Mikel Arteta sa igračima Arsenala (©Reuters)
Mikel Arteta sa igračima Arsenala (©Reuters)

Liga Evrope ne zanima Engleze? Arsenal sa rezervama i u osmini finala

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 10:25

Tobdžije su se potpuno posvetile Premijer ligi, što je situacija koju će pokušati da iskoristi Sporting ovog četvrtka od 18.45 časova u Lisabonu

Ona priča da engleske fudbalske klubove generalno ne zanima nijedno takmičenje UEFA koje nije Liga šampiona apsolutno ne pije vodu. Da je tako, ne bi klubovi sa Britanskog ostrva bili drugi najuspešniji u Ligi Evrope posle Španaca i ne bi Premijer liga mogla da se pohvali da je tri puta imala osvajača tog takmičenja u poslednjih 10 godina. Iskrivljenu sliku o (ne)vrednovanju tog „drugolgaškog takmičenja“ stvaraju klubovi poput Arsenala, koji jednostavno nemaju dovoljno velik tim i dugačku klupu da izguraju šampionat, evropske mečeve i dva kupa, pa su prinuđeni da žrtvuju neke trofeje. Zato, ne treba osuditi unapred stratega Tobdžija Mikela Artetu što će ovog četvrtka od 18.45 časova sa kombinovanim sastavom da odigra prvi meč osmine finala protiv Sportinga u Lisabonu.

Šira slika vam je verovatno već poznata: Arsenal je posle 26 kola Premijer lige mimo svih očekivanja prvi na tabeli, ima pet poena više od drugoplasiranog Mančester Sitija i u situaciji je da se bori za titulu koju čeka od 2004. godine. To je šansa koja se retko ukazuje Tobdžijama, a kako je u poslednje vreme ozbiljno počeo pehar da im klizi iz prstiju Arteta mora potpuno da regrupiše svoj tim.

Izabrane vesti

Kadrovski problemi, praktično prinuđenost Španca da se osloni na istih desetak fudbalera kroz čitavu sezonu, najjasnije su se pokazali u prvoj polovini februara, kada je Arsenal osvojio samo jedan bod iz okršaja sa Evertonom (0:1), Brentfordom (1:1) i Sitijem (1:3). Mučio je se i posle toga protiv Lestera (1:0), dok je prošle subote savladao Bornmut posle velikog preokreta i zaostatka od 0:2, golom Risa Nelsona u 97. minutu za 3:2.

---------------------

OSVAJAČI LIGE EVROPE/KUPA UEFA PO ZEMLJAMA

13 – Španija

9 – Engleska, Italija

7 – Nemačka

4 – Holandija

2 – Portugalija, Rusija, Švedska

1 – Belgija, Ukrajina, Turska

---------------------

U takvim okolnostima, Liga Evrope je apsolutno u drugom planu. Uostalom, grupna faza je pokazala da londonski klub i sa rezervama može da bude konkurentan tim „drugoligaškim Evropljanima“, pošto je bez većih problema zauzeo prvo mesto u A grupi sa 15 bodova, ispred PSV Ajndhovena, Bode/Glimta i Ciriha.

Arteta je koristio te mečeve da kombinuje i razigrava rezerve, po šest nastupa (često ulazeći sa klupe) zabeležili su samo Kiran Tirni, Takehiro Tomijasu, Rob Holding, Fabio Vieira, Albert Sambi Lokonga, Bukajo Saka i Edi Nketija. Ubedljivo najveću minutažu imali su Nketija (520 minuta) koji je u prvenstvu uglavnom u ulozi džokera, kao i Holding (514) iza čijeg imena je ove sezone samo 17 premijerligaških minuta na terenu.

18.45: (3,50) Sporting Lisabon (3,45) Arsenal (2,20)

Ni protiv Sportinga Arteta neće igrati sa premijerligaškim prvotimcima. Doduše, delom na to utiču i povrede. Gabrijel Žezus se i dalje nije u potpunosti oporavio od povrede kolena koju je zaradio na Mundijalu, mada je počeo da trenira sa ekipom, a pred put u Lisabon Arteta je ostao i bez Nketije i Leandra Trosarda, takođe zbog povreda. Takođe, deluje da ni Tirni neće biti u konkurenciji, propustio je poslednji trening pošto se razboleo.

Zato, Arteta je na put u Lisabon poveo neke dečake koji još uvek nikada nisu dobili šansu u prvom timu. Reč je o centralnom vezisti Metu Smitu, dok bi prvi evropski nastup mogao da zabeleži i desni bek Reuel Volters. Ovaj 18-godišnji defanzivac je ove sezone ostavio veoma dobar utisak igrajući za B tim Arsenala, već neko vreme trenira sa prvotimcima i deluje da je spreman da debituje.

Šansu da putuje sa ekipom dobio je i defanzivni vezista Mauro Bandeira, 19-godišnjak koji je prošao kompletnu Arsenalovu akademiju. Reč je o momku koji je Portugalac, rođen je u Lurnesu, pa je moguće da je stručni štab Tobdžija samo želeo da iskoristi slobodno mesto u avionu da časti omladinca putem u otadžbinu. Svakako, ne očekuje se da Bandeira debituje protiv Sportinga.

Znamo u kakvoj smo situaciji sa sastavom i brojem igrača koje imamo. Zato ćemo morati da budemo posebno oprezni u sledećem prelaznom roku“, najavio je Arteta turbolentno leto na severu Londona.

---------------

Kvota u Mozzartu na to da će Bakari Saka da zatrese mrežu Sportinga je 3,50, baš kao i na pogodak Gabrijela Martinelija, dok je na gol Emila Smit Roua 4,00.

---------------

Što se tiče Sportinga, on je u dobroj formi. Posle eliminacije iz Lige šampiona Lavovi su u baražu za Ligu Evrope savladali Midtjiland ukupnim rezultatom 5.1. U Primeiri su takođe nanizali tri trijumfa, do kraja prvenstva će pokušati da stignu Bragu za kojom zaostaju pet poena, kako bi se plasirali u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Sporting i Arsenal su se sastali samo dva puta do sada, u grupnoj fazi Lige Evrope 2018. godine. Tada je Arsenal trijumfovao u Lisabonu sa 1:0, golom Denija Velbeka u 78. minutu, dok su potom na Emirejtsu odigrali 0:0. Tada su obe ekipe prošle dalje, a naposletku je Arsenal stigao do finala, gde je poražen od Čelsija sa 4:1. Arsenalov jedini evropski trofej je Kup pobednika kupova 1994. godine. U finalima Lige Evrope je gubio dva puta, u meču za titulu u Ligi šampiona jednom.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.45: (2,30) Roma (3,05) Real Sosijedad (3,45)

18.45: (1,30) Bajern Leverkuzen (6,00) Ferencvaroš (11,0)

18.45: (3,50) Sporting Lisabon (3,45) Arsenal (2,20)

18.45: (1,65) Union Berlin (3,60) Union Sen Žiloaz (5,90)

21.00: (1,65) Juventus (3,70) Frajburg (6,75)

21.00: (1,40) Mančester Junajted (4,50) Betis (8,50)

21.00: (1,85) Sevilja (3,60) Fenerbahče (4,80)

21.00: (3,25) Šahtjor (3,40) Fajenord (2,35)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeArsenalSporting LisabonMikel ArtetaReuel Volters

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara