Mateo Retegi (©AFP)
Mateo Retegi (©AFP)

Italija zaboravila na njen čuveni defanzivni sistem catenaccio

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.03.24. | 14:56

Azuri večeras igraju sa Ekvadorom u Nju Džersiju

Italijanska i ekvadorska fudbalska reprezentacija trenutno su u Sjedinjenim Američkim Državama, gde će odigrati test meč u Red Bul areni u Njujorku. La Tri definitivno ambiciozno pristupa ovom duelu, jer su Južnoamerikanci neporaženi u šest međunarodnih mečeva. Međutim, Azuri su izgubili samo jedan od osam poslednjih međunarodnih sukoba.

Aktuelni šampioni Evrope pobedili su u četvrtak u SAD Venecuelu sa 2:1 i želeli bi da nastave sa implementiranjem promena u selekciji. Protiv La Vinotinta prosečna starost startne postave bila je samo 25,7 godina. Italija je takođe ostala neporažena u dve prethodne međunarodne utakmice protiv Ekvadora - pobeda i remi. Međutim, da li će biti ostvaren još jedan trijumf zavisi u velikoj meri od toga da li Azuri mogu da probiju odbrambeni bedem Ekvadoraca. U prijateljskoj utakmici protiv Gvatemale koji je završen slavljem od 2:0, selekcija Ekvadora je četvrtu utakmicu zaredom završila bez primljenog gola. Sveukupno, Južnoamerikanci su primili pet pogodaka u 10 poslednjih utakmica.

Izabrane vesti

Poslednju fazu obeležili su značajni usponi i padovi italijanske reprezentacije. S jedne strane, Azuri su osvojili drugu titulu prvaka Evrope posle 1968. na EURO 2021. U međuvremenu, Italijani su razočarali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i 2018. i 2022. godine.

21.00: (2,25) Italija (3,30) Ekvador (3,60)

Ipak, na evropskom nivou i dalje im ide dobro, što podvlači i učinak u Ligi nacija. Italija je pobedila u grupi sa Mađarskom, Nemačkom i Engleskom, ali je potom podbacila u polufinalu Lige nacija protiv Španije izgubivši sa 2:1.

Na EURO 2024, selektor Lučano Spaleti će predvoditi Azure u odbrani titule, a pod njim je Napoli prošlog leta osvojio prvi skudeto u 33 godine. Do sada, doprinos 65-godišnjaka izgleda solidno. Desio se samo poraz od 3:1 na gostovanju u Engleskoj. Ostalih šest međunarodnih mečeva pod Spaletijem nije izgubljeno - četiri pobede, dva remija.

Pod Spaletijem, Italija ne zna za njen čuveni defanzivni sistem catenaccio, a umesto toga, Azuri su izuzetno efikasni. Italija je postigla 18 golova u osam poslednjih međunarodnih utakmica.

Protiv Venecuele, Mateo Retegi iz Đenove postigao je dva gila u svojoj tek petoj utakmici u A selekciji. Zanimljivo, čak 13 igrača koji su krenuli na put u SAD ima manje od 10 mečeva za Italiju.

Reprezentacija Ekvadora debitovala je na Svetskom prvenstvu 2002. godine i izgubila svoju prvu utakmicu na Mundijalu od sadašnjeg protivnika Italije sa 2:0, golovima Kristijana Vijerija. Od tada je La Tri četiri puta učestvovao na Svetskim prvenstvima i propustio je samo turnire u Južnoj Africi 2010. i Rusiji 2022.

Grupa trenera Feliksa Sančeza Basa želi da se ponovo domogne Mundijala 2026. i trenutno je na putu da to učini uprkos svim izgledima. Timu su oduzeta tri boda tokom poslednje utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo zbog lažnog izvoda iz matične knjige rođenih igrača Bajrona Kastilja.

PRIJATELJSKA UTAKMICA (NJU DŽERSI)

Nedelja

21.00: (2,25) Italija (3,30) Ekvador (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Prijateljske utakmicefudbalska reprezentacija Italijereprezentacija EkvadoraLučano Spaleti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara