Robert Levandovski i Viktor Osimen (©Reuters)
Robert Levandovski i Viktor Osimen (©Reuters)

Levandovski protiv Osimena, drugi deo: Za Ćavija, "masne" bonuse i skrivenu De Laurentisovu agendu

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.24. | 12:26

Barselona dočekuje Napoli u revanšu osmine finala Lige šampiona, posle 1:1 iz Italije

Mančester Siti, Bajern Minhen, Real Madrid i Pari Sen Žermen - timovi su koji su već stigli do četvrtfinala Lige šampiona. Ove nedelje pridružiće im se još četiri. U utorak će se Barselona i Napoli boriti za mesto među osam najboljih, odnosno Arsenal i Porto. Katalonci i Tobdžije su favoriti, mada moraju da pobede ukoliko žele u narednu fazu. U prvom meču na stadionu Dijego Armando Maradona na jugu Italije bilo je nerešeno 1:1, dok su portugalski Zmajevi na Dragau bili uspešniji od tima sa Emirejtsa sa 1:0.

U prvom meču podno Vezuva iskočila je, ne samo bitka između Partenopeja i Blaugrane, već i duel dva renomirana strelca.

Izabrane vesti

Viktor Osimen

i

Robert Levandovski postigli su golove na Apeninskom poluostrvu pre tri sedmice, i očekuje se da ponovo igraju glavne uloge. Ni jedan ni drugi nemaju baš najbolju sezonu u karijeri, ali su i dalje važne ličnosti za svoje timove. Osimen i Levandovski su demonstrirali svoj status u uvodnom meču osmine finala Lige šampiona. Najpre je na Maradoni preovladao Poljak, ali Barsa nije sačuvala vođstvo. Napoli je preuzeo kontrolu posle primljenog gola, i zahvaljujući udarcu nigerijskog špica u 75. minutu, šanse oba tima pred revanš na Monžuiku ostaju skoro jednake.

Skoro, jer domaće okruženje Barselone ne sme da se zanemari, kao ni činjenica da katalonski gigant ima za nijansu uspešniju kampanju. Ipak, Blaugrana, kao i Napoli, propušta šansu da odbrani šampionsku titulu na nacionalnoj sceni, ali joj ipak ide bolje u španskoj Primeri nego Partenopeju u italijanskoj Seriji A. Posle 28 odigranih kola, Barsa je na trećem mestu, sa bodom manje od drugoplasirane Đirone.

I još jedna stvar će u utorak terati Barsu napred - želja igrača da svom treneru priušte prijatan oproštaj. Poznato je da će

Ćavi Ernandez

da napusti mesto trenera Blaugrane na kraju sezone.

"

Ovo je najvažniji meč u sezoni do sada. Motivisani smo i radujemo se, jer su prošle četiri godine od poslednjeg plasmana u četvrtfinale. Pred nama je sjajan protivnik koji je šampion Italije. Nadam se da će biti magično veče za navijače Barselone

", rekao je

Ćavi

.

21.00: (1,90) Barselona (3,60) Napoli (4,50)

Kao ukupno petostruki pobednik Lige šampiona, koji je trofej osvojio tri puta u poslednjih 15 godina, cilj Barselone je naravno da bude u završnici iz godine u godinu. Učinak u tri prethodne godine bio je shodno tome razočaravajući. Najpre je eliminisana u osmini finala, a potom nije prošla grupnu fazu. S obzirom na to da trenutno zaostaje osam bodova za Real Madridom u nacionalnom šampionatu, Barsa ima velike planove za Ligu šampiona.


Napolitanci nisu ubedljivi kao prošle sezone, ali ni mlaki kao jesenas. Posle nedavnog dolaska šefa struke Frančeske Kalcone, barem su prestali da gube i polako se probijaju na tabeli Serije A. Imaće Partenopeji i jednu veliku prednost u odnosu na Barselonu. Gosti stižu u Kataloniju sa najjačom postavom. Barseloni sigurno neće pomoći tri povređena igrača - defanzivac Balde i vezisti Gavi i Pedri. Nije jasno da li će bek Markos Alonso i vezista Frenki de Jong biti spremni.

Napoli je već pokazao da može da odoli Barsi, a sada bi želeo da se nadoveže na učinak iz prve utakmice.

"Imamo još mnogo da radimo, ali čestitao sam igračima na nastupu u prvom okršaju. Borili smo se, imali smo dobro drugo poluvreme i sjajnih poslednjih 15 minuta. Na kraju smo verovali da možemo da pobedimo u ovoj utakmici", istakao je Kalcona.

Napoli je prošlog leta osvojio skudeto posle 33 godine. Tim, koji posle nekoliko promena sada vodi Frančesko Kalcona, nikako ne može da se nadoveže na jaku prethodnu kampanju. Pod novim strategom Napolitanci su neporaženi u pet takmičarskih utakmica i vratili su se na sedmo mesto u prvenstvu Italije, sa sedam poena zaostatka od zone plasmana u kontinentalnu elitu.

Napoli će, pored prestiža ulaska u četvrtfinale, dodatno da motiviše obećani bonus. Predsednik kluba Aurelio de Laurentis poručio je da će igrači dobiti da podele 10.000.000 evra ako uspeju da eliminišu Barselonu. Ovo je u osnovi ekvivalent nagradi za četvrtfinaliste Lige šampiona, ali De Laurentis ima skrivenu agendu.

Ulog u okršaju Barselone i Napolija je, zapravo, mnogo veći. Nastavak igranja u evropskim kupovima mogao bi da pruži klubu šansu da se plasira na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine, na kojem će prvi put da učestvuju 32 tima. Svaki klub će zaraditi oko 50 miliona evra samo za učešće na Svetskom klupskom prvenstvu iduće godine.


"U igri je 'brdo' novca i prilika da se prošire horizonti na globalnom nivou. Ukratko, veoma bogata trpeza. I zato Aurelio De Laurentis želi da sedne za taj sto po svaku cenu

", slikovito je opisao La Gazzetta dello Sport.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI


Utorak


21.00: (1,25) Arsenal (6,50) Porto (14,0), prvi meč 0:1

21.00: (1,90) Barselona (3,60) Napoli (4,50), prvi meč 1:1

Sreda

21.00: (2,95) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,60), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,60) PSV (3,50), prvi meč 1:1

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBarselonaNapoliAurelio De LaurentisViktor OsimenRobert LevandovskiĆaviCavi Ernandes

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara