Ante Šimundža (©Starsport)
Ante Šimundža (©Starsport)

Kao da je početak vica: Srbin i Hrvat se bore za titulu u Bugarskoj

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.12.22. | 12:31

Šimundžin Ludogorec može da preuzme prvo mesto na tabeli od Ilićevog CSKA ukoliko savlada Levski (14.00) u zaostalom meču 6. kola

Na ovim prostorima su vicevi na račun nacionalnosti uobičajna pojava, pa zato ne čudi što, kada kažemo da se Srbin i Hrvat bore za titulu u Bugarskoj zvuči kao da će da usledi neka šaljiva doskočica. Ipak, ovo je realnost, nema Muje i Hase, već samo otvorene i po svoj prilici do kraja veoma uzbudljive borbe za titulu prvaka između CSKA Sofije, na čijoj klupi je Saša Ilić, te branioca trona Ludogoreca predvođenog hrvatskim strategom Antom Šimundžom.

Već 11 godina Ludogorec je suveren vlasnih pehara namenjenog najboljem klubu u zemlji, a na dobrom putu je da osvoji i 12. uzastopnu titulu. Zeleni su tokom jesenje polusezone imali nekoliko kikseva, uglavnom kada su čuvali prvotimce zbog Lige Evrope. U nastavku sezone očekuje se ozbiljniji pristup, a priliku da se Ludogorec vrati na prvo mesto na tabeli ima ovog četvrtka od 14 časova, kada igra zaostali meč 6. kola protiv Levskog.

Izabrane vesti

Uoči duela u Razgradu Šimundžina ekipa ima dva poena manje od lidera Ilićevog CSKA, ali i meč manje. Pobeda nad ozbiljno posrnulim Levskim vratila bi je na vrh. Nešto pre tog susreta tim iz Sofije je igrao protiv gradskog rivala Septemvrija u osmini finala Kupa Bugarske.

Ludogorec je solidno predstavljao svoju zemlju ove sezone na međunarodnoj sceni. U vrlo teškoj grupi sa Betisom, Romom i finskim prvakom HJK-om je zauzeo treće mesto, pa će na proleće da se preseli u Ligu konferencije, gde će da odmeri snagu sa Anderlehtom.

14.00: (1,60) Ludogorec (3,60) Levski (5,60)

Do te utakmice Šimundža će dobiti nekoliko pojačanja. Prvenstveno u odbrani, pošto su Vitor Mendeš i desni bek Serkl Briža Hajtor praktično već pred potpisom. Lokalni mediji javljaju da se pregovara i sa napadačem Majnca Delanom Burgzorgom, odnosno da je Holanđaninu ponuđena šestomesečna pozajmica. Novac u budžetu biće obezbeđen prodajom Bernarda Tekpeteja, kojeg želi Fajenord.

Pre svega toga Ludogorec mora da izdrži do januara sa ovim snagama. Šimundža će napraviti nekoliko izmena u sastavu u odnosu na ekipu koja je pre pet dana teškom mukom savladala Slaviju u Sofiji (2:1), pogotkom Kirila Despodova u 88. minutu.

Brazilski veteran Sisinjo ustupiće mesto kraj desne aut linije Aslaku von Vitriju. Olivije Verdon i Anton Nedeljkov će da čine štoperski tandem, što znači da će Igor Plastun da se preseli na klupu. Despodov će takođe da se vrati u startnu postavu, umesto Rika Džonatana, koji je u Sofiji počeo meč na njegovom mestu.

Levski, inače najljući neprijatelj CSKA Sofije, nalazi se u ozbiljnom problemu i to nije nikakva novost. Plavci su osvojili Kup Bugarske prošle sezone, što je jedan od retkih trofeja koji je ušao u klupske vitrine od uspona Ludogoreca. Ipak, u kvalifikacijama za Ligu konferencije Bugari su se obrukali u dvomeču sa malteškim Hamrunom, doživeli su eliminaciju, a ni u prvenstvu nisu uspeli da budu konkurentni.

Saša Ilić (©Starsport)Saša Ilić (©Starsport)

Derbi u Razgradu Levski dočekuje na slaboj šestoj poziciji, na samoj je granici za ulazak u plej-of. Ima čak 13 poena manje od Ludogoreca, a u prvenstvu je sedam kola bez pobede (pet remija i dva poraza, oba od Slavije). Raspoloženje u plavom delu bugarske prestonice donekle je podigla pobeda u nacionalnom kupu nad niželigašem Vihrenom 19. novembra sa 4:1.

Levski je osvojio kup baš preko Ludogoreca, savladao ga je na oba polufinalna meča sa po 3:2 i 1:0. Kasnije je bio bolji i od CSKA u finalu, što je jedan od razloga zašto je promenjen trener i angažovan Ilić. Ludogorec je posle ta dva poraza savladao Levski najpre u ligi krajem maja sa 1:0, a posle toga i u Superkupu Bugarske, posle penala.

Dodatan problem je povreda standardnog desnog beka Žeremija Petrisa, zbog koje ga najverovatnije nećemo gledati danas na terenu. Trener Stanimir Stoilov je potvrdio da Petris prethodnih dana nije trenirao, ali je istakao da se nada da će Noa Sonko Sundberg moći da zaigra, iako takođe ima problem sa lakšom povredom.

Svakako, Levski je bez kapitena i najboljeg golmana Nikolaja Mihajlova. On će zbog povrede morati da odmara barem još desetak dana, tako da će među stative morati ili 18-godišnji Ivan Andonov ili godinu dana mlađi Plamen Andrejev. Ne sumnjamo u to da će Saša Ilić svim srcem da navija da inače omraženi rival danas pobedi i tako priredi iznenađenje.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

BUGARSKA 1 – ZAOSTALI MEČ 6. KOLA

Četvrtak

14.00: (1,60) Ludogorec (3,60) Levski (5,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bugarska 1LudogorecLevskiSaša Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara