Oreljen Čuameni (©AFP)
Oreljen Čuameni (©AFP)

Kako je Sesk Fabregas od Čuamenija napravio igrača za Real Madrid

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.06.22. | 19:08

Francuski vezista spreman za novo poglavlje u karijeri

Tek što je osvojio Ligu šampiona sa Real Madridom, Eduardo Kamavinga se preselio u mladu reprezentaciju Francuske, gde je u razgovoru za tamošnje medije poručio da se nada da će njegov sunarodnik Oreljen Čuameni stići na stadion Santjago Bernabeu u narednim danima.

Sveže krunisani kralj Evrope spreman je da fijasko sa Kilijanom Mbapeom prebrodi kupovinom drugog francuskog igrača, ovog puta veziste koji uz pomenutog Kamavingu obećava da će postati top klasa u godinama koje slede.

Izabrane vesti

Danima se vodeći madridski listovi bave Čuamenijevim transferom, da Monako traži 80.000.000 evra koje je Real spreman da plati kako ne bi doživeo novi poraz na fudbalskoj pijaci, a izgleda da je i momak koga mnogi porede sa Ngoloom Kanteom spreman da napusti Kneževinu posle dve i po godine rasta i razvoja.

Četvrtak, 20.45: (2,25) Španija (3,25) Portugalija (3,60)

Jedan od najzaslužniji za ono što Čuameni danas predstavlja na fudbalskoj mapi je Robert Moreno, čovek koji ga je doveo u Monako u vreme dok je bio na klupi. Rođeni Katalonac ipak nesebično ističe da je u kompletnom procesu Čuamenijevog napretka veliku ulogu imao – Sesk Fabregas.

Jedan od najboljih kreativnih vezista novijeg doba u poznim igračkim godinama sve više je okrenut ka tome da novim generacijama prenese bogato iskustvo i pomogne im da izrastu u vrhunske fudbalere.

“Sa njim (Oreljenom) je od početka radilo na vežbama u specifičnim okolnostima, postavljali su mu se novi izazovi i situacije iz kojih je trebalo da pronađe adekvatan odgovor. Sesk Fabregas je stalno sa njim, znam da su i kasnije radili mnogo zajedno, a Oreljen je od prvog dana imao neverovatnu želju da uči i upija. Naravno, pravi i greške koje su tipične za igrača tog životnog doba“.

Moreno je brzo shvatio da uz Seska Čuameni može značajno da napreduje i zato su redovno organizovani individualni treninzi na kojima su njih dvojica zajedno prolazili razne poligone, situacije iz igre, a kroz razgovore Španac je svog mladog naslednika pripremao za utakmice koje ga čekaju kroz karijeru.

Interesantno, Robert Moreno je trener Monaka postao nekoliko sedmica pre Čuamenijevog dolaska, a u odsustvu sportskog direktora on je obavljao nekoliko sedmica funkciju menadžera. Njegov zadatak bio je da popuni praznine koje su nastale odlascima Adrijena Silve i Tjemuea Bakajoka. Tada je prvom čoveku kluba Dmitriju Ribolovljevu predstavio plan za dovođenje trojice mladih igrača – Jusufa Fofane, Tomaša Součeka i Oreljena Čuamenija.

“Čuamenija sam video kao stratešku kupovinu jer sam u njemu odmah video beskrajni potencijal i to da odmah može da zaigra u prvom timu, da može mnogo toga dobrog da donese“, rekao je Moreno i dodao:

“Da bih ga doveo, morao sam da ga zovem mnogo puta i ubeđujem na svom slabašnom francuskom jeziku“.

Morenov boravak u Monaku završio se u leto 2020, a Čuameni je nastavio svoj rast u klubu gde je skupio osam golova i sedam asistencija na 95 utakmica. Danas se njegova vrednost procenjuje na 80.000.000 evra, a u Real Madridu ga vide kao naslednika Tonija Krosa.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Oreljen ČuameniReal MadridMonako

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara