Detalj sa derbija (© AFP)
Detalj sa derbija (© AFP)

Kad su ovo preživeli valjda su zaslužil pehar: Sen Žiloaz igra protiv krvnika iz prošle sezone, ali mora da sačeka uslugu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.05.23. | 15:46

Antverpen propustio veliku šansu da postane šampion, kolo pre kraja prvenstva Belgija dva kandidata poravnata na vrhu

Kad igra Union Sen Žiloaz jedino je sigurna drama. Bila je prošle godine kad je vodio trku maltene od početka do pred kraj, posustao u plej-ofu i dozvolio Klub Brižu da ga obiđe, a biće i ove protiv, kako to samo sudbina ume da udesi, aktuelnog prvaka Belgije. Ako jedan od atraktvinijih timova za gledanje u državi – a bogami i Evropi – savlada Klub Briž, a Antverpen ne bude bolji na gostovanju Genku, osvojiće titulu posle 88 godina! Bila bi na taj način ispravljena sportska nepravda od pre 12 meseci, mada je i u ovom ciklusu sastav Karela Geretsa zaslužio pehar.

Koliko će biti napeto narednog vikenda jasno je ako se zna da bi posle 55 leta šampionski naslov mogao da osvoji Antverpen i tako krunše izvanrednu sezonu, uspon kluba koji beleži sjajne rezultate na domaćoj i internacionalnoj sceni u poslednjih nekoliko godina. Za to mu je potrebno da dobije Genk, ali savladati tim koji je dugo vodio i osnovni deo prvenstva završio kao prvoplasirani (doduše, bodovno poravnat sa Unionom) je sve samo ne lako.

Izabrane vesti

To znači da će u poslednjem kolu temperatura u Pro ligi dostići tačku ključanja. Antverpen i Union Sen Žiloaz su sa po 46 bodova izjednačeni na vrhu, ekipa Marka van Bomela ide u goste Genku, dok Žuti čekaju Klub Briž. Antverpenu pobeda ganataje naslov, dok je trenutno drugoplasiranom timu neophodan trijumf i kiks rivala.

Sve je moglo da bude rešeno još tokom nedeljnog popodneva, jer je do deset minuta pre kraj Antverpen imao krunu na glavi. Vodio je 1:0 zahvaljujući pogotku Vinsenta Jansena, njegovom čak 17. ove sezone, na dodavanje Kalvina Stengsa i tad je delovalo da će Holanđani u gradu dijamanata osigurati prvu titulu posle 1957. Da, baš Holanđani, jer je na klupi Mark van Bomel, u kancelariji od prošle godine na direktorskoj funkciji Mark Overmars posle neslavnog rastanka sa Ajakom.

Publika na stadionu Busuli bila je u transu, njihovi miljenici su dominirali, imali šanse da steknu dva gola viška, čak i igrača više posle isključenja Senea Linena sredinom drugog poluvremena... Potom je baš Van Bomel možda nesvesno naredio povlačenje, zamenio strelca Jansena veznjakom Mandelom Keitom i to kao da je prestavljalo poziv gostima da krenu napred.

Do 80. minuta Union Sen Žiloaz ništa vredno pomena nije napravio na protivničkoj polovini. Čak i u tom ključnom napadu udarce Kamerona Puertesa blokirao je Artur Vermeren, samo što se ispostavilo da je iz drugog pokušaja učinio to nespretno i autogolom sprečio već započetu žurku. Bio je to prvi šut iz okvira gola kojim je Union potvrdio status ekipe koja nikad ne odustaje i ako je poklekao prošle godine, red je da mu se sad vrati...

ŽUPILER PRO LIGA, PLEJ-OF - PRETPOSLEDNJE, 5. KOLO

Nedelja

Antverpen – Union Sen Žiloaz 1:1 (1:0)

/Jansen 14 – Vermeren 80 ag/


18.30: (2,20) Klub Briž (3,60) Genk (3,15)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Union Sen ŽiloazAntverpenŽupiler Pro liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara