undefined
undefined

Kraj srpske pijace: TSC i Čuka mogli bolje, Voša zaradila koliko za pet godina, Pazar najbolje čuvao za kraj

Vreme čitanja: 23min | pon. 18.09.23. | 09:25

Ponovo sjajna prodaja Mladosti, neviđena promenada u Kruševcu

Pala je napokon zavesa na letnju pijacu u Mozzart Bet Superligi. Mada, to ne znači da poneko neće iskoristiti „džokera“ u vidu dodatnih sedam dana da angažuju jednog fudbalera koji je slobodan strelac. Nije ih malo ostalo bez kluba tokom prelaznog roka...

Kada se sve sabere, nekako se više očekivalo od TSC-a, koji je dobro zaradio tokom leta i od prodaje igrača i od plasmana u Ligu Evrope. Utisak je da su Topolčani radili na proširenju sastava, ali da nisu napravili kvalitativni iskorak. Isto važi i za Čukarički, koji je izgledao kao dobrano izgubljen na startu sezone, ali je trijumf nad Crvenom zvezdom vratio boju u lica Brđanima.

Izabrane vesti

Vojvodina je, čini se, napravila ozbiljan autogol prodajom Nikole Čumića, ubedljivo najboljeg igrača i prošle sezone i na početku ove, ali sve kada se sabere, Novosađani su zaradili lep novac tokom leta.

Najveći bum napravio je Novi Pazar, koji je celo leto radio kao po običaju, po principu „veliki promet, a mala zarada“, a onda je servirao dve bombe – Adema Ljajića i Sejdubu Sumu. I moguće je da tu ne bude kraj.

Mladost iz Lučana može da se pohvali još jednim sjajnim izlaznim transferom, Nikole Jojića u engleski Stouk (1.600.000 evra). U Kruševcu je viđena prava promenada na stadionu pod Bagdalom. Spartak je možda malo kasnio sa zvučnijim pojačanjima, a Voždovac iako na papiru izgleda slabiji, ima bolje rezultate nego prošle jeseni.

Uglavnom, klub po klub, evo kakav je saldo letnjeg prelaznog roka u Mozzart Bet Superligi. Naravno, bez večitih rivala, njih smo već skenirali.

TSC

Leto u Bačkoj Topoli je počelo odlascima nekih starosedelaca poput golmana Nenada Filipovića, dok je Nemanja Jorgić ostao na još godinu dana. Zatim je usledio istorijski transfer i prodaja Petra Ratkova u Salcburg, od koje je vicešampion Srbije inkasirao 5.000.000 evra. Jedan od predvodnika ekipe, Luka Ilić, vratio se u Trou, jer Topolčani nisu mogli da ispoštuju visinu njegove plate, čak i da su se „otvorili“ i dali Francuzima 2.000.000 evra koliko su tražili, mesečna naknada ofanzivnog veziste bi bila problem. Nisu se zaletali sa kupovinom u taboru vicešampiona Srbije, te je veći deo novca od prodaje fudbalera ostao u klupskoj kasi.

Oslonio se stručni štab na domaće fudbalere i mladi kadar, pa se nakon dugotrajnih pregovora ekipi pridružio Miloš Pantović iz Voždovca, kao i Petar Stanić, bivši igrač Crvene zvezde. Uspeo je Lazetić da zadrži kostur ekipe koja je osvojila drugo mesto, te su se od novajlija u prvom timu ustalili za sada samo Mateja Đorđević, Stanić i Marko Rakonjac. Kuriozitet je činjenica da tim nije izgubio mnogo, a da je Bačku Topolu napustilo na papiru dosta fudbalera.

Pojačan je roster dovođenjem fudbalera poput Aleksandra Ćirkovića, Bencea Šoša i rezervnog golmana Nikole Simića. Partizan je u poslednjem momentu otkupio ugovor Aranđela Stojkovića, dok mesta nije bilo za golmana Nikolu Bursaća, Slobodana Stanojlovića, ali i mladog Miljana Krpića.

*****

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

*****

Iako je Uroš Milovanović najavljen kao veliko pojačanje iz Španije, za sada je nekadašnji centarfor Čukaričkog, Marko Rakonjac, daleko ispred što se tiče forme. Vrlo bitna stvar za TSC je i ostanak Veljka Ilića. Mladom golmanu iz meča u meč raste cena, kao i potražnja. Oslonio se Lazetić i na iskustvo, te će karijeru u Bačkoj Topoli pokušati da oživi Miloš Vulić.

DOŠLI: Miloš Pantović (Voždovac), Petar Stanić (Crvena zvezda), Nikola Kuveljić (Visla Krakov), Jovan Vlalukin (RFS), Uroš Milovanović (Sporting Hihon, pozajmica), Miloš Vulić (Peruđa), Mateja Đorđević (Voždovac), Lazar Mićić (Loznica), Nikola Simić (Vojvodina), Bence Šoš (Debrecen), Marko Rakonjac (Lokomotiva Moskva, pozajmica), Aleksandar Ćirković (Krila Sovjetov, pozajmica).

OTIŠLI: Nenad Filipović (Čukarički), Petar Ratkov (Red Bul Salcburg), Aranđel Stojković (Partizan), Stefan Vukić (Vojvodina), Slobodan Stanojlović (Napredak), Lazar Mićić (Radnički Sremska Mitrovica, pozajmica), Nikola Čolić (RFK Novi Sad, pozajmica), Strahinja Čarapić (IMT), Jug Stanojev (Spartak Subotica), Mihajlo Milosavić (Vardar, pozajmica), Miljan Krpić (Voždovac), Nemanja Krsmanović (Teplice), Nikola Bursać (Vizela), Abul Rašid Fuseini (Tabor Sežana).

ČUKARIČKI

Na minuloj letnjoj pijaci fokus Čukaričkog bio je na slobodnim igračima iz inostranstva, te su konkurenciju zaoštrila četvorica stranaca, ali i trojica povratnika u Mozzart Bet Superligu. Prvo pojačanje u novoj sezoni Nemanja Ćalasan vratio se u srpski fudbal iz Portugalije, ali je ubrzo potom, odnosno posle tri meseca, promenio sredinu i prešao u Spartak. Posle iskusnog štopera, na istoj poziciji klub sa Banovog brda angažovao je još dvojicu domaćih fudbalera pa su opremu zadužili Vukašin Jovanović i Ognjen Vranješ.

Ishod utakmica protiv Olimpijakosa predstavljao je povod Brđanima da se dodatno aktiviraju na fudbalskom tržištu, pa su se napadaču Ze Mariju, pridošlom pre početka priprema, u kasnijoj fazi sezone na listi stranih novajlija pridružili Luter Sing, doskorašnji član Kopenhagena, Sandej Adetundži, napadač koji je odrešenih ruku napustio Škupi i Mateo Anlivi, prošle sezone centralni vezista Dižona. Kada su u pitanju novajlije, Čukarički je adekvatne opcije pronašao i na domaćoj sceni, pa su klupsku opremu ove sezone zadužili Nikola Stanković iz Zvezde, Luka Subotić, đak Partizana, kao i golmani Filip Samurović i Nenad Filipović.

U suprotnom smeru otišao je mahom niz igrača bez zapaženije uloge, a izuzetak su Uroš Drezgić, prodat Rubinu i Muhamed Badamosi, igrač pozajmljen Al Hazemu uz klauzulu o otkupu. Za razliku od štopera i golgetera koji su doneli priliv u klupsku kasu, većina ostalih igrača je čistih papira napustila Banovo brdo, pa je Mihajlo Spasojević postao član Mure, Milutin Vidosavljević se vratio u Kragujevac gde je prethodno bio na pozajmici, dok su Zuvić, Grgić i Gajić pojačali Železničar.

Vredni pomena su i Vladimir Lučić i Sambu Sisoko, igrači koji su prošle sezone igrali za Brđane kao pozajmljeni igrači. Lučić je igrama privukao pažnju i naterao zvezdu da aktivira klauzulu o reotkupu, dok je Sisoko zadovoljio kriterijume rukovodstva Čukaričkog te je njegov ugovor otkupljen od Kortrajka. 

DOŠLI: Nikola Stanković (Crvena zvezda), Luter Sing (Kopenhagen), Sandej Adetundži (Škupi), Nemanja Ćalasan (Leišoes), Mateo Anlivi (Dižon), Vukašin Jovanović (Apolon Limasol), Filip Samurović (Mačva), Nenad Filipović (TSC), Luka Subotić (Partizan), Ognjen Vranješ (Hataj), Ze Mario (Amora).

OTIŠLI: Uroš Drezgić (Rubin), Milutin Vidosavljević (Radnički 1923), Mihajlo Spasojević (Mura), Almir Aganspahić (Škendija), Nemanja Ćalasan (Spartak), Dario Grgić (Železničar), Mateja Zuvić (Železničar), Marko Gajić (Železničar), Aleksandar Kadijević (Radnik), Muhamed Badamosi (Al Hazem), Ričard (-).

VOJVODINA

Najveća saga u ovom prelaznom roku u taboru Vojvodine vodila se oko budućnosti Nikole Čumića pred sam kraj prelaznog roka. Stara dama se na kraju rastala sa kapitenom, a od njegovog transfera u Rubin nezvanično je prihodovala oko 1.500.000 evra.

Vojvodina je zahvaljujući odlasku Jovana Miloševića u Štutgart zaradila 1.200.000 evra, oko 1.000.000 evropskih novčanica na Mirku Topiću, koji je prešao u portugalski Famalikao, dok je 800.000 evra Crvena zvezda platila za mladog Uroša Kabića. Na to treba dodati i oko 400.000 evra od transfera Mamadua Traorea u katarski Muaiter.

Dobrodošao je Lalama i odlazak Sergeja Milinkovića Savića u Al Hilal, od kojeg su nezvanično profitirali nešto više od 1.000.000 evra. To znači da je, računajući sve zajedno, u klupsku kasu Stare dame ovog leta kanulo blizu 6.000.000 evra, što je više nego u poslednjih pet sezona.

Na pozajmice Voša je ovog leta poslala Aleksandra Busnića (Vizela), Ivana Vukčevića (Mladost Gat), Dragana Kokanovića (Mladost Gat) i Filipa Antonijevića (Voždovac), a ostali igrači klub su napustili bez obeštećenja, koje nije poznato u slučaju Nemanje Ljubisavljevića.

Kada je reč o pojačanjima, osim Stefana Vukića, Normana Kembela i Mateusa Indija, svi ostali su u Novi Sad stigli kao slobodni agenti, uz napomenu da je Andrija Radulović došao bez obeštećenja iz Crvene zvezde, ali će Beograđani imati 50 odsto od naredne prodaje.

DOŠLI: Stefan Vukić (TSC), Asmir Kajević (slobodan igrač), Džonatan Bolingi (slobodan igrač), Siniša Tanjga (vraćen sa pozajmice iz Majnca), Mihailo Ivanović (vraćen sa pozajmice iz Sampdorije), Đorđe Crnomarković (slobodan igrač), Andrija Radulović (Crvena zvezda), Lazar Rosić (slobodan igrač), Guram Giorbelidze (slobodan igrač), Aleksa Vukanović (slobodan igrač), Norman Kembel (Javor).

OTIŠLI: Jovan Milošević (Štutgart), Nikola Čumić (Rubin), Uroš Kabić (Crvena zvezda), Mirko Topić (Famalikao), Nemanja Nikolić (Partizan), Veljko Simić (Omonija), Nemanja Ljubisavljević (Makabi Reinah), Nikola Simić (TSC), Milan Vidakov (Radnički 1923), Mamadu Traore (Muaiter), Iv Baraj (Maritimo), Aleksandar Busnić (Vizela, pozajmica), Ivan Vukčević (Mladost Gat, pozajmica), Filip Antonijević (Voždovac, pozajmica), Vuk Bogdanović (Voždovac), Dragan Kokanović (Mladost Gat, pozajmica), Uroš Vitas (Emirati).

NOVI PAZAR

Novopazarci su možda nešto sporije krenuli letnji prelazni rok, ali su se stvari u klubu sa obala Jošanice i Raške postepeno ubrzavale na svim nivoima, čak toliko da je sa pozicije šefa struke u međuvremenu odleteo Dragan Aničić. Na njegovo mesto stigla je legenda fudbalske igre na Kipru sa beranskim prefiksom Siniša Dobrašinović.

Sigurno da su dva najzvučnija pazarska pojačanja ofanzivni vezisti Sejduba Suma i Adem Ljajić, koji su na spektakularan način dočekani u gradu gde se fudbal neizmerno voli. Suma je u trenig kamp Plavih sletao helikopterom, dok je Ljajića dočekalo 2.000 ljudi na Gradskom stadionu, uz pesmu, vatromet, špalire, baklje, prskalice…

Bilo je i odlazaka o kojima se pričalo, a ljude u pazarskom klubu najviše je obradovao novčani priliv iz Škotske kao posledica transfera Slobodana Rubežića u redove Aberdina. Tih 230.000 evra se, ipak, na ravne časti dele sa Čukaričkim. Začuđujuće dugo klub je tražio prošle sezone efikasni Andrija Majdevac, koji se posle neuspešno okončane misije u Konjasporu obreo u Debrecinu.

Sve u svemu – Pazar dobar pet. To je cifra koja se dobije kada se od 26 letošnjih dolazaka oduzme 21 odlazak. Bilo je i inverznih "idi mi, dođi mi" varijanti, pa su Aleksandar Šušnjar, Stefan Mihajlović i Savo Arambašić u obe kolone. Došli su u Novi Pazar, prošli pripreme i ubrzo potražili mesto pod suncem na nekoj drugoj adresi.  

DOŠLI: Nikola Mirković (Metalac), Bakir Brajlović (Sloga Doboj), Bojan Zogović (Vlaznija Skadar), Uroš Lazić (Crvena zvezda, pozajmica), Dragan Bojat (Partizan), Abdulaj Sise (Tuzlaspor), Nikola Andrić (Radnički Niš), Emir Azemović (Kolubara), Nemanja Kojčić (Al Bukirjah), Omar Fajed (Fenerbahče, pozajmica), Aleksandar Šušnjar (Mekartur Sidnej), Rafael Floro (Oulu), Ebenezer Anan (Bolonja, pozajmica), Frane Čirjak (Sarajevo), Žinho Žo (Fenerbahče, pozajmica), Stefan Mihajlović (Rad), Nikola Karaklajić (Panahiaki), Saša Jovanović (Radnički Niš), Nemanja Milojević (Kolubara), Sejduba Suma (Kuvajt), Adem Ljajić (Karagumruk), Kurt Ejbrahams (Deinze), Marko Obradović (Metalurg Bekabad), Filip Knežević (Budućnost), Aleksej Golijanin (RFS Riga), Savo Arambašić (Partizan).

OTIŠLI: Filip Kljajić (Torpedo Kutaisi), Almin Kahrimanović (Jošanica, pozajmica), Periša Pešukić (Urartu Jerevan), Slobodan Rubežić (Aberdin), Numan Kurdić (Araz Nakdživan), Milan Joksimović (Mladost Lučani), Aleksandar Šušnjar (Pert Glori), Filip Jović (Radnik Surdulica), Danko Kiković (Kolubara), Stefan Mihajlović (Sloboda Užice, pozajmica), Miloš Mijić (Spartak Subotica), Bojica Nikčević (Čukarički), Miloš Filipović (Kolubara), Slobodan Stanojlović (Napredak Kruševac), Andrija Majdevac (Debrecin), Hamza Bronja (Jošanica), Savo Arambašić (Metalac Gornji Milanovac), Vahid Zimonjić, Samir Radovac, Petar Đuričković, Nenad Gavrić.

VOŽDOVAC

Mlad tim imao je Voždovac prošle sezone, igrao je povremeno i sa devetoricom bonusa, pogotovo kada je obezbedio mesto u plej-ofu, a utisak je da ove sezone ima još mlađi sastav!

Jer, jedino novo lice starije od 23 godine je Bogdan Vastšuk, dok su sve ostalo momčići koji vide svoju šansu na Krovu, svesni da je to jedan od retkih klubova u Mozzart Bet Superligi koji nema nikakav problem da gurne „decu“ u vatru.

U prvi mah činilo se da bi to moglo da košta Zmajeve, ali pobeda nad Crvenom zvezdom na Krovu (3:2) dodatno je skrenula pažnju javnosti na ovaj mladi sastav.

Novitet u Voždovcu je „kontigent“ stranaca koji je stigao ovog leta na Krov. Do sada je bio poneki Japanac ili Litvanac, ali imaće Zmajevi u jesenjoj polusezoni i nekoliko tamnoputih fudbalera, takođe mladih, koji su takođe osetili da bi stadion na vrh tržnog centra mogao da im bude odskočna daska.

Karijeru u Zaplanjskoj pokušaće da ožive i Miljan Krpić, koji nije u TSC-u našao svoje mesto pod suncem, kao i Filip Antonijević i Vuk Bogdanović, pristigli iz Vojvodine.

Što se tiče odlazaka, tandem Pantović – Đorđević je prešao u tabor vicešampiona TSC-a, sjajni golman Krunić se otisnuo put Saudijske Arabije, a klub je napustio i desni bek Mijailović.

DOŠLI: Aleksandar Lukić (Crvena zvezda), Lazar Kojić (Rad), Bogdan Vastšuk (Slajgo Rovers), Miljan Krpić (TSC), Vladan Đekić (Viterbeze), Sampson Agoha (Četinkaja), Kaj Taker (Rad), Vuk Mitrović (Torlak), Kelvin Agho (Kristal Palas), Ilija Babić (Crvena zvezda, pozajmica), Džunior Flemings (Tuluz, pozajmica), Rodrigo Vilka (Njukasl, pozajmica), Filip Antonijević (Vojvdina, pozajmica), Vuk Bogdanović (Vojvodina),

OTIŠLI: Mateja Đorđević, Miloš Pantović (TSC), Marko Ivezić (Holštajn Kil), Miloš Krunić (Hajer), Marko Mijailović (slobodan igrač), Damjan Daničić (OFK Beograd), Andrej Blagojević (Napredak), Nenad Nikić (Tuzla siti), Haris Kadrić (Podbeskidze), Edin Ajdinović (IMT).

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Poput većine superligaša i kragujevački Radnički bio je prilično aktivan tokom letnjeg prelaznog roka. Šumadinci su svoje redove osvežili dvocifrenim brojem novajlija, pri čemu su samo u prvom cugu angažovali čak devetoricu novih fudbalera i to mahom na deficitarnim pozicijama u timu. Bilo je tu svega i svačega, od drugoligaških igrača (Ristić, Popović, Grbović), preko mladih prospekta (Adžić, Mituljikić, Gluščević), pa sve do već afirmisanih superligaških igrača (Simović, Vidakov), uz neizbežnog stranca (Bevis), a sve u granicima prilično limitiranog klupskog budžeta.

A, onda su Kragujevčani povukli verovatno najzvučniji potez u čitavom prelaznom roku, tako što su u svoje redove uspeli da vrate najboljeg strelca iz prethodne sezone Milutina Vidosavljevića i da sa njim potpišu višegodišnji ugovor na opšte iznenađenje fudbalske javnosti, koja nije mogla veruje da se Čukarički tako olako odrekao svog bisera.

Po dolasku Vidosavljevića usledio je period zatišja na „Čika Dači“, da bi loši rezultati u uvodnih šest rundi novog šampionata, ali i želja sportskog sektora i stručnog štaba Crvenih da dodatno prošire roster, uticali na to da Šumadinci u samom finišu prelaznog roka posegnu za novim pojačanjima. Tako su dan uoči spuštanja zavese na letnju fudbalsku pijacu Kragujevčani sportskoj javnosti predstavili kvartet novajlija, na čelu sa nekadašnjom velikom nadom Milana Enokom Engbesijem. Pored mladog italijanskog napadača, Radnički su poslednjeg dana prelaznog roka pojačali i Tunižanin Sali Vižđi, mladi defanzivac Andrija Radovanović i iskusni čuvar mreže Filip Pajović. Ispostavilo se da ni tu nije bio kraj spisku letnjih pojačanja kragujevačkog superligaša, budući da je u bukvalno poslednjim satima prelaznog roka sportski sektor Crvenih uspeo da izdejstvuje povratak bivšeg kapitena Nemanje Tomića, koji je nakon šestmesečne epizode u lučanskoj Mladosti odlučio da se vrati u svoj matični klub.

Pored dolazaka, aktivni su ovog leta bili i odlasci sa „Čika Dače“. Još pre početka prelaznog roka znalo se da redove kragujevačkog superligaša sasvim izvesno napuštaju Brazilac Evandro da Silva, Nikola Vlajković, Dajan Ponjević i Đorđe Maksimović, kao i Filip Ivanović. Usledili su manje-više očekivani odlasci Luke Milunovića, Dragoljuba Srnića i Luke Malića, a na promenu sredine odlučio i golman Lazar Raičević, koji očigledno nije mogao da se pomiri sa statusom treće opcije među stativama. Konačno, u poslednjim danima prelaznog roka redove kragujevačkog superligaša napustio je Damjan Krajišnik, koji je uz odgovarajuće obeštećenje prešao u redove pančevačkog Železničara.

Posebnu specifičnost predstavljao je slučaj mladog Jovana Mituljikića. Talentovani ofanzivac je početkom jula stigao među Crvene na pozajmicu iz Crvene zvezde, da bi samo mesec dana kasnije iz nepoznatih razloga napustio „Čika Daču“ i vratio se u svoj matični klub.

DOŠLI: Miloš Ristić (Sloboda Užice), Slobodan Simović (Kolubara), Kilijan Bevis (Valeta), Aleksandar Popović (Mačva), Nikola Grbović (Radnički SM), Bojan Adžić (Spartak), Jovan Mituljikić (Crvena zvezda, pozajmica), Milan Vidakov (Vojvodina), Matija Gluščević (slobodan igrač), Milutin Vidosavljević (Čukarički), Filip Pajović (Ujpešt), Andrija Radovanović (Kolubara), Sali Vižđi (Sutjeska), Enok Engbeso (Specija), Nemanja Tomić (Mladost Lučani).

OTIŠLI: Milutin Vidosavljević (Čukarički), Evandro da Silva (AFB), Nikola Vlajković (Radnički Niš), Đorđe Maksimović (Hougang), Luka Milunović (Perak), Filip Ivanović (Navbahor), Dragoljub Srnić (Eolikos), Dajan Ponjević (Zvijezda 09), Luka Malić (Željezničar Banjaluka), Lazar Raičević (Javor Matis), Jovan Mituljikić (Crvena zvezda), Damjan Krajišnik (Železničar Pančevo).

NAPREDAK

Skoro sve što je u igračkom kadru mogao da menja Napredak tokom prelaznog roka između dva šampionata, to je i učinio, pa je u novo prvenstvo ušao samo sa istim startnim bekovima iz prošle sezone. Istina, ostao je pod Bagdalom i isti stručni štab, na čelu sa Draganom Perišićem, ali je od golmana do napada kruševački sastav pretrpeo skoro nestvarnih 30 promena - 15 odlazaka (ne računajući golmana Jordanova koji je proleće proveo na pozajmici u Trajalu) i identičan broj dolazaka. Mogao je broj izmena da bude i veći, ali se Nebojša Bastajić pre nekoliko dana vratio pod Bagdalu, iako je pre svega dva i po meseca potpisao ugovor sa Al Bukirijem.

Od značajnih otisnuća iz Kruševca treba pomenuti odlaske kapitena Dejana Kerkeza, koji se vratio u Spartak, jednog od dvojice najboljih strelaca, Marka Šarića, jednog od najboljih golmana u prošloj sezoni Mozzart Bet Superlige, Nemanje Petrića, najboljeg asistenta tima, Nemanje Krstića, ali i Bojana Matića, koji se nije proslavio u Lazarevom gradu, kao i dvojca mladih igrača Crvene zvezde, Nikole Stankovića i Nikole Kneževića. I skoro svima je zapravo isticao ugovor sa Čarapanima, produžetak saradnje dogovoren je samo sa Markom Putinčaninom, koji još traži ritam posle povrede.

Pod Bagdalom su ne baš spektakularno počeli prelazni rok, na početku opredeljeni za igrače koji bi tek trebalo da se afirmišu, poput Slobodana Stanojlovića i Dušana Stoiljkovića, ali i povratnike u matični klub, takođe fudbalere za koje bi tek moglo da se pročuje, kao što su Nemanja Krstić i Filip Jović. Završnica je ipak donela malo više nade u dobar plasman Kruševljana na kraju sezone, s obzirom da su u Perišićevu četu stigli najbolji strelac u istoriji Mozzart Bet Superlige, Milan Bojović, vezisti Lazar Zličić i Damir Sadiković, ali se, kako rekosmo, u Kruševac vratio i Nebojša Bastajić.

DOŠLI: Vladimir Bajić (Niki Volos), Jovan Marinković (Spartak), Nikola Stevanović (Ingolštat), Dejan Parađina (OFK Vršac), Filip Krstić (Trajal), Filip Jović (Prodeftiki), Damir Sadiković (Kolubara), Andrej Blagojević (Voždovac), Siniša Babić (Al Nasr), Lazar Zličić (Mura), Branislav Tomić (Rudar Prijedor), Dušan Stoiljković (Turon), Nebojša Bastajić (Al Bukiri), Slobodan Stanojlović (TSC), Milan Bojović (Turon), Uroš Nenadović (Alaškert).

OTIŠLI: Nikola Petrić (Al Bukiri), Aleksa Jordanov (Budućnost Dobanovci), Dejan Kerkez (Spartak), Klemen Bolha (Lajbnic), Josip Projić (kraj karijere), Vladimir Prijović (Spartak), Marko Pantić (Al Šeib), Luka Laban (Jedinstvo Paraćin, pozajmica), Nikola Stanković (Čukarički), Nikola Knežević (Crvena zvezda), Nemanja Krstić (Hamrun), Marko Šarić (Ćingdao), Nebojša Bastajić (Al Bukiri), Mark Oliver Rosnup (Levadija), Bojan Čečarić (Mladost GAT), Jovan Zogović (Meševo), Bojan Matić (Al Šeib).

SPARTAK

Stiče se utisak da je prelazni rok kvalitetno odrađen, ali kasno priveden kraju, što je svakako uticalo na dosadašnje skromnije rezultate Plavih golubova.

Dovedena su pojačanja na svim pozicijama sa kojih su otišli nosioci igre iz prethodnih sezona, međutim negativna stavka koja se itekako odražava na igru izabranika Aleksandra Keržakova je ta što jedan deo novih igrača nije prošao pripreme sa ostatkom ekipe. Sa druge strane, ovaj prelazni rok Spartaka možemo nazvati i istorijskim: Srđan Hrstić pojačao je švedski Heken za 1.600.000 eura, što je najveći transfer u istoriji kluba sa severa Srbije. Poseban doprinos ekipi daju povratnici Dejan Kerkez, Ognjen Mudrinski i Nemanja Ćalasan, možda i tri ključna fudbalera koja mogu pomoći plavima u borbi za plej-of.

OTIŠLI: Edmund Ado(Crvena Zvezde), Srđan Hrstić (Heken), Nikola Srećković (Visla Plok), Noboru Šimura (Port), Aleksandar Tanasin (Mladost Gat), Mišo Dubljanić(Jedinstvo Ub), Jovan Marinković (Napredak), Janko Tumbasević (Mladost Lučani), Marko Bugarin (Mladost Gat), Dimitrije Tabaković (Zemun), Bojan Adžić (Radnički 1923), Miloš Ostojić (Zvijezda 09), Aleksandar Vidović (slobodan igrač).

DOŠLI: Boris Krstić (MSK Žilina, pozajmica), Vladan Vidaković (Maribor, pozajmica), Miloš Opačić(Rad), Jug Stanojev (TSC), Aleksandar Vulić (Javor), Strahinja Tanasijević (Mladost Gat), Ognjen Mudrinjski (Ujpešt), Miloš Mijić (Novi Pazar), Nemanja Ćalasan (Čukarički), Dejan Kerkez (Napredak), Ilija Babić (Crvena zvezda), Vladimir Prijović (Napredak), Veljko Jocić (omladinska škola), Jovan Lukić (Lask/Torense).

MLADOST LUČANI

Četvrto mesto na tabeli posle šest kola jasno govore da je Mladost pogodila u letnjem prelaznom roku. Dovedena su iskusna pojačanja u svim linijama tima: Joksimović i Tomić u odbrani, Tumbasević i Mols u sredini, te Eze i Silue u napadu.

Ipak, centralni transfer u Lučanima ovog leta bio je ponovo izlazni. Posle Miloša Gordića, koji je prošle sezone prodat za 2.500.000 evra Siti grupi, sada je Nikola Jojić otišao u Stouk siti za 1.400.000 evra. Odličan novac za jedan relativno mali klub iz Srbije. Sve kada se sabere, u gotova dva prelazna roka Mladost je zaradila od prodaja u inostranstvo više nego, recimo, Partizan.

Vrlo iskusan tim ima Mladost na terenu i deluje da je to dobitna kombinacija za Lučance, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima u Mozzart Bet Superligi, tako da odlasci ta dva bisera se nisu odrazili na rezultate. A, ima u klubu gde gazduje Neško Milovanović još novih mladih nada, za Uroša Sremčevića su se već interesovali klubovi iz Italije.

DOŠLI: Milan Joksimović (Novi Pazar), Marko Tomić (Panevežis), Miloš Stamenković (Kuban), Patrik Frajdej Eze (Ankara), Janko Tumbasević (Spartak), Donald Mols (Kolubara), Jakuba Silue (Sent Pelten).

OTIŠLI: Nikola Jojić (Stouk), Milan Marčić (Bunjodkor), Aleksandar Ješić (Žetsju), Miroslav Maričić (Inđija), Stefan Živković (Hajduk Kula), Darko Stanojević, Miloš Adamović (Loznica), Mihajlo Vesnić (FAP Priboj, pozajmica), Režis Baha, Vladimir Silađi.

JAVOR

Odlučili su se u Ivanjici da sačuvaju kostur ekipe iz prošle sezone i da sa minimalno pojačanja krenu u novu sezonu. I za sada to izgleda sasvim solidno. Javor se uglavnom oslonio na igrače koji su bili tu i prošle sezone, jedino je pred kraj prelaznog roka prodao Normana Kembela Vojvodini, pa je možda tu sad ostao kratak za kvalitetnijeg igrača.

Okosnicu ekipe i dalje čine golman Manojlović, štoper Kopitović, kapiten Miletić, pa Gojković kao kreator igre, Gigić u špicu. Od novajlija jedino je Todor Petrović uspeo da se izbori da bude u startnoj postavi.

Na vrata prvog tima zakucao je i mladi štoper Skoko, koji je zimus stigao u Ivanjicu, vredno trenirao, čekao šansu i dočekao je.

DOŠLI: Zvonimir Petrović (Gorica), Todor Petrović (slobodan igrač), Lazar Raičević (Radnički KG), Stefan Tešić (Budućnost Valjevo), Jovan Goronjić (slobodan igrač), Lu Bajere (Gectepe).

OTIŠLI: Norman Kembel (Vojvodina), Aleksandar Vulić (Spartak), Bratislav Đukić (Telavi), Damir Salihović (Jošanica), Emerson Brito (Puso Alegre).

RADNIČKI NIŠ

Nije se Radnički proslavio u ovom prelaznom roku. Niti atraktivnih ulaznih, niti unosnih izlaznih transfera. I kao osnovni zaključak – ekipa koja je prošle sezone za dlaku izbegla ispadanje iz lige nije adekvatno pojačana, što pokazuje i plasman nakon šest uvodnih kola u tekućem prvenstvu.

Jedini koji je otišao za nekakav novac - prema Transfermarktu 150.000 evra, mada iz kluba nije bilo zvaničnih podataka - jeste Petar Mićin, čije „drugovanje“ sa Nenadom Lalatovićem u njihovom četvrtom zajedničkom klubu Zorji iz Ukrajine nije dugo trajalo.

Sa druge strane, Radnički je dovodio mahom slobodne igrače, bez obeštećenja, ali gotovo polovinu ovoletošnjih akvizicija – iz Kolubare i Grafičara. Dakle, jednog eks superligaša i jednog prvoligaša. Stajić i Petrović su se, kao bonusi, ustalili u startnoj postavi, ovaj drugi dobio poziv u mladu reprezentaciju; Vanja Ilić je u šest rundi imao samo jedan bljesak, kada je proglašen za najboljeg igrača petog kola. On je povratnik na Čair, baš kao i Lazar Jovanović, koji, opet, baš kao i Đuro Zec, iako je reč o istaknutim superligaškim imenima, dolazi iz perioda jako dugog neigranja. Aleksandar Vojnović je, reklo bi se, zadovoljio ukuse trenera Trajkovića i uz Bazila Jamkama jedini je odigrao sve minute u dosadašnjem toku šampionata.

Poseban segment pripada fudbalerima koji ispunjavaju kriterijume za obe rubrike: došli, pa otišli. Radnički je letos gomilao afričke fudbalere, čiji kvalitet nije bio dovoljan da bi se nametnuli za mesto u timu, pa ih se, jednom „čistkom“, skoro svima istovremeno zahvalio. Endi Kumi i Islam Feruz nisu stigli ni da debituju, bio je tu i Jakuba Abusu, koji je samo neko vreme trenirao sa ekipom, nije ni potpisivao nikakav ugovor, a u tom naletu ceh je platio i francuski internacionalac Maka Gaku.

Pa ipak, Nišlije su se u smiraj prelaznog roka ponovo okrenule afričkom tržištu, htele su nigerijskog štopera Valentina Ozornvafora, ali su poslednjeg dana letnje pijace u Srbiji angažovale samo tandem iz Malija – napadača Lasanu Endiajea i dosta iskusnijeg i u evropskom fudbalu poznatijeg defanzivnog vezistu Bakarija Nimagu. 

DOŠLI: Pavle Ivelja (Grafičar), Vasilije Bakić (Kolubara), Aleksandar Vojnović (Borac Banjaluka), Milorad Stajić (Grafičar), Vanja Ilić (Kolubara), Nikola Vlajković (Radnički Kragujevac), Đuro Zec (-), Džejmi Rašić (Dubočica), David Petrović (Grafičar), Lazar Jovanović (Makabi Bnei Raejna), Lasana Endiaje (CSKA Moskva), Bakari Nimaga (Altah).

OTIŠLI: Petar Mićin (Zorja, Ukrajina), Boris Varga, Stefan Marjanović (Kolubara), Stefan Dimić (Telavi, Gruzija), Saša Jovanović (Novi Pazar), Milan Savić, Marko Đurišić, Nikola Andrić (Novi Pazar), Nemanja Jovičić (Metalac), Maka Gaku, Ognjen Ajdar (pozajmica, Grafičar).

RADNIK

Gotovo čitavu prošlosezonsku postavu smo upisali pod „otišli“, a dobar deo aktuelnog igračkog kadra Radnika pod „došli“. Drugim rečima, neuporedivo je lakši zadatak pobrojati fudbalere koji su starosedeoci u aktuelnom sastavu Surduličana.

Tim koji je proletos načinio pravo malo čudo i opstao u Mozzart Bet Superligi, iako je na polusezoni bio otpisan - raspao se u paramparčad. Delovalo je da se odlazak čak 13 bitnih igrača mora odraziti na rezultate, ali je Radnik, pod komandom mladog trenera Zorana Ljubinkovića, tek u šestom kolu doživeo prvi poraz, tek u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena te utakmice prvi put dospeo u rezultatski minus i za sada primio najmanje golova od svih superligaša.

I deluje da je takav početak sezone malo promenio zacrtanu transfer strategiju kluba sa krajnjeg juga Srbije. Iako se tako nešto očekivalo, Radnik nije doveo niti jednog „kapitalca“, kakvi su, na primer, prošle zime bili Makarić, Radulović, Bondarenko, Dražić... Na ekipu u koju su se već odlično uklopili iskusni Vranjanin, korisni Hajdarević i mladi Gašić, u finišu prelaznog roka stigli su igrači da popune ono što je nedosatajalo – Jović, da zatvori levu stranu odbrane, te Milićević da pojača konkurenciju u poslednjoj liniji tima. 

DOŠLI: Luka Čumić (Zlatibor), Mihajlo Baić (Lokomotiva, Hrvatska), Aleksandar Kadijević (Čukarički), Matvej Martinkevič (Vojvodina), Miloš Vranjanin (Kišvarda, Mađarska), Mateja Gašić (Rad), Haris Hajdarević (Željezničar), Nemanja Tomašević (Sarajevo), Sainej Endžie (Dunajska Štreda), Filip Jović (Novi Pazar), Srđan Kočić (Kolubara), Ilija Milićević (Kolubara).

OTIŠLI: Uroš Lazić (Novi Pazar), Dušan Hodžić (Tuzla Siti, BiH), Taras Bondarenko (Trenčin, Slovačka), Dušan Stevanović (Persebaja, Indonezija), Ranko Jokić (Borac Banjaluka), Uroš Stojanović (Urartu, Jermenija), Edin Rustemović (Željezničar, BiH), Nemanja Subotić (Inđija), Davor Nedeljković (Dubočica), Zoran Danoski (Zvijezda 09), Andrija Radulović (Vojvodina), Dejan Dražić (Etnikos, Kipar), Milan Makarić (Borac Banjaluka).

IMT

Novajlija u Mozzart Bet Superligi zadržao je okosnicu ekipe koja je obezbedila istorijsku promociju i sa istom Nebojša Jandrić neočekivano dobro “gura“ u elitnom društvu. Plan je bio prvenstveno proširiti klupu, ali i pojačati deficitarne pozicije u timu.

Najveće promene ekipa je doživela u odbrani, makar kada govorimo o startnoj postavi. Gol Traktorista u uvodnim rundama branio je Miloš Gordić, izdanak Zvezdine omladinske škole kojeg je šampion Srbije poslao na kaljenje u IMT. Isti slučaj je i sa desnim bekom Nikolom Glišićem, koji je u januaru stigao u Zvezdu baš iz novobeogradske ekipe. Zvezda ga je tada ostavila na pozajmici među Traktoristima do kraja sezone, a isto ponovila i u aktuelnoj, procenivši da će kod Jandrića imati veću priliku za nastavak razvoja što se ispostavilo kao pogodak budući da 22-godišnjak blista na startu šampionata. Sedrak Šarls prošao je isti put ovog leta, s tim da je nigerijski napadač do sada isključivo donosio hitrinu ulascima sa klupe.

Istu ulogu kao Šarls, samo uz znatno konkretniji učinak, imao je Viktor Živojinović, krilni fudbaler pristigao iz niškog Radničkog. Na Čairu nije uspeo da se izbori za minutažu, prošlu sezonu proveo je na pozajmicama u Prvoj ligi, ali je na startu sezone golovima i asistencijama “sa klupe“ naterao Nišlije da se pokaju što nisu više verovali u njega. Da se još malo osvrnemo na odbranu. Zbog povrede Uroša Ćosića i duge pauze koju je ista uslovila, IMT je reagovao angažovanjem Zarije Lambulića, bivšeg štopera Zrinjskog i Šahtjora iz Soligorska, koji se posle šestomesečne epizode u Bugarskoj vratio u Mozzart Bet Superligu.

Dovođenjem nekolicine mlađih igrača, među kojima je i Strahinja Čarapić angažovan iz TSC Bačke Topole, delovalo je da je IMT završio prelazni rok. Međutim, ono najbolje usledilo je pretposlednjeg dana prelaznog roka. Iz Rusije je među Traktoriste stigao Aleksandr Zuev, dok je iz redova Voždovca došao Edin Ajdinović.

DOŠLI: Zarija Lambulić (Beroe), Nikola Glišić (Crvena zvezda, pozajmica), Miloš Gordić (Crvena zvezda, pozajmica), Šedrak Čarls (Crvena zvezda, pozajmica), Viktor Živojinović (Radnički Niš), Irfan Zulfić (Tekstilac), Bojan Vukmirović (1. Maj Ruma), Stefan Nikolić (Partizan), Stefan Čarapić (TSC), Aleksandr Zuev (Krila Sovjetov), Edin Ajdinović (Voždovac).

OTIŠLI: Milorad Kojić (Dubočica), Stefan Stefanović (Radnički Srem), Nikola Nović (Brodarac), Nemanja Gajić (FK Hajduk), Irfan Zulfić (Tekstilac, pozajmica), Princ Laki Ukačukvu (Tekstilac, pozajmica), Alen Stevanović (Jamšedpur), Šedrak Čarls (Crvena zvezda).

ŽELEZNIČAR PANČEVO

Dizelka je bila znatno aktivnija od Traktorista na fudbalskoj pijaci ovog leta. Klub iz Pančeva krenuo je u formiranje tima za novu sezonu dovođenjem iskusnijih igrača, da bi vremenom, kako je prelazni rok prolazio, “obarao“ prosek godina u timu i na kraju začinio dovođenjem dvojice stranaca.

A, kada kažemo iskusni igrači, tu prvenstveno mislimo na bivšeg štopera Partizana Vojislava Stankovića, Nikolu Stojadinovića, koji u radnoj knižici ima klubove poput Osasune i Udinezea, pa i nekadašnjeg desnog beka Vojvodine Ivana Lakićevića, koji istina, u prethodnih godinu dana nije imao klub, ali je prethodno sticao iskustvo u Đenovi, Veneciji i Ređini... Ipak, slab počekat, odnosno činjenica da je na uvodnih šest utakmica ekipa samo jednom sačuvala mrežu netaknutom, uprava je rešila da dodatno učvrsti poslednju liniju te su kao ispomoć stigli Marko Gajić iz Čukaričkog, odnosno na pozajmicu iz Kremonezea Maisa Endiaj, senegalski štoper i nekadašnji član mlađih selekcija Rome. Istu svrhu, samo među stativama, imaće i Aleksandar Stanković, nekadašnji član Crvene zvezde doveden iz Grafičara, odnosno Ognjen Lukić, koji nije uspeo da se izbori za minutažu u Remsu, pa će to pokušati da uradi pored iskusnog Marka Živkovića.

Vezni red takođe je poprilično osvežen. Damjan Krajišnik je posle vrlo pristojne prethodne sezone stigao iz kragujevačkog Radničkog, Stefan Purtić se posle šestomesečne epizode u Petrolulu vratio u Mozzart Bet Superligu, a inostranu avanturu prekinuo je i Branislav Knežević stigavši iz Elćea. Povratnik u srpski fudbal je i Dušan Pantelić, promenio je nekoliko klubova u Superligi pre nego što je 2019. potpisao za Pas Janinu, kasnije nastupao i za Honved, da bi se ovog leta vratio u Srbiju posle jednogodišnje epizode u Tuzla Sitiju.

Kada je reč o ofanzivnoj liniji, najveći posao Dizelka je uradila time što je od Čukaričkog uspela da otkupi Darija Grgića, najboljeg fudbalera ekipe iz protekle sezone, a sa njim i Mateju Zuvića. Obojica se najbolje snalaze na krilu, kao i Lazar Romanić, još jedan od onih što je rešio da prekine inostranu karijeru, pa je posle pet sezona u PAS Lamiji stigao u Pančevo. Na krilu igra i drugi Železničarev stranac Entoni Lokosa, a da se pretpostaviti da je doveden kako bi malo razdrmao startere, pre svih Grgića koji ne igra ni izbliza na nivou iz prošle godine. Tu međutim nije kraj strancima u ekipi iz Pančeva. Poslednji je Evgenij Pavlov, mada je on upoznat sa Mozzart Bet Superligom budući da je ranije kroz karijeru već nosio dresove Radnika, niškog Radničkog i lučanske Mladosti, a novu kartu za elitno društvo sebi je kupio sa 11 golova i pet asistencija za Vršac u Prvoj ligi.

DOŠLI: Lazar Romanić (PAS Lamija), Stefan Purtić (Petrolul), Entoni Lokosa (Almerija B), Damjan Krajišnik (Radnički 1923), Marko Gajić (Čukarički), Ognjen Lukić (Rems B), David Ivić (Crvena zvezda U19), Filip Markišić (Rad), Vojislav Stanković (Nefči Baku), Mateja Zuvić (Čukarički), Aleksandar Stanković (Grafičar), Evgenij Pavlov (Vršac), Dušan Pantelić (Tuzla Siti), Dario Grgić (Čukarički), Branislav Knežević (Elće), Misa Endiaje (Kremoneze, pozajmica), Ivan Lakićević (slobodan igrač).

OTIŠLI: Milan Mirosavljev (Kolubara), Luka Janković (Sloboda Užice), Saša Tomanović (Zvijezda 09), Šaleta Kordić (Eolikos), Nikola Petrović (slobodan igrač).

PIŠE: Ekipa Mozzart Sporta


tagovi

Mozzart Bet SuperligaAdem LjajićMiloš VulićAleksa VukanovićSandej Adetundži

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara