Ko će u Katar? (©Reuters)
Ko će u Katar? (©Reuters)

Kalkulacije pred dane odluke: Ko ide direktno na Mundijal u Kataru, a ko će u baraž?

Vreme čitanja: 9min | čet. 11.11.21. | 08:06

Samo su Nemačka i Danska sigurni putnici na Svetsko prvenstvo naredne godine, a preostala dva kola rešiće ostale nedoumice oko plasmana na najveće reprezentativno takmičenje. Srbija čeka pomoć Iraca ili mora da slavi u Lisabonu protiv Portugalije za prvo mesto u Grupi A

Šest dana pakla na Starom kontinentu. Ko će direktno u Katar, a ko će morati u baraž na putu do Svetskog prvenstva naredne godine odlučiće poslednja dva kola. Zasad, samo su Nemačka i Danska već vizirali karte za najveće planetarno reprezentativno takmičenje. Osim ove dve selekcije još devet su izborili makar baraž, a to su Srbija, Belgija, Italija, Portugalija, Španija, Rusija, Švajcarska, Hrvatska i Francuska.

Podsetimo, Evropa daje 13 predstavnika na Mundijal u Kataru krajem naredne godine. Pobednici svih 10 grupa će izboriti plasman, a ostala tri mesta rešiće baraž u kome će se naći 12 reprezentacija, 10 drugoplasiranih selekcija i dve po plasmanu u Ligi nacija (Francuska je osvojila ovo takmičenje posle pobede u finalu protiv Španije u Milanu).

Izabrane vesti

Tih 12 reprezentacija će biti podeljeni u tri grupe sa po četiri reprezentacije, a samo će pobednici putovati na SP. Na svakom od ovih turnira će se igrati polufinale i finale.

GRUPA A - Srbija ili Portugalija, odluka pada u Lisabonu

U našoj grupi situacija je jasna. Srbija i Portugalija odlučuju o prvom mestu i direktnom plasmanu u Katar. Ostale tri reprezentacije – Republika Irska, Luksemburg i Azerbejdžan nemaju ni teoretske šanse. Orlovi imaju bod više, ali Portugalci imaju meč manje. Pošto u ovom ciklusu odlučuje gol-razlika, a ona je na strani Kristijana Ronalda i drugova, Srbiji večeras (20.45) u Dablinu igra samo pobeda domaćina protiv šampiona Evrope iz 2016. godine.

U slučaju nerešenog ishoda, Portugalci će izbiti na prvom mesto jer imaju +12, a četa Dragana Stojakovića Piksija +8. U tom slučaju, Srbiji samo pobeda u nedelju u Lisabonu igra za prvo mesto. Portugalci bi s dva nerešena ishoda u preostala dva kola rešili pitanje pol-pozicije. Srbiji odgovara bod u Lisabonu, samo ako četa Fernanda Santosa bude poražena večeras na Ostrvu.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

18.00: (2,60) Azerbejdžan (3,05) Luksemburg (3,20)

20.45: (10,0) Republika Irska (4,90) Portugalija (1,38)

GRUPA B - Španija ili Švedska, Grcima igra samo teorija za baraž

Pred poslednja dva kola, Švedska je lider sa 15 bodova, dva više od Španije, dok teoretske šanse za baraž ima i Grčka sa devet. U četvrtak se igraju dve utakmice koje bi mogle da odrede sudbinu ove tri selekcije. Skandinavci imaju lakši posao u Batumiju protiv otpisane Gruzije, dok Furija ide na noge Helenima u Atini. Ako bi Skandinavci očekivano pobedili u gostima, a Španci odigrali bar nerešeno, onda bi Švedska i pre duela u nedelju protiv Španije u Sevilji obezbedila prvo mesto i direktan plasman u Katar.

Grci moraju da pobede i favorizovanu četu Luisa Enrikea večeras, ali i u nedelju takozvano Kosovo, uz uslov da u poslednjem kolu Furija ne pobedi Švedsku u Sevilji. Španci kao vicešampioni Lige nacija sigurno su makar u baražu. Ako ne bude iznenađenje, pa i Šveđani i Španci večeras slave u gostima, onda će duel u Andaluziji u nedelju da odluči o prvom mestu i putniku u Katar. Plavo-žutima bi u tom slučaju odgovarao i remi.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

18.00: (8,00) Gruzija (4,20) Švedska (1,50)

20.45: (8,50) Grčka (4,40) Španija (1,47)

GRUPA C – Italija i Švajcarska jure gol-razliku

Zanimljiva je situacija u Grupi C gde su Italija i Švajcarska poravnati sa 14 bodova. Azuri imaju bolju gol-razliku za dva pogotka. Ključan će biti meč u petak na rimskom Olimpiku. Pobeda bi dovela na prag Katara jednu od ovih dveju selekcija, ali u slučaju remija na Apeninima u poslednjem kolu bi obe reprezentacije jurile što ubedljivije pobede. Lakši zadatak bi imala Švajcarska na svom terenu u Lucernu protiv Bugarske, dok evropski šampion ide u Belfast na noge Severnoj Irskoj. Bugari na trećoj poziciji ne mogu nikako do baraža jer imaju samo još jedan duel do kraja, a šest bodova manje u odnosu na Italijane i Švajcarce.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

20.45: (1,65) Italija (3,70) Švajcarska (6,50)

20.45: (1,47) Severna Irska (4,40) Litvanija (8,50)

GRUPA D – Francuzi na pragu Katara, BiH sa svih šest bodova sigurno druga

Najkomplikovanija situacija je u Grupi D. Četiri reprezentacije su u igri za prvo mesto. Francuska je kao pobednik Lige nacija izborila makar baraž, ali svetski šampion je na pragu Katara gde će da brani krunu iz Rusije pre tri godine. Galski petlovi imaju tri boda više od Ukrajine, uz meč manje. Ukoliko u subotu pobede fenjeraša Kazahstan u Parizu sigurno su prvi bez obzira na rezultate poslednjeg kola. Mogli bi da izgube od Finske u Helsinkiju.

Čudo bi trebalo da se dogodi da se to ne ostvari, pa je branilac titule iz Rusije blizu direktnog odlaska u Katar. Bitka će se voditi za drugo mesto i baraž. Ukrajina ima bod više od Finske i dva od Bosne i Hercegovine, ali i meč više. Zmajevi imaju dve utakmice na svom terenu u Zenici, protiv direktnih konkurenata Finske i Ukrajine. Sa šest bodova bi sigurno bili drugi. Finci imaju najteži zadatak jer moraju da pobede i Francusku i Bosnu i Hercegovinu da bi izborili baraž. Ukrajina je sigurno druga ako trijumfuje na Bilinom polju.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

15.00: (2,10) BiH (3,35) Finska (4,00)

20.45: (1,05) Francuska (17,0) Kazahstan (60,0)

GRUPA E – Belgijancima fali bod, bitka Čeha i Velšana za "kotu 2“

Belgijanci su viđeni kao direktni učesnici u Kataru. Za to im je potreban bod na svom terenu u Briselu protiv slabašne Estonije. Tada bi Đavoli imali 17 bodova, a teoretski do tog broja bodova može samo Vels, ali trenutno trećeplasirana selekcije sa Mundijala u Rusiji ima gol-razliku +17, a Ostrvljani samo +1, pa je sve jasno.

Vels je blizu drugog mesta jer ima isti broj bodova kao i Češka, ali utakmicu manje. Dovoljna su joj četiri boda u preostala dva kola. U subotu u Kardif stiže Belorusija, a onda sledi putovanje u Brisel na noge Belgiji kojoj taj meč verovatno ništa neče značiti. Češka mora da pobedi u utorak Estoniju na svom terenu i da čeka pobedu Đavola protiv Velšana. Česi imaju bolju gol-razliku za dva pogotka. Češkoj odgovara i dva remija selekcije sa Ostrva, naravno uz pobedu u Pragu protiv Estonaca.

GRUPA E

Subota

20.45: (1,03) Belgija (23,0) Estonja (55,0)

20.45: (1,20) Vels (7,25) Belorusija (18,0)


GRUPA F – Danci opušteni, Škoti blizu druge pozicije, nadaju se i Izraleci

Danska je hit ovih kvalifikacija. Sakupila je maksimalna 24 poena, i to bez primljenog gola, uz čak 27 datih. Pred poslednja dva kola, Austrija nema šanse za baraž. Najbliža drugom mestu je Škotska koja ima četiri boda više od Izraela i bolju gol-razliku za tri pogotka. Ostrvljani bi već u petak morali da reše pitanje baraža jer imaju zicer na gostovanju Moldaviji. Izraelce samo čudo vodi do nade da mogu na Mundijal. Potrebno je da pobede Austriju u Klagenfurtu i Farska Ostrva u Netanji, a da Škoti ne pobede Moldavce, ali ni Dance u poslednjem kolu. Sa svih šest bodova, a da Škotska osvoji samo dva, morali bi da bar pobede u te dve utakmice sa četiri pogotka razlike.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

18.00: (17,0) Moldavija (6,75) Škotska (1,22)

20.45: (1,03) Danska (23,0) Farska Ostrva (55,0)

20.45: (1,70) Austrija (3,90) Izrael (5,50)

GRUPA G – Holanđani blizu Mundijala, Norveška pre Turske, nemoguća misija Crne Gore

Holandija ima dva boda više od Norveške i četiri od Turske pred poslednja dva kola. Lale moraju da pobede Crnu Goru u Podgorici i da osvoje bod u Roterdamu protiv Norveške. Skandinavci bi mogli da ostanu i bez drugog mesta jer preti Turska. Ukoliko očekivano pobede Letoniju kod kuće, a budu poraženi u Roterdamu od Lala, onda bi Turska mogla do drugog mesta sa dve pobede, protiv Gibraltara kod kuće i Crne Gore u Podgorici. Norvežani mogu do prvog mesta samo sa oba trijumfa. Šanse Crnogoraca za drugo mesto se mere promilima. Potrebno je da pobede obe utakmice i to sa velikom gol-razlikom, da Norveška bude poražena u oba duela, i da Turska ne osvoji više od dva boda, a u subotu joj dolazi Gibraltar. Nemoguća misija za Sokolove.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

18.00: (1,12) Norveška (10,5) Letonija (25,0)

18.00: (1,02) Turska (27,0) Gibraltar (65,0)

20.45: (14,0) Crna Gora (5,80) Holandija (1,28)

GRUPA H – Rusija ili Hrvatska, na rasprodatom Poljudu karta za SP

Pred poslednja dva kola, Rusi imaju dva boda više od Hrvatske. Slovačka i Slovenija nemaju ni teoretske šanse za drugo mesto. Odluka pada na rasprodatom Poljudu u nedelju. Pre toga, večeras, obe selekcije trebalo bi da slave, Kockasti na Malti, a Zbornaja u Sankt Peterburgu protiv Kipra. Ako Hrvati kiksiraju, onda je Rusija sigurno prva. U slučaju da četa Zlatka Dalića pobedi Maltežane, a Rusi ne trijumfuju protiv Kiprana, zbog bolje gol-razlike, svetskim vicešampionima bi odgovarao i bod pred svojim navijačima u Splitu.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

18.00: (1,15) Rusija (9,00) Kipar (22,0)

20.45: (23,0) Malta (10,0) Hrvatska (1,13)

20.45: (2,20) Slovačka (3,15) Slovenija (3,90)

GRUPA I – Gordi Albion blizu, Albancima treba čudo

Englezima fale četiri boda da bi otišli u Katar. U petak je zicer protiv Albanije na londonskom Vembliju, a tri dana kasnije četa Gereta Sautgejta gostuje San Marinu. Čudo bi trebalo da se dogodi da evropski vicešampion iz ta dva meča ne osvoji četiri boda. Poljaci su posle pobede u Albaniji sa 1:0 stigli blizu drugog mesta. To bi mogli da ostvare već u petak kada gostuju slabašnoj Andori. Pobeda, uz remi ili trijumf Engleske protiv Albanije, Roberta Levandovskog i drugove vodi u baraž i pre poslednjeg kola. U slučaju iznenađenja, ostaje meč u ponedeljak u Budimpešti protiv Mađarske.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

20.45: (60,0) Andora (17,0) Poljska (1,05)

20.45: (1,15) Engleska (9,00) Albanija (22,0)

20.45: (1,01) Mađarska (30,0) San Marino (70,0)

GRUPA J – Nemačka bezbrižna, Rumunija, Makedonija i Jermenija u bici za baraž

Nemačka je sa sedam pobeda i senzacionalnim porazom od Makedonije na svom terenu izvadila vizu za Katar, a ostale tri selekcije - Rumunija, Makedonija i Jermenija imaju skoro identične šanse, s tim da naši istočni susedi imaju sve u svojim rukama. Sakupili su bod više od preostala dva konkurenta, dok Makedonci imaju u trouglu najbolju gol-razliku. Teorija čuva nadu i Islandu koji ima osam bodova.

Rumunija ima najlakši raspored jer dočekuje Island i gostuje autsajderu Lihtenštajnu. Već u četvrtak je direktan dvoboj u Jerevanu, kada se sastaju Jermenija i Makedonija. Rumuni bi u slučaju pobede u Bukureštu protiv Islanda, a ukoliko ne bude iksa u Jerevanu, izbacili jednu od ove dveju selekcije iz igre pred poslednje kolo. Trijumf proitv Lihtenštajna sigurno bi vodio Rumuniju u baraž.

Makedonija i Jermenija moraju da slave na oba meča i da čekaju bar jedan remi Rumunije. Čudo čuva šanse Islanđana, ali su u domenu naučno fantastike. Potrebno je da Rumunija u dve utakmice ne osvoji više od boda, da Makedonija i Jermenija u direktnom dvoboju odigraju nerešeno i da budu poražene u poslednjem kolu. Onda bi Rumunija i Island imali po 14 bodova, ali gol-razlika, je trenutno na strani naših istočnih komšija za čak sedam pogodaka.

PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

18.00: (2,95) Jermenija (3,20) Makedonija (2,65)

20.45: (1,57) Rumunija (4,00) Island (7,00)

20.45: (1,01) Nemačka (30,0) Lihtenštajn (70,0)

PLASMAN POBEDNIKA GRUPA U LIGI NACIJA

(dva najbolja koja nisu bili u prva dva u kvalifikacionim grupama svakako će u baraž)

LIGA A: Francuska, Španija, Italija, Belgija

LIGA B: Vels, Austrija*, Češka, Mađarska

LIGA C: Slovenija **, Crna Gora, Albanija, Jermenija

LIGA D: Gibraltar**, Farska Ostrva**

Italija i Belgija su već osigurala plasman u baraž kroz kvalifikacije.

*Austrija nema ni teoretske šanse da se domogne baraža kroz kvalifikacije, može samo preko Lice nacije.

** Nikako ne mogu do baraža


tagovi

Kvalifikacije za Mundijal 2022Kvalifikacije za SP 2022.Katar2022Svetsko prvenstvo 2022fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara