nego u elitnom rangu srpskog fudbala.

Već posle 20 minuta igre, domaći su mogli da vode 3:0. Ali Veljko Ilić je prvo izvadio šut Filodžina ispod prečke, potom je Kresvel umakao Lazetiću na skoku i promašio zicer sa pet metara, da bi Ilić u 16. minutu skinuo šut Filodžina sa peterca posle prelepe akcije Luisa i Maduekea koji su igrali duple pasove i udarali štikle. Ko zna koliko puta su domaći fudbaleri večeras odigrali petom iz prve… Ogromna je to razlika u brzini, snazi, tehnici... Svim fudbalskim elementima. Njih treniraju najbolji treneri na svetu u najboljim mogućim uslovima na savršenim terenima. Zato i igraju fudbal koji je vek ispred njihovih vršnjaka iz Srbije.

Noni Madueke se poigravao sa našim igračima večeras. Delovao kao Golijat pored naših davida. Napraavio je pakao Ergelašu i Subotiću preko čije strane su domaći stvorili najveći broj šansi. Englezi su držali loptu preko 70 odsto u posedu, naš najsitureniji igrač Lazetić je uglavnom stajao na 40 metara od svog gola. Delovalo je da izabranici Lija Karslija mogu da stvore šansu kad hoće i da nekad žele da se ušetaju u gol. Srbija za 25 minuta igre nije imala nijedan šut.

I onda je povela! Pravo niotkud je sevnula sjajna akciju koju je počeo i završio Vladimir Lučić posle dodavanja sa Stankovićem i Vasićem.

Ali vođstvo je bilo samo zavaravanje realne slike na terenu. Englezi su već do poluvremena napunili mrežu Orlića. Prvi gol ih je častio Veljko Ilić koji je dodao loptu u noge Filodžinu, a ovaj mu zakucao projektil pod prečku. Madueke je nastavio da pravi dar mar po desnom krilu, petom je u šansu lasnirao Palmera kojem je Ilić odrbanio šut, ali je Filodžin bio na pravom mestu da servira zicer na prazan gol za Delapa. Furiozan finiš poluvremena u dubokoj nadoknadi je krunisao Liverpulov Harvi Eliot pogodivši skoro na isto mesto kao Filodžin pre njega.

Ali najgore je tek sledilo...

Ništa naš selektor nije menjao na poluvremenu i Orlići su u drugom delu izašli kao jaganjci na klanje. Sevalo je sa svih strana. Madueke se uozbiljio i rešio da popuni statistiku. Prošetao se kroz srpsku odbranu u 53. minutu za 4:1, a šest minuta kasnije drugim golom bacio petardu u mrežu Ilića koji je zajedno sa ostatakom ekipe potonuo u drugom poluvremenu.

Pravio je Đorđević tada izmene ali je bilo kasno i ništa se nije promenilo. Englezi su nastavili da melju i da se irgaju fudbala. Filodžin je upisao drugi gol za 6:1, da bi od 87. do 91. minuta Orlići poput razbijene bande podigli belu zastavu i primili još tri gola, ispisavši negativan rekord srpskog fudbala. Autogol štopera Subotića najbolje oslikava stanje naše odrbane i igru Srbije večeras.

I da su Orlići ostali na šest primljenih golova i da su primili dvocifren broj, utisak bi bio isti. Mlada reprezentacija Srbije je izašla bez ideje kako se suprostaviti Engleskoj. Što je još gore, bez hrabrosti. Engleska je bila bolja za toliko koliko je htela i stavila do znanja da je njeno prvo mesto u grupi, a da Orlićima ostaje da se mere sa sebi ravnima poput Ukrajine, Azebejdžana, Luksemburga i ostalih. To što naše mlade reprezentacije nije bilo među učesnicima na poslednja dva Evropska prvenstva i što su primili devet golova večeras, ima veze jedno s drugim.

2. kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

ENGLESKA - SRBIJA 9:1 (3:1)

/Filodžin 38, 63, Delap 42, Eliot 45+7, 90+1, Madueke 53, 59, Subotić 87ag, Rouv 89 – Lučić 27/

Stadion: Siti Graund, Notingem; Gledalaca: 30.404; Sudija: Sven Jablonski (Nemačka)

ENGLESKA (4-3-3): Traford – Luis, Hamfriz, Kresvel, Brantvajt (od 76. Kvansa) – Palmer (od 52. Livramento), Eliot, Filodžin (od 68. Mekati) – Hekni, Madueke (od 68. Bajno Gitens), Delap (od 68 Rouv).

SRBIJA (4-3-3): Ilić – Rogan, Subotić, Ilić, Ergelaš – Stanković (od 66. Lukić), Vasić (od 58. Miladinović), Stevanović (od 84. Matić) – Mitrović, Lazetić (od 58. Pantović), Lučić (od 84. Jojić).



tagovi

mlada reprezentacija Srbijemlada reprezentacija engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara