Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Liga nacija: Francuskoj preti ispadanje, Hrvatska overava plej-of

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.09.22. | 13:31

Situacija u Grupi 1 divizije A je prilično komplikovana pred poslednje 6. kolo

Prepun program Lige nacija nastavlja se danas sa deset utakmica. U elitnoj diviziji A čeka se derbi Beneluksa između Holandije i Belgije, a Francuska želi da izbegne sramotno ispadanje u Danskoj na račun Austrije, kojoj je potrebna pobeda protiv Hrvatske. Divizija B danas odmara, dok u Ligi C praktično nema za šta da se igra. Letonija namerava da slavljem u Andori potvrdi prelazak iz divizije D...

Stanje u Grupi 1 najjače divizije je uzbudljivo. Francuska se pre tri dana malo oporavila i ostvarila prvu pobedu, ali i dalje postoji ozbiljan rizik da se spusti nivo ispod. Zato joj je potrebna pobeda u Danskoj, što neće biti lak zadatak za izabranike Didijea Dešana. Danci su izgubili prvo mesto u prošlom kolu i žele ga nazad (20.45).

Izabrane vesti

Puleni selektora Kaspera Hjulmanda prošli put nisu odigrali optimalno. Imali su veliku šansu da naprave odlučujući korak ka prolasku na Fajnal-for, ali su umesto toga poklekli. Da su uspeli bar da remiziraju sa Hrvatskom, i dalje bi imali sve u svojim rukama pre poslednjeg meča grupne faze.

Ipak, u 49. minutu primili su prvi gol koji je dao Borna Sosa, a iako su zahvaljujući Kristijanu Eriksenu uspeli da izjednače, njihova radost je trajala samo dva minuta. Nepunih 100 sekundi kasnije Lovro Majer je zatresao mrežu i doneo pobedu za domaće. Hrvatska je tako došla na prvo mesto i prednost u odnosu na Dance sada iznosi jedan bod. Dakle, sve je otvoreno.

20.45: (3,50) Danska (3,25) Francuska (2,30)

Danska nije igrala loše, ali selektor Hjulmand nije mogao da bude zadovoljan.

"Imamo još mnogo da učimo. Izabrali smo pogrešno rešenje u odlučujućim trenucima, nije mi se svidela naša ofanzivna faza. Možda smo ubrzo posle gola dobili osećaj da ništa nije moglo da nam se desi. Samo dva minuta kasnije dali smo protivniku dovoljno prostora i on je to iskoristio. Ali mi smo i dalje u igri za promociju i sve dok postoji šansa borićemo se", rekao je pedesetogodišnji selektor.

Danska bi veoma volela da se ponovi poslednji dvoboj sa Francuskom, kada je "opljačkala" Trikolore usred Sen Denija, iako je gubila posle pogotka Karima Benzeme na startu drugog poluvremena. Na svemu mogu da zahvale napadaču Andreasu Kornelijusu, koji se pobrinuo za oba pogotka i veliki preokret. Od tada su Danci još dva puta uspeli da pobede Austriju, ali je Hrvatska u oba duela bila bolja.

Vezista Jesper Lindstrom propustio je meč sa Hrvatskom zbog bolesti, ali selektor Hjulmand veruje da će sada imati igrača Ajntrahta na raspolaganju. Francuska je, s druge strane, izgubila dva igrača, jer su zbog povreda van stroja defanzivac Žil Kunde i golman Majk Menjan, a ni jedan ni drugi neće uspeti da se oporave na vreme za duel sa Danskom. Umesto njih, uskočile su zamene Areola i Saliba i nisu se loše snašle.

Selekcija Didijea Dešana je pobedila Austrijance sa 2:0, pošto su Kilijan Mbape i Olivije Žiru konačno utabali put Galskim petlovima do premijerne pobeed u kampanji. I sa tim slavljem javnost ne može da bude zadovoljna je je selekcija do sada pokazala ispodprosečna izdanja.

Trikolori više nemaju šansu da ponovo osvoji titulu u Ligi nacija, ali ispadanje u diviziju B je i dalje moguće. Francuzi trenutno imaju pet bodova i samo jedan korak su ispred poslednjeplasirane Austrije. Pozitivno je što situaciju drže u svojim rukama i nikako ne bi smeli da ne pobede Dance, jer ako Austrija pobedi Hrvatsku branioci titule bi završili van elite.

20.45: (2,85) Austrija (3,10) Hrvatska (2,60)

Na kraju Grupe 1 divizije A sledi veoma pikantan duel u Beču. Posle solidnog starta Austrija je trenutno u seriji od četiri meča bez pobede i sada će pokušati da spreči ispadanje u diviziju B protiv lidera Hrvatske. S druge strane, Vatreni predvode Grupu 1 sa 10 bodova i žele da obezbede prolaz u završnicu za ukupno prvo mesto u Ligi nacija (20.45).

Luka Modrić (©Reuters)Luka Modrić (©Reuters)

Selekcija Zlatka Dalića je odmah na startu pretrpela senzacionalan poraz, upravo od Austrije, pošto je u Osijeku bilo čak 3:0 za Das Team. Od tada je, međutim, igrala sjajno, pošto je posle remija sa najvećim favoritom Francuskom (1:1) dva puta savladala ambicioznu Dansku (1:0, 2:1), a u međuvremenu vrlo neočekivano slavila 1:0 u Parizu nad Francuskom.

Sa 10 bodova Vatreni su trenutno bod ispred Danske, a ako pobede u Beču, sigurno će obezbediti prvo mesto. S druge strane, posle uspeha sa predstojećim rivalom, Austrijanci su remizirali sa Francuskom (1:1), ali su poslednji put izgubili na svom terenu 0:2 od Trikolora, a pre toga je dva puta bila bolja Danska.

Trenutno Puleni Ralfa Rangnika zaostaju bod za Francuskom, a ako žele da ostanu među najboljih 16 u A diviziji, s obzirom na bilans duela, moraju da pobede i da se nadaju se da će Danci uspeti da zaustave Francuze u Kopenhagenu.

"Naša situacija je veoma komplikovana i šansa za spas nije velika, ali ne odustajemo i borićemo se za. Karte nam trenutno nisu najbolje, ali verujem da možemo da pobedimo Hrvatsku, čak iako moramo da pokažemo fantastičan učinak", jasan je Nemac.

Rangnik mora da se nosi sa brojnim izostancima pred završni ciklus Lige nacija i ključni gubici su evidentni u njegovoj selekciji. Posle meča protiv Francuske, levog beka Ulmera muče probavne smetnje, Vajman neće startovati zbog povrede, a pored toga ni defanzivci David Alaba i glavni napadač Marko Arnautović nisu u najboljoj formi. Saša Kalajdžič je na dugom oporavku posle povrede ligamenata kolena.

Njegov kolega Zlatko Dalić verovatno neće koristiti ofanzivca ​​Ivana Perišiča, koji je morao da bude zamenjen u 71. minutu prethodnog meča protiv Danske, ali inače može računa na kompletan sastav.

"Ovo je poslednja i najvažnija utakmica u godini za nas. Austrija se trenutno bori sa dosta problema i u opasnosti je da ispadne iz divizije, ali smo u junu naučili da može da bude izuzetno opasna. Moram da se zahvalim svima zbog toga kako smo se vratili od tog poraza i sada ostaje samo da učinimo poslednji korak ka ostvarenju našeg velikog cilja", pohvalio je svoje igrače Dalić.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 1

20.45: (2,85) Austrija (3,10) Hrvatska (2,60)

20.45: (3,50) Danska (3,25) Francuska (2,30)

GRUPA 4

20.45: (2,50) Holandija (3,50) Belgija (2,95)

20.45: (2,70) Vels (3,15) Poljska (2,90)

Ponedeljak

GRUPA 3

20.45: (2,50) Engleska (3,20) Nemačka (3,15)

20.45: (4,10) Mađarska (3,50) Italija (2,00)

Utorak

GRUPA 2

20.45: (2,45) Portugalija (3,15) Španija (3,30)

20.45: (1,70) Švajcarska (3,60) Češka (6,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Danskefudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija Austrije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara