Igrači Liverpula (©Reuters)
Igrači Liverpula (©Reuters)

Liverpul obožava novajlije

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.12.20. | 10:40

Na Eland roudu sudar najgoreg napada i najslabije odbrane u ligi, Vest Hem protiv tradicije

Drugog dana prazničnog ludila u Premijer ligi na repertoaru su još četiri susreta 15. kola, a posebnu pažnju privlači susret u Liverpulu. Aktuelni šampion i lider na tabeli ugostiće na Enfildu ekipu Vest Bromvič Albiona (17.30). Redsi žele da pobedom učvrste poziciju na vrhu, dok sa druge strane Sem Alardajs traži prve bodove otkako je preuzeo klupu tima sa Hotornsa od Slavena Bilića.

Dobra vest za Jirgena Klopa je što se rotacija širi, povređeni igrači se polako oporavljaju i već protiv Begisa bi šansu da zaigraju mogli da dobiju Džejms Milner i Džerdan Šaćiri. Neumorni Englez je propustio šest mečeva zbog povrede zadnje lože, dok je Šaćiri van stroja od reprezentativne pauze zbog problema sa mišićima. Dvojac bi trebalo da se nađe u ekipi, videćemo da li će dobiti i određene minute. Tijago Alkantara je takođe sve bliži povratku na teren, ali Klop je izjavio da sa bivšim vezistom Bajerna neće rizikovati, Brazilac sa španskim pasošem još nije potpuno spreman.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Alardajs je minulom kolu ostao bez Džejka Livermora, iskusni vezista je zaradi crveni karton i tri meča suspenzije tokom poraza od Aston Vile. Ipak, dobio je Big Sem i malo dobrih vesti pred najteže gostovanje u ligi, Mateus Pereira je odradio suspenziju i ponovo je u konkurenciji za tim. Van stroja su i dalje Kajl Bartli, Konor Taunsend, Sem Fild i Hal Robson-Kanu.

Redsi žele da nastave impresivan niz od 66 mečeva bez poraza kod kuće, u minulom kolu su bili brutalni protiv Kristal Palasa (7:0), Klop je čak stigao i da odmori neke od najboljih pojedinaca. Imali su osam dana da se odmor, te od starta treba očekivati jaku ekipu na terenu, koja bi posao mogla da završi već do kraja prvog dela igre. U prilog četi Jirgena Klopa ide i podatak da su najefikasnija ekipa prema broju postignutih golova u prvom poluvremenu ove sezone (17). Mohamed Salah će sasvim sigurno želeti da popravi svoju poziciju na vrhu liste strelaca (13 golova), dok Roberto Firmino ima motiv da nastavi seriju pogodaka (tri gola na poslednje dve utakmice).

Begisima bi bod bio zlata vredan, uspevali su u poslednjih 10 susreta sa Liverpulom čak šest puta da ostanu neporaženi, ali im nije polazilo za rukom da slave. Ipak, sve ukazuje na to da će povratnik u najviši rang morati da se pomiri sa još jednim porazom, aktuelni prvak je od Klopovog dolaska na klupu slavio u svih 14 mečeva kod kuće protiv novajlija, u poslednjih 52 susreta sa timovima koji su došli iz nižeg ranga doživeli su samo jedan poraz (42 pobede i devet remija).

Nedeljni repertoar će otvoriti Lids i Barnli (13.00). Klaretsi gostuju na Eland roudu u nadi da bi mogli da nastave seriju sjajnih rezultata. Puleni Šona Dajša vezali su četiri utakmice bez poraza (pobede protiv Arsenala i Vulverhemptona), te su pobegli iz opasne zone i žele da ostanu na bezbednoj distanci od pozicija koje vode u Čempionšip. Sa druge strane, Lids ima jak motiv nakon teškog poraza na Old Trafordu (2:6), Marselo Bijelsa će definitivno želeti eksrepsno da popravi utisak. Sudar dve potpuno različite ekipe, na utakmicama Junajteda u proseku pada 3,9 golova (najviše u ligi), dok su Kleretsi na suprotnoj strani sa 2,1 pogotkom po meču. Barnli uz Šefild ima i najgori napad u ligi (osam postignutih golova), idealna je prilika da taj učinak poprave u susretu sa slabijom odbranom u šampionatu (30 primljenih golova).

Kada su sastavi u pitanju, Bijelsa i dalje ne može da računa na kapitena Lijama Kupera, kao ni na nemačkog reprezentativca Robina Koha. Dijego Ljorente bi sa druge strane mogao da se vrati i da debituje u svom novom domu. Barnli bi moglo da nedostaje kreativnosti, Dvajt Meknil i Robi Brejdi su pod znakom pitanja za predstojeći susret. Teško da će priliku da nastupi protiv Lidsa dobiti i Matej Vidra (problemi sa leđnim mišićima), dok Džek Kork i Johan Gudmundson nastavjaju oporavak i jasno je da neće biti sa ekipom na Eland roudu.

Interesantno je i da će ovo biti prvi sudar Lids junajteda i Barnlija u Premijer ligi, poslednji put su se u elitnom rangu sastali u sezoni 1975/76 (Lids je u oba susreta slavio).

U 15. kolu će snage odmeriti i Vest Hem i Brajton (15.15). Čekićari su jedno od prijatnijih iznenađenja lige i pred današnji susret zauzimaju 10. poziciju na tabeli, odavno nisu bili ovako visoko tokom praznika. Osvojili su 21 bod, Dejvid Mojes je preporodio ekipu i sa razlogom su favorit u duelu sa Galebovima. Sa druge strane ekipa Grejema Potera igra promenljivo, u poslednjih pet mečeva ne znaju za trijumf (tri remija i dva poraza), morali su iz duela sa Fulamom i Šefildom da izvuku više od dva boda.

Što se tiče sastava, Mojes bi mogao da dobije iznenadnu pomoć, optimistično se najavljuje povratak Manuela Lancinija u ekipu, dok će stanje Mičela Antonija biti procenjeno pred samu utakmicu. Neće svakako škotski stručnjak rizikovati sa ovim dvojcem, za početak ih čeka klupa, ali je i to jako dobar znak pred napore koji očekuju Čekićare tokom praznika. Poter sa druge strane i dalje ne može da računa na Tarika Lamptija, koji se istakao kao jedan od važnijih igrača u njegovoj postavci ove sezone.

Tradicija je na strani Galebova, sastav iz Londona nije uspeo da upiše nijedan trijumf u međusobnim duelima u Premijer ligi. Brajton je dobio prva tri duela, usledila su tri remija.

PREMIJER LIGA - 15. KOLO

Subota

Lester - Mančester Junajted 2:2 (1:1)

/Barns 31 Vardi 85 – Rašford 31, Fernandeš 79/

Aston Vila - Kristal Palas 3:0 (1:0)

/Traore 4, Haus 67, El Gazi 76/

Fulam - Sautempton 0:0

Arsenal - Čelsi 3:1 (2:0)

/Lakazet 34p, Džaka 44, Saka 56 - Ejbraham 85/

Mančester Siti - Njukasl 2:0 (1:0)

/Gundogan 14, Feran Tores 55/

Šefild Junajted - Everton 0:1 (0:0)

/Sigurdson 80/

Nedelja

13.00: (2,05) Lids (3,35) Barnli (3,80)

15.15: (2,45) Vest Hem (3,25) Brajton (2,95)

17.30: (1,20) Liverpul (6,75) Vest Bromvič (14,0)

20.15: (3,30) Vulverhempton (3,15) Totenhem (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMohamed SalahRoberto FirminoJirgen KlopSem AlardajsMarselo BijelsaŠon DajšDejvid Mojes

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara